UUSIMMAT

Yhdysvaltain senaattori kamppailee loottilaatikoita ja mikromaksuja vastaan uudella lakiesityksellä

09.05.2019 09:29 | Muropaketin toimitus

Missourin osavaltion senaattori Josh Hawley ehdottaa uutta lakia, joka rajoittaisi peliyhtiöiden toimintaa loottilaatikoiden ja pay-to-win -mekaniikkojen osalta.

Loottibokseista on väännetty kättä jo pitkään, ja useissa valtioissa jopa viranomaiset ovat puuttuneet peliin. Usein käsitellään kuitenkin vain sitä, voidaanko loottilaatikot laskea uhkapelaamiseksi, kuten Alankomaissa ja Belgiassa on todettu.

Yhdysvaltain senaattori Josh Hawley on kuitenkin päättänyt käydä loottilaatikoiden ja ”manipuloivan pelisuunnittelun” kimppuun uudella lakiehdotuksella, joka ei keskity siihen, ovatko käytännöt uhkapeliä vai eivät. Hawleyn tavoitteena on suojella lapsia koukuttavalta rahastukselta peleissä.

Republikaanien senaattori ehdottaa uutta The Protecting Children from Abusive Games Act -lakia, joka rajoittaisi loottiboksien ja ns. pay-to-win -mekaniikkojen käyttöä peleissä, jotka on suunnattu lapsille tai joita lapset joka tapauksessa pelaavat.

Esimerkiksi Hawley on nostanut Candy Crush -pelin Luscious Bundlen, joka tarjoaa peliin 1000 yksikköä pelin sisäistä valuuttaa, helpomman vaikeusasteen ja rajoittamattomat elämät vuorokauden ajaksi. Hintaa tältä hirvitykseltä löytyy 149,99 dollaria, eli kyseessä on poikkeuksellisen tyyris ”mikromaksu”.

Asiasta uutisoivan Eurogamerin mukaan pelialaa edustava Entertainment Software Association on jo julkaissut lakiesityksestä lausunnon. ESA muistuttaa, että lasten mikromaksujen käyttöä voidaan helposti rajoittaa vanhempien toimesta, ja että useat valtiot ovat todenneet, etteivät loottilaatikot ole uhkapelaamista.

Suomessa poliisi päätti huhtikuussa, ettei loottilaatikoista aloiteta esitutkintaa. Kuten aiemmin kerroimme, päätös tehtiin Länsi-Suomen syyttäjänvirastossa, eikä asiaa ole käsitelty oikeudessa.