Uusimmat

Suorituskyky ja akunkesto

27.03.2017 20:00 Juha Uotila

Suorituskyky ja akunkesto

HTC U Ultra vietti TaskuMuron testattavana reilun kahden viikon ajan, jonka aikana laite oli jokapäiväisessä käytössä käyttäjän ainoana puhelimena. Heti testijakson aloituspäivänä puhelin sai OTA-päivityksen, jonka muutosloki oli yksinkertaisesti ”Järjestelmän parannuksia”. Muita päivityksiä ei parin viikon testijakson aikana laitteelle tullut.

Googlen tietoturvapäivityksien päiväys oli tammikuulta. Yleisesti ottaen HTC ei ole kovin aktiivisesti tai nopeasti tarjonnut laitteilleen Googlen kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä. HTC U Ultran kanssa ei todettu testijakson aikana softa- tai rautapuolen ongelmia.

Kuten jo aikaisemmin testatuissa Snapdragon 821 -piirin sisältävissä puhelimissa, laitteen suorituskyvyssä ei huomattu mitään ongelmia. HTC on onnistunut optimoimaan Sensen sen verran tehokkaasti, että itse käyttöliittymä toimi puhelimessa täydellisesti ilman hidasteluja tai mietintätaukoja.

Puhelimen Adreno 530 -grafiikkapiiri tarjoaa edelleen markkinoiden parhaan graafisen suorituskyvyn.  Piirillä ei ole ongelmia pyörittää raskaimpiakaan mobiilipelejä eikä pelien grafiikoistakaan tarvitse piirin puolelta kitsastella. Raskaimpien pelisessioiden jälkeen U Ultran yläosa lämpeni huomattavasti, ja välillä se oli jopa epämiellyttävän lämmin.

Ajoimme puhelimella myös yleisimmät synteettiset testisovellukset prosessori- ja grafiikkasuorituskyvyn sekä tallennustilan nopeuden testaamiseksi. Päätimme ottaa vertailutuotteiksi muutaman lippulaivapuhelimen eli OnePlus 3T:n sekä viime vuoden lopulla arvostelussa olleen Mate 9 Pro:n.

Ensimmäisenä ajoimme Androidbench 5:n testit, joilla testataan laitteen sisäisen tallennustilan luku- ja kirjoituskykyä.

 

Kuten arvata saattoi, OnePlus 3T:n sekä HTC U Ultran tulokset ovat melkein täysin samanlaiset, ja erot niiltä osin kuin niitä syntyi ovat häviävän pieniä joiden vaikutus normaalissa käytössä ovat käytännössä olemattomat. Mate 9 Pro repii pienen eron molempiin.

Laitteiden graafista suorituskykyä mitattiin tutulla Antutu- sekä GFXBench-testeillä.

OnePlus 3T repii graafisessa suorituskyvyssä pienen kaulan kilpakumppaneihin – tosin OnePlus 3T:tä on syytetty huijaamisesta etenkin suorituskykyä mittaavissa testiohjelmissa. Erot ovat kuitenkin niin pieniä, joten todellisuudessa peleissä ei eroja OnePlus 3T:n tai U Ultran välillä huomaa.

Samat tulokset toistuvat myös GFXBenchin testeissä, joista selvästi näkyy Adreno-piirisarjan selkeä ylivoima verrattuna Mate 9 Pron käyttämään Mali-grafiikkapiiriin.

Suorittimen kyvykkyyttä testattiin Geekbenchin nelosversiolla. Sovellus antaa tulokset niin yksittäiselle ytimelle kuin myös useamman ytimen käytölle.

Mate 9 Pron oma Kirin 960 piiri on huomattavasti tehokkaampi useamman ytimen testeissä, ja tulokset olivatkin juuri sellaiset, kun oletettiin, jossa Kirinin raaka laskentakyky on varsinkin useampaa ydintä käyttävissä testeissä omaa luokkaansa. OnePlussan ja U Ultran erot johtuvat OnePlussan ytimien suuremmista kellotaajuuksista, ja erot ovatkin häviävän pienet.

Lopuksi ajoimme vielä PCMarkin Work 2.0 -testin, joka imitoi normaaleja työtehtäviä, esimerkiksi valokuvien muokkausta ja tekstinkäsittelyä.

Peruskäytössä, jota PCMark yrittää imitoida yllättäen Mate 9 Pro suoriutui parhaiten, OnePlus 3T:n seuraten perässä pienellä erolla. Hieman yllättäen U Ultran ero jopa OnePlus 3T:n tulokseen on jo kohtalaisen iso.

Javascript suorituskykyä mitattiin vielä lopuksi SunSpider-testillä, jossa pienempi tulos on parempi.

Mate 9 Pro vie myös tässä testissä palkintopallin ensimmäisen sijan selkeällä erolla OnePlus 3T:hen ja HTC U Ultraan.

HTC U Ultran valtava 5,7 tuuman QHD-resoluution näyttö sekä lisänä oleva kakkosnäyttö paritettuna 3000 milliampeeritunnin akkuun ei lähtökohtaisesti kuulosta kovin loistavalta yhdistelmältä. HTC:ltä olisi toivonut tämän kokoluokan laitteeseen isommalla kapasiteetilla varustettua akkua. Ennakko-odotukset eivät siis olleet kovin korkealla laitteen akkukeston osalta.

Testijakson aikana normaalina arkipäivänä (noin klo 6–23) tapahtuneen käytön jäljiltä akku ehti laskea noin 15–25 prosentin paikkeille, ja näytön päälläoloaika liikkui noin 2–3 tunnin välimaastossa. Testijakson normaaliin päivän käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä Whatsapp- sekä Telegram-sovelluksilla, nettiselausta, musiikin striimausta Spotifystä, Twitterin käyttöä sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä.

Puhelimen ominaisuuksista ei erikseen kytketty mitään pois päältä, vaan sekä WiFi että Bluetooth olivat käytössä koko ajan. Lisäksi Samsungin Gear S3 -älykello oli bluetooth-yhteydellä kiinni puhelimessa jatkuvasti. Puhelimessa oli kytkettynä neljä sähköpostitiliä, jotka päivittyivät push-tekniikalla ympäri vuorokauden.

HTC U Ultran akkukesto riittää päiväksi, tosin raskaalla käytöllä johon kuuluu pelaamista ja paljon raskaiden sovellusten käyttämistä, tai videoiden katselua voi pidempinä päivinä joutua turvautumaan laturiin jo aikaisemmin illan aikana. Missään tilanteessa laitteesta ei olisi saatu puristettua irti toisen päivän kestävää akkukestoa.

HTC toimittaa U Ultran mukana oman HTC Rapid Charge -pikalaturinsa, joka tukee Qualcommin uutta QuickCharge 3.0 -pikalatausta. Tekniikka lupaa ladata tyhjän akun 50 prosentin varaustasoon puolessa tunnissa. Täyteen lataaminen kesti noin reilun tunnin ja vartin.

Pikalataus alkaa olla jo jokaisen puhelimen perusvaatimus, joten ominaisuus ei enää ole sen kummoisempi ominaisuus muiden joukossa, vaikka se kätevä onkin, tarjoten lyhyelläkin latauksella sen mahdollisesti vielä loppupäivän kestävän lataustason.

HTC U Ultran materiaalivalinnat olisivat mahdollistaneet langattoman latauksen toteuttamisen laitteeseen, mutta ominaisuutta ei ole nähty vielä missään HTC:n puhelimessa.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Ohjelmisto ja käyttöliittymä
  5. Suorituskyky ja akunkesto
  6. Yhteenveto

Juha Uotila

Muropaketin uusimmat