Uusimmat

Suorituskyky ja akkukesto

05.05.2017 13:30 Juha Uotila

Suorituskyky ja akkukesto

Galaxy S8+ arvostelulaite vietti TaskuMuron testattava noin reilun viikon ajan. Kuitenkin tätä ennen allekirjoittanut oli yli viikon verran tutustunut jo S8+ mallin pikkuveljeen eli normaaliin Galaxy S8: aan. Laitteet ovat sisuksiltaan akkua ja prosessorin kellotaajuuksia lukuun ottamatta täysin samanlaisia, joten käyttökokemuksia on kertynyt reilulta parilta viikolta.

Samsungin uusi Exynos 8895 -piirin tulisi olla tällä hetkellä parasta mitä markkinoilta löytyy, jo melkein pelkästään uuden 10 nanometrin valmistusprosessin myötä. Ajoimme puhelimelle normaalit TaskuMuron synteettiset testisovellukset. Vertailuun päätimme ottaa viime vuoden ja alkuvuoden 2017 kovimmat uutuuspuhelimet, jotka edustavat erilaisia prosessoreita kuin myös arkkitehtuureja. Kilpakumppaneiksi valitsimme siis OnePlus 3T:n, Huawei P10:n sekä Huawei Mate 9 Pro’n.

Ensimmäisenä testinä ajoimme Androbench 5 -version, joka testaa laitteen sisäisen tallennustilan nopeutta.

Tallennustilan kirjoitusnopeuksissa P10 on kokonaisuutena kilpakumppaneista paras, kannoillaan Galaxy S8+. Huawei P10 sekä S8+ käyttävät molemmat UFS2.1-pohjaista tallennustilaa, joten erot ovat hyvinkin pieniä ja käytännössä olemattomia. P10 tulokset kokonaisuutena tulee myös ottaa pienellä varauksella, koska laitteesta on saatavilla niin eMMC-, UFS2.0- kuin myös UFS2.1-tallennustilalla varustettuna.

Laitteiden graafista suorituskykyä mittasimme tutuilla Antutu- ja GFXBench -grafiikkatestisovelluksilla.

Antutun ja GFXBenchin tulokset olivat juuri ennakko-odotusten ja markkinointilupausten mukaiset ja Galaxy S8+ ottaa molemmissa testeissä kärkipaikan. Antutun osalta erot ovat jo kohtuullisen selkeitä, mutta testissä näkyy hyvin kuin viime vuonna julkaistun OnePlus 3T:n Snapdragon-pohjaisen piirin Adreno-grafiikkasuoritin pystyy edelleen antamaan hyvän vastuksen ja suorituskyvyn – taakse jäävät niin Huawein uusin P10 kuin myös Mate 9 Pro. GFXBenchin osalta erot ovat huomattavasti pienempiä, mutta sama tulos toistuu S8+:n ja OnePlus 3T:n osalta.

Prosessoreiden suorituskykyä mittasimme Geekbenchin versiolla numero 4. Sovellus antaa tulokset niin yhden ytimen kuin myös monen ytimen käytölle.

 

Samsungin uusi Exynos-sarjan prosessori on myös tässä testissä omaa luokkaansa. Ero Huawein P10 -puhelimeen jää vielä kohtuulliseksi, mutta varsinkin useampaa ydintä käytettäessä S8+:n suorituskyky on aivan omassa luokassaan.

Työkäytössä pärjäämistä testasimme PCMarkin Work 2.0 testillä, joka simuloi normaaleja tehtäviä kuten kuvien avaamista ja muokkaamista yms.

PCMarkin tulos oli sitten taas hyvinkin yllättävä, ja jostain syystä Galaxy S8+ jäi tässä testissä viimeiseksi. Ajoimme testin vielä erikseen muutamaan kertaan eri aikoina, koska tulos tuntuu oudolta, mutta tulos pysyi hiukan reilussa 5000 pisteessä. Huawei P10, Mate 9 Pro sekä OnePlus 3T ovat tuloksien valossa normaali käytössä samalla viivalla ja erot ovat täysin mitättömät.

Javascript suorituskykyä mitattiin vielä lopuksi SunSpider-testillä, jossa pienempi tulos on parempi.

Mate 9 Pro ottaa Javascript testissä yllättäen selvän kaulan muihin kilpailijoihin, muun kolmikon erot ovat varsin pieniä.

Kuten testituloksista voi päätellä, on Galaxy S8+ tämän hetken tehokkaimpia puhelimia. Pelikäyttöä testasimme lyhyesti Real Racing -pelillä, eikä Galaxy S8+:lla ollut minkäänlaista ongelmaa pyörittää peliä raskaista grafiikoista huolimatta.

Samsung Galaxy S8+ on varustettu kohtuullisen kokoisella 3500 milliampeeritunnin akulla. Viime vuoteen verrattuna on Samsungilla huomattavissa ehkä pienoista varman päälle pelaamista akkukokojen suhteen, ettei Note 7 -fiasko pääse uusiutumaan.

Testijakson aika normaalina arkipäivänä (noin klo 6 – 23) tapahtuneen käytön jäljiltä akkuprosentit liikkuivat 30–40 prosentin paikkeilla, ja näytön päälläoloaika pyöri noin neljän tunnin luokassa. Todella raskaalla käytöllä samanlaisena päivänä päästiin noin kuuden tunnin näytön päälläoloaikoihin, ja akkuprosentit olivat tällöin tippuneet jo alle kymmenen prosentin. Vielä kohtuullisen kevyellä käytöllä puhelin oli ilman latausta yli 33 tuntia ja näytön päälläoloaika oli tällöin lukemissa neljä tuntia. Tässä tapauksessa akkua oli jäljellä vielä 35 prosenttia.

Testijakson normaaliin päivän käyttöön kuului muutamia puheluita, viestittelyä Whatsapp- sekä Telegram-sovelluksilla, nettiselausta, musiikin striimausta Spotifystä, Twitterin käyttöä sekä sähköpostien lukemista ja lähettämistä. 4G-käyttöä arkisin puhelimella oli noin 10 tunnin verran, ja loppuajan puhelin oli kiinni WiFissä.

Galaxy S8+ tukee myös pikalatausta niin langallisena kuin myös langattomana. Jos puhelinta halutaan ladata nopealla latauksella, tarvitaan joko sitä tukeva latauslaite tai vastaavasti nopeaa latausta tukeva langaton laturi.

Galaxy S8+ latausnopeus testattiin ajamalla puhelimen akku täysin tyhjäksi, jonka jälkeen puhelin kytkettiin Samsungin omaan pikalaturiin. Noin tunnin latauksella akku oli latautunut tyhjästä 80 prosenttiin. Akun lataus täyteen kesti kokonaisuutena reilut 1,5 tuntia. Langattoman pikalatauksen nopeutta emme pystyneet testaamaan puuttuvan pikalatausta tukevan langattoman laturin takia, mutta latausnopeuden tulisi olla vastaavaa luokkaa kuin johdolla.

Akkukesto Galaxy S8+ osalta vaikutti testijakson aikana hyvältä, ja testin aikana ei huomattu mitään erikoisempia epäsäännöllisyyksiä akun kestävyydessä vaan S8+:n 3500 milliampeeritunnin akulla pärjää raskaammankin päivän helposti, ja kevyellä käytöllä kahden päivän käyttöajatkaan eivät vaikuta mahdottomilta.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Ulkoinen olemus ja tekniset ominaisuudet
  3. Kamera
  4. Käyttöjärjestelmä ja uudet ominaisuudet
  5. Suorituskyky ja akkukesto
  6. Yhteenveto