Melu- ja lämpötilamittaukset
Koteloiden jäähdytystehon testaamiseksi asensimme niihin ennalta tutun testikokoonpanon, joka koostuu Intel Core i7 920 -suorittimesta, Asuksen P6T Deluxe -emolevystä, kolmesta Qimondan yhden gigatavun DDR3-muistikammasta, Noctua NH-U12P -prosessoricoolerista, NVIDIA GeForce 285 GTX -näytönohjaimesta, Western Digitalin SATA-kiintolevystä sekä Corsairin HX620W-virtalähteestä. Suoritin ylikellotettiin toimimaan 3,6 GHz (20×180 MHz) kellotaajuudella ja 1,3 voltin käyttöjännitteellä.
Prosessorin, näytönohjaimien ja kiintolevyn lämpötiloja seurattiin ohjelmallisesti HWmonitor- sekä GPU-Z-ohjelmien avulla. Lisäksi piirisarjan jäähdytyssiilin sekä virtalähteen ulostuloilman lämpötilaa mitattiin ulkoisen lämpömittarin avulla. Kuvaajaan suorittimen lämpötilaksi on merkitty neljän ytimen keskiarvo. Kokoonpanoa rasitettiin Prime 95- sekä FurMark 1.8.2 -testiohjelmien avulla. Testiympäristön lämpötila liikkui noin 23 asteen tuntumassa. Lian Lissä prosessoricoolerin tuuletin käännettiin puhaltamaan kotelon ilmavirtauksen suuntaisesti. BitFenix Survivor Corella testit ajettiin myös kahdella ylimääräisellä etu- ja takapaneeliin asennetulla SilenX:n tuulettimella varustettuna (120 mm, 1400 RPM, 14 dBA, 72 CFM), koska sen mukana toimitettiin vain yksi tuuletin. Verrokiksi kolmikolle otettiin jälleen toimituksen suosiossa oleva Cooler Master HAF X.
Koteloiden jäähdytysratkaisun meluntuottoa mitattiin Velleman DVM805 -desibelimittarilla kolmesta eri suunnasta: kotelon edestä, vasemmalta sivulta sekä takaa. Sivumittaukset tehtiin BitFenixin ja Thermaltaken tapauksessa vasemman kyljen puolelta ja Lian Lin tapauksessa oikean kyljen puolelta. Desibelimittari asennettiin kiinni kamerajalkaan ja sijoitettiin niin, että mittapää osoitti koteloa kohti noin 50 cm etäisyydellä ja 70 cm korkeudella 20 astetta vaakatasosta alaspäin suunnattuna. Mittaukset suoritettiin öisessä hiljaisessa huoneistossa, jolloin taustameluksi mitattiin 34 desibeliä. Mittaustulokset on pyöristetty lähimpään puoleen desibeliin. Tuulettimille virtaa antamassa käytettiin Corsairin hiljaista 12 cm tuulettimella varustettua HX620W-virtalähdettä, joka oli asetettu ATX-liittimeen kytketyllä hyppylangalla toimimaan itsenäisesti ilman tietokonekokoonpanoa. Myös virtalähteen melutaso koteloon asennettuna mitattiin, jotta saataisiin käsitys sen vaikutuksesta kokonaistuloksiin. Virtalähteen melumittaukset tehtiin Thermaltake Armor A90 -koteloon asennettuna, koska sen arvioitiin olevan rakenteellisesti avoimin ja täten eristävän heikommin ääntä.
Bitfenix Survivor Coressa tulee mukana vain yksi kattoon sijoitettu 200 mm tuuletin, joten tältä pohjalta sen voisi olettaa olevan hyvinkin hiljainen. Survivor Coren pitämä ääni on lähinnä vaimeaa ilmavirran huminaa, mutta ainakin testikappaleen tuulettimesta kantautui lisäksi selkeästi kuuluva napsutus, joka kuului hiljaisessa tilassa useamman metrin päähän. Epäselväksi jäi, onko kyseessä vain yksittäistapaus, vai esiintyykö muissakin yksilöissä vastaavia laatuongelmia.
Lian Lin ilmanvaihdosta vastaa kaksi identtistä 120 mm tuuletinta, jotka sijaitsevat kotelon vastakkaisissa päädyissä. Tuulettimet ovat käyntiäänensä puolesta erittäin laadukkaan oloisia, sillä hiljaisen tasaisen huminan ohella kuultavissa ei ole mitään häiriöääniä. Lian Listä mitattiinkin testikolmikon alhaisimmat melutasot ja myös korvakuulolta se on hiljaisin.
Thermaltake on varustettu kolmella tuulettimella, joka on tämän testijoukon suurin tuuletinmäärä. Siitä huolimatta siltä mitattiin vain niukasti testijoukon korkeimmat meluarvot. Thermaltaken tuulettimien hallitseva ääni on miellyttävän tasainen hurina ja humina. Aivan läheltä tuulettimia kuunnellessa on mahdollista havaita pientä moottorista kantautuvaa rahinaa ja surinaa, joka ei kuitenkaan kantaudu muutamaa kymmentä senttiä kauemmas.
Lämpötilamittauksissa huomioitiin tälläkin kertaa aiempiin kokemuksiin pohjaten vain rasituslämpötilat, sillä tällöin kotelon ilmankierrolla on hallittavaan suurin lämpökuorma. Vasta rasituksessa jäähdytyksen todelliset kyvyt tulevat esiin. Rasituksessa suurimmat lämpötilalukemat mitattiin tälläkin kertaa prosessorilta ja näytönohjaimen grafiikkapiiriltä.
Vertailukolmikon verrokiksi otettu HAF X kellottaa mittariin keskimäärin parhaimmat tulokset, joka ei ole yllättävää sen selvästi suurempi koko huomioiden. Tämän vertailun koteloista kokonaisuudessaan parasta jäähdytystehoa tarjoaa Thermaltake Armor A90. Piirisarjan ja prosessorin lämpötiloissa Lian Li pistää Thermaltaken tiukoille ja kykenee niukasti matalampiin tuloksiin. Lian Lin poikkeuksellinen sisäasettelu ja ilmankierto näkyvät erityisesti kiintolevyn ja virtalähteen selvästi muita korkeammissa lämpötiloissa. Virtalähde kantaa osansa lämpimän ilman poistamisesta ja kiintolevyjen jäähdytyksessä käytettävä ilma on valmiiksi muun kokoonpanon lämmittämää.
Bitfenix jää testikolmikosta peränpitäjäksi ja yksi merkittävä syy heikkoihin tuloksiin on tuulettimien vähäinen määrä. Vakiojäähdytyksen vajaavaisuuden takia päätimme testata kahden lisätuulettimen vaikutusta tuloksiin ja asensimme Bitfenixin etu- ja takapaneeliin 120 mm SilenX-tuulettimet, joiden pyörimisnopeus on 1400 kierrosta minuutissa. Tällä olikin huomattava vaikutus tuloksiin ja Bitfenix saavutti testikolmikon matalimmat lämpötilat virtalähteen ja piirisarjan osalta. Tuulettimien myötä melutaso nousi kuitenkin merkittävästi, joten kokeilun tarkoituksena oli lähinnä paljastaa käyttäjän hyödynnettävissä olevaa kotelon piilevää potentiaalia.