Uusimmat

Massiivimoninpelien talousmalli muuttuu vuosi vuodelta

15.09.2011 18:20 Miikka Lehtonen

Vuosi 2010 oli historiallinen pelivuosi ainakin siitä perspektiivistä tarkasteltuna, että sen aikana MMO-maailma muuttui. Vuoteen 2010 asti massiivimoninpelien tilausmaksuista tienatut rahat paisuivat vuosi vuodelta, mutta sitten alkoi alamäki. Kyse ei kuitenkaan ole lopun alusta, vaan markkinoiden muuttumisesta.

Massiivimoninpelit ovat genre, joka jaksaa aina yllättää. Everquestin aikoihin moni vannoi käsi sydämellä, että huippu oli saavutettu ja massiivimoninpelit olivat niin suurta bisnestä kuin niistä voisi tulla. World of Warcraft otti ja pissi sitten kovaa ja korkealta Everquestin ”huikealle” 450 000 tilaajan huippuluvulle yltäen itse parhaimmillaan yli 11 miljoonaan aktiivisen ja maksavaan pelaajaan.

Niinpä massiivimoninpeleissä liikkuu myös paljon rahaa. Kasvu on ollut säännöllistä, mutta hiipuvaa ja sitten viime vuonna alkoi alamäki: pelien tilauksista kertyi rahaa 1,58 miljardia taalaa, mikä on toki kova summa, mutta 5% vähemmän kuin edellisenä vuotena. Ennustusten mukaan lukemat tulevat myös laskemaan kasvavalla vauhdilla ja potista katoaa satoja miljoonia vuodessa.

Mutta kyse ei ole niinkään siitä, että massiivimoninpelit olisivat kuolemassa pois, vaan pikemminkin taas uudesta muodonmuutoksesta. Tilausmaksujen laskiessa mikromaksuilla tienatut rahamäärät nousivat yli 24% saavuttaen 1,13 miljardin taalan loppuluvut. Eikä trendi tule siihen jäämään, sillä firma toisensa jälkeen hyppää mikromaksujen kelkkaan havaittuaan ne hyvin tuottoisaksi tavaksi takoa rahaa pelillä.

Nyt odotetaankin oikeastaan enää sitä toisen kengän putoamista: Blizzardin hyppyä kelkkaan. Monet ovat povanneet, että World of Warcraft suuntaa kohti mikromaksu-mallia, toiset taas epäilevät, että vasta tuleva Titan tekee sen. Mutta kun iso-B liikahtaa, samalla tärisee koko MMO-maailma.

Lähde: Eurogamer

Lue myös

Deus Ex: Icarus Effect laajentaa Human Revolutionin tarinaa

God of War Collection Volume II (PS3)

Kilpailut: Voita matka Jordaniaan

Miksi WoWin pelaajat luovuttavat?