Uusimmat

Näin kivinen oli Xbox Onen taival – Microsoftin konsolia voi sanoa flopiksikin, mutta jatko näyttää paremmalta

24.01.2021 10:00 Tuukka Hämäläinen

Uuden sukupolven pelikonsolit ovat saapuneet markkinoille, joten palaamme tarkastelemaan edellisen sukupolven pelihistoriaa. Xbox One ei menestynyt edeltäjänsä veroisesti, mutta Xbox-konsoleiden tulevaisuus näyttää silti valoisalta.

Xbox One ja PlayStation 4 ilmestyivät samoihin aikoihin vuonna 2013, mutta vain toisesta tuli historiallisen suosittu pelikonsoli. Xbox One nimittäin jäi nopeasti jälkeen kilpailijastaan, eikä ole yltänyt edes edeltäjänsä Xbox 360:n suosioon.

Nyt kun Xbox Series S ja X ovat jo markkinoilla, on hyvä aika katsoa taakse päin edellisen sukupolven kompurointeihin. Mitkä olivatkaan edellisen Xbox-sukupolven huippuhetket ja pohjakosketukset?

LUE MYÖS: Testi | Xbox Series X on Microsoftilta vaikuttava taidonnäyte – Aikaisemmat Xbox-konsolit voi nyt kantaa kirpputorille

Heti alkuun on tehtävä selväksi, missä mielessä Xbox One oli floppi. Sen edeltäjä Xbox 360 pärjäsi hyvin kilpailussa PlayStation 3:n kanssa, ja konsolia myytiin kaikkiaan yli 84 miljoonaa kappaletta. Xbox One ei kuitenkaan onnistunut säilyttämään edellisen sukupolven pelaajakuntaa, sillä konsolia arvioidaan myydyn vain reilut 51 miljoonaa kappaletta.

Lukema on arvio, sillä vuonna 2015 Microsoft lakkasi raportoimasta tarkkoja myyntilukuja konsoleistaan. Tästä syntyy helposti vaikutelma, ettei yhtiöllä oltu kovin tyytyväisiä myynteihin.

PlayStation 4:stä sen sijaan tuli sukupolvensa jättimenestys, jota on myyty 113,5 miljoonaa kappaletta. Mainittakoon myös, että vasta vuonna 2017 ilmestynyttä Nintendo Switchiä on nyt myyty jo 68,3 miljoonaa kappaletta. Xbox One jäi siis auttamattomasti aikalaistensa varjoon.

Tältä muuten näytti Xbox Onen alkuperäinen julkistustraileri.

Konsolin kehnolle menestykselle näyttäisi olevan kaksi suurempaa syytä: kompuroinut julkaisu ja vähäiset hittipelit.

Xbox Onen historia käynnistyi väärällä jalalla keväällä 2013. Kun konsoli esiteltiin maailmalle muutama viikko ennen E3-messuja, sitä kuvailtiin kokonaiseksi viihdekeskukseksi, jonka tv-ominaisuuksia painotettiin runsaasti. Julkistus jätti pelaajat kylmäksi, kuten myös hinta, joka oli satasen kalliimpi kuin PlayStation 4:n.

Julkistuksen ja sitä seuraavien E3-messujen aikana Xbox One sai lisää negatiivista julkisuutta monestakin syystä. Microsoft esitti konsolille tiukkaa DRM-käytäntöä, joka olisi tehnyt fyysisten pelilevyjen vaihtamisesta mahdotonta. Lisäksi oli selvää, ettei konsoli ollut yhtä tehokas kuin Sonyn kilpailija, ja kaiken lisäksi laatikkomainen ulkonäkökin herätti vertauksia VHS-nauhureihin.

Xbox peruutti DRM-sääntönsä vielä ennen konsolin julkaisua, ja Xbox Onen kehityksestä vastannut Microsoft-pomo Don Mattrick erosi yhtiöltä, mutta negatiivinen ensivaikutelma oli jo syntynyt. Ylimalkaan Xbox Onen julkistus ja julkaisu eivät olisi voineet mennä paljon huonommin.

Alta näet Austin Evansin analyysin Xbox Onen floppaamisesta. Videolla mennään myös tarkemmin konsolien teknisiin ominaisuuksiin, ja se sisältää osittain samoja pointteja kuin tämä artikkeli.

Alkukömmähdykset ovat sitäkin surullisempi asia, koska Xbox One ole mitenkään huono konsoli. Peruskäytössä se pärjää melko hyvin vertailussa PlayStation 4:n kanssa, vaikka käyttöjärjestelmä onkin aina ollut sekavampi kuin Pleikkarin virtaviivainen järjestelmä.

Kun tarkastellaan konsoleiden koko historiaa, näyttää suurimmalta erolta lopulta yksinoikeuspelit.

LUE MYÖS: PlayStation 4:n aikakausi alkaa olla ohi – Nämä olivat Sonyn hittikonsolin suurimmat hitit ja pahimmat flopit

Kuten aiemmassa artikkelissa totesin, PlayStation 4:n myynti- ja arvostelumenestyksistä merkittävä osa oli Sonyn omia julkaisuja, joista monia ei voi vieläkään pelata muilla alustoilla. Xbox Onella ei ole juuri vastaavia valtteja taskussaan.

Ensinnäkin, useimmat Xbox Game Studiosin (eli entisen Microsoft Studiosin) julkaisut ovat pelattavissa PC:llä, mikä ei ainakaan auta myymään uusia konsoleita. Toiseksikin, Xbox Onen ajalla yhtiöltä ei juuri ilmestynyt valtavia menestyspelejä.

Xbox Onen myydyimmät pelit ovat Grand Theft Auto V (2013), PlayerUnknown’s Battlegrounds (2018) ja Call of Duty: Black Ops III (2015). TOP10-listalle ei mahdu kuin yksi todellinen yksinoikeuspeli, Halo 5: Guardians (2015), jota sitäkin myytiin vain viitisen miljoonaa kappaletta. Alustan muista omista peleistä menestyneimmät olivat sitten järjestyksessä Forza Horizon 3 (2016), Gears of War: Ultimate Edition (2015) ja Halo: The Master Chief Collection (2015), joista edelliset kaksi ovat nekin vanhojen hittipelien päivityksiä.

Xbox Onella ei vain ole saman tason myynti- ja arviomenestyksiä kuin PS4:llä. Sillä ei ole The Last of Usin ja Unchartedin kaltaisia franchiseja, eikä Horizon Zero Dawnin (2017) kaltaisia uusia jättimenestyksiä. Huomattavaa on, että edellisen sukupolven Xbox-hittisarjat Halo ja Gears of War jäivät nekin vähälle huomiolle ja kädenlämpöisille arvosteluilla Xbox Onen aikana.

Arvosteluissa menestynein Xbox Onen oma peli on Froza Horizon 4 (2018), jolla on Metacriticissä 92 keskiarvo. Muutaman järkäleen ohella alustalle on tullut muutamia kehuttuja pikkupelejä. Merkittävimpiä ovat varmasti kuvankaunis Ori and the Blind Forest (2015), sen viiden tähden jatko-osa Ori and the Will of the Wisps (2020), sekä kolmen miljoonan myyntimenestykseksi kohonnut Cuphead (2017). Tällaisia vain ei ole Xbox Onelle paljon, ja kaikki kolme ovat ilmestyneet nyt jo muillekin alustoille.

Alta näet IGN:n viime vuonna päivitetyn listan Xbox Onen parhaista peleistä. Tämäkin lista osoittaa, että alustan pelit ovat pääasiassa saatavilla monille muillekin laitteille.

Summaten voidaan todeta, ettei Xbox One ole missään vaiheessa näyttänyt kovin houkuttelevalta ostokselta. Se oli ensi alkuun paketoitu Kinectin kanssa ja kustansi enemmän kuin PlayStation 4, eikä sille ollut tarjolla monia sukupolvensa kehutuimmista hittipeleistä. Edes kehittyneempi Xbox One X -malli ei tiettävästi menestynyt hyvin myynneissä, vaikka se oli hetken aikaa markkinoiden tehokkain konsoli.

Xbox Onen aikana tehtiin kuitenkin merkittäviä aluevaltauksia, jotka viitoittavat tietä tulevaisuudelle. Näyttääkin tavallaan siltä, että pieneksi flopiksi jääneen konsolin aika auttoi Xboxia löytämään uuden suunnan.

Tärkeimpiä uudistuksia ovat takaperin yhteensopivuus ja Xbox Game Pass.

Xbox Onen ei alunperin pitänyt pyörittää aiempia pelejä tai ainakaan tällaista ei julkisuuteen kerrottu, mutta kaksi vuotta julkaisun jälkeen Phil Spencer julkisti takaperin yhteensopivien pelien kirjaston. Nykyisin alustalla toimii jo satoja Xbox 360 -pelejä ja jopa reilut 40 alkuperäisen Xboxin peliä. Kaikki nämä saa pyörimään alkuperäisellä pelilevyllä tai ne voi ostaa Xboxin pelikaupasta.

Xbox Game Pass puolestaan mahdollistaa laajan pelikirjaston lataamisen ja pelaamisen kiinteällä kuukausimaksulla. Nykyisin myös PC:lle levinnyt palvelu on kätevä ja toimiva, mutta kolmannen osapuolen pelien vaihtuminen aiheuttaa vähän harmaita hiuksia, kuten jo pari vuotta sitten testissä totesin.

Joka tapauksessa tilauspalvelut ovat tulleet pelialalle rytinällä, ja Xbox Game Pass toimii monilla alueilla myös yhdessä pilvipelaamisen mahdollistavan Project xCloudin kanssa.

Xbox Series S ja X näyttävät nojaavan vahvasti Xbox Onen perustalle, jopa niin pitkälti, että uusien konsolien käyttöjärjestelmä on käytännössä identtinen edeltäjänsä kanssa. Vanhan pelikirjaston säilyminen ja tilauspalvelut ovat selvästi uuden sukupolven juttu, ja Xbox näyttääkin nyt panostavan ennen kaikkea jatkuvuuteen. Sivunmennen sanottakoon, että Sony on lähtenyt PlayStation 5:n kanssa vähän samoille linjoille.

Microsoftin päässä on myös opittu Sonyn yksinoikeuspelien menestyksestä, ja viimeisen parin vuoden aikana yhtiö on ostanut useita pelistudioita, muun muassa Hellblade: Senua’s Sacrificesta (2017) tunnetun Ninja Theoryn ja Fallout: New Vegasista (2010) tunnetun Obsidian Entertainmentin. Näyttää selvältä, että tulevaisuudessa myös Microsoftin alustoilla nähdään enemmän yksinoikeusjulkaisuja.

Jää nähtäväksi, kuka voittaa uuden sukupolven konsolikilpailun, mutta ainakin Xboxin asemat näyttävät nyt lupaavammilta kuin vuonna 2013. Hintavien PS5:n ja Xbox Series X:n rinnalla myös edullinen Xbox Series S voi osoittautua valttikortiksi, ja GameSpotin mukaan Spencer uskookin pikkukonsolin myyvän lopulta enemmän kuin tehokkaamman sisaruksensa.

LUE MYÖS: Testi | Xbox Series S on pieni, hiljainen ja tyylikäs – Myös isoveljensä varjoon jäänyt konsoli on selvä askel eteenpäin

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat