UUSIMMAT

Yksi viime vuosien kehutuimmista pelimekaniikoista ei koskaan levinnyt kahta peliä pidemmälle ja siihen on yllättävä syy

07.02.2021 18:17 | Muropaketin toimitus

Middle-earth: Shadow of Mordorin ja sen jatko-osan laajalti ylistetty Nemesis-mekaniikka ei saapunut koskaan muihin peleihin, koska Warner Bros. patentoi idean.

Monolith Productionsin erinomainen toimintakaksikko nousi monien suosikiksi nimenomaan pelistä löytyneen Nemesis-mekaniikan vuoksi, jossa pelaaja kohtasi useita verivihollisia, jotka muistivat tämän aiemmat tekemiset. Esimerkiksi yhden vastustajan kerran hiiviskelemällä kukistaneena sama temppu ei enää onnistunut toistamiseen.

Tämän lisäksi nimetyt viholliset saattoivat taistella keskenään tai pelaajan kukistettua ylentyä omassa arvoasteikossa, jolloin näihin käsiksi pääseminen saattoi olla hankalampaa ja heistä muodostui entistä vaarallisempia. Viholliset myös ilkkuivat tai haastoivat pelaajan hahmon näiden aiempien tekemisten perusteella.

Mekaniikka keräsi julkaisussa todella paljon kiitosta, minkä vuoksi moni on ihmetellyt, miksei sitä ole nähty näiden kahden pelin ulkopuolella. Syy paljastui Game Maker’s Toolkitin tuoreimmassa videossa, jossa käsitellään tarkemmin Nemesis-mekaniikkaa. Ennen kaikkea syynä on se, että Warner Bros. on patentoinut idean, eikä sitä saa siten muut käyttää.

Vaikka mekaniikan patentoiminen voi kuulostaa hieman oudolta, tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun moista on pelialalla harrastettu. Muun muassa BioWare on patentoinut omissa peleissään käytetyn dialogipyörän ja Take-Two haki hiljattain patenttia Rockstarin kehittämästä tekoälynavigoinnista. Ehkä kuuluisin on kuitenkin vasta hiljattain purettu Namcon patentti, jonka vuoksi muiden julkaisijoiden pelien latausruuduissa ei voinut pelata minipelejä ennen vuotta 2015, jolloin patentin 20 vuoden aika umpeutui.