Uusimmat

Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet

05.05.2017 13:30 Juha Uotila

Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet

Samsungin entinen ja Androidin päälle kyhätty Touchwiz-käyttöliittymä oli vielä S5:n aikoihin Samsungin laitteiden pahin kompastuskivi. Samsung otti valituksista onkeensa ja on kehittänyt Touchwiziä viime vuosina merkittävästi. Ensimmäisiä valonpilkahduksia nähtiin jo Galaxy S6:n aikoihin, kun värimaailmaa alettiin tuoda lähemmäksi vakio-Androidin ulkonäköä.

Viimeistään Android 7.0 -versioon pohjautuvassa käyttöjärjestelmässä nähdään tämä parin vuoden pituinen kehityskaari ja sen hedelmät. Samsung ei enää itsekään kutsu järjestelmää Touchwiz-nimellä, vaan se on saanut nimekseen Samsung Experience.

Arvostelulaitteemme ohjelmisto pohjautuu Android 7.0 -versioon ja Samsung Experience -versio on numeroltaan 8.1. Laitteen tietoturvapäivitys oli käyttöönotettaessa maaliskuulta, mutta tarjolla oli heti ensimmäinen yli 600 megatavun päivitys, jonka jälkeen tietoturvapäivitykset päivittyivät huhtikuu 2017:n tasolle. Kyseinen päivitys poisti myös mahdollisuuden muokata Bixby-napin toimintaa.

Toivottavaa olisi tietysti ollut, että Androidin päivittyvän samalla vähintään versioon 7.1.1, mutta valmistajien omien käyttöliittymien kanssa on hyvä muistaa niistä mahdollisesti löytyvän käyttöjärjestelmäpäivitysten mukanaan tuomia ominaisuuksia jo valmiina.

Käyttöjärjestelmä toimi koko testijakson hyvin, eikä mitään erikoisempia nykimisiä sen kanssa havaittu. Ainoat pienet moitteet voidaan antaa Samsungin käyttämistä animaatioista, jotka vaikuttavat turhankin raskailta ja saattavat luoda joillekin vaikutelman koko käyttöjärjestelmän hidastelusta. Ongelmaa saa vähennettyä aktivoimalla kehittäjäasetukset ja muuttamalla animaatioiden kestoaikaa 1:stä 0,5-kertaiseksi.

Jos uusi kuvasuhde auttaa laitteen koon kanssa, siitä on pientä haittaakin. Uusi 18.5:9-kuvasuhde aiheuttaa sen, että osaa Androidin sovelluksista ei vielä ole päivitetty tukemaan kuvasuhdetta. Tämä näkyy osassa sovelluksista ylä- ja alalaiteen ilmestyvinä, tyhjinä mustina palkkeina. Sama ongelma koskee myös videoita.

Valmistaja on tiedostanut ongelman, ja lisännyt käyttöjärjestelmään asetuksen, jolla tietyt sovellukset voidaan pakottaa käyttämään koko ruudun tilaa. Asetus tietysti hiukan leikkaa sovelluksia, tai saattaa vääristää niiden ulkonäköä tai grafiikoita. Myös videoissa tilan käyttö tarkoittaa, videon reunoilta ”katoaa” materiaalia, kun video joudutaan venyttämään koko näytön tilaan.

Samsung on tuonut myös Galaxy S7 -versioiden Nougat-päivityksen tuoman näytön resoluutiovalinnan osaksi Galaxy S8+:n käyttöjärjestelmää. Vakiona Galaxy S8+ käyttää FHD+ resoluutiota (2220 x 1080). Tämä on varmasti osittain tehty akunkeston kasvattamiseksi. Käyttäjä voi kuitenkin halutessaan laskea tarkkuuden jopa 720p-tasolle tai nostettua sen WQHD+ -resoluutioon (2960 x 1440).

Allekirjoittanut ei FHD+- ja QWHD+ -resoluutioiden välillä kyllä huomaa minkäänlaista eroa, ja testijakson ajan puhelin käytti FHD+ -asetusta. Jos puhelimella on tarkoitus käyttää esimerkiksi virtuaalisen todellisuuden mahdollistavia laseja, resoluutio kannattaa tässä tapauksessa nostaa korkeimmaksi.

Etualan peittävän Infinity Displayn seurauksena Samsung on siirtynyt näytölle piirrettäviin navigaatiopainikkeisiin vanhojen kapasitiivisten ja fyysisen kotipainikkeen sijaan. Samsungia on useasti moitittu näppäinten järjestyksestä, jotka ovat olleet päinvastaiset kuin vakio-Androidia käyttävillä puhelimilla. Samsung on aina käyttänyt järjestystä äskeiset sovellukset-, koti- ja paluu-painike. Sama jatkuu myös Galaxy S8+:n kanssa, mutta nyt asetuksista löytyy mahdollisuus vaihtaa näppäinten järjestystä normaaliin paluu-, koti- ja äskeiset sovellukset -järjestykseen. Tämä on hyvä lisä.

Galaxy S8+:n suurimmat uutuudet liittyvät laitteen turvaominaisuuksiin. Aikaisemmin mainittu sormenjälkitunnistin on siis nyt siirretty laitteen takapuolelle, mutta sen sijoitus on todella outo. Lukija on sijoitettu kameran linssin viereen eikä esimerkiksi laitteen takakannen keskelle kuten monella kilpailijalla.

Uusi sijoituspaikka on sinällään harmillinen, koska Galaxy S8+:n sormenjälkitunnistin tuntuu toimivan tarkasti ja nopeasti, ainakin kun sormi sille sattuu kunnolla osumaan. Testijakson aikana itse lukijan toiminnassa ei havaittu ongelmia, mutta S8+:n koko ja rungon pitkulaisuus aiheuttivat sen, että allekirjoittaneen sormet eivät tunnistimelle ylettyneet ilman, että muutti puhelimen asentoa kädessä. Muutoinkin sormenjälkitunnistimen sijainti aiheuttaa sen, että etusormea joutuu hiukan taivuttamaan normaalissa puhelimen pito otteessa, jotta sormenpään saa osumaan tunnistimelle.

Useampaan kertaan S8+:n kanssa huomattiin, että sormi oli eksynyt takakameran linssin päälle – tosin tämä johtui enemmänkin allekirjoittaneen pienistä käsistä sekä itse S8+:n koosta. Isompikätisellä henkilöllä tunnistimen käyttö varmasti on helpompaa. Allekirjoittanut on viikon verran ennen S8+ arvostelukappaleen saapumista testeihin käyttänyt normaalia Galaxy S8 -puhelinta, jonka kanssa vastaavia sormenjälkitunnistimen ongelmia ei ole ollut. Molempien puhelinten osalta ongelmaa pystyy myös lieventämään hankkimalla puhelimelle suojakotelon, jossa on erilliset kolot kameralle ja sormenjälkitunnistimelle, jolloin oikean kolon löytäminen sokkona onnistuu huomattavasti paremmin.

Sormenjälkilukijan tietynlaisen epäkäytännöllisyyden takia on Samsung tuonut Galaxy S8 ja Galaxy S8+ -puhelimiin muutaman uuden tavan puhelimen lukituksen avaamiseksi. Suurimpana uutuutena on etupuolella näytön päälle sijoitettu, infrapunalla toimi iiristunnistin.

Puhelimen käyttöönottovaiheessa tunnistimen voi heti ottaa käyttöön, jolloin asennusohjelma pyytää nostamaan puhelimen silmien tasalle ja sijoittamaan silmät näytöllä näkyviin ympyröihin. Kun silmät ovat oikealla kohdalla, menee muutama sekunti, kun tunnistin tallentaa käyttäjän iirikset. Tämän jälkeen kaikki on valmista, ja puhelimen voi siitä lähtien avata käyttäen omia iiriksiä.

Testijakson aikana kokeilimme tunnistinta hiukan erilaisissa ympäristöissä ja yllätykseksi voinee sanoa, että tunnistin toimi ennakko-odotuksiin nähden yllättävän hyvin ja nopeasti. Testijakson aikana allekirjoittanut huomasi käyttävänsä näytön avaamiseen iiristunnistusta useammin kuin sormenjälkitunnistinta. Iiristunnistus toimii niin päivällä kuin myös pimeämmässäkin ympäristössä, mutta todella kirkkaassa auringonpaisteessa tai pilkkopimeässä tunnistin toimii huomattavasti hitaammin tai ei toimi ollenkaan.

Kolmantena uutena avausmekanismina Samsung on tuonut takaisin vanhemmista Android-versioista (Ice Cream Sandwich) tutun kasvojentunnistuksen. Ominaisuudessa käytetään laitteen etukameraa ja kuvataan käyttäjän kasvot, joiden perusteella luodaan kasvojentunnistukseen käytettävä malli. Kuten arvata saattaa, ominaisuus ei ole täysin turvallinen. Nokkelimmat ovatkin saaneet puhelimia avattua käyttämällä henkilöstä otettua valokuvaa. Mikään ei estä käyttämästä kasvojentunnistusta, mutta käyttäjän tulee ymmärtää, että se ei tarjoa samanlaista turvaa kuin sormenjälkitunnistin tai iiristunnistin.

Samsung mahdollistaa näiden tietoturvaominaisuuksien käytön samaan aikaan, tosin sillä poikkeuksella, että kasvojentunnistus ja iiristunnistus eivät molemmat voi olla aktivoituna samaan aikaan. Eli käyttäjä voi valita käyttävänsä sormenjälkilukijaa ja tämän lisäksi joko iiristunnistusta tai kasvojentunnistusta näyttölukituksen avaamiseen.

Puhelimen toinen ohjelmistopohjainen uutuus on Samsungin Bixby -avustaja, joka on valmistajan vastine Google Now’lle, ja vastaa toiminnoiltaakin pitkälti Google Now’ta. Bixby sijaitsee, kuten Google Now, kotiruudun vasemmalla puolella olevalla erillisellä sivulla. Sinne pääsee joko kotiruudusta vasemmalta oikealle pyyhkäisemällä, tai puhelimen oikeasta sivusta löytyvällä Bixby-näppäimellä.

Bixbyn kotisivu näyttää käyttäjälle erilaisia kortteja Google Now:n tyyliin, johon saa esimerkiksi näkyviin päivän kalenterin, sään sekä uutisia ja tietoja sovelluksista (lähinnä Samsungin omat sovellukset). Muut Bixbyn ominaisuudet liittyvät sitten kameraan, jossa on erillinen Bixby Vision -käyttötila, josta kerroimme kameraa käsittelevässä osiossa.

Bixby osaa myös totella käyttäjän äänikomentoja, mutta se toimii tällä hetkellä vain Koreassa ja koreaksi. Bixbyn äänipuoli on saamassa tuen myös englanninkielelle lähiaikoina, mutta tarkempaa tietoa sen saapumisesta ei ole. Suomelle tukea ei kannata henkeään pidätellen odotella.

Tällä hetkellä Bixby on lähinnä aave siitä mitä sen on luvattu ja kerrottu olevan, ja on hiukan typerää, että Samsung on päättänyt pyhittää rampautetulle ominaisuudelle oman painikkeen laitteen toiselta sivulta. Napin tarkoitus olisi huomattavasti ymmärrettävämpi, jos äänikomennot toimisivat edes englanniksi. Lopputulemana mieleen jää vain, että Samsungin on pakko ollut keksiä Google Now’n tilalle jotain, jolla se voi pyrkiä saamaan käyttäjiä pois Googlen palveluiden luota. Hauskana yksityiskohtana Google Now’ta ei ole Galaxy S8+ -puhelimesta poistettu, vaan se käynnistyy edelleen, kun kotipainiketta painetaan hetki.

Galaxy S8+:ssa on siis kaksi erillistä avustajaa, joista kumpikaan ei toimi kunnolla suomeksi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto