UUSIMMAT

Videopeliriippuvuus on saamassa WHO:lta virallisen sairausluokituksen – aiheuttaa kiivasta keskustelua tutkijoiden keskuudessa

29.12.2017 19:55 Muropaketin toimitus

Videopeliriippuvuus on lisätty Maailman terveysjärjestö WHO:n uudistettuun virallisten tautiluokitusten kokoelman luonnokseen.

Maailman terveysjärjestö WHO on uusimassa virallista tautiluokitusten kokoelmaa ensi vuoden aikana, sillä edelliset tautiluokitukset ovat peräisin vuodelta 1990. Nyt ICD-11-nimisen tautiluokituksen luonnokseen on otettu mukaan myös videopeliriippuvuus, raportoi CNN.

Luonnoksessa videopeliriippuvuus sijoitettiin mielenterveyden häiriöiden ja muiden addiktioiden, kuten uhkapelausaddiktion sekä huumeaddiktion joukkoon. Luokituksen mukaan videopeliriippuvuus on sairaus, mikäli pelaaminen häiritsee jatkuvasti ja pitkän ajan kuluessa merkittävästi muuta henkilökohtaista elämää, kuten sosiaalisia suhteita, työntekoa tai opiskelua.

Mikäli videopeliriippuvuus katsotaan sairaudeksi, voidaan sen hoitamiseen myöntää julkisten lähteiden tai sairasvakuutuksien kautta rahaa aiempaa helpommin.

Videopeliriippuvuuden määrittely sairaudeksi on kuitenkin herättänyt tutkijoiden keskuudessa paljon kiivasta väittelyä. Tutkijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen siitä, onko videopeliriippuvuus varsinainen oma sairautensa, vai onko videopeleihin addiktoituminen muiden sairauksien, kuten masennuksen aiheuttama oire.

Muun muassa Stetsonin yliopiston psykologian professori Chris Ferguson kyseenalaistaa, onko videopeliriippuvuus todella erityinen sairaus: ”Jotkin ihmiset pelaavat liikaa videopelejä, mutta toisaalta ihmiset tekevät liikaa monia muitakin asioita. Miksi videopeliriippuvuudelle täytyy luoda oma tautiluokitus? Miksei voida luoda yhteistä kategoriaa kaikille niille asioita, joita ihmiset tekevät liikaa?”

Muropaketin uusimmat