Sota kiihtyy – Apple karsii piiritilauksiaan Samsungilta

10.09.2012 16:13 | Juha Kokkonen

Apple Samsung piiritoimitukset

Applen ja Samsungin väliset patenttioikeudenkäynnit ovat olleet viime aikoina vähintäänkin riittävästi otsikoissa, mutta tähänastisten tietojen mukaan yritysten välinen kiista ei ole vaikuttanut niiden välisiin komponenttisopimuksiin. Nykyisellään Samsung toimittaa mm. suurimman osan Applen mobiililaitteissaan käyttämistä muistipiireistä ja uudessa iPhonessa on spekuloitu käytettävän Samsungin Exynos 4 -sarjasta muokattua järjestelmäpiiriä.

Nyt useiden lähteiden mukaan yritysten välinen sota olisi kuitenkin leviämässä myös komponenttipuolelle, sillä Applen kerrotaan pyrkivän vähentämään piiritilauksia Samsungilta uuden iPhonen komponenttitoimituksissa. Applen kerrotaan vähentäneen tilauksia Samsungilta ja lisänneen niitä puolestaan muille piirivalmistajille, kuten Toshiballe, Elpidalle ja Hynixille. Siitä huolimatta Samsung on kuitenkin edelleen tärkeimpien piiritoimittajien joukossa.

Toistaiseksi on epäselvää, onko kyse oikeusjuttuihin liittyvästä uhittelusta vai pysyvästä linjamuutoksesta. Samsung on käyttänyt piiritoimittajan asemaa hyväkseen yritysten välisissä oikeudenkäynneissä, joten ehkä Apple yrittää parantaa asemiaan vähentämällä piiritoimitusten määrää Samsungilta. Applen arvellaan olevan Samsungin suurin yksittäinen komponenttiasiakas, joten kyse on miljardien arvoisista vuosittaisista toimituksista.

Reuters, Apple cuts memory chip order to Samsung for new iPhone: source

Keskustelu

Eiköhän applesta saada vielä uusi EA:n tyyppinen pahan maineen saavuttanut softafirma. Softafirma siksi, koska macit on pc:tä ja puhelimet samsungeja.

Muotoilullakin taitaa olla miljoonapalkkaa vetävät kahvinkeittäjät, kun oman firman epäeettisyys ei okseta tai herätä moraalisia kysymyksiä.

17. Veikkaan, että homma tulee kyllä tasoittumaan noiden valmistajien kesken ja markkinaosuudet tasaantumaan. Eri asia toki jos ne sopivat ja tekevät sellaiset sopparit, että vastaavaa tilannetta ei tule. Siinä vaiheessa alkaa muilla ankeat olot. Ihan sen takia, että silloin vasara putoo muiden päälle.

Onhan näissäkin selvää se, että voi taipua kumpaan suuntaan tahansa. Apple voitti jenkeissä, Samsung voitti koreassa (en nyt muista kumpi korea). Kuulostaako ns. ”oikeuden päätökset olivat oikeita” kun ovat täysin vastakkaisia. Jotenkin tästä tulee mieleen, että pitäisi nykyään olla näihinkin kiistoihin joku kansainvälinen oikeus. Haagin sotaoikeus voisi ottaa sivubranchin.

Jahas, näinköhän luemme historiankirjoituksista 20V:n kuluttua, kuinka kaksi puhelinvalmistajaa yltyi patenttikikkailemaan ja vaikeuttamaan toistensa bisneksiä, kun uusia ideoita ei ollut ja muut kurvasivat ohi oikealta ja vasemmalta, varsinkin MS saattaa lisätä osuuttaan hyvinkin rajusti ja äkkiä.

14. Ei se ainakaan helpottamaan tule. Mitenköhän tuo muuten menee, koska LTE-patentit tulee takuulla menemään frandin alle, mutta entäs jos haasteet on pistetty jo ennen sitä? Äkkiseltään voisi kuvitella, että (ainakin suomessa) haaste katsottaisiin sen hetkisen tilanteen mukaan (ei frandina). Jenkeissä en yhtään ihmettelisi jos kesken kaiken patentti painelee frandiksi niin homma loppuu siihen. Tai sitten toistepäin…oikeuskäytännöt kun on aika mielenkiintoiset jos vertaa esim. eurooppa vs. aasia vs usa.

Tietysti asian vetää mielenkiintoiseksi se, että kuka nuo LTE-lisenssit tarvii? Apple vai tuotantolinja…ja missä tuo ns. LTE-piiri/patenttikohde sijaitsee. Jos tuo ihan hypoteesina sijaitsisi vaikka siinä A6-piirissä niin Samsung haastaisi tavallaan itsensä oikeuteen. Eihän se siinä ole (ainakin käsittääkseni), mutta lisenssi ei välttämättä lankea Applen päälle. Tosin en usko alihankkijan olevan iloinen kun Applelle suunattu miljardihaaste putoo niiden niskaan…joten Applen kannalta tilanne on sama. Ellei halua ”tappaa” yhteistyökumppania.

Isoilla panoksilla pelataan.

Noh, nyt kun kerran LTE-kortti on vedetty niin kukas tuolla vetää noissa pisimmän korren? Nokiallahan on kanssa kyseisiä patentteja, mutta kelläköhän on se suurin salkku tuohon liittyen? Olisi kyllä suhteellisen hupaisaa jos Nokialla olisi (ei Apple varmaan ihan syyttä osoittanut Lumioita malliesimerkkinä tuossa muotoilujupakassa) ne patentit ja lopputulos olisi Nokia + Apple listimässä Samsungia :D (noh, en tuohon kyllä usko hetkeksikään).

LTE -patentit eivät kuuluu (ainakaan vielä) frand:iin, joten htc ja samsung voivat pyytää niistä applelta mitä tahansa tai olla suostumatta lisensoimaan niitä täysin… Tosta voi osua hyvinkin iso paska applen potkuriin.

12. Itsekkin lueskelin. Tosin tuo johtaa tasan tarkkaan kahteen asiaan:

a) Sopivat, joka voi olla se alkuperäinen tarkoituskin koko jupakalla. Sopparit uusiksi vaikka pakolla. Kuitenkin, jonkinlainen kompromissi

b) Taistelevat hamaan loppuun asti kunnes toinen osapuoli putoo. Tämän vaihtoehdon näen suoraan sanottuna yhtä todellisena. Jo tuo Applen haaste kertoo paljon firmojen väleistä. Veikkaan, että siellä on palanut käämit molemmin puolin ja siis se EI OLE alkanut tuosta ekasta haasteesta. Se on lopputulos jostain muusta. Eli jos nuo on nyt ihan oikeasti polttaaneet proppunsa lopullisesti niin eivät ole tekemässä sovintoa vaikka mikä olisi.

Tiedä sitten vetikö Jobs goatsen Korean kavereille neuvottelupöydässä vai pistivätkö Korean poijjaat uhanalaisen kissaeläimen blenderiin ja joivat lopputuloksen sylkien veret vegaani Jobsin naamalle. Näyttää ainakin siltä, että kaverit ovat puolin ja toisin varsin kiukkuisia :D

Todennäköisesti tässä tulee tapahtumaan se, että iPhonen BOM tulee kasvamaan jonkun verran. Noissahan monesti on käytössä ns pakettiratkaisut, eli jos valmistaja X ottaa komponenttivalmistaja Y:ltä koko paketin, niin Y antaa yleensa alennusta komponenttien kokonaishinnasta. Ja mikäli X päättää ottaa jonkun muun valmistajan komponentin sekaan, voi Y silloin laskuttaa lopuista komponenteista enemmän.

Noista valmistajista päätellen, Omppu on nyt vaihtamassa vain muistivalmistajaa, sillä noissa ei ole muiden piirien valmistajia ainoatakaan.

Sen sijaan Applen huhutut keskustelut TSMC:n kanssa viittaisivat siihen, että he haluaisivat alkaa teettämään SoC:nsäkiin muualla kuin Sampalla johtaa hyvin todennäköisesti patenttiongelmiin. Sillä ainakin A4 versio oli vain hieman muokattu versio Samsungin Exynos SoC:ista. (Tämän näki siitä, että piirien lohkosijoittelu oli 1:1 avatuissa piireissä)

Tästä puolestaan herää kysymys, että miten käy TSMC:n jo valmiiksi erittäin rajoitettujen valmistusresurssien kanssa. Riittääkö Applelle enää tarpeeksi kapasiteettia nvidian ja amd:n viedessä jo nyt leijonanosan. Tai kääntäen alkaako Taiwanin pojet kumartelemaan omppua, niin kuin Foxconn tekee. (Ja on johtanut Foxin talousvaikeuksiin muiden asiakkaiden vähennyttyä) Sillä Foxhan tunnetusti tekee Applelle iPhonet melkein omakustanteena, käyttäen Omppua markkinointiveturina.

Summa summarum: Todennäköisesti ompun osalasku kasvaa hitusen, mutta koska Applen marginaali noissa tuotteissa on niin korkea, ei tämä todennäköisesti silti näy missään. Samsungille tuo näkynee sen parinkymmenen miljoonan vuosittain myydyn muistipiirin pudotuksena, mutta näiden matalan marginaalin tuotteiden pieneneminen ei pitäisi olla sen kokoiselle konglomeraatille ongelma. Onpahan lisää muistipiirejäö vapaana laitettavaksi omiin tuotteisiin.

4. Ottaisit edes hiukan selvää…edes hiukan.

5. Missä on se patentti? Ei sellaista ole. Luonnollisesti Applella on tuotesuoja iphoneen, mutta se ei todellakaan käsitä patenttia pyöristetylle suorakulmiolle. Tuo heitto oli vain Samsungin suusta. Apple ei saanut oikeuksia mihinkään, mutta Samsung rikkoi tuotesuojaa. Sitä paitsi tuo ei olisi varmaan edes mennyt läpi pelkällä muotoilun kopioimisella. Kyseessä oli niin käyttiksen puolella ja suunnitteluprosessin vaiheissa olevia perseilyjä.

Se, että Samsungin kommentti ”ikävää kun joku voi saada suojan pyöristetylle suorakulmiolle” kertoo jo paljon niiden ajatuksista muotoilua kohtaan. Yhtä lailla haukkuivat omat luurinsa, koska oikeus näki se samanlaisiksi.

11. Häviönä tulee varmaan lisäkulut, mutta samalla saadaan varmuutta toimituksiin. Nyt kun Samsung sai näpilleen niin voi olla hyvinkin mahdollista, että joku komponenttivalmistaja alkaa kiusaamaan Samsungia patenttien osalta. Tosin uskon sampan patenttipuolen olevan kunnossa komponenttien osalta. Siltikin jos joku tuollainen taho onnistuisi (esim. rambus jne) ja samsung saisi esim. myyntikiellon jollekkin komponentille niin Apple olisi täysin kusessa (kuten moni muukin). Hajautettuna saataisiin vielä komponentteja ja toimitukset eivät olisi niin vaarallisesti sidottuna tiettyyn toimittajaan. Myyntikiellot, tulvat, yms. kun voi kerralla pudottaaa toimituskapasiteetin melkein nollaan.

Siihen vielä tuo, että vittuilevan päin naamaa niin ei todellakaan huono ajatus hajauttaa ostoja :)

Sanoisin että tuo on Applen häviö loppupeleissä. Toki voi silti olla ihan fiksua, kun kerran vittuilevat Sampalle päin naamaa.

@4 niin se että iphonen kehitys alkoi vuonna 2004 ja samsunging mallit mihin netissä viitataan (”vessel”, ”q-bowl”, jne…) ovat vuodelta 2006-2007 ei tietenkään vaikuta mitenkään mihinkään … ihan yhtä hyvällä logiikalla kun mitä käytät voitaisiin vaikka väittää että samsung kopioi iphonen ennenkuin se oli edes julkaistu, olivat erittäin suurella todennäköisyydellä kuitenkin tietoisia että moinen laite on tulossa. Vähän objektiivisuutta kiitos.

@5 kerro minulle missä tuo muoto kuten sinä sen esität on patentoitu ? tämä lause on suoraan samsungin edustajan suusta, esitäppä vaikka täällä missä kohtaa oikeudenkäynnissä ja/tai patentissa puhutaan tuosta muodosta ratkaisevana tekijänä.

Tykkää applesta tai ei niin julma tosiasia on se että iphone muutti koko puhelinmaailman ekosysteemin.

Ja edelleen pöydällä PC ja puhelimena Xperia S

Toivottavasti iPhonen laatu heikkenisi ennestään ja saataisiin MURICA FAK JEA tyypit ostamaan muitakin luureja. Tekisi hyvää kuluttajille ja kehitykselle.

Eiköhän google tule paikkaamaan applen osuuden tilauksissa niin homma on bueno ja googlella tilaisuus viedän omenan markkinaosuuksia.

se on kyllä aika siistä että voi patentoida suorakulmion pyöristetyllä kulmilla.

@3

Ja tämä kaikki vain siksi, että Apple kopioi iPhonen muotoilun Samsungilta ja haastoi siitä Samsungin oikeuteen… itse soisin Samsungin voittavan tämän ”erän”.

Järkevääkin jopa. Kilpailu paranee kun muutkin komponenttitoimittajat haluaa ”osingoille”. Applen kohdalla saadaan hajautusta (ettei tule ongelmia kun on vain yksi iso toimittaja) ja voivat vielä hintaakin kilpailuttaa. Toimittajatkin tykkää kun maksut tulee ennakkona ja tilausta on paljon. Ainoa häviäjä on loppupeleissä Samsung.

Korea-USA ottelu. Voittajat tässä kamppailussa taitaa löytyä kuitenkin muualta.

Muropaketin uusimmat