Uusimmat

Ulkoinen olemus ja ominaisuudet

28.04.2017 18:00 Juha Uotila

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

Aikaisemmat Moto G -sarjan puhelimet ovat koostuneet lähinnä muovisesta rungosta, eikä laitteiden ulkoinen olemus ole huokunut erityisesti laadukkuutta. Nyt rakenteeseen on saatu muutos.

Moto G5:n takakansi on nyt metallia lähes kauttaaltaan, vain ylä- ja alaosaan on jätetty muovisuikaleet lähinnä antenneja ja kuuluvuuden parantamista varten. Harmillisesti puhelimen reunoja kiertävä materiaali on muovia, vaikka se onkin yritetty saada näyttämään metallilta. Moto G5 näyttää hyvältä ja laadukkaalta, mutta valitettavasti muovireuna ei ole järeintä materiaalia, vaan havaittavissa on muovisen kuuloista narinaa reunoja puristellessa.

Positiivista on Moto G5:n irrotettava takakuori ja sen alta paljastuva, irrotettava 2800 milliampeeritunnin akku sekä paikat SIM-korteille ja muistikortille. Moto G5 on siis dual SIM -puhelin, johon on mahdollista sijoittaa joko kaksi erillistä SIM-korttia tai yksi SIM-kortti sekä microSD-muistikortti. Takakannessa sijaitsee myös laitteen 13 megapikselin pääkamera.

Puhelimen IPS LCD -näyttö on kooltaan viisi tuumaa, ja siinä on käytössä Full HD -tarkkuus. Näytön alapuolelle on sijoitettu Lenovon uusi sormenjälkitunnistin, joka on G5 -sarjassa upotettu lasiin.

Näyttö tukee myös Lenovon Moto-puhelimista tutuksi tullutta active display -toimintoa, jossa näytön ollessa pois päältä tulevat ilmoitukset voidaan näyttää näytöllä ja niihin pystyy myös reagoimaan. Esimerkiksi teksti- tai pikaviesteihin pystyy vastaamaan näytöltä ilman, että sitä pitää erikseen avata.

Näytön kirkkaus on kohtuullisella tasolla, mutta kunnon auringonpaisteella näytönkirkkaus ei yksinkertaisesti riitä, vaan näytön luettavuus kärsii pahasti. Katselukulmat säilyvät hyvinä asennosta riippumatta, eikä värien vääristymistä ole juurikaan erotettavissa.

Näytön alalaita on varattu ainoastaan sormenjälkitunnistimelle, joka löytyy nyt myös halvemmasta Moto G5 -puhelimesta. G4 -sarjassahan tunnistin oli kalliimman G4 Plussan yksinoikeus. Laitteen navigaationäppäimet ovat Motolle tutuilla paikoilla osana näyttöä.

Sormenjälkitunnistin on muuttanut ulkonäköään viime vuoden Moto G4 Plus -mallista ja on nyt hienoisesti upotettu näyttöön. Sitä ympäröivät selkeästi sormella tuntuvat reunat, jotka auttavat tunnistimen löytämistä myös pimeässä. Sormenjälkitunnistimen koko on myös nyt isompi ja leveämpi, ja se toimi testijakson aikana moitteetta.

Puhelimen alaosassa sijaitsee latausliitin, joka on valitettavasti edelleen micro-USB. Lenovolta olisi jo tässä vaiheessa toivonut USB-C-liitäntää, mikä tuskin olisi laitteen hintaa juuri nostanut.

Pienennetyn viiden tuuman näytön ansiosta on Moto G5:n ulkoiset mitat saatu myös ahdettua kohtuullisen kompaktiin kokoon. Laitteen viralliset mitat ovat 144,3 x 73 x 9,5 millimetriä. Painoa puhelimella on kuitenkin kohtuullisesti, 145 grammaa.

Näytön oikeanpuoleisella sivulla sijaitsee laitteen virtapainike ja sen yläpuolella äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet. Laitteen yläosasta löytyy ainoastaan 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä, eikä näytön vasemman puoleiseen sivuunkaan ole lisätty painikkeita.

Puhelinkuuloke ja kaiutin sijaitsevat näytön yläpuolella. Näiden vieressä vielä puhelimen 5 megapikselin etukamera, joka on varustettu f2.2-aukolla.

Moto G5:n tehoista vastaa kahdeksanytiminen Qualcommin Snapdragon 430 -prosessori ja grafiikkatehoista Adreno 505 -grafiikkapiiri.  Snapdragon 430 -piirin jokainen ydin pohjautuu ARM:n Cortex A53 -piiriin, ja jokaisen ytimen kellotaajuus on 1,4 gigahertsiä.

Moto G5 ei siis missään tapauksessa ole mikään tehopesä, vaan Lenovo on selkeästi pyrkinyt tarjoamaan halvan mutta kuitenkin toimivan ratkaisun uudella mallillaan. Testijaksomme aikana prosessorin osalta ei esiintynyt ongelmia, joten Snapdragon 430 hoitaa peruskäytön ja siihen liittyvät tehotarpeet moitteetta.

Snapdragon 430 tarjoilee verkkopuolella Qualcommin X6 LTE -modeemin (LTE CAT 4), joka tarjoaa enintään 150 Mbps:n latausnopeuden ja 75 Mbps:n lähetysnopeuden.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto