UUSIMMAT

Valkoisen neliön testi paljastaa – räiskintäpelit parantavat taitoja auton ratissa ja jopa sumussa ajamista

26.12.2021 15:01 | Muropaketin toimitus

Räiskintäpelien pelaaminen voi tehdä sinusta paremman autolla ajajan. Väitteen uskoisi liittyvän autopeleihin kuten Gran Turismo tai Forza Motorsports. Näistäkin peleistä voi olla hyötyä, mutta niillä ei yllättäen ole paras autonkuljettamista hiova vaikutus.

Techspot kertoo tutkimusten osoittaneen, että FPS-pelit kuten CS:GO, Battlefield tai Call of Duty tarjoavat enemmän hyötyä kuljettajille kuin ajopelit. Yksi nettiräiskintöjen selkeimmistä myönteisistä vaikutuksista on parantunut silmä-käsi-koordinaatio.

Toronton yliopiston tutkimuksessa huomattiin räiskintäpelien pelaajien pärjäävän ei-pelaajia paremmin erilaisissa tehtävissä. Tutkijat ovat testanneet koehenkilöitä muun muassa pitämällä kohdistinta valkoisen neliön sisällä, kun se liikkui tietokoneen näytöllä.

Aluksi molemmat tutkitut ryhmät suoriutuivat yhtä hyvin. Kun osallistujat jatkoivat harjoittelua, pelaajat onnistuivat pitämään kursorin ruudussa paljon paremmin kuin ei-pelaajat. Ei ehkä vaikuta siltä, että kohdistimen pitäminen neliön sisällä tietokoneen näytöllä tarkoittaa, että pelaaja on etulyöntiasemassa autonajamisessa, mutta näin se vain on.

Kyse ei ole niinkään siitä, mitä ruudulla tapahtuu vaan siitä, mitä aivoissa tapahtuu. Kognitiiviset toiminnot ja näöntarkkuus ovat tärkeitä ajamisessa. Neliön suunnan vaihtamisen huomaaminen, ja sitten kursorin suunnan muuttaminen ennen kuin se poistuu neliöstä liittyy suoraan tilanteisiin, joissa kuljettajan on tehtävä sekunnin murto-osan päätös onnettomuuden välttämiseksi.

Vuoden 2012 TEDx-keskustelussa Rochesterin yliopiston professori Daphne Bavelier puolestaan väitti pelien näköä huonontavan vaikutuksen olevan myytti. Bavelierin mukaan näytön edessä vietetty aika ei heikentäisi näköä. Pelaajilla on hänen mukaansa parempi näöntarkkuus sekä myös terävämpi käsitys harmaan eri sävyistä kuin ei-pelaajilla. Tästä on hyötyä ajaessa autolla sumussa. Alla video.