Uusimmat

Olemus

11.04.2017 19:00 Kai Taipale

Ulkoinen olemus

Huawei P10 edustaa aiempaa pehmeämpiä muotoja. Siinä missä edeltäjässä oli vielä havaittavissa selvää kantikkuutta, uusi versio on kaikilta laidoiltaan selvästi pyöristetympi. Edelleen ollaan kuitenkin kaukana Samsungin Edge-malleista – lähinnä P10:n muodot ovat iPhonesta tuttuja.

Puhelimen reunoista löytyy pyöreyden lisäksi riittävästi tasaisuutta, jotta siitä saa tukevan otteen. Himmeänhohtoinen pintakaan ei tunnu kiusallisen liukkaalta, eikä siihen sormenjäljetkään näytä herkästi tarttuvan. Pienehköön käteen malli istuu erittäin hyvin. Erityistä kiitos voi antaa alle seitsemän millimetrin paksuudesta. Se auttaa sujauttamaan puhelimeen taskuun vaivatta.

Viimeistely on laadukasta. Puhelin tuntuu kaikin puolin erittäin jämäkältä. Näytön ja rungon välisen saumakohdan tuntee pienenä pykälänä, mutta mitenkään häiritsevä se ei ole. Takakansi, päädyt ja sivut ovat kaikki metallia. Kameroiden ympäriltä löytyy muovia, mutta sekin istuu luontevasti ympäristöönsä.

Valmistaja tarjoaa mallista myös poikkeuksellisen runsaan värivalikoiman. Testissä ollut versio oli harmaa, mutta saatavilla on myös sininen, vihreä, musta ja valkoinen vaihtoehto sekä peräti kolme erilaista kultaan vivahtavaa värisävyä. Suomeen näistä saadaan kuitenkin vain sininen, musta, hopea ja yksi kullan sävyistä.

Huawei P10:n vasen kylki pitää sisällään SIM- ja microSD-korttipaikan. Testikappaleemme ei tältä osin vastannut Suomessa myytävää versiota, sillä markkinoillemme tarkoitetut mallit on aina varustettu dual-SIM-korttipaikalla.

Oikeasta kyljestä löytyvät virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Virtapainike on hyvin erillään, ja sen pinnassa on erottuva karhennus helpottamaan painikkeen löytämistä sormituntumalla. Painiketta kiertää myös punainen väri, joten sen toiminta selviää vähän tottumattomammallekin käyttäjälle. Painikkeiden tuntuma on selkeä.

Huawei on P10:n kanssa hyvin kiinni tässä päivässä, sillä alalaidasta löytyy USB-C-liitin. P10 tukee pikalatausta. Monen käyttäjän iloksi alalaidasta löytyy myös 3,5 millimetrin audioliitin. Kuulokkeiden kytkeminen ei siis vaadi sovittimia tai puhelinmallille suunnattuja kuulokkeita. Alhaalta löytyy myös mikrofoni sekä kaiutin.

Näytön alaosasta löytyy vain yksi painikkeen oloinen syvennys, joka on puhelimen vastine kotipainikkeelle. Samainen alue toimii samalla sormenjälkitunnistimena. Painikkeen vierestä ei löydy paluu- tai ohjelmapainiketta, vaan puhelinta käytetään ensisijaisesti tämän yhden kosketusalueen avulla. Palaamme tähän tarkemmin käyttöliittymän arvioinnissa.

Sormenjälkitunnistin toimi testin aikana erinomaisen luotettavasti ja nopeasti.

Näytön ylälaidasta löytyy kahdeksan megapikselin etukameran lisäksi etäisyysanturi, ilmoitusledi ja kuuloke.

Jo harvinaisemmaksi käyvän 5,1 tuuman näytön myötä P10:n koko on pidetty miellyttävän kompaktina, ja sen ulkomitat ovat 145,3 x 69,3 x 6,98 millimetriä. Puhelin on myös kevyt, sillä painoa on kertynyt vain 145 grammaa.

P10:n näytön tarkkuus on Full HD (1920 x 1080), mutta isompaan näyttöä kaipaavat voivat tähytä Plus-version suuntaan, sillä siinä on 5,5-tuumainen, 2560 x 1440 pikselin näyttö.

P10 näyttö edustaa IPS-NEO-tekniikkaa, jonka ansiosta katselukulmat ovat hyvät. Näytön saa säädettyä kiitettävän hämäräksi, joten sen käyttäminen yöaikaankaan ei ole epämiellyttävää. Suurin kirkkaus ei yllä aivan niin korkealle kuin olisi toivottavaa. Kevätauringon kirkkaimmat säteet loivat jo selkeitä haasteita luettavuudelle.

Näytön sävyä pystyy säätämään asetusten kautta, mutta aivan täydellisesti omaa makua miellyttänyttä sävyä ei testin aikana löytynyt. Puhelimessa on valmiina muovinen näytön suojakalvo, mutta sen korvaaminen lasisella olisi järkevää, sen verran paljon se sormenjälkiä puoleensa vetää. Suojalasissa luotetaan monessa muussakin puhelimessa nähtyyn Corningin Gorilla 5 -versioon.

Huawei P10:ssä on käytössä uusin Kirin 960 -versio, joka on 8-ydinprosessori (4 x Cortex A73 2,4 GHz ja 4 x Cortex A53 1,8 Ghz). RAM-muistia on neljä gigatavua. Tallennustilaa on käytettävissä 64 gigatavua, ja se on laajennettavissa microSD-kortilla, kylläkin toisen SIM-kortin kustannuksella, aina 256 gigatavuun asti.

Kaiuttimen äänenpaine on riittävä, jotta sillä pystyy soittamaan musiikkia myös ulkona, mutta mikään varsinainen ilo korvalle sen äänenlaatu ei ole. Kuulokekäytöstä puhelin selviää paremmin, sillä laadukkaiden nappikuulokkeiden kautta kuunneltuna äänessä ei ole havaittavissa mitään merkittäviä puutteita.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä
  4. Kamera
  5. Suorituskyky, akkukesto ja yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat