Uusimmat

Kokeilussa Nokia 3310 Dual Sim – Ylihinnoiteltu vitsi, joka ei sovi edes vasaraksi

30.05.2017 14:30 Kai Taipale

Alkuvuoden puhutuin puhelinuutuus on täällä. Uudelleenlämmitetyn Nokia 3310:n käyttöönotto teki vaikutuksen, tyrmäävän sellaisen. Tätäkö joku on ihan tosissaan odottanut?

Nokia 3310 Dual Sim julkistettiin odotetusti tämän vuoden Mobile World Congress -tapahtumassa. Tästä voisi surutta myöntää HMD Globalille vuoden markkinointipalkinnnon, sillä odotukset onnistuttiin virittämään äärimmilleen, eikä itse tuotteen puolihuolimaton julkistuskaan jättänyt kylmäksi. Toisin kuin itse laite.

Lähipiirissäni alkuperäinen 3310-malli oli aikoinaan käytössä ongelmitta. Se ei kuitenkaan tuolloinkaan jättänyt itsestään työjuhtaa kummempaa fiilistä. Nokia teki jo aikanaan useita paljon lähtemättömämpiäkin muistikuvia jättäneitä malleja.

Nostalgiatrippiä varten kaivoin kaapista hyvin toimintakuntoisena säilyneen Nokia 6121 -mallin lähes tasan kymmenen vuoden takaa. Kyseinen malli on toki edustanut aikanaan mallistossa merkittävästi parempaa luokkaa kuin nyt kokeiltu 3310, mutta silti tuntuu suorastaan koomiselta, että kyseinen 6121 sisältää esimerkiksi 3G-yhteyden, GPS:n, hyvän kuuluvuuden ja kahden megapikselin kameran.

Vanhuksesta löytyvistä ominaisuuksista vain viimeinen on mukana myös 3310:ssä. Uutukaisessa niitä korvaamassa on sellaisia hienouksia kuten taskulamppu, FM-radio, MP3-soitin ja matopeli. Datayhteydet rajoittuvat hitaisiin Edge-nopeuksiin. Bluetooth sentään löytyy, ja jopa 3.0 -versiona.

Retro-3310 edustaa HMD Globalin Nokia-malliston edullisten puhelimien kalliimpaa päätä. Noin 35 euron hintainen 150-malli on lähimpänä 3310:ä, mutta mallistosta löytyy esimerkiksi 105-mallin tupla-SIM-versio, joka irtoaa kaupasta vielä kympin halvemmalla. Niihin nähden uutuusmallin noin 60 euron hinta tuntuu kohtuuttoman korkealta.

Näyttö on älypuhelimiin verrattuna tuskastuttavan pieni, vain 2,4 tuumaa. Eikä sen 320 x 240 pikselin resoluutiossakaan ole mitään hurrattavaa. Näin epätarkkaa näyttöä on vuonna 2017 ikävä tihrustaa.

Irrotettavan akun alle saa sovitettua kaksi micro-SIM-korttia. Akun kapasiteetti on 1200 milliampeerituntia, jonka pitäisi tarjota jopa 22 tuntia puheaikaa tai 31 vuorokautta valmiusaikaa. Tätä tuki jopa käytäntö, sillä neljässä päivässä akkupalkki ei laskenut kuin enintään kolmanneksen, vaikka puhelin oli peruskäyttöä selvästi ahkerammassa käytössä.

Nokia 3310 Dual Simin lataus hoidetaan puhelimen yläosasta löytyvällä micro-USB-liitännällä.

Liitännät rajoittuvatkin micro-USB:hen ja alaosasta löytyvään 3,5 millimetrin miniplugiin.

Myyntipakkaukseen on sisällytetty vain kaikista tarpeellisimmat eli latauslaite, pikaohje ja kuulokkeet. Latauslaitekin on varustettu kiinteällä johdolla. Kuulokkeiden olemus viestii jo siitä, että kyseessä on halpakuulokkeet, jotka eivät äänenlaadulla juhli.

Käyttökokemukset ja yhteenveto

Nokia 3310 Dual Sim on pienikokoinen ja sujahtaa taskuun nykyisiä älypuhelimia huomattavasti mukavammin. Pyöristetty muoto helpottaa sujauttamaan kapulan vaikka farkkujen takataskuun. Puhelinta kuvaakin parhaiten yksi sana: saippuapala. Pinta on nimittäin aivan yhtä pyöreä, ja miltei yhtä liukas.

Helppo sujautettavuus kääntyy myös itseään vastaan, sillä puhelin myös tuntuu karkaavan käsistä helposti.

Ohuisiin lippulaivamalleihin verrattuna Nokia 3310 Dual Sim on aikamoinen pullukka, sillä paksuus on peräti 12,8 millimetriä. Puhelimen mitat ovatkin nykymittapuulla, paksuutta lukuun ottamatta, kääpiöluokassa eli 115,6 x 51 x 12,8 millimetriä.

Mistään äärimmäisestä tukevuudesta tai huippuluokan laatuvaikutelmasta ei puhelimen kohdalla voi puhua. Runko ei pahasti nitise tai natise, mutta muovinen pehmeys on läsnä. Uuden 3310:n käyttäminen vasaran korvikkeena on syytä unohtaa. Massaakin jälkimmäistä käyttöä ajatellen on turhan niukasti, vain 80 grammaa. 3310 on siis älypuhelimiin tottuneen kouraan lähes höyhenenkevyt.

Moni (kuten minä) on jo ehtinyt unohtaa, miten kankea, hidas ja hankalakäyttöinen T9-tekstinsyöttö onkaan. Numeropainikkeiden tuntuma ei kuitenkaan ole mitenkään toivoton vaan oikeastaan ihan kelvollinen, ja niiden taustavalaisu tekee niistä selkeälukuiset. Tästä pisteet retromallille. Myös Valikko- ja Takaisin-painikkeet ovat riittävän helpot osua, ja niiden tuntumakin on ihan kelvollinen.

Series-käyttöjärjestelmä eri muodoissaan saattaa nostattaa monelle vieläkin lieviä inhon väristyksiä. Uusimmassa nokialaisessa on käytössä Nokia Series 30+ -alusta ja käyttöliittymä, joka ei nimestään huolimatta ole suoraa jatketta Series 30:lle. Suurin ero on siinä, ettei 30+ tue edes Java ME -sovellusympäristöä.

Nykyversio ei kuitenkaan kirvota minkäänlaista aihetta riemuun. Valikot eivät ole millään muotoa tätä päivää. Niitä voi toki muokata, sillä valittavissa on kuvakkeet 3 x 3- tai 4 x 4 -näkymällä tai näitäkin perinteisempi tekstipohjainen lista.

On sitten valikkotyyli mikä hyvänsä, siinä liikkuminen edellyttää näytön alapuolisen neliohjaimen käyttöä, mikä on aivan tuskaa. Oikeaan kohtaan osuminen vaatii todellista keskittymistä, eikä painalluksen perillemenoa ole helppo tuntea. Neliohjaimen keskeltä löytyvä painike on sentään helppo löytää, muttei senkään koko ole yhtään liian suuri.

Nokia 3310 Dual Simin ohjelmavarustus on sanalla sanottuna köyhä. Opera Storesta löytyy nykymittapuulla vain todella kämäisiä pelejä. Käytännössä kaikki edes etäisesti käyttökelpoinen toiminta nojaa Opera Mini -selaimeen, jonka käyttö on äärimmäisen kömpelöä.

Kevyt-Operalla pystyy juuri ja juuri operoimaan normaalistikin ensisijaisesti tekstiin pohjautuvia sivustoja, kuten vaikka Gmailia, Twitteriä, keskustelupalstoja ja vastaavia. Kaiken kuvapitoisen voi käytännössä unohtaa.

Snake-nimeä totteleva matopeli on nykymuodossaan ympäri rullaavaa muotoa, ja ohjaukseen riittää kaksi painiketta. Koukuttavuudesta ei ole jäljellä rahtuakaan.

Jos puhelimen hankkii vain puhelimeksi, joka siis on ainoa edes etäisesti järkevä ajatus 3310:n kanssa, toivoisi edes kuulokeäänen olevan hyvä ja selkeä. Mutta kun ei. Kuulokeääni muistuttaa haudan takaa tulevaa, sillä kaikki luonteva selkeys puuttuu. Myyntipakkauksessa on myös hyvin halvan oloiset kuulokkeet, joilla puheluääntä onkin merkittävästi helpompi kuunnella. Valitettavasti sen mikrofoni jättää sitten vastaavasti rutkasti toivomisen varaa.

Nokia 3310 Dual Simin kuuluvuus ei sekään ole parhaiden älypuhelimien tasolla, mutta ei varsinaisesti huonokaan. Tiedossa olevissa heikon signaalin sijainneissa puhelin pysyy verkossa siedettävästi.

On puhelimessa tosiaan kahden megapikselin kamerakin. Mutta sen käyttäminen vaatii välittömästi muistikortin hankkimisen, nimittäin testitilanteessa tallennustila oli täynnä jo kolmen kuvan jälkeen. Tämä paljastaa karusti, miten niukka 16 megatavun flash-muisti oikeasti on. Tallennustilaa saa toki hankkimalla enintään 32 gigatavun microSD-muistikortin.

Asia ei kuitenkaan vähäisten testikuvien perusteella jäänyt harmittamaan. Kuvia voi kyllä katsoa pieninä, esimerkiksi multimediaviestinä, mutta suurentaminen paljastaa armotta heikon tarkkuuden ja vaatimattoman dynamiikan.

Puhelimen testijakso oli vain muutaman päivän mittainen. Siinäkin tuntui olevan pari päivää liikaa, vaikka käytössä oli rinnalla jatkuvasti myös toinen puhelin. Käyttäminen turhautti alusta saakka, eikä tilanne muuksi muuttunut. Kerrankin oli vilpitön ilo paketoida puhelin odottamaan pikaista palautusta. Toivoa sopii, etteivät seuraavat Nokia-puhelinmallit ole yhtä yhtä suuria ja ylihinnoiteltuja vitsejä.

Tämän puhelimen ostaminen vaatii huumoria, tai voihan sillä yrittää epätoivoisesti hakea hipster-uskottavuutta. Jokainen, joka kuitenkin haluaa käyttää puhelintaan muuhun kuin kavereiden kanssa sille naureskeluun, voi valita joko ihan oikeasti käyttökelpoisen älypuhelimen tai 3310-mallia edullisemman peruspuhelimen. 3310:ssä on toki aivan halvimpia Nokia-malleja parempi kamera, mutta senkään kyvyt eivät millään riitä hintaeron hyväksymiseen.

Hyvää

  • Hukkaaminen ei harmita
  • Tupla-SIM
  • Akkukesto
  • Mitat verrattuna älypuhelimiin

Huonoa

  • Onneton näyttö
  • Olematon tallennustila
  • Heikko kamera
  • Ei sovi edes vasaraksi tai pullonavaajaksi

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat