Tarkennusta Windows 8:n resoluutioihin ja skaalauksiin

23.03.2012 10:59 | Ville Suvanto

Microsoftin viralliselta Building Windows 8 -blogisivustolta löytyy uusi kirjoitus, jossa tarkastellaan Windows 8 -käyttöjärjestelmän tukemia resoluutioita ja skaalaustekniikoita. Windows 8 tulee löytymään hyvin erilaisista laitteista, joiden näyttöjen koot, resoluutiot ja pikselitiheydet vaihtelevat laidasta laitaan. Microsoft on joutunut kiinnittämään näihin seikkoihin paljon huomiota, jotta Metro-käyttöliittymä tarjoaa moitteettoman käyttökokemuksen erilaisilla kombinaatioilla.

Microsoft on päättänyt Windows 8:n minimiresoluution olevan 1024×768, koska sillä kyetään tarjoamaan tarpeeksi tilaa Metro-ohjelmille ja esimerkiksi 800×600:lla käytettävä tila olisi kutistunut liian pieneksi. Lisäksi internetsivut on yleisesti suunniteltu toimimaan vähintään 1024×768-resoluutiolla ja nykyään ainoastaan 1,2 prosenttia käyttää Windows 7:ää alle 1024×768-resoluutiolla. Metro-ohjelmia on mahdollista ajaa maksimissaan 2560×1600-resoluutioisella näytöllä.

Taulutietokoneissa on ollut havaittavissa positiivinen trendi entistä tarkempia näyttöjä kohtaan ja esimerkiksi uusi iPad on varustettu 9,7-tuumaisella näytöllä, jonka resoluutio on 2048×1536. Microsoft on tiedostanut tilanteen ja Windows 8:ssa on kolme erilaista skaalaustilaa: 100 % tila normaaleille näytöille, 140 % HD-taulutietokoneille ja 180 % quad-XGA-taulutietokoneille. HD-taulutietokoneilla Microsoft viittaa laitteisiin, joissa on 1920×1080-resoluutioinen näyttö ja quad-XGA:lla 2560×1440-resoluutiollisiin laitteisiin, joissa näytön koko on sama. Jos skaalausta ei olisi, tietyt objektit pienentyisivät liian paljon jouhevaa käyttöä ajatellen ja tekstiä olisi vaikea lukea.

Building Windows 8, Scaling to different screens

Keskustelu

@9 Jos käyttää netbookkia, niin samantien voi lyödä käyttikseks linuxin. Molemmissa yhteistä on se, että niillä ei tehdä oikeita töitä ;)

Läppärin kutsuminen Workhorse PC:ksi on kyllä melkoisen surullinen vitsi.

Älkää nyt hyvät ihmiset luulko, ettei tämä toimisi 1920×1200-resolla! Kyse noissa ”moodeissa” selviää kuvasta, jota Suvanto ei laittanut tähän referaattiin. Tavoite on pitää kosketusnäytön target tietyn fyysisten mittojen kokoisena eri resoilla niin, että bitmap-kuville tarvitaan rajaton määrä toimivia skaalauksia. Nyt bitmap-kuvat pitää skaalata vain 3 eri skaalaukselle.

Mutta siis kaikki minimiä suuremmat resot toimivat.

Eikös nämä resoluutiot nyt olevain tämmösiä yleisiä resoluutioita mitä varten on ilmeisesti Metro UI:ta skaalattu erikseen.

Luulisin, että esim. 1920×1080 resoluutiolle tehty Metro UI toimii ihan hyvin myös 1920×1200 resoluutiolla ilman mitään ongelmia tai visuaalisia haittoja.

Olisivat tämän kikkailun sijaan koittaneet keskittyä laittamaan monen näytön tuen kuosiin. Ei ole Win8:lla paljoa asiaa meikäläisen koneeseen jossei tuosta Consumer Previewistä mennä eteenpäin tuon suhteen – kakkosnäyttö on käytännössä täysin turhake eikä käyttöliittymä toimi tasan mitenkään jos haluat järkevästi näitä käyttää Win8:ssa.

sekoilua..

Saa sen reson joillain miniläpysköilläkin isommaksikin.. Omassa toimi ainakin tuo ao rekisteripuukotus ja sain W8 testattua. Metro ja kaikki toimi mut aikalaillahan siinä on vielä säätämistä. Plussaa MS:lle siitä että exchange tilin sai metron spostiin, Miinusta siitä että piti kirjautua live tunnarilla ennen kuin se onnistui.

1) Run regedit
1a) If you are not on higest tree level, go to him (by click on “Computer” from key tree)
2) Search and modify all values “Display1_DownScalingSupported” from “0″ to “1″
3) Restart the system
4) Enjoy the two new resolutions: 1024×768 px and 1152×864 px

Kai on trendi vain sen takia kun eivät enää keksi mitään uutta.

No tämähän sen sinetöi, että Win8 ei mun miniläppäriä koskaan tule saastuttamaan.

Tuostakin jo näkee ettei win8:a tulla normaaliin työpöytäkäyttöön edes suunnittelemaan

Itteltä löytyy käytössä sekä minimi ja maksimi resot :D. Eli 1024×768 ja 2650×1600. Tosin en ajatellut päivittää tähän koska seiskassa ei mitään vikaa ja en omista tablettia.

Onpa taas kankeaa suunnittelua. Ilmeisesti skaalautuva käyttöliittyjä ilman minkäänlaisia resoluutiospeksejä tai rajoituksia on edelleen Microsoftille mahdoton ajatus. Siinähän voisi sitten vaikka ikäihminen skaalata myös tekstiä ja painikkeita isommiksi, eikä niin että näytön resoluutio määrää ja käyttäjä ei voi vaikuttaa.

@8 Tuo kaiken sisällön vektrorointi on jo olemassa, ei vain toimi win/omppu maailmassa. (Ja kenenkäs vika se taas on) Kaikki QT:lla tehdyt UI:t ovat oletusarvoisesti vektoroituja ja skaalaavat (tai ainakin pitäisi) nätisti resosta riippumatta.

Kokeilin Win8 CP:tä miniläppärissä, missä 1024×600 näyttö. Metro-sovellukset eivät suostuneet aukeamaan, virheilmoitus liian pienestä resoluutiosta.

@4: Isomman DPI:n (=tarkempi) näytöllä objektit tietysti olevat pikselimäärältään suurempia, jotta fyysinen koko säilyisi about samana.

Parasta olisi kun kaikki käyttöliittymäelementit olisivat vektorigrafiikkana ja osien mitat annettaisiin fyysisisnä mittoina (milli/mikrometreinä). Käyttis sitten laskisi näytön ilmoittaman DPI:n perusteella oikean pikselikoon joka elementille. DPI:n noustessa kaikissa näytöissä pikselitarkkuuksiset mitat alkavat olla muutenkin merkityksettömiä ja vaikeakäyttöisiä: 1080p-telkkarissa 100 pikseliä korkea nappi on valtava, kännykän näytöllä pienehkö.

@6 Kysytäänkö jokaisesta alle 1024×768 resosta erikseen vai kelpaako vastaus että tuo on se minimi?

Näytä kaikki kommentit

Muropaketin uusimmat