Uusimmat

Voivatko pelit olla taidetta? No, ainakin niillä voi tehdä taidetta!

15.11.2011 15:00 Miikka Lehtonen

Pelien taiteellisuudesta on väännetty kättä suunnilleen siitä asti, kun ensimmäiset karut peliprototyypit tehtiin oskilloskooppien avulla. Asiasta tuskin saadaan ikinä yksimielisyyttä, mutta antaa vääntäjien vääntää. Minä olen otettu siitä, että pelien avulla voi tehdä taidetta. Ja nyt todistan sen.

Kautta rantain selaimeeni osunut DeadEndThrills on aika huisi saitti. Sen pyörittäjä kun harrastaa taiteen lajia, jota hän itse kutsuu videopeliturismiksi. Tohtoroidut kuvakaappaukset toki ovat jo suunnilleen yhtä vanha idea kuin ne jo mainitsemani oskilloskoopit, mutta tässä on se jutun juju: näitä kuvia ei käsitellä.

50 HDR-filtterin sijaan kaveri kun yrittää saada kuvansa näyttämään taiteelta pelien itsensä asetuksia säätelemällä ja grafiikkamodeja käyttämällä. Photoshopissa tehdään vain rajausta, sekä poistetaan mahdollisesti kuvakaappausohjelmien aiheuttamia ongelmia. Kuvista tulee näin pirun upeita, koska ne kaapataan pelistä korkealla resoluutiolla ja skaalataan sitten alaspäin 1080p-kokoisiksi.

Tässä pari poimintaa valikoimasta — ja lienee sanomattakin selvää, että 1080p-originaalit eivät pääse oikeuksiinsa Domen kapealla leiskalla. Niinpä kannustankin kaikkia vähänkään kiinnostuneita singahtamaan tältä istumalta miehen saitille. Linkin jemmaan silti alemmas!

DeadEndThrills todistaa kaksi asiaa. Näistä ensimmäinen on se, että kaiken sen kuvottavan roskan alla Internetistä löytyy yhä oikeasti hienoja, uusia ja kekseliäitä asioita. Lisäksi kun selailin blogin vanhempia osioita, tajusin, miten mielettömästi pelien taiteellinen suunnittelu on viime vuosina mennyt eteenpäin.

Koneiden graafiset kyvyt ovat tietenkin parantuneet hillittömästi, mutta lisäksi yhä useampi tiimi uskaltaa leikitellä niillä ja suunnitella peleihinsä iskeviä ja persoonallisia ilmeitä, joista saa todella pienellä vaivalla ihan oikeaa taidetta. Miten huikeassa ajassa elämmekään!

Todellakin. Jos klikkaat tänään vain yhtä linkkiä, klikkaa tätä.

Linkki: DeadEndThrills

Lue myös

Battlefield-huijareille koitti bännipäivä

Child of Eden (PS3)

Recon3D on PC:lle, PS3:lle ja Xboxille sopiva ääniratkaisu

Skyrimin nakumodia ei tarvinnut kauaa odotella

Muropaketin uusimmat