Uusimmat

Keiji Inafunen mitta on täynnä japanilaista pelikehitystä

02.11.2010 15:45 Miikka Lehtonen

Viime viikolla päättyi eräs pitkään jatkunut tarina, kun muun muassa Mega Manin, Resident Evilin ja Lost Planetin Capcomille luonut Keiji Inafune lähti yhtiöltä. Mies ilmoitti olleensa jo pitkään tyytymätön työoloihinsa ja nyt kun firmanvaihto on tosiasia, padot ovat avautuneet ja tekstiä tulee. Kohteena on koko Japanin peliala.

Inafune totesi jo aiemmin vihaavansa työtään Capcomilla. Uraputki oli vienyt miehen pomon rooliin, eikä hän päässyt enää osallistumaan aktiivisesti pelikehitykseen. Ja tämä on Inafunen mielestä vika koko Japanin pelialalla.

”Japanin koko peliala törmää suureen muuriin, koska olemme muuttaneet luovat pelikehittäjämme virkamiehiksi. Tämä on kuin kommunistinen valtio: kovaa työtä ei palkita, vaan parhaiten menestyy puolivaloilla. Mutta eikö tämä haittaa pelikehitystä? Ei kukaan voi tehdä hyviä pelejä löysäilemällä.”

Inafune harmittelee sitä, että Japanin peliala on juuttunut eiliseen ja kuvittelee, että pelkkä firman nimi laatikon kannessa tuo yhä mukanaan yhtä suuret myynnit kuin kahdeksanbittisten konsolien aikoihin. Todellisuus on paljon karumpi.

”20 vuotta sitten ei ollut mitään väliä, millaisen pelin teit. Se myi joka tapauksessa 200 tai 300 tuhatta kopiota. Ja jos teit edes kelvollisen pelin, siitä tuli miljoonahitti. Mutta nuo päivät ovat historiaa. Kilpailu on kovempaa kuin ennen ja pelaajat ovat tottuneet peleihin. Jos saan käyttää yksinkertaista vertausta, yläaste-ikäinen kiihottuu millaisesta eroottisesta kuvasta tahansa, mutta myöhemmin ei ole enää niin.”

Inafune ei ole yksin turhautumisensa kanssa. Peter Moore ja lukemattomat muut länsimaiset pelivaikuttajat ovat jo vuosien ajan repineet hiuksiaan yrittäessään saada japanilaiset pukumiehet tajuamaan, että nyt ei eletä enää vuotta 1988 ja pelaajat odottavat peleiltään tiettyjä asioita, joita Japanin peliskene ei enää pysty tarjoamaan. ”Kun katson ympärilleni Tokyo Game Showssa, näen vain kamalia pelejä. Japani on ainakin viisi vuotta muuta maailmaa jäljessä”, Inafune latasi jo jokin aika sitten.

Mutta mitä seuraavaksi Keijille? Sitä emme vielä tiedä, sillä mies on ilmoittanut vain ryhtyvänsä freelanceriksi ja jahtaavansa omia projektejaan. Sisäpiirin lähteet ovat jo hetken vihjailleet, että Inafune on suuntaamassa jonkin länsimaisen studion hommiin pitkästä aikaa taas tekemään oikeasti pelejä. Toivottavasti!

Lähde: Eurogamer

Lue myös

Ensikosketuksessa Dead Nation – jo toisen kerran

Deadly Premonition on … jotain todella outoa ja kieroa

Arvostelussa Fallout: New Vegas!

Miten syntyi Demoscene-dokumentti?

Muropaketin uusimmat