Lian Li PC-A05N
Lian Li on vuonna 1983 perustettu pitkän linjan Taiwanilainen kotelovalmistaja, jonka kotelot ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja suolaisesta hinnastaan. Lian Lin kotelon omistajaksi päästäkseen ei kuitenkaan enää tarvitse pulittaa yli 200 euron suuruisia summia, sillä yrityksen valikoimista löytyy tätänykyä myös kukkarolle sopivampia malleja. Tästä yksi esimerkki on PC-A05N-minitornikotelo, jonka valitsimme mukaan tähän vertailuun. Se sijoittuu Suomessa noin 100 euron hintaluokkaan.
Lian Li PC-A05N toimitetaan pienehkössä ruskeassa pahvilaatikossa, jonka pinnasta löytyy myös vihreää, punaista ja sinistä väriä. Sisällä lymyilevän kotelon ulkonäöstä saa osviittaa vain yksinkertaisen etupaneelin hahmotelman verran ja tärkeimmät ominaisuudet sekä ulkomitat löytyvät pakkauksen päädyistä. Kantamista helpottaa päätyjen kahva-aukot, vaikkakin pakkaus on muutenkin erittäin kevyt kotelon alumiinirakenteen ansiosta.
Kotelon ohella pakkauksen sisältä löytyy kaksi paperilätyskää sekä kotelon sisälle teipattu pahvirasia. Keskeltä taitetusta A3-arkista muodostuva käyttöohje on elävöitetty lukuisilla mustavalkoisilla kuvilla ja se on käännetty neljälle kielelle (Englanti, Saksa, Ranska ja Espanja). Toinen, A4-kokoinen molemmilta puolilta kuvitettu paperiarkki esittelee valmistajan runsasta lisätarvikevalikoimaa. Pahvirasian sisään on taltioitu kaksi pientä nippusidettä, piipperi, pieni lenkkiavain, kiintolevyjen kumityynyjä sekä kolme pussillista erinäisiä ruuveja.
PC-A05N on muotoilultaan tyypillistä Lian Litä – kulmikas ja yksinkertaistetun tyylikäs. Koko kotelo on kaikkia ulkopaneeleita ja runkoa myöten alumiinia, joten se painaa ainoastaan neljä kilogrammaa. Kotelon ulkomitoiksi valmistaja ilmoittaa 210 x 381 x 490 mm, joten kyseessä on varsin matala ja pienikokoinen kotelo. Ulkoisia 5,25 tuuman asemapaikkoja on kaksi kappaletta. 3,5 tuuman paikkoja on puolestaan kolme sisäistä ja yksi ulkoinen. Laajennuskorttipaikkoja löytyy seitsemän kappaletta. Tuuletinpaikkoja on yksi kotelon etuosassa ja yksi takaosassa. Tarvittavat 120 mm tuulettimet kuuluvat toimitussisältöön. PC-A05N tukee ATX- ja mATX-kokoisia emolevyjä. Värivaihtoehtoja ovat musta ja hopea.
PC-A05N kaikissa ulkopaneeleissa on harjattu pintaviimeistely. Myös kotelon etupaneeli ja asemapaikkojen suojalevyt ovat harjattua alumiinia. Etupaneelin muotoilu on erittäin yksinkertaistettu ja täysin suorakulmainen. Ulkoiset asemapaikat sijaitsevat etupaneelin yläpuoliskossa ja alapuolisko on jätetty täysin tasaiseksi ja umpinaiseksi pinnaksi. Sitä rikkovat ainoastaan painikkeet, merkkivalot ja alareunan Lian Li -logo.
Keskellä etupaneelin vasenta reunaa sijaitsevat pyöreät virta- ja reset-painike sekä virran ja kiintolevyjen merkkivalot. Virtanäppäimen tuntuma on lyhyen napakka, eikä reset-näppäintä tule painettua vahingossa sen pienen koon takia. Koska etupaneelin alapuolisko on täysin umpinainen, hoituu kotelon ilmanvaihto etupaneelin kyljistä löytyvien aukkojen kautta. Etupaneelin kyljet ovat rei’itetty alhaalta ylös asti. Vastaavaa ratkaisua on nähty esimerkiksi Antecin ja Fractal Designin koteloissa.
Liitännät löytyvät alumiinisen luukun alta kotelon katon etureunasta. Luukun sisäpintaan on stanssattu liitäntöjen nimet ja luukku lukittuu yläasentoonsa estäen tahattoman sulkeutumisen. Liitinvalikoima on varsin vaatimaton – kaksi USB2.0-liitäntää sekä mikrofoni- ja kuulokeliitännät.
Molemmat kylkipaneelit ovat kauttaaltaan alumiinia ja täysin umpinaiset. Kylkien kiinnitys on toteutettu sormiruuveilla ja ne irtoavat perinteiseen tapaan hieman taaksepäin vetämällä ja tämän jälkeen nostamalla.
Myös kotelon pohja on varsin tylsää katsottavaa. Mustien muovisten tassujen ohella näkyvillä ei ole kuin muutama pieni reikä sekä niitinkanta.
Kotelon takapaneeli erottuu mustista pintapaneeleista puolikiiltävällä alumiinipinnallaan. Takapaneelin layout poikkeaa melkoisesti perinteisestä: emolevy on käännetty ylösalaisin, joten korttipaikat sijaitsevat ylhäällä ja I/O-paneeli alhaalla. Lisäkorttipaikkojen vieressä on ilmanottoaukkoja ja klassisella lankasormisuojalla peitetty 120 mm tuuletinpaikka majailee alhaalla I/O-paneelin vasemmalla puolella. Aivan takapaneelin ylä- ja alareunassa on pienet ilmanvaihtoaukot. Virtaliitäntä löytyy tuulettimen alapuolelta, mutta virtalähteen paikkaa ei näy missään. Syy tähän selviää hetken päästä.
Vasemman kylkipaneelin takaa paljastuu PC-A05N:n tapauksessa väliseinä, johon emolevy kiinnitetään. Toteutus on hieman vanhanaikainen, sillä reunoilta ei löydy aukkoja virtalähteen johdoille ja prosessorikannan kohdalle ei ole tehty aukkoa coolerin asentamista varten. Tämä on ehdoton miinus nykypäivän kotelossa. Johdoille löytyy sentään kohtalaisesti säilytystilaa asemapaikkojen ja kylkipaneelin välistä. Kylkipaneelin värinöitä on estämässä rungon alareunassa sijaitsevat joustavat muovikuulat sekä yläreunassa sijaitsevat metalliliuskat. Monissa edullisissa kotelossa kyseisiä yksityiskohtia ei ole.
Kuten takapaneelin perusteella saattoi jo päätellä, PC-A05N:n sisäasettelu on kaukana normaalista. Emolevy on käännetty ylösalaisin, joten koneen sisuskaluja operoidaan kotelon oikean kyljen puolelta. Emolevy sijaitsee kotelon takaosassa prosessorikanta alhaalla ja korttipaikat ylhäällä. Asemapaikat löytyvät hieman tutumpaan tyyliin kotelon etuosasta. Erikoisin yksityiskohta on virtalähdepaikka, joka löytyy pohjalta kotelon etuosasta. Virrat tuodaan kotelon takapaneeliin erillisen kaapelin avulla. Myös ilmankierto on toteutettu poikkeuksellisesti – ilma otetaan sisään takaa alhaalta ja puhalletaan ulos keskeltä edestä kiintolevykehikon takaa. Kysymysmerkki jäähdytyksen suhteen on kotelon yläosa, jonne lämmin ilma luonnollisesti nousee, mutta josta ei löydy yhtään tuuletinta.
Pienessä kotelossa emolevyn ympärillä ei ole rutkasti vapaata tilaa ja esimerkiksi näytönohjaimen maksimipituudeksi on ilmoitettu 270 mm. Prosessoricoolerin maksimikorkeus on puolestaan noin 175 mm. Takapaneelin yläpuoliskossa sijaitsevia lisäkorttipaikkoja on seitsemän ja niitä suojaa rei’itetyt peitelevyt. Kotelon sisään puhaltava 120 mm:n tuuletin on suojattu alumiinista leikatulla ritilällä, joka on hieman peittävämpi, kuin ulkopuolen lankasormisuoja. Tuulettimen (LI121225SL-4) pyörimisnopeus on ilmeisesti 1500 RPM, mutta sen muita speksejä ei ole tiedossa. Tuulettimesta löytyy kolmepinninen tuuletinliitin sekä molex-adapteri. Etupaneelin johdotuksille löytyy kiinnityslenkki kotelon sisäkatosta.
Kotelon etuosassa ulkoiset asemapaikat sijaitsevat ylimpänä. Molemmat 5,25 tuuman paikat ovat varustettu muovisilla pikakiinnitysvivuilla ja niiden alapuolella sijaitsevaan 3,5 tuuman paikkaan kiinnitys tapahtuu ruuveilla. Varsinaiset 3,5 tuuman kiintolevypaikat sijaitsevat omassa alumiinisessa kehikossaan ja paikkoja löytyy kolme kappaletta. Kehikko on kiinni neljällä ruuvilla etupaneelin takaa. Kiintolevykehikon taakse on sijoitettu samanlainen 120 mm tuuletin, kuin takapaneelissa. Tämä tuuletin huolehtii yhdessä virtalähteen kanssa lämpimän ilman poistamisesta kotelosta. Kiintolevyjen jäähdytysilma ei siis ole kehikon läpi virratessaan enää viileintä mahdollista. Lisäksi kehikon pohja on rei’itetty virtalähteen ilmanottoa ajatellen, joten myös virtalähde osallistuu kiintolevyjen jäähdytykseen.
Levyjen kiinnitys kehikkoon tapahtuu erikoisruuvien ja kumityynyjen avulla. Levyn kylkiin ruuvataan yhteensä neljä ruuvia ja väliin asetetaan paksu kumiprikka. Tämän jälkeen levy pujotetaan kehikkoon ja kumityynyt asettuvat niille tarkoitettuihin hahloihin. Halutessaan asennuksen voi tämän jälkeen varmistaa vielä ruuvilla. Lian Lin käyttämä ratkaisu on kekseliäs ja yllättävän toimiva ja se eristää levyn tehokkaasti kotelon rungosta.
Virtalähteen paikka löytyy siis poikkeuksellisesti kotelon etuosasta lattian rajasta. Kotelon pohjalle on kiinnitetty pieni U-profiili, jonka tarkoituksena on tukea virtalähteen pohjaa. Virtakaapeli kulkee kotelon takapaneelista pohjan reunaa pitkin eteen ja sujahtaa virtalähdepaikan vierestä kotelon ulkopuolelle.
Etupaneeli irtoaa yksinkertaisesti kevyesti vetämällä. Painikkeet ja merkkivalot on suunniteltu niin, ettei mitään johtoja tarvitse irrotella. Asemapaikkojen alumiiniset suojapaneelit irtoavat vetämällä, ilman työkaluja.
Etutuuletin on kiinni kotelon rungossa neljällä ruuvilla ja välissä on resonointia eliminoivat kumikaulukset. Virtalähteen kiinnitys tapahtuu erilliseen alumiiniseen kehykseen, joka puolestaan kiinnittyy kotelon runkoon neljällä sormiruuvilla. Virtakaapelin liitin on käännetty 90-asteen kulmaan, jolloin se ei vie juurikaan tilaa etupaneelin sisällä.
PC-A05N:n sisällä on melko tiivis tunnelma ja parhaiten tilaa löytyy oikeastaan kotelon pystysuunnassa. Pidempikin näytönohjain mahtuu kohtalaisen hyvin, kunhan alemmassa 5,25 tuuman asemapaikassa ei ole mitään. Kiintolevyjen pikakiinnitys osoittautui käytännössä erittäin näppäräksi ja tukevaksi. Ylimääräiset johdot saa piilotettua yllättävän hyvin asemapaikkojen taakse, vaikka johtoja ei olekaan mahdollista viedä emolevyn takaa. Lian Lin tapauksessa prosessoricoolerin tuuletin vaihdettiin luonnollisesti toiselle puolelle rivastoa, koska ilmavirta liikkuu takaa etupaneelia kohti. Tiukin sovitus koskee virtalähdettä, sillä se tulee aivan kiintolevykehikon pohjaan kiinni. Kiintolevykehikko on onneksi rei’itetty, mutta siitä huolimatta virtalähteen jäähdytysteho hieman heikkenee ja lämpökuorma kasvaa sen osallistuessa kokoonpanon jäähdytykseen. Lian Li olisikin voinut tarjota vaihtoehtoisen asennustavan tekemällä kotelon pohjaan ilmanottoaukon virtalähteelle.