Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä

11.04.2017 19:00 Kai Taipale

Käyttöjärjestelmä ja EMUI 5.1-käyttöliittymä

Huawei P10:n käyttöjärjestelmä perustuu Android 7.0 Nougat -versioon. Huawei uskoo myös Emotion UI -käyttöliittymän (EMUI) voimaan. Jo sen 5.0-versiossa Huawei alkoi hiljalleen lähestyä käyttökokemuksellaan puhdasta Androidia. Nyt käyttöliittymä on päivittynyt versioon 5.1.

EMUIsta pitkään puuttunut sovellusvalikko on nyt mukana, joskin se pitää erikseen valikoiden kautta käydä ottamassa käyttöön. Perusasetuksilla EMUI 5.1:ssä kaikki asennetut sovellukset jaetaan omille kotisivuilleen.

Valikot ovat monipuoliset, mutta eivät liian monimutkaiset. Useimmat asetusvalinnat sisältävät alavalikoita, mutta ryhmittely on selkeä ja toimiva.

Käyttöjärjestelmä toimi testin ajan erittäin sulavasti, eikä mitään selkeitä hidasteluja tullut vastaan. Sovellukset avautuivat nopeasti aina kameraa myöten. Puhelimen saa myös optimoimaan omaa toimintaansa, mutta testijaksolla tämä oli käytössä niin vähän aikaa, ettei mitään varmaa havaintoa sen toiminnasta saatu. Akkukestoa pystyy optimoimaan asetuksista itsekin, ja monelle tämä lienee toimivin tapa.

Puhelimen käyttämiseen liittyy yksi erikoisuus, nimittäin käyttöliittymässä tullaan toimeen vain yhdellä painikkeella tavanomaisen kolmen painikkeen sijaan. Käytännössä siis sormenjälkitunnistimenakin toimiva kosketusalusta korvaa ne toiminnallisuudellaan: Pikainen napautus toimii paluu-painikkeen tapaan. Pidempi painallus vastaa koti-painikkeen painamista. Sormenjälkitunnistimen pyyhkäisy oikealle avaa avoimien sovellusten luettelon.

Käyttäjästä riippuen tämä on puhelimen heikkous tai vahvuus.

Tottunut Android-käyttäjä joutuu totuttelemaan P10:n käyttöön vähintäänkin muutaman päivän, jona aikana sormenjäljenlukijan viereisten alueiden näpyttely ja ihmettely tulee tutuksi. Sen jälkeen yhden painikkeen käyttö alkaa tuntua tehokkaalta ja nopealta, mutta aivan varmasti on käyttäjiä, joille perinteinen kolmen painikkeen yhdistelmä on enemmän mieleen.

Testikappaleemme Android-versio oli versiossa 7.0. Tässä vaiheessa olisi uudessa julkistuksessa suonut näkevänsä jo 7.1-version. Googlen tietoturvapäivityksistä puhelimessa oli helmikuulta. Noin kolmen viikon testijakson aikana puhelimeen saapui yksi päivitys.

Käyttöjärjestelmä tuntui testijakson jälkeen täysin toimivalta. Kun kotipainikkeen toimintaan on kerran tottunut, sen käyttäminen on tehokasta. Osa asetuksista vaatii hetken valikkoetsiskelyä, mutta näiden säätämiseen on alkuasetusten jälkeen harvoin tarvetta. Ilmoitusten saapumisen satunnainen hidastelu jäi kylläkin ärsyttämään, eikä tiuhemmat tietoturvapäivitykset olisi pahitteeksi. Sovellusvalikon ilmestyminen osaksi EMUI-käyttöliittymää auttaa sekin kääntämään kokonaisuuden positiivisen puolelle.

Sisältö

  1. Esittely
  2. Olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä
  4. Kamera
  5. Suorituskyky, akkukesto ja yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat