Uusimmat

Testissä Samsung Galaxy A5 (2017) – pätevä peruspuhelin kovalla hintalapulla

17.02.2017 13:00 Juha Uotila

Samsungin viime vuosi oli kahtiajakoinen. Galaxy S7 -mallit keräsivät loistavia arvosanoja, mutta loppuvuotta leimasi Note 7 -akkufiasko. Jälkimmäinen on ainakin huhujen perusteella myöhästyttänyt Galaxy S8 -mallin julkistuksen huhtikuulle. Alkuvuoden uutuustyhjiötä täyttämään puhelinjätti onkin tuonut uudet versiot A-sarjastaan.

Valmistajan ylempään keskisarjaan sijoittuvaa Galaxy A -tuoteperhe sisältää A7-, A5- ja A3-mallien vuoden 2017 vuoden versiot. Näistä kaksi jälkimmäistä on tullut myyntiin myös Suomessa, ja ne osuvat kilpailtuihin kolmen ja neljän sadan euron hintaluokkiin.

TaskuMuron testiin saapui Samsungin Galaxy A5 (2017). Sen keskeisimmät ominaisuudet ovat Super AMOLED -tekniikkaan perustuva 5,2 tuuman Full HD (1080 x 1920) -resoluution näyttö, kolme gigatavua RAM-muistia ja 32 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Tallennustilaa voidaan jatkaa myös erillisellä muistikortilla aina 256 gigatavuun saakka. Puhelimen prosessorina sykkii 1,9 GHz:n kellotaajuudella Samsungin omaa tuotantoa oleva kahdeksanytiminen Exynos 7880. Grafiikkapiiri on Mali-T830 MP3.

Samsung on myös päivittänyt A5:n vuoden 2017 malliin laitteen molemmat kamerat, jotka on nyt varustettu 16 megapikselin kennolla ja kohtuullisen valovoimaisella f/1.9 aukolla. Sekä etu- että takakamera mahdollistavat 1080p Full HD -materiaalin kuvaamisen. A5:n virran saannista huolehtii kohtuullisen kokoinen 3000 milliampeeritunnin kokoinen akku.

Latausliitäntä on päivitetty nykyaikaan, eli se on nyt USB-C-tyyppinen. Yksi suurimmista myyntivalteista tämän vuoden A-sarjassa on IP68-luokittelun mukainen veden- ja pölynkestävyys. Samsungin mukaan A5-uutuus selviää upotuksesta veteen 1,5 metrin syvyyteen puolen tunnin ajan.

Samsung Galaxy A5 (2017) on saapunut Suomessa myyntiin 3. helmikuuta 2017, ja sen suositushinta on 449 euroa.

Artikkelissa tutustumme uuden A5 -puhelimen teknisiin ominaisuuksiin, rakenteeseen, kameraan, käyttöjärjestelmään sekä suorituskykyyn ja akunkestoon. Halusimme selvittää, pystyykö Samsung tarjoamaan varteenotettavan kilpailijan tiukasti kilpailtuun 400 euron hintaluokkaan.

Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet

A5:n myyntipakkaus pakkaus sisältää Samsungin oman pikalatausta tukevan seinäpistokkeen, USB-A–USB-C-latauskaapelin sekä USB-C–micro-USB-sovittimen, jonka avulla puhelimen voi ladata myös vanhanmallisella micro-USB-kaapelilla. TaskuMuron testaama A5 oli väriltään ”Gold Sand”, mutta puhelin on saatavana myös mustana ja pinkkinä.

Samsung on viime vuosina yhtenäistänyt puhelintensa muotoilua, ja nykyään sekä yhtiön halvemmat mallit että lippulaivapuhelimet noudattavat pitkälti samaa muotokieltä.

A5:ssä Samsung on käyttänyt Galaxy S7:sta ja viimevuotisesta A-sarjasta tuttua muotoilua pienin muutoksin. Puhelinten etupuolen näyttö on reunoiltaan pyöristetty (niin sanottu 2.5 D -lasi). Myös taustapuolen reunat kaartuvat kohti laitteen sivuja, mikä parantaa istuvuutta käteen huomattavasti. Myös takaosan pinta on lasia, joka tuntuu olevan muutaman vuoden tauon jälkeen tulossa jälleen muotiin. Samsung kertoo molempien lasien olevan Gorilla Glassia, mutta tarkempaa tietoa versiosta ei ole.

Puhelimen laatuvaikutelma on hyvä. Etupuolen lasi tuntuu selvästi lasilta, mutta takapuolen materiaali tuntuu hieman pehmeältä ja muistuttaa kädessä enemmänkin muovia kuin lasia. Takalasin pinta kuitenkin tuo mukavasti lisäpitoa laitteen käsittelyyn, joten materiaalivalinnat ovat osuneet Samsungilla nappiin. Muiden lasitakakantisten puhelimien tapaan A5:n takakansi on todella herkkä sormenjäljille, ja sitä saa olla puhdistamassa jatkuvasti, jos haluaa pitää laitteen siistinä.

A5 (2017):n näyttö on Samsungille nykyisin tyypillinen Super AMOLED -tekniikkaan perustuva ja kooltaan 5,2 tuumaa. Näyttö vakuutti testijakson aikana laadullaan. Sen värintoisto ja näytön katselukulmat ovat Samsungilta totutun laadukkaat, ja näyttö sijoittuukin tässä hintaluokassa kärkikastiin.

Puhelimen automaattinen kirkkauden säätö toimii hyvin. Ellei sen toiminta kuitenkaan miellytä, voi kirkkautta muuttaa manuaalisesti ilmoituskeskuksesta löytyvällä säätimellä. Manuaalisäädöllä kirkkauden saa laskettua todella alhaiseksi, jolloin puhelimen käyttö on mukavaa esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa. A5:n käyttö onnistuu auringonpaisteessakin, sillä näytönkirkkaus on korkeimmillaan sen verran suuri, ettei puhelimen näytön näkeminen ole ongelma.

A5:sta löytyy myös Samsungin Galaxy S7 -malleista tuttu Always On Display -ominaisuus. Sen ansiosta puhelimen näytöllä näkyy virransäästötilassakin muun muassa kellonaika ja saapuneiden ilmoitusten kuvakkeet. Always On Displayn käyttö vaikuttaa akkukestoon, mutta mitään kovin merkittävää akkukeston heikentymistä emme testijakson aikana huomanneet.

Samsung on myös parantanut Always On Display -ominaisuuden toimintaa. Nykyään se osaa näyttää myös kolmansien osapuolien sovellusten ilmoituskuvakkeet, mitä ei tuettu esimerkiksi Galaxy S7 -puhelimen mukana tulleessa ensimmäisessä versiossa. Uutena ominaisuutena A5 (2017) on saanut näytön yötilan, joka vähentää näytön sinisyyttä. Tämän tavoitteena on vähentää silmien rasitusta puhelinta pimeässä käytettäessä.

Samsungille tuttuun tapaan löytyy näytön alapuolelta fyysinen kotipainike, johon on myös integroitu laitteen sormenjälkitunnistin. Painikkeen molemmin puolin on sijoitettu äskeiset ohjelmat -valikko sekä takaisin-painike. Jostain syystä Samsung edelleen sijoittaa painikkeet toisin päin kuin esimerkiksi Google ohjeistaa. Samsungin puhelimia aikaisemmin käyttäneet ovat tähän jo tottuneet, mutta muista puhelimista tulevat joutuvat Samsungin näppäinasetteluun totuttelemaan aina uudestaan.

Samsungilla on edelleen hiukan ongelmia sormenjälkitunnistimien kanssa. Uuden A5:n tunnistin on selkeästi hitaampi ja epätarkempi kuin esimerkiksi saman hintaluokan Huawei Honor 8:n lukija.

Heti testijakson alkumetreillä havaitsimme lukijan olevan todella tarkka siitä, miten jälki tallennetaan puhelimen käyttöönottovaiheessa. Jopa sormenjäljen tallennusvaiheessa törmäsimme siihen, että lukija ei tunnistanut sormea painikkeen päällä, vaan sormi jouduttiin nostamaan ja asettamaan lukijan päälle useamman kerran. Lisäksi Samsung on jostain syystä sallinut vain kolmen sormenjäljen tallennuksen, joka eroaa aikaisempien laitteiden sallimista viidestä sormenjäljestä.

Itse käytössä sormenjälkitunnistin ei myöskään pärjää kilpakumppaneille. Lukija tunnisti testijakson aikana puhelinta avattaessa sormen ehkä noin joka kolmas kerta. Loppujen lopuksi oli todettava puhelimen avaamisen olevan nopeampaa normaaliin tapaan.

Näytön yläpuoli on pyhitetty kuulokkeelle, etukameralle ja etäisyyssensorille. Samsung on A5 (2017) -mallin osalta tänä vuonna päivittänyt molemmat kamerat 16 megapikselin tarkkuuteen. Erillistä ilmoituslediä ei A-sarjassa ole.

Puhelimen takaosassa on kamera, jonka vierestä löytyy myös salama. Samsung on myös saanut poistettua kamerakyhmyn, eli takakamera on upotettu takakuoren tasolle, eikä laite keiku pöydällä.

Puhelimen sivuja kiertää paksuhko tasainen alumiini, josta saa hyvän ja tukevan otteen. Puhelin myös tuntuu jämäkältä, ja laatutuntuma vastaa helposti kalliimpia lippulaivapuhelimia. Puhelinten alareunasta löytyy jo aiemmin mainittu USB-C-liitäntä. Sen oikealta puolelta löytyy monille käyttäjälle tuiki tärkeä 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä.

Oikealle sivulle on sijoitettu puhelinten virtanäppäin ja sen yläpuolelle hieman poikkeavasti puhelimen mono-kaiutin. Sijoittelu on erikoinen ja varsinkin Samsungille täysin uusi, sillä kaiutin on totuttu näkemään puhelinten alareunassa.

Erityisesti kun katsotaan videoita puhelin vaakatasossa, kaiuttimen sijoitus on huomattavasti vanhaa alareunasijoitusta käyttökelpoisempi, sillä käyttäjä ei joudu varomaan kaiuttimen peittämistä. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on kovimmillaan hyvällä tasolla, ja se soveltuu hyvin esimerkiksi kaiutinpuheluihin.

Puhelimen tehoista vastaa Samsungin omaa tuotantoa oleva kahdeksanytiminen Exynos 7880 -prosessori 1,9 GHz kellotaajuudella ja graafiikkapiirinä Mali-T830 MP3. Virrankulutukseltaan Samsungin Exynos-prosessorit ovat aina olleet hyviä, joten lähtökohdat A5:n akkukestolle ovat kunnossa.

Uusi A5 sisältää kolme gigatavua RAM-muistia, ja tallennustilaa on valmiina 32 gigatavua. Tallennusratkaisu pohjautuu vanhempaan eMMC-pohjaiseen tekniikkaan, eikä lippulaivamalleista tuttua UFS 2.0 -tekniikkaa ole tuotu vielä tässä vaiheessa keskisarjan laitteisiin.

Tallennustilan kasvattaminen onnistuu, sillä A5 (2017) mahdollistaa myös muistikortin käyttämisen aina 256 gigatavun kokoon saakka. Harmillisesti Androidin mahdollistamaa, natiivia tallennustilojen yhdistämistä (adoptable storage) ei ole mahdollista käyttää, joten sisäinen tallennustila on erillään mahdollisesta muistikortista.

Uuden A5 (2017) -mallin suurimpia myyntivaltteja on laitteen IP68-luokitus.

Puhelin on siis suojattu niin vedeltä kuin pölyltä, ja laite kestääkin esimerkiksi 30 minuutin upotuksen 1,5 metrin syvyyteen makeaan veteen. Testijakson aikana upotimme laitteen vettä täynnä olevaan käsialtaaseen, ja laitteen päälle valutettiin myös juoksevaa vettä hanasta. Puhelin ei vesitesteistä välittänyt vaan jatkoi vedestä nostettaessa toimintaansa normaalisti.

Veden alla näytön reagointikyky kuitenkin laskee, kuten muillakin laitteilla, ja puhelimen käyttäminen on lähes mahdotonta. Juokseva vesi aiheutti näytöllä myös haamukosketuksia ja näyttö eli omaa elämäänsä juoksevan veden alla. A5 (2017) osaa myös ilmoittaa, jos esimerkiksi laitteen latausportissa on havaittu kosteutta, ja pyytääkin, että laite kuivatetaan kunnolla ennen mahdollista latausjohdon kytkemistä.

Kamera

Vuosimallipäivityksen ovat saaneet myös kamerat. A5:n molemmat kamerat ovat nyt 16 megapikselin kennolla, joka on varustettu kohtuullisen hyvän valovoiman tarjoavalla f/1.9-aukolla. Toinen merkittävä muutos kennokoon lisäksi on optisen kuvanvakaajan poistuminen. Tämä on harmittava muutos kokonaisuuden osalta.

Automaattinen tarkennus molemmissa malleissa pohjautuu pelkästään kontrastipohjaiseen tarkennukseen, eli vaihetarkennusta ei A-sarjan kameroista löydy. Salaman virkaa hoitaa LED-pohjainen kuvausvalo, joka on sijoitettu kameran viereen.

Kamerasovellusta on hiottu viime vuoden malleista, mutta mitään järisyttäviä muutoksia sovellukseen ei ole tullut. Sovelluksessa navigointia hoidetaan nyt eleillä, jotka ovat tuttuja myös muiden valmistajien puhelimista. Kameran saa myös Samsungille tyypilliseen tapaan käynnistettyä myös kotipainiketta tuplanapauttamalla.

Kamerasovelluksen perusnäkymästä oikealle liu’uttamalla päästään käsiksi eri kuvaustiloihin, joita laitteessa on valmiiksi seitsemän. Samsungin omasta kaupasta niitä voi ladata vielä lisää. Kuvaustiloista löytyy kaikki perustilat aina HDR -tilasta panoraamaan asti.

Samsung on lisännyt kamerasovellukseen tuen myös niin sanotulle Pro-tilalle. Se tosin jää A5:ssä laihaksi, sillä Pro-tila mahdollistaa ainoastaan ISO-arvon muuttamisen ja muutaman perusarvon valkotasapainolle sekä valotukselle. Suljinajan muuttaminen tai manuaalitarkennus ei Pro-tilassakaan ole mahdollista.

Perusnäkymästä vasemmalle pyyhkäistäessä saa esiin kameran tarjoamat kuvausfiltterit, joilla kuviin voi lisätä Instagram-henkisiä tehosteita. Kolmantena eleenä voi kamerasovelluksen perusnäkymässä sormella alaspäin liu’uttamalla vaihtaa etu- ja takakameroiden välillä.

A5:n kamera tuottaa kuvanlaadultaan kohtuullista jälkeä, kun muistetaan, että kyseessä ei ole lippulaivapuhelin. Puhelimen molempien kameroiden valovoimainen f/1.9-aukko auttaa, ja valotus osuu hyvin kohdalleen. Hyvässä valossa otetuissa kuvissa ei myöskään ole liiallista kohinanpoistoa.

Kuvien värimaailma on hyvällä tasolla. Samsungille tyypillisesti kuvien värikylläisyys on hiukan korostettua ja voimakasta, muttei kuitenkaan liikaa. Kuvien yksityiskohdat säilyvät hyvässä valaistuksessa kohtuullisesti, kunhan puhelin ei pääse kuvaustilanteessa tärähtämään.

Hämärässä ja heikommassa valaistuksessa sensorin rajat alkavat jo näkyä, mutta kuvanlaatu pysyy silti kohtuullisena. Kuvien yksityiskohdat alkavat heikossa valossa puuroutumaan, joten kuvien tarkastelun zoomaamalla voi unohtaa. Kohinan määrä kuvissa pysyy kuitenkin aisoissa myös hämäräkuvauksessa.

Harmillisesti kamerassa ei ole automaattista HDR-tilaa, vaan se tulee käydä erikseen kytkemässä päälle. Myöskään lippulaivoista tuttua HDR-kuvien esikatselu ei kamerasovelluksessa onnistu. Molempien puhelimien HDR-tila tekee sen, mitä se lupaa, ja tarjoaa hiukan haasteellisimmissa kuvaustilanteissa hyviä tuloksia.

Myös puhelimen etukamera on saanut kasvojenkohotuksen, ja sen tarkkuus vastaa nyt takakameraa. Etukamerasta puuttuu automaattinen tarkennus, mikä ei kuulosta kovin isolta ongelmalta, mutta onnistuneen selfien ottaminen on osittain haasteellista. Etukameran tarkennusetäisyys on erittäin lyhyt, ja kun puhelimella yrittää ottaa selfien esimerkiksi käsivarren etäisyydeltä, on tuloksena hyvin helposti epätarkka kuva. Oikea kuvausetäisyys tuntuu olevan todella lyhyt, joten kuvaan mahtuu lähinnä kuvauskohteen naama, eikä juuri muuta.

Videokuvaa A5 tallentaa ”vain” 1080p-tarkkuudella, vaikka monet kilpailijat tarjoavat jo tässä hintaluokassa tuen 4K-tarkkuudelle. Puhelimen tuottama video on kuitenkin laadullisesti hyvää, ja kenno pystyy myös videota kuvattaessa reagoimaan nopeasti väri- sekä kontrastimuutoksiin. Videon väritoisto on sekin hyvä, ja kohina on saatu pidettyä kurissa.

Puhelimesta puuttuva optinen kuvanvakaaja kuitenkin aiheuttaa sen, että liikkeessä kuvattu video on heiluvaa ja myös käsien tärinät aiheuttavat kuvaan heiluntaa ja häiriöitä.

 

Samsung Galaxy A5:n kamera tuottaa hyvässä valaistuksessa kelvollisia kuvia, ja hämärässäkin kuvaaminen onnistuu, tosin laadun kustannuksella. Kameroiden laatu riittää hyvin satunnaiseen kuvaamiseen, ja mikäli kuvien käyttötarkoitus on somessa, riittävät A5:n kamerat hyvin.

Toisaalta samassa hintaluokassa löytyy paljon kilpailua, ja paremman kameran löytää esimerkiksi edellä mainitusta Huawei Honor 8:sta.

Android 6.0 Marshmallow -käyttöjärjestelmä & Grace UX

Samsung käyttää A5 (2017):ssä vielä Android 6.0.1 Marshmallow -versiota kuorrutettuna Samsungin omalla Grace UX -käyttöliittymällä. Yli puolitoista vuotta vanhan Android-version käyttäminen vuonna 2017 julkaistussa puhelimissa on outo ratkaisu, mutta Android 7.0 -päivitys on odotettavissa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana.

Raskaana pidetystä Touchwiz-käyttöliittymästä on luovuttu, ja Grace UX:n lähtökohtana onkin ollut muiltakin valmistajilta tuttu ”yksinkertaistaminen”. Vaikka pohjana on Android 6.0.1, on Grace UX -käyttöliittymän ulkoasua muokattu rankalla kädellä lähemmäksi Android 7.0 -värimaailmaa. Samsung on päivittänyt värimaailman huomattavasti raikkaammaksi, ja käyttöliittymän pääväri on valkoinen, kuten vakio-Androidissakin.

Valitettavasti aivan täydellinen ei uusi käyttöliittymä edelleenkään ole. Eniten omaa silmää hiersi Asetukset-sovelluksen valikkorakenne. Samsung on nimittäin pyrkinyt yksinkertaistamaan vakio-Androidista tuttua Asetukset-valikkoa ja niputtanut osakokonaisuuksia aina yhden isomman pääotsakkeen alle. Entisiin valikkorakenteisiin tottuneelle käyttäjälle muutos voi olla hankala hahmottaa,  ja valikkojen selausta helpompaa saattaa olla Etsi-toiminnon käyttäminen.

Samsungin Touchwiz- ja nykyisessä Grace UX -käyttöliittymässä on valmiina jo paljon ominaisuuksia, kuten jaetun näytön tila, jotka tulevat mukaan vakio-Androidiin vasta 7.0 Nougat -version myötä. Lisäksi mukana on jo S7-sarjassa nähtyä toiminnallisuutta, kuten sovellustenhallinta ja koko järjestelmää seuraava järjestelmähallinta. Jälkimmäinen muun muassa seuraa taustalla olevia sovelluksia ja ilmoittaa, jos ne alkavat kuluttaa merkittävästi virtaa, jolloin käyttäjä voi sammuttaa ne ilmoituksen kautta.

Samsung on monen muun valmistajan tapaan tajunnut, että käyttäjät haluavat virtaviivaisempaa käyttäjäkokemusta. Samsung lähtikin tätä jo toteuttamaan Galaxy S7 -sarjan julkaisun yhteydessä ja on jatkanut oman käyttöliittymänsä virtaviivaistamista. Sittemmin yhtiö on siirtynyt värimaailman osalta myös hillitympään ja lähempänä vakio-Androidia olevaan esitystapaan.

Suorituskyky ja akunkesto

Samsung Galaxy A5 (2017) oli TaskuMuron testattavana parin viikon ajan. Käytännössä se oli jokapäiväisessä käytössä koko testijakson ajan.

Galaxy A5:n suorituskyky oli testijakson aikana kohtuullinen, mutta myös pieniä ongelmia esiintyi. Lippulaivapuhelimiin verrattuna käytössä huomasi selkeästi ajoittaisia, pieniä yskähtelyjä Samsungin omassa käyttöliittymässä ja toiminnassa. Välillä tuntui, että puhelin jäi kosketuksen jälkeen miettimään, ja esimerkiksi sovelluksen aukeamiseen saattoi kulua muutama sekunti siitä, kun sen kuvaketta oli napautettu. Pientä pätkimistä havaittiin myös ihan puhelimien omien toimintojen avaamisessa ja asetusvalikossa liikkuessa.

Pelien pelaaminen onnistuu A5:llä, mutta raskaimpien pelien osalta on tyydyttävä tiputtamaan mahdollisia grafiikkaefektejä, jos peli tämän mahdollistaa. Muussa tapauksessa pelattavuus saattaa kärsiä – pientä pätkimistä ja hidastelua on nähtävissä. Peruspelien pelaaminen onnistuu toisaalta ongelmitta.

Galaxy A5 (2017) -puhelimen kohtuullisen kokoinen, 3000 milliampeeritunnin akku tarjosi käytännössä virtaa noin kahdeksi päiväksi. Silloin näytön päälläoloajat liikkuivat noin kolmessa tunnissa. Aktiivisemmalla käytöllä päivän jälkeen (noin klo 6–22) akkumittarissa oli jäljellä noin 15–25 prosenttia, kun näyttö oli ollut päällä 5–5,5 tuntia, mikä on hyvä tulos. Always on Display -ominaisuuden avulla pääsi samanlaisella käytöllä 4,5–5 tunnin näytön päälläoloaikoihin. Sen vaikutus akkukestoon on siis vähäinen.

Testijakson normaaliin päivän käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä Whatsapp- sekä Telegram-sovelluksilla, nettiselausta, Twitterin käyttöä sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä. Puhelimen ominaisuuksista ei erikseen kytketty mitään pois päältä, vaan sekä Wi-Fi että Bluetooth olivat käytössä koko ajan. Lisäksi Samsungin Gear S3 oli bluetooth-yhteydellä kiinni puhelimessa jatkuvasti. Puhelimessa oli kytkettynä neljä sähköpostitiliä, jotka päivittyivät push-tekniikalla ympäri vuorokauden.

Galaxy A5:n kohtuullisen virtapihi Exynos-sarjan suoritin tarjosi oikeastaan juuri niin hyvää akkukestoa kuin odotimmekin. Galaxy A5:n akkukesto on siis hyvällä kantilla ja sillä pärjää helposti raskaammankin päivän ja ”normaalilla käytöllä” jopa kaksi päivää.

Puhelinten suorituskykyä tarkisteltiin myös TaskuMuron normaaleilla testisovelluksilla. Tulosten vertailukohteena käytettiin jo aikaisemmin TaskuMuron testattavana ollutta, Snapdragon 625 -piirillä varustettua Lenovon Moto Z Play:tä, jonka tulokset ovat suluissa. Tähdellä merkityissä pienempi tulos on parempi.

  • AndroBench 4.1: 181,44 / 68,71 / 22,72 / 11,98 Mbit/s (256,79/72,76/38,06/38,69 Mbit/s)
  • AnTuTu v6.2.7: 60334 (62000)
  • Geekbench 4 (Single/Multi): 758/3856 (801/2528)
  • GFXBench T-rex 1080p ES 2.0 offscreen: 33 fps (23 fps)
  • GFXBench Manhattan 1080p ES 3.0 offscreen: 14 fps (9,8 fps)
  • GFXBench Car Chase 1080p ES 3.1 offscreen: 5,2 fps (3,4 fps)
  • PCMark – Work 2.0: 3840 (4822)
  • SunSpider 1.0.2*: 630,6 ms (892,7 ms)

Testitulokset ovat keskisarjan laitteelle odotetut. Samsungin Exynos -piiri pärjää vielä hyvin esimerkiksi Snapdragon 625 -piiriä käyttäville laitteille, jos verrataan pelkästään prosessorin suorituskykyä. Grafiikassa Samsungin käyttämä Mali-piiri pärjää Moto Z Play:n käyttämälle Adreno 506 -piirille.

Kuitenkin 450 euron hintaluokassa löytyy useampia laitteita, jotka tarjoavat kokonaisuutena paremman suorituskyvyn niin grafiikan kuin myös prosessorin osalta. SunSpider-testit ajettiin Samsungin omalla selaimella, koska testien yhteydessä huomattiin, että Google Chrome antaa testituloksissa yli tuplasti isompia tuloksia.

Yhteenveto

Samsung on tehnyt järkevän päätöksen ja alkanut yhtenäistää laajan tuotevalikoimansa muotoilua ja ulkonäköä. Galaxy A5 (2017) ei ulkonäön ja muotoilun osalta kalpene Galaxy S -sarjan isoveljiensä rinnalla, mikä tekee siitä tyylikkään keskisarjan puhelimen, jonka vahvuuksiin kuuluvat laadukas näyttö ja hyvä akkukesto.

Nämä eivät eivät kuitenkaan riitä peittämään muiden teknisten ominaisuuksien riittämättömyyttä kilpailijoihin verrattuna.

Tällä hetkellä 200–450 euron hintaluokka on erittäin kilpailtu hintasegmentti, ja A5 (2017) sijoittuu hinnaltaan kalliimpien laitteiden joukkoon. Samsungin oman Exynos-piirin suorituskyky on kohtuullista, mutta halvemmista laitteista löytyy vastaavia tehoja ja jopa tehokkaampia laitteita. A5:n takakameran laatu ei pärjää saman hintaluokan parhaille laitteille, vaikka laatu onkin someen riittävää. Takakamerasta pois jätetty optinen kuvanvakain on myös iso miinus.

Lisäksi vuonna 2017 julkaistavan laitteen olettaisi käyttävän uusinta Android 7.0 Nougat -versiota. Normaalia heikompi sormenjälkitunnistin tiputtaa myös A5 (2017):n pisteitä kilpailijoihin nähden.

Ellei IP68-suojausluokitukselle anna arvoa, on nykyisellä noin 449 euron hinnalla puhelinta hyvin hankala suositella, koska markkinoilta löytyy samassa ja jopa halvemmassa hintaluokassa tehokkaampia laitteita. High-end-ominaisuudet sisältävien laitteiden (kuten OnePlus 3/3T:n ja Huawei Honor 8:n) peittoamiseen eivät Galaxy A5 (2017):n paukut riitä. Noin sata euroa edullisempi lähtöhinta muuttaisi tilannetta merkittävästi, ja silloin A5:n suositteleminen olisi todennäköisempää.

Galaxy A5 -puhelimen kolmas versio ei tekniikkaan perehtyneille tarjoa syytä kauppaan ryntäämiselle, mutta peruskäyttäjälle A5 (2017) tarjoaa varmasti hyvän älypuhelimen, jonka muotoilu ja laatutuntuma miellyttää, vesi- ja pölytiiviys antaa mielenrauhaa ja teho riittää peruskäyttöön.

Hyvää

  • Hyvälaatuinen Super AMOLED -näyttö
  • Ulkonäkö ja laadukas tuntuma
  • Akunkesto
  • USB Type-C-liitäntä
  • Vesi- ja pölysuojaus

Huonoa

  • Android 6.0 Marshmallow -pohjainen käyttöjärjestelmä vuonna 2017
  • Sormenjälkitunnistin on hidas ja epävarma
  • Hinta ominaisuuksiin nähden
  • Kuvanvakaaja poistettu takakamerasta
  • Vain 1080p-videokuvaus