TaskuMuro analysoi Nokian uuden strategian mahdollisuudet

09.02.2011 17:19 | Sampsa Kurri | 111

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop lähetti aiemmin tällä viikolla yrityksen työntekijöille muistion, jossa tunnustetaan rehellisesti ja rakentavasti se tosiasia, että Symbian ja MeeGo eivät ole ratkaisu yrityksen ongelmiin high-end-älypuhelinmarkkinoilla ja Pohjois-Amerikassa.

Käyttöjärjestelmän lisäksi Elop listasi vakavia ongelmia kilpailukyvyssä, työntekijöiden asenteissa, vastuullisuudessa ja johtajuudessa: ”Olemme kaataneet bensaa omaan palavaan alustaamme”, päätti Elop.

Nokia aikoo kertoa ensi perjantaina järjestettävässä tiedotustilaisuudessa uuden strategiansa. TaskuMuro analysoi etukäteen yrityksen vaihtoehdot high-end-älypuhelinmarkkinoilla:

 

Symbian^3

Nokia on investoinut suuria määriä rahaa ja miestyövuosia Symbian-alustaan, mutta se on osoittautunut lähes katastrofiksi varsinkin Pohjois-Amerikassa, jossa iPhone ja Android ovat jyränneet vastustamattomasti. Valitettava tosiasia on se, että Symbian ei tunnu sopivan lainkaan jenkkimarkkinoille, jossa Nokian puhelimien kappalemääräinen myynti laski viime vuoden aikana jopa 32 %.

Yritys ei kuitenkaan missään nimessä luovu Symbianista kokonaan, mutta sen paikka on edullisissa kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa ja halvoissa matkapuhelimissa, jotka myyvät edelleen hyvin esimerkiksi Kiinassa. Nokia on ollut Symbianilla vahva myös Euroopassa, Lähi-idän ja Afrikan sekä Aasian ja Tyynenmeren alueilla, mutta myös näillä alueilla kappalemääräinen myynti laski viime vuonna 2-9 %. Symbian^3:lle on ehdottomasti löydettävä korvaava alusta high-end-älypuhelimiin, joka on todennäköisesti merkittävä osa Nokian uutta strategiaa.

 

MeeGo

MeeGo on Nokian ja Intelin kehitteillä oleva Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka tukee ARM- ja X86-prosessoriarkkitehtuureita. MeeGoa on odotettu Nokian älypuhelimiin kuin kuuta nousevaa ja ensimmäiseksi julkaisuksi on huhuttu jo kuukausia fyysisellä QWERTY-näppäimistöllä varustettua N9-mallia. Tuoreimpien huhujen mukaan suunnitelmat laitteen julkaisemisesta olisi jo haudattu.

Elop totesi muistiossaan, että MeeGosta odotettiin alustaa voittaviin high-end-älypuhelimiin, mutta nyt näyttäisi siltä, että vuoden 2011 loppuun mennessä Nokialta saattaa tulla markkinoille vain yksi MeeGo-laite:

”We thought MeeGo would be a platform for winning high-end smartphones. However, at this rate, by the end of 2011, we might have only one MeeGo product in the market.”

Nokian MeeGo-käyttöjärjestelmän kehittämisestä vastannut johtaja Ari Jaaksi erosi yllättäen viime syksynä, kun Stephen Elop nimitettiin Nokian toimitusjohtajaksi. Tuolloin Nokialta vakuutettiin ettei Jaaksin ero vaikuta Nokian MeeGo-puhelimen aikatauluun, joka on edelleen tuntematon.

 

Google Android

Googlen Android-käyttöjärjestelmän käyttöönotto on yksi houkuttelevimmista ja olisi oletettavasti helpoin ja mahdollisesti kannattavin vaihtoehto Nokialle ainakin lyhyellä aikavälillä. Tämän totesi myös Nokialta jo irtisanoutunut mobiilituotteiden johtaja Anssi Vanjoki syyskuussa Financial Timesille, kun hän vertasi Androidiin vaihtamista housuihin pissaamiseen talvella hetkelliseksi lämmikkeeksi, mitä seuraa kuitenkin vielä pahempi ahdinko.

Tuolloin suurin huoli oli omasta käyttöjärjestelmästä luopumisessa ja siinä, että pidemmän ajan kuluessa Android-laitteiden joukosta on vaikea erottua edukseen. Tämä saattaa ajaa laitevalmistajat kilpailemaan rajusti keskenään ja seurauksena on heikko kannattavuus.

Android-alusta ja sen ympärillä pyörivä ekosysteemi on tällä hetkellä hyvin suosittu, pitkälle kehittynyt ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Uusi Android 3.0 -alusta on kehitetty erityisesti taulutietokoneille, jotka kiinnostavat myös ennemmin tai myöhemmin Nokiaa. Miniläppärimarkkinoilla yritys epäonnistui Nokia Booklet 3G -mallillaan, joka saapui markkinoille liian myöhään ja liian korkealla hinnalla. Taulutietokoneiden kanssa ei saisi toistaa samoja mokia, vaikka jo nyt näyttää siltä, että Nokia myöhästyy junasta.

Päivitys klo 20:30: Googlen tekniikkajohtaja Vic Gundotra (Vice-President of Engineering) on päivittänyt Twitteriin viestin: ”Two turkeys do not make an Eagle” eli kahdesta kalkkunasta ei tule kotkaa. Viestiin liittyy mielenkiintoinen historia, sillä vuonna 2005 ex-Nokiapomo Anssi Vanjoki kommentoi Siemensin ja BenQ:n yrityskauppaa tismalleen samalla lauseella. Viestin perusteella Nokian tuleva alusta high-end-älypuhelimille on tuskin Googlen Android. Lue lisää TaskuMuron uutisesta: Google-pomo *ittuilee Nokialle Twitterissä.

 

Apple iOS

Nokialla ei ole mahdollisuutta tai edes halua liittyä Applen suljettuun, mutta sille itselleen erinomaisesti tuottavaan ekosysteemiin. Vuonna 2007 julkaistu iPhone on räjäyttänyt älypuhelinmarkkinat ja viitoittanut tietä sulavalla kosketuskäyttöliittymällä, suunnittelulla ja kiinnostavalla kehitysalustalla.

 

Microsoft Windows Phone 7

Todennäköisin vaihtoehto Nokian high-end-älypuhelimien alustaksi on Microsoftin syksyllä julkaistu Windows Mobile 7 -käyttöjärjestelmä, joka on näyttävä, nopea, intuitiivinen ja käytettävyydeltään erinomaisella tasolla. Se tarjoaa erittäin vakaan pohjan kehitykselle kohti täydellisyyttä, mutta näin alkumetreillä monet asiat kaipaavat vielä huomiota. Puutteista suurimmat ovat tällä hetkellä moniajo, kopioi&liitä-ominaisuus sekä lokalisointi monissa maissa, joihin odotetaan päivityksiä kevään aikana.

Nokia olisi Microsoftille hyvin tärkeä ja kiinnostava kumppani, sillä se olisi ainoa Windows Phone 7 -laitevalmistaja, jolla ei olisi Samsungin, HTC:n, LG:n ja Dellin tavoin mallistossaan lisäksi Android-laitteita. Tällä hetkellä esimerkiksi Samsung, LG ja HTC keskittävät voimavaransa ensisijaisesti Android-laitteidensa kehitykseen, kun taas Nokialle Windows Phone 7 olisi high-end-markkinoilla ensisijainen kehityskohde.

Emme voi myöskään unohtaa Stephen Elopin taustaa, kun hän toimi vuodesta 2008 Microsoftin yritysratkaisuista vastaavan yksikön johtajana. Elopilla on todennäköisesti paremmat neuvotteluyhteydet Microsoftin suuntaan kuin yhdelläkään toisella mobiililaitevalmistajalla. Microsoft ei ole toistaiseksi antanut laitevalmistajille mahdollisuutta muokata Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää oman näköisekseen, vaan valmistajien ainoana mahdollisuutena erottua toisistaan omat esiasennetuilla lisäsovelluksilla ja rautatason toteutuksella. Olisiko Nokialla tarpeeksi valtaa saada lupa suunnitella esimerkiksi kokonaan oman näköinen käyttöliittymä Windows Phone 7:lle?

Keskustelu

@17

onko Android sitten hyvä? Sen juuret on linuxissa joka ponnistaa taas unixin pohjalta ja on peräisin 70/80 -luvulta.

Täytyy muistaa että Android on oikeasti sovellusalusta kuten esimerkiksi .NET tai Qt tai COCOA. Symbian on käyttöjärjestelmä jonka ongelmana on ollut sovelluskehyksen ja työkalujen puute, Qt korjannee tämän. Harvempi Linuxiinkaan koodaa graafisia sovelluksia ilman KDE tai Gnome ympäristöä.

Se että puhutaan Android käyttöjärjestelmästä on liki sama kuin puhuisi Gnome tai KDE käyttöjärjestelmästä.

Jos toi tapahtuu niin ei kyllä Nokiaa enään tähän taloon tule. Jotain tämmöstä odotinkin kun toimari on Mikkisoftalta. Elop vissiin ”pakotettu” nuolasemaan M$:ää välilihasta…

Minkähän takia tolla iapple-vaihtoehdolla on lähdetty tässä herkuttelemaan, kerta se ei edes ole mikään mahdollisuus… Ihan turhaa kehumista.

15: Ei se nyt ainut ongelma ole, itse käyttis on aivan liian kankea nykyaikaiseen ohjelmointiin joka vaatii paljon enemmän alustalta kuin Symbianista riittää. Jos vanhan päälle laittaa uuden kuorrutuksen, ei se muuta sitä vanhaa miksikään.

”Olisiko Nokialla tarpeeksi valtaa saada lupa suunnitella esimerkiksi kokonaan oman näköinen käyttöliittymä Windows Phone 7:lle?”

Kuulostaa aika pelottavalta visiolta…

@14, juu tietokone-lehden blogissa oltiin myös sitä mieltä ettei nokia lähde windows mobileen. Liian iso muutos. Mut nokian ja microsoftin yhteistyö tiivistyy.

Symbian ON oikeasti hyvä käyttis. Oikeaan suuntaan on nyt 1-2 vuoden aikana mennyt. Symbianin ainut ongelma on vaikea ohjelmistokehitys ja sitä myöden __skaa softaa. Veikkaan, ettei android oikee pelittäis esim n95:n tehoisessa laitteessa.

http://blogit.tietokone.fi/ossi/2011/02/elopin-evoluutiostrategia/

engadgetin foorumeille joku postasi Microsoftin työpaikkakuvauksen, jonka sisältö oli suurinpiirtein se että Microsoft ja Nokia yhdistävät kaikki sovellukset eli, zune, xbox live, office, jne alustalle joka on? tadaa … Symbian …g

8: Kyllä tuo memo on täysin aito. Itsekin sain henkilökohtaisen varmistuksen tuossa iltasella Nokialla työskentelevältä kaveriltani, että hän on tuollaisen viestin saanut.

”Olisiko Nokialla tarpeeksi valtaa saada lupa suunnitella esimerkiksi kokonaan oman näköinen käyttöliittymä Windows Phone 7:lle?” NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

(Mikäs sen symbianin suurin ongelma onkaan? Vastaus: Käyttöliittymä.)

jo on spekulointia.

symbian on laajimmin tuettu ja kaikkein kevein mobiilikäyttis ja siinä kusee tällä hetkellä ainoastaan käyttöliittymä.

miksi nokia ottaisi wm7 käyttöliittymän takia ja sitten suunnittelisin juuri tuon osan uusiksi?

intel ei ole luopunut meegosta eikä myöskään nokia tule luopumaan.

N9 ½ vuoden mittainen myöhästyminen sai sen raudan vanhentumaan ja siksi se on dumpattu. Todennäköisesti tämän seuraaja on ollut jo pidempäänkin kehitteillä.

Aika todennäköistä on, että kohta Nokialta tulee rauta ja Microsoftilta käyttis :( Olen jo vuosia boikotoinut Microsoftin tuotteita heidän röyhkeän kilpailupolitiikan vuoksi ja nyt sitten jää Nokian puhelimetkin ostamatta jos niihin tulee Windows.

kannattaa lukea Anandtechin analyysi WM7:sta. Googlen kehitysjohtajan kommentti ei ole kovin kaukana totuudesta. Microsoftilla ei ole mitään annettavaa mobiilipuolella ja jos MeeGo kuopataan menee x86 puhelin sen mukana.

Odotellaan nyt, mutta eiköhän Elop jotakin pohjattoman typerää ja jenkkimäistä tule tekemään vaikka onkin kanadalainen.

Nokialla on ollut aina paras Microsoft integraatio puhelinsovelluksissaan yrityspuolella, ihan ilman Microsoftin käyttäjärjestelmääkin.

Ei Symbian ole koskaan myynyt jenkeissä hyvin; siellä päin käytettiin hampaat irveessä sikäläisiä kotimaisia (kuten Razr yms. kalikat) yhdessä erillisten PDA-laitteiden kanssa jopa Symbianin heydayna. Vaikka myynti olisi pudonnut täydet 100 %, ei se olisi Nokian kannalta järin merkittävä asia.

Microsoftin uuden älypuhelinalustan nimi on Windows Phone 7. Tätä tiukasti kontrolloitua alustaa tuskin Nokian luureissa nähdään – ei ainakaan täällä päin maapalloa (ts. Yhdysvaltojen ulkopuolella) missä se ei muutenkaan myy lähes yhtään.

Lähdekritiikki on hyvä asia myös toimittajilla. Mitään todisteita ”sisäisen memon” aitoudesta – varsinkaan kaiken sisällön aitoudesta – ei ole olemassakaan.

Jos Nokia saa muokata WM7:n omalla UI:llä vaihdois voisi jopa toimia! Symbian on kuivunut kikkare joka on maalattu kultaisella spraymaalilla laaduntuntua tuomaan, WM7 taas kultakimpale jonka päällä on kova kerros sedimentoitunutta kuonaa. Nokia voisi olla se joka tuon kerroksen hakkaa irti ja kiillottaa kimpaleen vielä kaiken kukkuraksi!

@2

Kerrankin kommentti mikä sai nauramaan :DDDDD

No ootellaan Nokian omaa ilmoitusta asiasta, mutta tuo voisi kuulostaa aika fiksulta, mitä ehdotatte.

Hahaha, olipa pitkälti kopioitua juttua koko ”analyysi”
Eikä myöskään Badaa huomioitu :D

Hmm.. yksi vaihtoehto olisi ollut ostaa webos pois kuleksimasta ennen kuin HP osti sen…
Olisi ehkä ollut parempi kohde rahoille kuin navteq

Näytä kaikki kommentit

Suunnaton etu WM7 on se että pääsevät MS:n kautta Applen patenteihin ilmaiseksi kun MS ja Apple on ristiinpatentoineet.
Ja Symbian ei häviä minnekkään mutta tulevaisuus on älypuhelimissa kolmen koplan hallussa.
Intelkin on jo luopunut MeeGon Mobiilista. Muutenkin 10% Inteliläisistä käyttää älypuhelinta mutta kaikilla on talon läppäri.
Ja Nokia saa oman version WM7:sta.

Muropaketin uusimmat