Tältä näyttää Nokia Lumia 900 uudella Windows Phone 7.8 -päivityksellä

21.06.2012 09:36 | Sampsa Kurri

Vasemmalla Nokia Lumia 900 nykyisellä Windows Phone 7.5:llä, oikealla 7.8-versio

Microsoft vahvisti eilen, että uutta Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmää ei voi päivittää nykyisiin Windows Phone -puhelimiin, kuten Nokian nykyiset Lumia-mallit. Saataville tulee kuitenkin Windows Phone 7.8 -päivitys, joka tuo mukanaan muun muassa uudistetun kotinäkymän ja käyttöjärjestelmän kerrotaan näyttävän ja tuntuvan samalta kuin WP8.

Engadget-sivusto pääsi näkemään Windows Phone Summit -tapahtumassa Nokian Lumia 900 -puhelimen kotiruudun, johon oli päivitetty tuleva Windows Phone 7.8 -versio. Valitettavasti kyseessä oli varhainen beeta-versio, joten uutta kotiruutua ei saanut kokeilla käytännössä, vaan Engadget joutui tyytymään pelkkään valokuvaamiseen.

Engadget, Visualized: Nokia Lumia 900 running Windows Phone 7.8

Keskustelu

Jep jep… ”mahtavan innovatiivisesta” tiiliskivikäyttöliittymästä on poistettu surureunus ja tiiliskivistä saa tehtyä mukavasti normi-ikonin kokoisia ”tiilejä”.

WP9 esittelee varmaan uuden mullistavan innovatiivisen käyttöliittymän ikoneilla ja widgeteillä. Taustakuvankin saa ehkä laitettua.

PR-propagandan nielleet winpojat hurraavat taas innoissaan.

52: Totta turiset. Uskoisin myös, että valo- ja videokuvauspuolella moniytimestä on hyötyä. Elopin kommentti olikin tarkoitettu kilpailijoiden aliarvioimiseksi, kun omat laitteet eivät vielä siinä vaiheessa moniydintä tukenut. Käykö tässä nyt niin, että Elop haukkui omat tuoteensa?

41: Olisikohan kyse siitä, että nykyiset Windows Phone 7.5 -laitteet toimivat hyvin yksiydinsuorittimella, mutta tulevat WP8-puhelimet ovat aivan oma uusi lukunsa? WP8-puhelimet käyttävät esim. HD-tarkkuuden näyttöjä, joiden kaverina tuo yksiydinsuoritin ei yksinkertaisestin riitä.

Ihme ininää täällä, minulla on android 2.2 7″ tabletissa ja android 4 uudessa lenovon tabletissa… ja about samat softat toimii molemmissa, pelkästään osa peleistä ei toimi kun vanhassa 7″ vehkeessa ei ole multitouchia.

Se mikä estää vanhemman tabletin ns. pro käytön on se ettei siinä ole paineen tunnistusta jos graffaa ammatikseen tekisi, kaikki emailit/ssh/web/kalenteri/ toimii ihan yhtä hyvin.

ja mitä tulee kakkoskännykkään, siinä oli pitkään android 2.1 ja nyt 2.2’n aikaan se varmaan vielä 3+ vuotta toimii vaikka on ”vanha käyttis” :p

Eipä ole kyllä kaksinen kuva jutussa, sillä esim. jo tuo värin vaihto saa itseni kiinnittämään tarpeettoman paljon huomiota tuohon vanhempaan versioon (koska pidän sinisestä keltaista enemmän) vaikka käytännössähän tuon värin pitäisi olla kaikkien vähäpätöisin asia tuossa (koska se on tietääkseni molemmissa vielä vaihdettavissakin).

Paljon paremman vertailukuvan olisi siis saanut, jos olisi lyönyt molempiin luureihin saman väriset tiilet.

Outoa että noita uusia käyttöjärjestelmiä ei saa halpoihin kännyköihin. Luulisi että moniydinprosessorit ym. ei enää paljon maksa, onhan niitä ollut saatavilla kohta jo vuosia. Piirivalmistajiakin on jo useita joten esim. 5 vuoden päästä luulisi että nykyisen tasoiset piirit kaikkine wlan/bt/nfc ominaisuuksineen olisivat halpoja. Toisaalta kuka ostaisi kalliimpia laitteita jos halvoissa pyörisi esim. uusin ios. Tuskin rautaominaisuudet enää kallistuu näyttöä ja koteloa lukuunottamatta.

toinen mielenkiinnon kohteeni on, mitä tapahtuu tangon tarkoituksena tuoduille halpisluureille. tukeeko wp8 ollenkaan enää rupurautaa, jota nokia halusi markkinoille. yleinen käsitys on kyllä, mutta itseä epäilyttää esim single coren tuen olemassaolo näiden nykypuheiden jälkeen. luurikäyttis ei taida tukea edes nvidia tegraa.

@6 http://dl.dropbox.com/u/16255677/2012-05-02%2009.32.48.jpg

muulle nillitykselle ei mielestäni ole tarvetta, mutta jos uusi softa ei toimi vanhassa, niin devaajien tuki loppuu jossain vaiheessa tätä vuotta. tietty nokia ja mahdollisesti muut valmistajat saattavat pitää yllä omia vanhoille luureille suunnattuja softia ja jo marketissa olevat pysyy toimintakykyisinä, jos niitä ei vedetä kokonaan pois syystä tai toisesta. tämän kaiken jälkeen windows phone 7 on lähempänä sitä featurephonea joka se oli jo syntyessään. 8 on sitten se oikea älyluuri. se joka osti 7:n kalliina älyluurina on varmasti vihainen. itse maksoin 150e ja olen ollut enemmän kuin tyytyväinen ja olen edelleen.

Kaamee sekasotku on saatu aikaiseksi.

Tuliterään kapulaan ei saa ohjelmapäivityksiä kun kaupasta kerkiää kotiin on jo vanhaa rautaa.

Tuo firma saa vielä harjoitella vuoden verran ja sinä aikana menettävät asiakkaita koko ajan.

Onpa kyllä surkeata jos tämä on paras mihin Microsoft pystyy budjetillaan.

42. Jokuhan täällä joskus sanoi (vuosi tai kaksi sitten), että ei pitänyt iPhonen käyttöjärjestelmästä kun siinä on vain applauncheri, eikä käyttöjärjestelmää. En edelleenkään tajua, että jos puhelimen päämäärä on käytää ohjelmia (jos kuvitellaan, että puhelin-toiminto on myös ohjelma) niin miksi hemmetissä edes pitäisi joutua selailemaan jotain valikoita? Kyseinen henkilö kait halusi ”käytää” käyttöjärjestelmää, eikä itse laitetta.

Veikkaan, että MS:llä ja Nokialla huomattiin jossain ”point of no return” kohdan jälkeen, että W8 ei pysty iskemään lumioihin kiinni ja ennen sitä olivat siinä ajatuksessa, että onnistuu. Nyt kun se ei onnistu niin lausunnot ja mainospuheet menee sotkuun.

Joskus ihmettelen puhelimen käyttötarkoitusta. ”Ruma aloituanäyttö” pidetäänkö puhelinta puhuttaessa kädessä ja tuijotetaan näyttöä?
Käsittääkseni ohjelmistoa päivitetään tarvittaessa, ohjelmistovirheen , tietosuojan, ym. takia, ei huvikseen.
Tähän ”vapaaseen” (Googlen tekele) ei Suomessa operaaattorin tai valmistajan tukea moneenkaan merkkiin löydy, itse saa harhailla Kiinalaisilla sivuilla. ZTE, Huawei.
Kaikissa teknisissä laitteissa ilmenee jokin toiminnallinen häiriö jossakin vaiheessa.
Kieltämättä tämä Nokian touhu meni männikköön, mutta eihän tuosta toisesta käyttiksestä tullut ajoissa valmista, vaikka oli satoja suunnittelijoita.
Erittäin isot firmat kompastuu omaan jäykkyyteensä ja uuden pelkoon joskus. Esim. Kodak oli alallaan markkinajohtaja (kehitti digikameran mutta ei ollut rohkeutta rynnätä markkinoille). Muutamat ohjelmistoyritykset kokeneet myös häipymisen.
Aplehan oli fiksu, laitetaan kunnon hinta niin luullaan että on huippurautaa. Suljettu käyttis (tietokoneissa, helpompi toteuttaa kun rauta pidetään vakiona. Nykyisin samaa kuin normi PC, vai tuplaten kalliimpaa.

Hauskaahan tässä on myös se, että pari päivää sitten WP-puhelimet olivat niin hyvin optimoituja, ettei moniydinprosessoreita siinä tarvittu.

”Nokia CEO Stephen Elop thinks that dual-core and quad-core processors are just a waste of battery, and that to the consumers they aren’t all that useful.”

Ja nyt kun niitä on tulossa niin ne ei olekkaan enää yhtään turhia? :D

Ja joo, useimmissa jopa alle 100e android puhelimissa on tuo sd-paikka jo löytynyt yli 2vuoden ajan, mitä ei vieläkään Nokian lippulaivapuhelimesta löydy. Toki niissä on sitten puutteita mitä tuosta taas löytyy, mutta kuitenkin. Ei muuta ku lisää väkeä vaan pihalle niin … eiköhän ne siitä sitten parane.

Nyt alkaa valottua tämä Elopin näkemys: ”Consumers really don’t care which OS powers their handsets”, siis kun kyse on WP-käyttäjistä.

@38 Juuri näin! Jos Lumia 900 olisi multiporssa laite… Mutta sehän taas ei olisi toiminut wp 7.5:lla, joten…
Wp 7.5 on nopea ja sulava, ja jos sen haluaa päivittää 7.8 niin se on mahdollista. Jos haluat multiprosessori tuen ja paremman resoluution ja vaihdettavan micro-sd kortin, niin joudut joka tapauksessa vaihtamaan puhelimen. Pelkkä käyttiksen vaihto ei riittäisi.

38. Pointtina on se, että Nokia myy lippulaivamallia joka on käytännössä poisjatkettu malli. Ostappa joku Galaxy kolmonen nyt niin uskoisin Androidiversioita tulevan sille vielä jokunen…

Lumia 900 meni yhdessä yössä elinkaarensa loppupäähän näin markkinallisesti. Eli käytännässä sai don’t buy leiman kun uutta tulee ihan just. Puhumattakaan siitä, että aika monet noista W8:n ominaisuuksista on sellasia, joita ihmiset vaatii/haluaa lippulaivamallista. Eihän tuossa olisi mitään ongelmaa jos Lumia 900 olisi tullut oikein kunnolla myyntiin vuosi sitten (kunnolla).

Kyllä nyt monella tuntuu jäävän huomaamatta se pointti että ei Lumia 900 speksit muutenkaan riittäisi tuolle wp8:lle.

Mitä teet WP8:lla puhelimessa jos ei rauta jaksa sitä pyörittää?

Mahtaa harmittaa niitä jotka ovat ostaneet Nokian microsoft kakkoja.

Itse ainakin pärjännyt hyvin työkäytössä Wphonella (HTC 7 Pro). Tähän asti tarvitut sovellukset kuten: Kalenteri, Kartat(navi), Office, PDF reader, Email (Outlook, Imap ja gmail) ja PC remote ovat toimineet erittäin hyvin PDF readeria lukuun ottamatta.

Suurin osa ns. Heavy / power usereiden käytöstä on hyvinkin muuta kuin hyötykäyttöä, tyyliin ”teen näin kun näin voi tehdä”. Miksi valittaa ettei tuota WP 8 tule saamaan Gen1 tai Gen2 puhelimiin, jos se ei siinä toimi yhtä hyvin, kuin WP 7,5 (7,8). Se vaan on parempi vaihtoehto, kuin pilata puhelimen käytettävyys uusimmalla käyttiksellä, joka ei siinä toimi kunnolla.

Itselle puhelimen yleinen käytettävyys tärkeämpää kuin se että siinä on viimeinen versio käyttöjärjestelmästä ja uusimmat enemmän tai vähemmän huonosti toimivat ominaisuudet. Virtuaalikikkeli kutistuu kylläkin aivan olemattomiin, jos ei ICS tai WP 8 pyöri puhelimessa ja tämähän on power usereiksi itseään tituleeraville elämän ja kuoleman kysymys, keskivertokäyttälle ei juurikaan merkitystä.

Eka ihmiset odottaa, että mitä maailma sanoo Lumia 800:sta, noh sitten kun päättävät, että ehkä ostan niin Nokia sanoo Lumia 900:n tulevan ja se on parempi. Noh, ihmiset päättääkin odotella sitten sitä ysisatasta, kun se on parempi. NOH…sitten julkistetaan ysisatanen ja ihmiset odottelee taas vähän aikaa käyttäjäkokemuksia…sitten kun aikovat ostaa niin ilmoitetaan, että W8 ei tule tulemaan noille luureille vaan vasta seuraaviin…NOH NOH, mitäs se asiakas tekee? Ei luonnollisestikkaan osta sitä vaan odottaa taas…tai on varmaankin niin hemmetin kyllästynyt, että ostaa kilpailijan tuotteen.

Oikeasti, ei hemmetti mitä ryssismistä. Välillä sitä kyllä ihan oikeasti miettii, että tuon firman PITÄISI mennä konkurssiin.

Näytä kaikki kommentit

Ihminen joka ostaa älypuhelimen vain soittaakseen, tekstatakseen tai ollakseen facebookissa, ei välitä saako siihen päivitystä tai uudempaa softaa asennettua, mutta ns. älypuhelimen heavy userit mitkä käyttää puhelinta töissä yms. muuhun hyödylliseen niin on se jos olet ostanut uuden luurin ja 1kk kuluttua myyntiintulosta ilmoitetaan että puhelinta ei päivitetä wp8:iin ja uuden wp8 sovellukset ei toimi wp7.8:ssa. Sovelluskehittäjät varmastikin alkaa tehdä ohjelmat vain wp8:lle ja tällöin turha odottaa suosituimpi sovelluksia wp7.8:lle. Mielestäni tämä oli todella paha floppi Nokialta että juuri julkistetun ns. lipulaivan julkaisun jälkeen heti perään ilmoitetaan että tähän luuriin ei saa tuota wp8:sia, olisi edes odotettu syksyyn tuon julkaisun kanssa niin ehkä sen jotenkin sulattaisi mutta ainakin itse en tule ostamaan enään wp8 luuria, ja nykyisenkin lumia 900 myyn pois kun vielä siitä jotain saa ettei tarvi syksyllä panna verkonpainoksi kun arvo on muutamia kymppejä.

@ 28. Jaa missä kohtaa? Siinä kun käyttäjä saa ihan vapaasti valita kolmesta eri tiilikoosta (1×1, 2×2, 2×4) tiilin kuin tiilin koon?

EI JUMALAUTA!!! Mä ostan ainaki puhelimeni käyttääkseni sitä, EN PÄIVITTÄÄKSENI!!!

Huh huh kun näyttää kauhealle :( Edelleen…
Ei tuu kyllä minulle enää Nokian puhelinta jos tämmöstä kuraa tulee ulos…

Oon tuota W7.5 joutunut käyttämään, ja oli se vaikeaa :(
Pettymys. Ja samaa näköjään on tuo w8 vaikka parempaa odotin…
Otat puhelimen taskusta ja vedät nuo tiilet esiin niin ahdistamaan rupee ensimmäisenä :D

@26 No siis, mieti. Ei päivitystä, vaan uusi puhelin. Profit. Kunhan ei liian tiivis vaihtoväli, niin ei mitään väliä vaikkei päivitystä tule.

26. Nokia kai möi tuon ajatuksen MS:lle, koska eihän tuo enää Nokiaa ole tuo softa :D ”trust us, we used this with symbian…”

Mitäs joku sanoikaan…sekamelska…yep.

Uusi kotinäkymä otti siis askeleen kohti iOS:n ”ikonioksennusta”. Jännä miten wp-pojat ovat nyt tyytyväisiä siihen mikä oli kuulemma niin antiikkista ja surkeaa.

Eli Nokia on palannut vanhaan hyvään aikaan, jolloin Symbianin eri versiot eivät olleet edes etäisesti toistensa kanssa yhteensopivia ja laitteiden päivityksestä ei kukaan Nokialla ollut kuullutkaan. Noh, silloinhan sitä taloudellista menestystä tosin tuli….

17: Suurin ero on WP8:n Windows 8:n kanssa yhteinen kernel. Ja sitä myötä WP7.8:sta jää puuttumaan myös uutuusominaisuudet, kuten IE10, VoIP-integrointi, Nokia-kartat, laajennettu moniajo yms.

@23
Kannattaa käydä lukemassa tuon MNB:n lähdelinkki. MS tarjoaa mahdollisuuden päivittää puhelimessa jo olevaa WP8:aa, vaikka puhelin tai operaattori ei sitä päivitystä tukisikaan. Sillä ei ole mitään tekemistä WP7.x-luurien kanssa.

Kuka sano, että Lumioitten elinkaari loppuu WP8 ilmestymisen myötä?

WP8 Apps on WP7

I also talked about how WP7 phones will be left in the dark when it comes to new apps with another MS employee. From my discussion, if a developer wanted to target both WP7 and WP8, they would have to develop the app separately for both platforms. Apps written for WP8 would NOT work on WP7 phones.

@12 Eihän ne nykyiset WP kännyt kuole, mutta en itse ostaisi nyt ”kuolevaa” tekniikkaa, kun nurkan takana on jo Windows 8.

17. Varmaankin se, että uudet softat ei tue sitä. Varsinkin kun W8 tulee olemaan yhtenäinen alusta niin tuo on aika iso seikka.

Jollei puhuta rautaeroista luureissa, niin kertokaa joku mikä käytännön ero on WP7.8:lla ja WP8:lla? Siis että minä tuulipukutavis ymmärtäisin? Vissiinkin navigointi, valokuvaus jne. päivittyvät kyllä. En nyt oikein näe suurempaa ongelmaa.. luultavasti Lumiat toimivat vielä pari kuukautta jollei nyt hajoa käsiin jos nämä ovat elinkaarensa päässä.

Itse tykkään tosta uudemmasta ja pienemmistä tiileista enemmän, kuin vanhemmasta.

On kyllä niin kauhea aloitusruutu että omaan laitteeseeni ei kyseinen tiiliskivi näkymä tule koristamaan. Vanha symbian ruutukin esim. N8 alkuperäisellä softalla on nätimpi.

On kuin joku palapeli, itse en tuollaista sotkua ala selvittämään.

Minusta merkitsevää on se, kuinka softaa saa jatkossa myös 7.8-versiolle, sillä jos käykin niin että pikkuhiljaa kasin tultua ulos kaikissa Marketplacen softissa lukee ”..Requires WP8 or higher” niin sitten voidaan puhua että nykyiset Lumiat vetelevät elinkaarensa viimeisiä. Muuten olen tykännyt tästä 800:sesta kovin, mutta hölmöltähän se tuntuisi jos alle vuoden vanha puhelin lähtisi jo kiertoon.
Mutta ihan positiivista että meillekin tuli edes joku päivitys :)

@3
Kovin on mielenkiintoinen kotinäkymä, varsinkin kun tuossa videossa se yks ”Japanilainen” ottaa sen reilu 500 kuvaa siitä :)

@6 Millä perusteella Lumia:n elinkaari päättyy kun Windows Phone 8 julkaistaan? Tietääkseni puhelin toimii myös julkaisun jälkeen WP7.5:lla kun rasvattu salama ja saa edelleenkin puhuttua puhelinlaskua vaikka monen sadan euron edestä?

Mutta vaikuttaa hyvältä tuo, että saa muokattua live-tiiliä erikokoisiksi. Se voi olla, että joutuu vuoden sisällä hyppäämään Symbian leiristä Winsu-leiriin, ainakin jos WP8 on yhtä hyvä parannus WP7.5:stä, kuin Windows 8 on Windows7:aan nähden.

Ei hemmetti, että nää vinkujat ei tajua mistään mitään. Joo, iPhone 4:n sai päivitettyä iOS 5:een, mutta kannattiko se, koska puhelin hidastui merkittävästi. Tämä sama tilanne on kaikkien puhelimien kanssa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että niiden elinkaari päättyisi. Niitä pitää käyttää vain samalla softalla. Ja onhan tuo 7.8 -päivitys ihan hyvä porkkana mielestäni.

Nämä on nyt sentään wp:n lippulaiva puhelimia ja wp8 päivitystä ei tule.. O_o . Itellä androidin lippulaiva puhelin (sgs2) ja kyllä tällä rintamalla huippupuhelimet on päivityksen uusimpaan versioon saanu. Huono juttu nykysten lumia omistajien kannalta =|

@6

Pääosaan T-Mobilen myytäviin Android laitteisiin ei tule koskaan ainuttakaan päivitystä ja osa niistä tulee jopa myyntiin jo valmiiksi vanhalla versiolla. Onko näiden laitteiden elinkaari negatiivinen?

Koko tämä ruljanssi huutaa ”kukaan ei tainnut ihan suunnitella tätä kokonaisuutta”. Luureja joita ei voi päivittää, ominaisuuksia joita puutuu ja hemmetinmoisia ongelmia jälleenmyyjien kanssa kiitos näiden asioiden.

Kuvittelikohan ne, että kun MS ja Nokia pistää hynttyyt yhteen niin koko maailma kuluttajista jälleenmyyjiin jonottaa ostamaan noita?

Ei siis ole toimivaa beta-versiota vielä tuon kapulan softasta, vaikka rauta on ollut olemassa jo jonkun aikaa? Parhaillaan asiakkaiden ja kehittäjien silmään annettu kultainen suihku yhteensopimattomuudesta aiheutti sen, että seuraavat kuukaudet myydään ei-oota.

Joulumarkkinoille mahtaa tulla mielenkiintoisia laitteita. Lienee sen verran hätäisesti koottuja, että taattuja MS-bugeja on saatavissa.

Isompia tiiliä? Valetaan koko kapula sellaisen sisään niin saadaan isompi tiili, ei ainakaan toiminnallisuus heikkenisi nykyisestä.

Jokos tuohon saa muita ulkonäköön liittyviä muutoksia tehtyä, kuin taustaväir tumma/vaalea muutoksen ja aksenttivärin valinnan kymmenestä vaihtoehdosta niin kuin se Mangossa on. Mites muuten joko tuohon löytyy enemmän kuin ne puolenkymmentä ilmaisohjelmaa marketplacesta, siellä kun kaikki näytti ainakun tuossa alkukeväästä maksavan vähintään sen 99senttiä?

Tmobilehan kertoi kieltäytyvänsä myymästä Lumioita sen takia, ettei näihin ole Apollo päivitystä saatavilla, ja rehellisesti sanottuna kuka ostaisikaan kapulan jonka elinkaaresta on jäljellä alle kaksi kuukautta.

Hyvä että poistivat tuon turhan mustan kaistaleen oikealta puolelta aloitusnäkymää.

Oikeanlaidan hukkatila on aina herättänyt ihmetystä mutta ilmeisesti tässä oli joku ongelma aikaisemmin mistä muistan lukeneeni.

Näyttää hyvältä. ehkä 7.8 tai 8 wp menee seuraavaksi hankintaan.

Hah, ne on ottanu käyttöön 7.5 version oikeanlaidan hukkatilan.

Tykkään itse noista isommista tiilistä. tietty hyvä että ne jotka haluavat, voivat jatkossa käyttää pikkuikoneitakin.

Muropaketin uusimmat