Uusimmat

Microsoft pisti kovat piippuun taistelussa piratismia vastaan

17.11.2011 12:30 Miikka Lehtonen

Microsoft ja piraatit ovat jo vuosia käyneet salaista sotaansa kopiopelien ympärillä. Xbox 360:llahan on pystynyt pelailemaan warepelejä jo vuosien ajan Microsoftin pyrkiessä bännäilemään satunnaisesti kopioista kiinni jääneitä piraatteja. Viime vuoden syksyllä näytti jo siltä, että piraatit olivat voittaneet. Nyt vaakakuppi heilahti täysin toiseen suuntaan.

Pitäkää kiinni hatuistanne, sillä nyt juttu menee tekniseksi. Xbox 360 -piratismi on aina perustunut siihen, että konsolin DVD-asemaan ajetaan kustomoitu firmware, joka uskottelee Xboxille, että asemassa pyörii alkuperäinen peli, vaikka todellisuudessa peli on ripattu ja poltettu kaksikerroksiselle DVD-levylle.

Jo vuosia sitten Microsoft lisäsi konsoliinsa erilaisia tarkistuksia, joiden avulla boksi pystyi selvittelemään, sisälsikö asemassa ollut levy sellaista tietoa jota piraatit eivät pystyneet toistamaan, ja oli täten aito. Piraatit puolestaan julkaisivat uusittuja firmwareja, joissa nämä haasteet ohitettiin. Siinä sivussa aina bännättiin pino warekeisareita, jotka olivat ajelleet konsoleissaan testeissä narahtaneita pelejä.

Ja näin maailma pyöri aina viime vuoteen asti, jolloin kuvio muuttui. Microsoft ei järjestänytkään vuosittaista bänniaaltoaan, vaan aktivoi syksyllä AP2.5-nimellä tunnetun, uusitun kopiosuojausmenetelmänsä. AP2.5-pelit sisälsivät päivitettävissä olevat suojaustaulukot, joiden narahtaessa peli ei yksinkertaisesti lähtenyt käyntiin. Aina kun peli tai Xbox 360:n firmware päivittyivät, suojauksetkin vaihtuivat.

Piraatit keksivät tähänkin vastalääkkeen, mutta työlään sellaisen: aina kun suojaustaulukot muuttuivat, pelien vanhat wareversiot heitettiin roskiin ja niistä tehtiin uudet versiot, jotka sisälsivät ajan tasalla olevat suojaukset. Moni epäilikin, että Microsoft oli saavuttanut tavoitteensa ja tehnyt piratismista sen verran rasittavaa hommaa, että useat löivät hanskansa tiskiin ja ryhtyivät laillisiksi pelureiksi.

Viime yönä Microsoft heitti kuitenkin silmään suurempaa vaihdetta. Piraatit huomasivat kantapään kautta, että pelien suojaustaulukot olivat päivittyneet salaa. Microsoft kun aktivoi bokseissa pitkään piilleen, mutta käyttämättä olleen ominaisuuden, jonka avulla suojaukset pystytään päivittämään täysin käyttäjän huomaamatta. Ja mitä ilmeisimmin tarvittaessa vaikka kerran päivässä. Eikä siinä vielä kaikki: piraatit huomasivat, että uusitut suojaustaulukot sisältävät jokaiselle boksille yksilöllistä tunnistedataa, joihin tavallinen piraatti ei pääse käsiksi ilman boksin kolvailua.

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Sitä, että Microsoft pystyy nyt halutessaan deaktivoimaan vaikka kerran päivässä kaikki uudempien pelien wareversiot tavalla, johon ei välttämättä edes auta minkään warepäivityksen imurointi ja uuden levyn poltto. Yleinen tunnelma piraattimaailmassa näyttää olevan, että mikäli ware-firmwarejen kehittäjät eivät kiskaise hatustaan todellista ihmettä, warepelien pelailu vaatii jatkossa verkosta irroitetun Xboxin. Silloin Microsoft taas on saavuttanut oman tavoitteensa.

Eihän tämä toki varsinaisesti suurinta osaa lukijoista kiinnosta tai edes kosketa, mutta näin ohjelmoinnista ja raudasta kiinnostuneen perspektiivistä piraattien ja Microsoftin välisen baletin seuraaminen on kiehtovaa puuhaa.

Lue myös

Assassins Creed Revelations (PC, PS3, Xbox 360)

Halo-pelien kaanoni pistetään väpäjämään

Mario Kart 7 tuntuu mainiolta – lue ennakko

MMO-peli tuhoutui täydellisesti palvelinrikossa