Uusimmat

Suorituskyky, akkukesto ja yhteenveto

11.04.2017 19:00 Kai Taipale

Suorituskyky, akkukesto ja yhteenveto

Huawei P10 sai kaverikseen suorituskykytesteihin kaksi kovaa kilpakumppania, nimittäin vielä hetken Samsungin ykkösmallina toimivan Galaxy S7 Edgen ja enemmän budjettivetoista lippulaivastoa edustaa OnePlussan viime kesänä esitelty 3-malli.

Androbench mittaa laitteen tallennustilan suorituskykyä kirjoitusoperaatioissa. Huawein käytössä tuntuva nopeus paljastuu tässä testissä, sillä se on kilpakumppaneihinsa verrattuna ylivoimainen erityisesti satunnaiskirjoituksessa. Muissa osatesteissä ero jää merkittävästi pienemmäksi, mutta P10:n ykköspaikka on kiistämätön jokaisessa niistä.

Geekbench testi testaa pelkästään suorittimen suorituskykyä ja näyttää tämän jälkeen tulokset niin single core- kuin multi core -testeille. Geekbenchin testeissä Kirin 960 näyttää todellisen voimansa ja nappaa ykköspaikan niin yhden kuin useamman ytimen testissä. Jälkimmäisessä ero selvä, mutta yhden ytimen kohdalla Samsungin Exynos 8890 on aivan kintereillä. OnePlussan Snapdragon 820 jää kummankin taakse.

Antutu mittaa laitteen graafista suorituskykyä, ja tässä testissä P10 pärjää erinomaisesti. Kirin 960 näyttää potentiaalinsa ja käytännössä se on tasoissa OnePlus 3:n kanssa, ja Galaxy S7 Edge jää jälkeen, joskin vain vähän.

GFXBenchissä erot jäävät maltillisiksi, mutta OnePlus nappaa jokaisessa osatestissä kärkipaikan. P10 joutuu antautumaan erityisesti graafista suorituskykyä mittaavassa T-Rex-osiossa, jossa ero kärkeen venähtää reiluksi. Käytännössä tätä eroa on esimerkiksi pelikäytössä vaikea havaita. Pelikäytössä Huaweita pikakokeiltiin EA:n Real Racing 3 -pelillä. Peli pyöri puhelimella ilman mitään ongelmia tai hidasteluja niin pelitilanteessa kuin välianimaatioissa.

Testitulokset ja pelikokeilu vahvistavat sen, minkä käytössä huomaa. P10 on tehopakkaus kohtuullisen pienessä koossa. Erityisesti muisti toimii nopeasti, eikä suoritinkyvyssäkään ole suurta moittimista. Vain graafisessa suorituskyvyssä voisi benchmarkkien valossa olla vielä lisäpotkua, mutta käytännössä tämäkään ei käytössä tunnu.

Huawei P10:n akun kapasiteetti on 3200 milliampeerituntia. Huawein SuperCharge-pikalataustekniikan ansiosta akku täyttyy kohtuullisen vauhdikkaasti. Täysin tyhjästä akkuun saa tunnissa 90 prosenttia. Viimeinen kymmenen prosenttia vie vielä puoli tuntia, mikä tekee tyhjän akun täyteen lataamisesta nykypäivänä jo hieman hitaahkoa. Ensimmäinen 50 prosenttia akusta täyttyy kuitenkin jo puolessa tunnissa, joten täydennyslataamiseen vauhti riittää hienosti.

Akkukesto on puhelimessa hyvä, erityisesti kevyessä käytössä, jolloin voi pärjätä jopa kaksi päivää yhdellä latauksella. Tavanomaisen raskaassa käytössä, jolloin puhelimessa oli käytössä kaksi sähköpostitiliä, Twitter, Instagram ja WhatsUp sekä mediakäytössä satunnaisemmin Spotify, TuneIn ja YouTube-sovellukset noin klo 7 – 24 välisen ajan. Käytössä oli myös WiFi-yhteys sekä Bluetooth, joista jälkimmäistä kuormitti yleisimmin Samsungin Gear S3 Classic.

Tällä käytöllä puhelimen mennessä päätyessä yötä myöten lataukseen, oli virtaa tyypillisesti jäljellä noin 25-35 prosenttia. Vertailun vuoksi vastaavalla käytöllä OnePlus 3 päätyy noin 10-20 prosentin tasolle ja Samsung Galaxy S7 Edge noin 30-40 prosenttiin.

Huawei on luonut P10-mallillaan toimivan paketin. Se on kooltaan kompakti ja kevyt, joten se kulkee mukavasti mukana ja istuu pienempäänkin käteen. Ominaisuudet on pidetty riittävällä tasolla, ja vaikkei näyttö edusta puhelinmaailman eliittiä, sen tarkkuus ja katselukulmat tekevät siitä täysin käyttökelpoisen. Puhelin pysyi poikkeuksellisen hyvin matkapuhelinverkossa myös hankaliksi tiedetyissä paikoissa, eikä WiFi- tai Bluetooth-yhteyksissä ei havaittu ongelmia. Myös puheluiden äänenlaatu todettiin hyväksi.

Suorituskyky riittää vähintään kaikkeen perustoimintaan, eikä hidastelu tai tahmailuja esiintynyt. Käyttöliittymän muokkaaminen lähemmäs perus-Androidia on kannattanut, sillä nyt sen omaksuminen onnistuu nopeasti. Siirtyminen yhteen monitoimiseen käyttöpainikkeeseen on ollut rohkea veto, mutta kun siihen tottuu, alkaa tätä kaipaamaan vaihtoehdoksi myös muihin Android-puhelimiin.

Huawein mallisto on jo aiemmin kattanut lähes kaikki mahdolliset markkinaraot, mutta siitä huolimatta P10 lunastaa varmasti paikkansa myös myyntitilastoissa. Se on onnistunut juuri siinä, mihin tämä puhelinmalli on suunnattu. Sen kamera edustaa puhelinmallien ehdotonta kärkipäätä ja puhelin on kompaktin kokoinen, mutta sisältää käytännössä kaiken sen, mitä lippulaivamallilta voi odottaa – ilman turhia kikkailuja. Siihen nähden Huawei P10 on myös kohtuullisen järkevästi hinnoiteltu.

 

Toimivaa

  • Erittäin nopea ja luotettava sormenjälkitunnistin
  • Riittävä akkukesto
  • Laadukas tuplakamera
  • Ei ole sorruttu erikoisuudentavoitteluun
  • Sujuva toiminta
  • Yhden painikkeen käyttöliittymä siihen tottuvalle

Parannettavaa

  • Näytön sävy ja rajallinen kirkkaus
  • Uudistusten liiallinenkin varovaisuus
  • Yhden painikkeen käyttöliittymä sitä vieroksuvalle

Sisältö

  1. Esittely
  2. Olemus
  3. Käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä
  4. Kamera
  5. Suorituskyky, akkukesto ja yhteenveto

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat