Käyttöjärjestelmä & suorituskyky- ja akkukestomittaukset

11.01.2017 12:20 | OP Komonen | 2430 | 6

Käyttöjärjestelmä

Ikävin hetki testausjaksossa koettiin heti, kun virta käynnistettiin. Huawei MediaPad M3 halusi asentaa käyttöjärjestelmän päivityksiä, mihin sille luonnollisesti annettiin lupa. Jotain meni kuitenkin pieleen, ja MediaPad jumitteli päivityksen parissa hyvin pitkään etenemättä minnekään. Yön yli odottelu kuitenkin sai laitteen elpymään käyttökuntoon.

MediaPad M3 elää vielä Android 6.0 -aikakaudessa. Uudesta 7.0-versiosta tuttu jaetun ruudun näkymä on kuitenkin viritelty toimimaan. Pikkuruudulla siitä ei valtaisaa hyötyä ole, mutta esimerkiksi sähköpostin kanssa on satunnaisesti näppärää tarkistaa asioita jonkin toisen softan ruudulta.

Huawein oma Emotion UI 4.1 -käyttöliittymä jakaa mielipiteitä. Erityisesti ärsytystä on aiheuttanut sovellusvalikon puuttuminen, kaikki sovellukset asentuvat suoraan kotinäkymän eri välilehdille. Ohjelmia voi sentään halutessaan ryhmitellä kansioihin. Huomautusalueessa on myös omat pulmallisuutensa. Eri sovellusten ilmoitukset ovat välillä esillä miten sattuu.

Android-maailmassa käyttöliittymää voi toki jokainen käyttäjä viritellä juuri haluamakseen, joten suurta merkitystä sillä ei todellisudessa ole. Vaikkei Huawei-maailmasta olisi sekuntiakaan aiempaa kokemusta, tabletin kanssa on tuskin hukassa ilman virittelyjäkään.

Suorituskyky- ja akkukestomittaukset

Suorituskykymittausten osalta Huawei MediaPad M3 on elementissään – silloin, kun testiohjelmat pyörivät. Erikoista kyllä, osa testiohjelmista ei suostunut toimimaan laisinkaan. Vastaavia ongelmia on raportoitu maailmalta useammaltakin taholta. Myös joidenkin pelien kohdalla tabletti saattaa temppuilla oudosti. Tähän valmistajalta on toivottavasti luvassa korjauksia piakkoin.

Testitulokset ovat kuitenkin suhteellisen vakuuttavia, eikä media- ja pelikokemusten pitäisi jäädä kiinni ainakaan väännön puutteesta. Pitkiä nettisivuja selaillessa näyttö tuntuu välillä nykivän aivan hitusen, mutta kyseessä lie enemmänkin visuaalinen haitta kuin todellinen hidastelu.

  • AnTuTu 6.2.6: 91602
  • Basemark OS 2.0: 1554
  • Basemark X  Medium: 19654
  • Geekbench 4 (Single/Multi): 1714 / 4589
  • PCMark Work 2.0: 4773
  • 3DMArk Unlimited: 15402

Jos testituloksia vertaa TaskuMuron aiemmin testaamiin tehokkaisiin Acer Predator 8– ja Samsung Galaxy Tab S2 -tabletteihin, Kirin-järjestelmäpiirin GPU-puolen puutteellisuus on näkyvissä selvästi.

Vaikka AnTuTu-tulos on selvästi kovempi kuin verrokeilla (Acer 74143, Samsung 52599), ja Huawei vie myös Basemark OS 2.0 -mittausten osalta (Acer 1272, Samsung 1003), se jää selvästi jälkeen 3DMark-testissä, jossa Acer sai tuloksen 21014 ja Samsung puolestaan 17272. Nihkeintä oli toiminta GFXBenchin kanssa, josta ei saatu luotettavaa mittaustulosta laisinkaan ohjelmiston kaatumisten vuoksi.

Akkukestoa luvataan elokuvien katselussa jopa 11 tunnin verran. Todellisen akkukeston mittaaminen on hyvin hankalaa, mutta todellisuudessa esimerkiksi tunnin YouTube-videon toistaminen HD-laadulla näyttö kirkkaimmillaan haukkasi akkua 12 %:n verran. Tämä on hyvin linjassa muissa testeissä esitettyjen 7–8 tunnin tosiasiallisen akkukeston kanssa.

Sisältö

  1. Esittely ja pakkaus
  2. Ulkonäkö ja tekniset ominaisuudet
  3. Käyttöjärjestelmä & suorituskyky- ja akkukestomittaukset
  4. Yhteenveto
Keskustelu
Muropaketin toimitus

Ärsyttävä asia muilta osin erinomaisessa näytössä ovat yllättävän paljon silmiin osuvat mustat surureunat näytön ja sitä ympäröivien valkoisten reunojen välissä. Kun asiaan kerran kiinnittää huomiota, sitä on myöhemmin vaikea olla havaitsematta. Erityisen kiiltävä näyttö myös heijastaa helposti valoa, mikä esimerkiksi toimistokäytössä saattaa olla hyvin ongelmallista loisteputkien vilkkuessa näytöltä, vaikka laitetta pitelisi miten päin tahansa.

Mielenkiintoisia toteamuksia, mihinkähän näitä verrataan? Lienee mainitsemisen arvoista, että heijastavuus ja mustat "surureunat" ovat hyvin pitkälti identtiset rinnatusten Samsungin Tab S2:n kanssa vertaillessa loisteputkien alla ja nuo reunat kokonaisuudessaan varsin mininalistiset. Vertailun vuoksi Samsungin halvemmassa Tab E:ssä näyttäisi olevan puolestaan huomattavasti suuremmat "surureunat".

Muropaketin toimitus

Erityisen rasittava ominaisuus on pitkä viive suljinnäppäimen painamisesta kuvan varsinaiseen ottamiseen.

Myös tämän osalta olisi mielenkiintoista tietää vertailukohde. Viive on tableteissa yleisesti puhelimia pidempi eikä tabletteja liene suunniteltu kamera edellä, mutta pitkäksi en tuota edes puhelimiin verrattuna sanoisi. Jälleen Samsungin kärkimalliin, Tab S2:een verrattuna kameran viive vaikuttaisi olevan samalla viivalla, ei mielestäni erityisen hidas kummassakaan.

Jep ja ainainen emuin haukkuminen ottaa myös päähän. Ipadissa ylistetään helppokäyttöisyyttä ja sitä ettei ole ohjelmien käynnistysvalikkoa mutta huaweissa se onkin puute….ohhoh!

Ilmeisiä lastentauteja tässä laitteessa on! Huawei Mediapad M3 ei osaa näyttää tablettitilaa, niissä Android sovellutuksissa missä se on saatavilla.

Toinen vika, mikä käyttöönoton jälkeen ilmeni oli näytön hidastelu selailutilanteissa. Tähän löytyi ratkaisu pienentää akunhallinta-asetuksista näytön tarkkuutta (Ota ROG-virransäästö käyttöön).

itsellä ei kumpaakaan em ongelmaa ilmaantunut 10pv käytön aikana ja tabi oli käytössä kaikkina päivinä 5 tunnin paikkeilla per pv

seiluri

itsellä ei kumpaakaan em ongelmaa ilmaantunut 10pv käytön aikana ja tabi oli käytössä kaikkina päivinä 5 tunnin paikkeilla per pv

Mikä ohjelmistoversio sinun laitteessasi on? Omassa on BTV-DL09C100B006. Tähän on OTA-päivitys BTV-DL09C100B009 olemassa, mutta oma laiteeni ei vielä löytänyt sitä.

Oma laite ostettu gigantista, eikä tässä ainakaan ole mukana kuulokkeita.
Edit: Kuulokkeet on vain 64G mallin mukana.

Muropaketin uusimmat