Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja EMUI 5.0

12.12.2016 09:22 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä ja EMUI 5.0

Mate 9 -tuoteperhe on Huawein ensimmäinen, johon on asennettu Android 7.0 Nougat -versio. Huawei jatkaa kuitenkin oman Emotion UI:n (EMUI) käyttämistä ja nyt EMUI on edennyt versioon 5.0. Uusin versio on monen vuoden jälkeen saanut suuren uudistuksen. Huawei onkin todennut, että sen pääperiaatteet EMUI 5.0:n kanssa olivat käyttökokemuksen tuominen lähemmäksi puhdasta Androidia ja käyttäjäystävällisyyden lisääminen. Tämä on ollut trendinä melkein kaikkien muiden Android-valmistajien kustomoitujen versioiden osalta tänä vuonna. Suurin osa onkin tuonut täysin uuden version omista järjestelmistään, joissa pääteemana on ollut itse käyttöjärjestelmän tuominen lähemmäs puhtaan Androidin värimaailmaa ja toimintaa.

Huawein käyttöjärjestelmä on ollut aina todella monimuotoinen ja täynnä kaikenlaisia ominaisuuksia, jotka on valitettavasti yleensä haudattu Asetukset -ohjelman valikoiden syövereihin. Nyt käyttöjärjestelmää on yksinkertaistettu ja vanhoista EMUI -versioista löytyvät valikkoviidakot ovat lähes kokonaan kadonneet. Asetuksissa kuitenkin löytyy vielä osittain useita alavalikoita, jotta kaikkiin asetuksiin pääsee käsiksi. Perusasetuksilla EMUI 5.0 ei näytä käyttäjälle sovellusvalikkoa, vaan kaikki asennetut sovellukset näytetään iOS-tyylisesti jaettuna omille kotisivuilleen. Asetusvalikosta löytyy kuitenkin mahdollisuus vaihtaa käyttöön sovellusvalikon sisältävä näkymä, jota ei aikaisemmista Huawein käyttöjärjestelmistä löytynyt.

EMUI 5.0 -versiossa Huawei on omien sanojensa mukaan panostanut myös järjestelmän automaattiseen toimintaan ja järjestelmän tulisikin oppia käyttäjän tapoja laitetta käytettäessä. Huawei on kehunut, että pienen oppimisjakson jälkeen järjestelmä osaa automaattisesti hallita laitteen muistin- ja virrankäyttöä. Näin sen pitäisi jakaa enemmän resursseja useimmin käytettäville sovelluksille, jotka käynnistyvät nopeammin, eikä käyttäjä joudu katselemaan latausruutuja tai -ikoneita. Lyhyellä testijaksollamme näistä ominaisuuksista ei ollut havaittavaa vaikutusta. Järjestelmä vaatii käytännössä, että puhelin on käyttäjällä pidemmän aikaa käytössä.

Uuden EMUI 5.0 -version myötä Huawei on myös luopunut monista edellisten versioiden ominaisuuksista, joilla se pyrkii maksimoimaan laitteidensa akkukestoa. Poissa ovat kaikki automaattiset virransäästötilat sovelluksille, mitkä aiheuttivat paljon harmia myöhässä tulevien ilmoitusten kanssa. EMUI 5.0:sta löytyy edelleen mahdollisuus asettaa sovelluksia sulkeutumaan, kun näyttö sammuu. Edellisistä versiosta poiketen tämä asetus ei ole enää perusasetuksilla automaattisesti päällä, vaan käyttäjä voi käydä itse lisäämässä sovellukset joiden haluaa sammuvan kun näyttö sammutetaan.

Harmiksi täytyy todeta, että uusin EMUI ei edelleenkään hallitse ilmoituksia aivan täydellisesti, vaan ilmoitukset saattoivat tulla ilman mitään syytä todella paljon myöhässä. Tämä todistettiin myös testijakson aikana, kun Mate 9 Pro:n vieressä ollut OnePlus 3T -puhelin kilkatti ilmoituksia täysin normaalisti, mutta Huawein Mate 9 Pro oli täysin hiljaa ja ilmoitukset saattoivat tulla yli 30 minuuttia myöhemmin kuin toisiin laitteisiin. Ilmoituksiin liittyy myös toinen ärsyttävä ominaisuus: perusasetuksilla ilmoituksista ei näytetä mitään tietoja lukitusruudulla, vaan ainoastaan sovelluksen ilmoitusikoni näytetään Androidin tilapalkissa näytön yläosassa. Jos ilmoitukset haluaa nähtäväksi myös lukitusruudulle, tämä asetus tulee käydä kytkemässä päälle jokaiselle sovellukselle erikseen. Lisäksi aikaisemmista EMUI-versioista tutuksi tullut ominaisuus, joka ilmoittaa käyttäjälle taustalla paljon virtaa vievistä sovelluksista, löytyy myös uudesta 5.0-versiosta. Ominaisuus on perusasetuksilla aktivoituna, mutta sen saa helposti valikoista otettua pois päältä tai asetettua niin, että järjestelmä automaattisesti sulkee sovellukset.

Mate 9 Pron EMUI 5.0:sta puuttuu myös yksi Android 7.0 Nougat’n uusista isoista ominaisuuksista. Huawei on nimittäin poistanut Nougat’n mukana vakiona tulevan asetuksen näytön koon säätämiselle, jolla käyttäjä pystyy muuttamaan näytön dpi-arvoa suoraan asetuksista. Aikaisemmissa Android-versiossa tämä on vaatinut komentokehoitteen kautta tapahtuvaa tiedostojen muokkaamista tai puhelimen roottamista ja erillisen dpi-sovelluksen käyttämistä. Huawein Mate 9 Pro’ssa käyttämä perus-dpi arvo on sen verran korkea, että kaikki kotiruudun sovellusikonit ovat kookkaita ja kotiruudulle saa vain 5 ikonia niin pysty- kuin vaakatasossa.

Testikappaleemme Android-versio oli 7.0 ja puhelin oli varustettu Googlen marraskuun tietoturvapäivityksillä. Huawei ei kuitenkaan ole edelleenkään luvannut tuoda kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä puhelimilleen vaan sisällyttää tietoturvapäivitykset omiin mahdollisiin EMUI 5.0 -päivityksiinsä. Huawein maine ei päivitysten osalta ole edelleenkään paras mahdollinen, mutta yhtiö on luvannut muun muassa Honor 8 -julkaisun yhteydessä, että päivityksiä tullaan puhelimen myyntiintulon jälkeen julkaisemaan ripeämmällä tahdilla. Honor 8 ja Huawei P9 ovatkin jo saaneet virallisen betaversion tulevasta Android 7.0 -päivityksestä.

Huawei on mennyt EMUI-ohjelmistonsa kanssa oikeaan suuntaan uusimman 5.0-version kanssa, kun se on lähtenyt karsimaan ja virtaviivaistamaan järjestelmän toimintaa ja tuonut sen huomattavasti lähemmäksi Googlen Material Design -konseptia. Järjestelmä on kuitenkin edelleen tunnistettavissa EMUI:ksi. Osittain sen sisältämät aggressiiviset virranhallintaominaisuudet aiheuttavat enemmän harmaita hiuksia kuin riemunkiljahduksia tehokäyttäjien keskuudessa.

Sisältö

  1. Alkusanat
  2. Rakenne ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä ja EMUI 5.0
  4. Kamera
  5. Käyttökokemukset, akkukesto, suorituskyky ja yhteenveto