Vieläkö muistat: Matrixin pohjalta tehtiin kolme videopeliä – Mikä niistä oli paras?

31.03.2019 18:00 | Tuukka Hämäläinen

Tänään merkkipäiväänsä The Matrix-elokuvasarja poiki 2000-luvun puolivälissä myös kaksi toimintapeliä ja yhden verkkoroolipelin.

Alkuperäisen Matrix -elokuvan maailmanensi-illasta tuli tänään kuluneeksi tasan 20 vuotta, sillä elokuva esitettiin Yhdysvalloissa 31. maaliskuuta vuonna 1999. Olemme jo tänään aiemmin muistelleet itse elokuvaa, mutta The Matrix -trilogia poiki aikanaan myös kolme peliversiota.

Leffasarjan ensimmäisen osan menestys tuli sen verran puun takaa, ettei sille ehditty tehdä lisenssipeliä. Jatko-osien kohdalla oltiin jo viisaampia, ja The Matrix Reloadedin (2003) saadessa ensi-iltansa saapui myös ensimmäinen peleistä kaupan hyllyille.

1) Enter the Matrix

Lisenssipeleistä ensimmäinen oli nimeltään Enter the Matrix, ja se herätti huomiota jo siksi, että pelin ohjasivat itse elokuvistakin vastaavat Wachowskin sisarukset. Peli ilmestyi toukokuussa 2003, ja sen tapahtumat ovat rinnakkaisia The Matrix Reloadedin kanssa. Pelin kerrotaan lisäksi sisältävän jopa tunnin verran live action -kohtauksia, joita tähdittivät elokuvasarjan oikeat näyttelijät.

Enter the Matrixin pääosissa ovat kaksi Matrix-elokuvien sivuhahmoa, Anthony Wongin esittämä Ghost ja Jada Pinkett-Smithin esittämä Niobe. Pelissä päästiin myös elokuvien tapaan väistelemään luoteja hidastamalla aikaa, sekä selättämään vihollisia kung fu -ottein.

PC:lle, PlayStation 2:lle, Xboxille ja GameCubelle ilmestynyt Enter the Matrix myi yli viisi miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti, mutta se sai parhaimmillaankin vain kädenlämpöisiä arvosteluita. Kriitikot antoivat eniten palautetta kehnosta ohjausjärjestelmästä ja puolivillaisesta konsolikäännöksestä, eikä Enter the Matrixista mitään klassikkoa päässytkään syntymään.

2) The Matrix Online

Toinen yritys oli vuonna 2005 käyntiin pyörähtänyt MMO-roolipeli The Matrix Online, joka sai edeltäjäänsä hieman paremman vastaanoton. Alunperin Monolith Productionsin kehittämä verkkopeli sijoittui elokuvien jälkeiseen aikaan, ja sitä mainostettiin tarinan jatkona.

Vain PC:lle ilmestynyt The Matrix Online sai aikanaan kehuja tarinankerronnastaan, mutta toisaalta kriitikoilla oli negatiivista esimerkiksi pelin taistelujärjestelmästä. Lopulta peli ei jaksanut montaa vuotta kilpailla menestyneempien MMO-pelien, kuten World of Warcraftin (2004) rinnalla, ja sen serverit suljettiin heinäkuussa 2009.

3) The Matrix: Path of Neo

Yksi Enter the Matrixin suurimmista kritiikin kohteista oli se, ettei pelissä päässyt pelaamaan Keanu Reevesin esittämällä sarjan päähenkilöllä. Tämä virhe korjattiin sama kehittäjän Shiny Entertainmentin toimesta pelin epäsuorassa jatko-osassa, jonka senkin Wachowskin sisarukset ohjasivat itse.

Vuonna 2005 PlayStation 2:lle, PC:lle ja Xboxille ilmestyneessä The Matrix: Path of Neossa pelaajat pääsivät viimein hyppäämään Neon saappaisiin. Elokuvakohtauksilla höystetyssä tarinassa koettiin The Matrix -sarjan tarina päähenkilön näkökulmasta. Pelin aikana pelaajat pääsivät myös käyttämään monia Neon elokuvista tuttuja kykyjä.

Valitettavasti tämä ei riittänyt pelastamaa Path of Neoa, vaan peli sai samankaltaisen vastaanoton kuin edeltäjänsäkin. Esimerkiksi Entertainment Weeklyn kriitikko kuvaili Path of Neon ”yrittävän olla niin monta erilaista peliä, ettei se onnistu niistä yhdessäkään”.

Muisteloiden perään on hyvä kysyä, mikä oli Muropaketin pelaajien suosikki The Matrix -peleistä, jos niitä tuli aikanaan pelattua.

Kysymykseen voi vastata alla.

Mikä oli paras The Matrix -peleistä?

Katso tilanne vastaamatta