Vertailussa pelien tilauspalvelut: PS Now, EA Access, Xbox Game Pass, Origin Access ja Uplay+ tarjoavat kaikki paljon pelattavaa pikkurahalla

02.06.2020 20:30 | Tuukka Hämäläinen

Pelien tilauspalvelut ovat yleistyneet ja kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Vertailimme viittä tilauspalvelua, jotka tarjoavat laajan pelivalikoiman PC:llä tai konsoleilla.

Kaikkia kiinnostavia pelejä ei nykyisin tarvitse ostaa erikseen, vaan useammat palvelut tarjoavat suuren joukon pelattavaa kiinteällä kuukausimaksulla – siis samaan tapaan kuin Netflix ja Spotify elokuvien ja musiikin kohdalla.

Listasimme viisi tällä hetkellä tarjolla olevaa pelipalvelua verrataksemme niiden hintoja, valikoimaa ja toimintaa. Moni palvelu näyttääkin tarjoavan kelpo valikoiman pelattavaa, mutta kannattaa silti tutustua tarkkaan tarjottuihin peleihin ennen kuin ryhtyy palvelusta maksamaan.

PlayStation Now

Alustat: PlayStation 4, PC
Hinnat: 9,95€ (1kk), 24,95€ (3kk), 59,95€ (12kk)
Kokeilu: 7 päivää ilmaiseksi
Pelien lukumäärä: yli 700
Tuoreimpia hittipelejä: Control, Rainbow Six Siege, Marvel’s Spider-Man
Muita helmiä: The Vanishing of Ethan Carter, Oddworld: Stanger’s Wrath HD

PlayStation Now -palvelun ehdoton vetonaula on se, että Sonyn suoratoistopalvelun avulla voi pelata useita vain Pleikkarille ilmestyneitä pelejä myös PC:llä. Konsolilla PS4-pelit voi myös asentaa kovalevylle, jolloin pelaaminen ei ole nettiyhteyden varassa, mutta PC:llä pelaaminen onnistuu vain streamattuna. Verkkopelien kannalta on myös huomattavaa, että tilaus ei sisällä PlayStation Plus -jäsenyyttä.

PlayStation Now tarjoaa hyvin laajan pelivalikoiman, josta tosin monet pelit ovat pieniä ja vähemmän tunnettuja. Palveluun tulee myös suuria pelejä Controlista lähtien sekä Sonyn kehuttuja yksinoikeuspelejä, mutta näillä on usein hyvin rajattu saatavuus palvelussa. Saatavuutta kannattaakin tutkia tarkkaan ennen tilaamista yhden tai kahden nimikkeen takia.

Palvelun koko valikoima ja lisätietoja löytyy PlayStation Nown sivuilta.

Xbox Game Pass

Alustat: Xbox One, PC
Perushinnat: 9,99€ (1kk), Game Pass Ultimate 12,99€ (1kk)
Kokeilu: ensimmäinen kuukausi 1€
Pelien lukumäärä: 240 Xbox Onelle, 198 PC:lle (25.5.2020)
Tuoreimpia hittipelejä: Red Dead Redemption 2, Ori and the Will of the Wisps, The Outer Worlds
Muita helmiä: Alan Wake, Gris, Untitled Goose Game, Outer Wilds, Dead Cells

Xbox Game Passin valikoima on pienempi kuin PS Nown, mutta siihen mahtuu suhteessa enemmän suuria ja tunnettuja pelejä. Xbox Game Pass ei toimi suoratoistona, vaan sen kautta tarjotut pelit voi asentaa kovalevylle ja pelata sitten vapaasti niin kauan kuin tilaus on voimassa.

Hyvä puoli on sekin, että Game Pass Ultimate -tilaus sisältää oikeuden peleihin molemmilla alustoilla, sekä lisäksi Xbox Liven kultajäsenyyden, joka on pakollinen verkkopelejä varten. Heikompaa sen sijaan on se, että osassa peleistä Game Pass -versio eroaa hieman normaalista myyntiversiosta, ja tästä löytyy huonosti tietoa. Game Pass -versioista voi puuttua esimerkiksi joitakin moninpelitoimintoja.

Palvelun koko valikoima ja lisätietoja löytyy Xbox Game Passin sivuilta.

EA Access

Alustat: PlayStation 4, Xbox One
Perushinnat: 3,99€ (1kk), 24,99€ (12kk)
Kokeilu: ei ole
Pelien lukumäärä: yhteensä 87 (kaikki ei saatavilla PS4:lle)
Tuoreimpia hittipelejä: FIFA 20, NHL 20, Battlefield V
Muita helmiä: Mass Effect, Dragon Age ja Dead Space -sarjat

Nimensä mukaisesti EA Access on Electronic Artsin oma palvelu, ja se tarjoaa vain EA:n pelejä. Lisäksi palvelun jäsenet saavat 10 prosentin alennuksen ostaessaan EA:n pelejä, ja heille tarjotaan myös ilmaisia ennakkotestejä.

Hyvä puoli EA Accessissa on sen vaatimaton hinta, mutta heikkoutena on tietysti pelivalikoima. Jos palvelussa on useampi peli, joita tekisi mieli kokeilla, ei se ole ollenkaan huono vaihtoehto. Uusimmat hittipelit myös saapuvat EA Accessiin viiveellä, joten aivan tuoreeltaan niiden pariin ei pääse hyppäämään.

Palvelun koko valikoima ja lisätietoja löytyy EA Accessin sivuilta.

Origin Access

Alustat: PC
Perushinnat: Basic-versio 3,99€ (1kk) tai 24,99€ (12kk), Premier-versio 14,99€ (1kk) tai 99,99€ (12kk)
Kokeilu: ei ole
Pelien lukumäärä: ei kerrottu
Tuoreimpia hittipelejä: FIFA 20, NHL 20, Battlefield V
Muita helmiä: Ghost of a Tale, A Way Out, The Sims 4

Origin Access on periaatteessa vastaava palvelu PC:lle kuin EA Access on konsoleille. Merkittävin ero on se, että pelivalikoima näyttää olevan lähtökohtaisesti laajempi, ja tarjolla on myös kaksi eri tilausvaihtoehtoa. Basic-versioon sisältyy vähemmän pelejä, ja uusia pelejä pääse kokeilemaan ennakkoon vain 10 tuntia. Premier-versiossa taas ennakkotestissä saa jo käsiinsä koko pelin, ja peleihin sisältyvät myös laajennukset.

Kuten EA Accessissa, koostuu valikoima vain EA:n peleistä, ja ennen tilaamista kannattaa varmistaa, että joukossa on useampia kiinnostavia pelejä. Yhden kiinnostavan nimikkeen takia ei Origin Accessia todennäköisesti kannata tilata. Premier-versio on myös poikkeuksellisen tyyris hinnaltaan.

Palvelun koko valikoima ja lisätietoja löytyy Origin Accessin sivuilta.

Uplay+

Alustat: PC
Perushinnat: 14,99 (1kk)
Kokeilu: ei ole
Pelien lukumäärä: yli 100
Tuoreimpia hittipelejä: Assassin’s Creed Odyssey, Ghost Recon Breakpoint, Far Cry New Dawn,
Muita helmiä: koko Assassin’ Creed -sarja, Trials Rising, South Park -roolipelit

Vasta viime vuonna avautunut Uplay+ on Ubisoftin vastine Electronic Artsin vastaaville palveluille. Uplay+ on saatavilla vain PC:lle, ja se on tilattavissa ainoastaan sanalla sanoen kalliiseen 14,99 euron kuukausihintaan.

Valikoima painottaa Ubisoftin suuria hittisarjoja, eli Tom Clancy -pelit sekä Assassin’s Creedit ovat vahvasti edustettuina. Mukava lisä ovat kuitenkin vanhemmat julkaisut, joita palvelusta löytyy aina The Settlersistä ja Heroes of Might and Magicista lähtien.

Palvelun koko valikoima ja lisätietoja löytyy Uplay+ -sivuilta.

Yhteenveto

Pelipalvelut voivat olla hyvä vaihtoehto pelaajille, jotka pelaavat useita pelejä tai haluavat kokeilla pelejä ilman suuria investointeja. Tässä suhteessa julkaisjoiden omat palvelut ja Xbox Game Pass ovat erityisen hyviä, koska ne päästävät käsiksi aivan tuoreisiin peleihin suhteellisen huokeaan hintaan.

Merkittävin ongelma palveluissa on ehdottomasti hajanainen ja vaihteleva valikoima. Kunkin palvelun valikoima kannattaa käydä läpi ennen kuin maksaa senttiäkään, ja PlayStation Nown ja Xbox Game Passin kohdalla kannattaa myös tiedostaa, että vain harvat pelit ovat palveluissa pysyvästi. Sony ja Microsoft siis vaihtelevat palveluidensa sisältöä, ja pelien poistumisesta kerrotaan vain jonkin verran ennakkoon.

Pelipalveluita mainostetaan helppoudella ja runsaalla tarjonnalla, ja helppohan niitä onkin käyttää. Ikävä kyllä tilaamista ennen kannattaa todellakin tutustua palveluun, jottei tule pettyneeksi sisältöön.

Mobiilipuolella on myös omat pelien suoratoistopalvelunsa, kuten suomalaistekoinen Hatch, sekä Apple Arcade, joista jälkimmäisen huomasimme juuri erittäin päteväksi palveluksi. Alta voit lukea testimme.

LUE MYÖS: Testissä Apple Arcade – Omppukansan mobiilipelipalvelusta on vaiettu turhaan: ”Hinta-laatusuhde on erittäin korkea”

Päivitetty 8.6.2020 kello 17.05. Korjattu, että uudet pelit saapuvat EA Accessiin viiveellä.