Uusimmat

Thermaltake Armor A90

03.03.2011 15:00 Muropaketin toimitus

Thermaltake on tunnetusti valmistaja, jonka tuotteista harvemmin jää puuttumaan yritystä. Siltä löytyy laaja tuotemallisto, johon on sovellettu paljon innovatiivisia ratkaisuja. Tästä hyvä esimerkki on BMW Group Designworks USA:n kanssa yhteistyössä suunniteltu Level 10 -kotelo. Tämänkertaiseen vertailutestiin mukaan otettu kotelo edustaa kuitenkin Thermaltaken malliston maltillisempaa ja edullisempaa päätä. Kyseessä on pelikäyttöön suunniteltu Armor A90, joka maksaa suomessa noin 100 euroa.

Thermaltake Armor A90 toimitetaan tukevassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on printattu monipuolinen tummansävyinen kuvitus. Etupuolella on suuri kuva kotelosta sekä kotelon mallimerkintä ja takapuolella lukuisia pikkukuvia yksityiskohdista. Päädyissä on kahva-aukot kantamisen helpottamiseksi. Paketin sisällä kotelo on suojattu muovikalvolla ja styrox-sovitteilla.

Kotelon ohella pakkauksen sisältä löytyy pieniin muovipusseihin pakattuna joukko oheistarvikkeita. Tarjontaan sisältyy ohjekirjanen, takuutiedot, neljä mustaa muovispaceria etupaneelin 200 mm tuulettimen asentamiseen, piipperi, vesijäähdytysletkun suojarenkaat sekä joukko erinäisiä ruuveja. Mustavalkoinen monikielinen ohjekirjanen on monikielinen, muttei sisällä suomen kieltä. Kokoonpanon asennusohjeet löytyvät vaiheittain kuvitettuna.

Pelikoteloille tyypillisesti Armor A90 on muotoiltu voimakkaasti, mutta samalla yllättävän tyylikkäästi. Etu-, pohja- ja kattopaneeli ovat valmistettu muovista, kun taasen muut osat ovat mattamustaksi maalattua kylmävalssattua terästä. Koko komeus painaa 8,2 kiloa ja sen ulkomitat ovat 502 x 210 x 515 mm. Armor A90 on siis tämänkertaisen vertailukolmikon kookkain kotelo. Ulkoisia asemapaikkoja siitä löytyy kaikkiaan neljä kappaletta (3 x 5,25″ ja 1 x 3,5″). Sisäisiä asemapaikkoja on puolestaan kaikkiaan seitsemän – kuusi 3,5 tuuman levyille ja yksi 2,5 tuuman levylle. Tuuletinpaikkoja kotelossa on viisi (kaksi edessä, yksi katossa, yksi kyljessä ja yksi takana) ja mukana toimitetaan kolme tuuletinta. Emolevyistä tuettuina ovat ATX ja micro ATX -koot. Takuuta Thermaltake lupaa kolme vuotta.

Armor A90:n muotokielessä on käytetty runsaasti teräviä kulmia, sekä etupaneelissa useita eri korkeustasoja. Etupaneelin yläosaa hallitsee asemapaikkoja peittävä luukku, jonka pinta on koristeltu pienisilmäisellä mustalla metalliverkolla. Samaista metalliverkkoa löytyy myös etupaneelin alapuoliskosta, mutta ilmanotto tapahtuu ainoastaan alaosan pystysuuntaisen muoviristikon läpi. Kylkipaneeleihin on myös prässätty geometrisia kulmikkaita muotoja. Metalliosien mattapintainen maalikerros tuntuu paksulta ja kestävältä. Vastaava löytyy esimeriksi Cooler Masterin HAF-sarjan koteloista.

Kaikki tarvittavat liitännät, merkkivalot ja painikkeet ovat etupaneelissa suoraan käsillä. Oikeassa reunassa ovat ylhäältä alaspäin lueteltuna USB 2.0 -liitäntä, mikrofoni- ja kuulokeliitännät, toinen USB 2.0 -liitäntä, virran ja kiintolevyjen merkkivalot sekä pieni suorakulmainen reset-painike. Teräväliikkeinen reset-painike on upotettu pintaa syvemmälle, joten sen käyttäminen onnistuu vain tarkoituksella kynnenpäällä painamalla. Suuri kolmion muotoinen virtanäppäin on sijoitettu pieneen kuoppaan etupaneelin luukun viistetyn alakulman viereen. Siitä sitä ei tule painettua vahingossa, mutta se silti helposti löydettävissä jopa sormikopelolla.

Etupaneelin luukku on umpinainen ja se pysyy kiinni yläkulmaan piilotetulla magneetilla. 5,25 tuuman asemapaikkojen suojalevyt ovat toteutettu suurisilmäisestä mustasta reikäverkosta, joiden taustapuolella on mustaa suodatinmateriaalia.

Muovinen kattopaneeli on muotoiltu etupaneelin tyyliin ja sen umpinaiset osat ovat pinnaltaan pienisilmäistä metalliverkkoa. Takaosan ilmapoistoaukko on peitetty etupaneelin tapaan pitkittäissuuntaisella muovisella ritilällä. Kattopaneelin vasemmasta etukulmasta löytyy kaksi USB 2.0 -liitäntää sekä e-SATA-liitäntä.

Vasen kylkipaneeli poikkeaa oikeasta muotoilun, tuuletinpaikan ja pienen muovisen kurkitusikkunan osalta. Tuuletinpaikan edessä on ilmava hunajakennorei’itys. Kylki on kiinni kahdella sormiruuvilla ja aukeaa oven tyyppisesti sivusuuntaan vetämällä. Sivusta näkyvät pohjapaneelin kyljet ovat uritettua muovia.

Kotelon pohja on korotettu reunoilta muovisen kehyksen avulla. Takaosasta löytyvä virtalähteen ilmanottoaukko on varustettu pölysuodattimella. Etuosassa on puolestaan kiinnitysreiät kotelon sisäpuolelle asennettavalle 2,5 tuuman levylle.

Takapaneelin asettelu on erittäin tyypillinen nykypäivän kotelolle. Virtalähde sijaitsee pohjalla, lisäkorttipaikat keskellä ja I/O-paneeli sekä 120 mm tuuletinpaikka ylhäällä. Tuulettimen yläpuolelle on sijoitettu kaksi vesijäähdytyksen letkuläpivientiä ja virtalähteen viereen oikealle puolelle käyttäjä voi puhkaista toiset kaksi samanlaista.

Ehkäpä mielenkiintoisin yksityiskohta löytyy tuulettimen ja korttipaikkojen välimaastosta. Pieni metallinen lenkki lukitaan sisäpuolelta yhdellä sormiruuvilla ja sen alta pujotetaan hiiren ja näppäimistön kaapelit. Tämä näppärä pieni ominaisuus estää näppäimistön ja hiiren joutumista vääriin käsiin LAN-tapahtumien kaltaisissa tilaisuuksissa. Kylkipaneeli on myös mahdollista lukita riippulukolla pienten lenkkien ansiosta.

Armor A90:n oikean kyljen takaa paljastuu varsin umpinainen väliseinärakenne. Etuosasta löytyy suuri tila virtalähteen kaapeleiden piilottamiseen, mutta emolevyn taustalevystä ei löydy lainkaan reikiä johtojen läpiviemiseksi. Prosessorikannan taakse on sentään puhkaistu aukko prosessoricoolerin asentamiseksi ilman emolevyn irrottamista kotelosta. Aukko on tehty sen verran kapeaksi, että kaikissa emolevyissä prosessorikanta ei osu välttämättä samalle kohdalle.

Kotelon sisälayout on tyypillinen edullisemman hintaluokan koteloille – virtalähde pohjalla, emolevy takana ylhäällä ja asemapaikat täyttävät etuosan. Näytönohjaimen maksimipituudeksi Thermaltake ilmoittaa 260 mm ja prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi 180 mm. Ilmankierto on toteutettu tyypillisesti – viileää jäähdytysilmaa syötetään edestä ja kyljestä ja lämmin ilma työnnetään ulos takapaneelista ja katosta. Ulkopintojen tapaan myös sisäosat on maalattu mattamustaksi.

Emolevyn tontilla tilaa on riittämiin. Osa emolevyn kiinnikekorokkeista on integroitu väliseinään ja osa käyttäjän kiinnitettävä itse ruuvattavina messinkisinä versioina. Katossa lämpimän jäähdytysilman poistosta huolehtii 200 mm:n sininen LED-tuuletin, jonka pyörimisnopeudeksi ilmoitetaan 800 RPM ja melutasoksi 15 dBA. Takapaneelin musta TurboFan-tuuletin on kooltaan 120 mm ja se puhaltaa myös ilmaa ulos kotelosta. Takatuulettimen speksit ovat 1000 RPM ja 16 dB. Molemmat tuulettimet ottavat virtansa molex-liittimen kautta.

Lisäkorttipaikkoja on seitsemän kappaletta ja niiden peitelevyt on rei’itetty ilmanvaihdon parantamiseksi. Korttien kiinnitys tapahtuu vanhanaikaisesti tavallisilla ruuveilla. Virtalähteen koti löytyy kotelon pohjalta ja sen alla on tukirauta, jonka sijainti on säädettävissä virtalähteen koon mukaan. Virtalähteen ilmanotto on tarkoitettu tapahtuvaksi kotelon pohjan ilmanottoaukon kautta.

Kotelon etuosa on pyhitetty asemapaikoille. Ulkoiset asemapaikat sijaitsevat ylhäällä ja sisäiset 3,5 tuuman asemapaikat suorana jatkona näiden alapuolella. 3,5 tuuman asemapaikat ovat kotelon pituussuuntaisesti, jota ei näe enää kovin usein nykypäivän koteloissa. Ratkaisun etuna on parempi jäähdytys, mutta haittapuolena suuri tilantarve kotelon pituussuunnassa. Kotelon ainoa 2,5 tuuman asemapaikka sijaitsee kotelon pohjalla ja kiinnitys tapahtuu ruuveilla kotelon pohjan läpi.

Kaikkien asemien kiinnitys on toteutettu muovisilla pikalukitsimilla. Lukitsimen kahta muovista tappia puristetaan yhteen, jonka jälkeen se on käännettävissä ylös saranoiden varaan. Tämän jälkeen asema liu’utetaan paikalleen ja lukitus painetaan takaisin kiinni. Ratkaisu on helppokäyttöinen, mutta hieman heppoisen tuntuinen.

Armor A90:n etupaneeli irtoaa yksinkertaisesti vetämällä. Etupaneelin alareunaan on muotoiltu aukot, jotka helpottavat otteen saamista. Etupaneeliin ei ole kiinnitetty johtoja, joten irrottaminen on helppoa. Taustapuolelta löytyy ilmanottoaukon peittävä pölysuodatin, joka on irrotettavissa puhdistusta varten.

Etupaneelin takana kaksi kolmesta 5,25 tuuman asemapaikasta on peitetty metallisilla levyillä, jotka on väännettävä irti ennen aseman työntämistä koteloon. Päällekkäisiä etutuuletinpaikkoja löytyy kaksi kappaletta, joista alempaan on valmiiksi kiinnitettynä 120 mm sininen LED-tuuletin. Sen speksit ovat samat, kuin takatuulettimella, eli 1000 RPM ja 16 dBA. Sen kaveriksi voi asentaa toisen 120 mm tuulettimen tai vaihtoehtoisesti 120 mm tuulettimet voi korvata yhdellä 200 mm tuulettimella.

Kuten Armor A90:n ulkomitat antavat osviittaa, kyseessä on testikolmikon tilavin kotelo ja komponenttien asentaminen onnistuu melko vaivatta. Valmistajan suositusta (260 mm) pidemmillekin näytönohjaimille löytyy tilaa, kunhan samalle kohdalle ei asenna kiintolevyjä. Vaikka johtoja ei ole tarkoitettu vietäväksi siististi emolevyn takaa, on ylimääräiset kaapelit helppo piilottaa 3,5 tuuman asemapaikkojen taakse. Virtalähteen asennus on yllättävän hankala, sillä kotelon pohjalla sijaitseva tuki on irrotettava ja ruuvattava uudestaan paikalleen, kunhan virtalähde on saatu aseteltua kohdalleen.

Sisältö

  1. 100 euron tornikotelot testissä - BitFenix Survivor Core, Lian Li PC-A05N ja Thermaltake Armor A90
  2. BitFenix Survivor Core
  3. Lian Li PC-A05N
  4. Thermaltake Armor A90
  5. Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Loppusanat