Uusimmat

Kamera

27.03.2017 20:00 Juha Uotila

Kamera

HTC luottaa U Ultrassa samaan kameraan kuin vuosi sitten julkaistu HTC 10 -puhelin. Kameraan tehdyt muutokset ovat enimmäkseen kamerasovelluksen puolella.

HTC U Ultran 12 megapikselin Ultrapixel 2 Plus -kamerassa on hyvin valovoimainen f1.8-arvon objektiivi sekä normaalia suuremman pikselikokoon (1,55 mikrometriä) kenno. Näiden pitäisi taata puhelimelle hyvät lähtökohdat myös hämäräkuvaukseen.

Takakamera pystyy myös 4K-videokuvaukseen 30 kuvan sekuntinopeudella. Myös HTC 10:ssä mukana ollut Pro -kuvaustila on edelleen läsnä, jonka avulla onnistuu RAW-formaatin kuvien ottaminen, jos kuvien jälkikäsittelyn haluaa hoitaa itse myöhemmin kuvankäsittelyohjelmilla.

Kamera on varustettu optisella kuvanvakaajalla ja automaattitarkennuksella, joka käyttää niin laser- kuin vaihetarkennusta (PDAF). Salaman virkaa puhelimessa hoitaa takakameran vieressä oleva tupla-led-valo.

HTC:n kamerasovellus ei ole kokenut sen suurempia muutoksia, vaan kamerasovelluksen käyttöliittymä on edelleen samanlainen kuin HTC 10:ssä, jolloin HTC esitteli uuden yksinkertaistetumman kamerasovelluksensa. Kameran kaikki säädöt sijaitsevat nyt vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä esiin tulevassa valikossa, joista voi kameran kuvaustilaa myös vaihtaa.

Kuvaustiloja on mukana kymmenen kappaletta. Kuvaustilan valinnan jälkeen kyseisen tilan asetukset aukeavat omaksi kaistaleekseen vasempaan reunaan. Itse yleiset sovelluksen asetukset löytyvät ihan pohjimmaisena olevan Asetukset-kuvakkeen alta.

Pro-kuvaustila tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden säätää valkotasapainoa, korjata valotusta, vaihtaa ISO-arvoa (välillä 100–3200), muokata suljinaikaa (16–1/8000) sekä tarkennusta. Asetuksista voi vielä lisäksi säätää käytetään kuvaformaattina JPG- vai RAW-muotoa.

Kameran voi käynnistää tuplaklikkaamalla virtapainiketta, ja toiminnon avulla kamera käynnistyy myös lukitulla puhelimella. Käynnistys on nopea ja kamera on välittömästi kuvausvalmiina.

HTC U Ultran automaattitarkennus toimii nopeasti ja kuvan tallennus tapahtuu välittömästi, kun laukaisinpainiketta näytöllä painetaan. Vaikka U Ultran kameran tarkennus toimii nopeasti, testijakson aikana huomattiin kameran jostain syystä kadottavan tarkennuksen. Kuvassa se näkyy pienenä sahausliikkeenä. Tätä kuitenkin tapahtui todella harvoin. Tarkennuksen saa myös lukittua näyttöä koskettamalla.

Jälkikäteistarkastelussa vaikutti, ettei kamera olisi aina tarkentanut loppuun saakka, mikä saattoi johtua ajoittain temppuilleesta automaattitarkennuksesta. Suurimmassa osassa kuvia tarkennus hoidettiin näyttöä koskettamalla, ja näiden kuvien tarkennus oli kohdallaan.

HTC U Ultran kameranlaatu ei ole kokenut juuri muutoksia HTC 10:n jälkeen, ja hyvässä valaistuksessa kuvat ovat teräviä ja värit toistuvat luonnollisina. Kuvissa ei myöskään näy rajua jälkiprosessointia, joten HTC on saanut pidettyä HTC 10:ssä vakuuttaneen kameran ja lähinnä tehneen sille hienosäätöjä.

Heikommassa valossa HTC U Ultran valovoimainen objektiivi pystyy keräämään mukavasti valoa ja useasti huomattiin, että kuva oli todellisuutta valoisampi. Tilanteesta riippuen tämä voi häiritä, sillä kuvien luonnollisuus voi kadota.

Hämärämmässäkin kuvaustilanteessa kokonaisuutena kuvat vaikuttavat teräviltä ja kuvista löytyy myös yksityiskohtia mukavasti. Tarkempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että kuvissa esiintyy normaalia suttaantumista puhelimen kohinanvaimennuksen jäljiltä.

HTC:n kameroiden erikoisuutena mainostettu Zoe-kuvaustila pyrkii matkimaan Applen iPhoneista tuttua live-kuvia, joissa kamera ottaa muutaman sekunnin videota ennen itse kuvanottoa. Tämän jälkeen kuva ja video yhdistetään, jolloin kuvasta saadaan ”elävä” ja siitä näkee tilannetta myös ennen itse kuvanottoa. Valitettavasti live-kuvien otto vaatii aina erillisen Zoe-tilan käyttämisen, joten sen todellinen hyöty jää vaatimattomaksi.

HTC U Ultran etukamera on 16 megapikselin kennolla varustettu, ja HTC on lisännyt kameraan myös 4 megapikselin UltraPixel Plus -tuen. UltraPixel-tilassa etukamera pystyy keräämään huomattavasti enemmän valoa, joka auttaa varsinkin vähän hämärämmissä tilanteissa ja on saatava se pakollinen selfie otettua. Etukameralle löytyy myös oma Panorama Selfie -tila, jos kuvaan halutaan saada useampi henkilö vierekkäin.

Videota pääkamera pystyy tallentamaan 4K-tarkkuudella 30 kuvan sekuntivauhdilla, ja sama nopeus pätee myös Full HD -materiaaliin. Hidastettua materiaalia kamera pystyy kuvaamaan 120 fps:n nopeudella.

Full HD -materiaali on laadukasta, ja vaikkakin ruudunpäivitysnopeus on vain 30 FPS, materiaali on bittivirraltaan noin 23 megabittia sekunnissa. 4K-materiaali tallennetaan noin 55 Mbit/s-bittivirralla.

Tallennettu 4K-video on terävää, sulavaa ja yksityiskohdat säilyvät hienosti. Lisäksi väritoisto pysyy luonnollisena ja optinen kuvanvakaaja auttaa myös poistamaan pienimmät tärinät. Optinen kuvanvakaaja aiheuttaa kuitenkin liikkeessä kuvattuun kuvaan normaalia ”hyytelömäistä” liikehdintää, joka on tietyssä tilanteessa hiukan häiritsevänkin voimakasta.

 

Suurimman vaikutuksen HTC:n videomateriaali tekee äänenlaadussa. Kameran videokuvaus-tilan asetuksissa on mahdollisuus kytkeä päälle ”Korkearesoluutioinen ääni” päälle, jolloin U Ultra käyttää äänentallennukseen kaikkia neljää mikrofoniaan.

Tämä estää muilla puhelimilla hyvin normaalia äänien puuroutumista ja pahimmassa tapauksessa särkemistä. HTC U Ultralla pitäisikin siis pystyä tallentamaan äänet esimerkiksi konserteissa huomattavasti paremmin kuin muilla puhelimilla.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto ja käyttöliittymä
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto