Uusimmat

Näytöt pelikäyttöön

17.12.2018 20:00 Osku Kannisto

Näytöt pelikäyttöön

Näyttöjen erikoisominaisuudet ovat selkeästi testattujen kannettavien suurin etu. Paneelien virkitystystaajuus on nostettu 144 hertsiin. Käytännössä se tarkoittaa, että tavallisen 60 hertsin näytön sijaan näytöllä näkyvää kuvaa voidaan vaihtaa yli kaksinkertaisella nopeudella. 17 millisekunnin sijaan ruutu voi viipyä näytöllä vain 7 millisekuntia.

Ihmissilmä havaitsee nopeamman ruudunpäivityksen liikkeiden luonnollisuudesta. Nopeasti epätasaisella nopeudella liikkuvat kohteet toistuvat terävämpinä. Nopeasta päivitystaajuudesta on suurin ilo tiivistempoisissa toimintapeleissä, joihin käytännössä kaikki nettiräiskinnät lukeutuvat. Hahmot kääntyvät ja liikkuvat sulavammin, kun kuva ruudulla ei nyi nopeissakaan liikkeissä.

Toinen merkittävä etu tavalliseen näyttöön on ruudun dynaaminen päivitysnopeus, joka on molemmissa koneissa toteutettu Nividian G-sync-tekniikan varaan. G-syncin ansiosta kuvaruudun päivitysnopeutta voidaan säätää laskennallisen tehon perusteella.

Dynaamisen virkistystaajuuden ideana on päästä eroon kuvan repeilystä ja turhasta hidastuksesta. Jokainen kuvaruutu piirretään kokonaan, kun se on saatu renderöityä suorittimen ja näytönohjaimen toimesta. Ruudun päivitystä voidaan säätää siis lennossa (30-144 Hz) riippuen pelikohtausten graafisesta raskaudesta toisin kuin valitsemalla kiinteä esimerkiksi 30 tai 60 hertsin taajuus, johon peli yleensä pakotetaan.

Kiinteällä päivitysnopeudella tuloksena on ilman tahdistusta (v-sync off) repeilevä kuva, jossa ylä- ja alaosa ovat todellisuudessa eri ruuduista, minkä takia kuvaan tulee repeämä keskelle näyttöä. Vaihtoehtona on käyttää tahdistusta (v-sync on), jolloin odotetaan koko ruudun valmistumista ennen sen näytölle piirtoa. Jos kone ei ehdi piirtää ruutua esimerkiksi valitulla 60 hertsin nopeudella tippuu päivitysnopeus ainakin tilapäisesti 30 hertsiin, vaikka raudan teho riittäisi hyvin yli 50 hertsiin. Tästä aiheutuu selkeää lisäviivettä pelaajalle ruutujen odotuksen muodossa.

Molemmat näytöt perustuvat Full HD -tarkkuuden IPS-paneeliin. 1920×1080 pikselin tarkkuus riittää 15,6-tuumaiseen näyttöön hyvin. Pikselit eivät hypi silmille pelatessa, ja samalla tarkkuus riittää vakavaankin työhön. IPS-paneelin vahvuutena on laajat katselukulmat, jotka vakuuttavat molemmissa koneissa. Kuvan kontrasti ja värit toistuvat hyvin sivusta katsoville kavereillekin. Lenovon maksimikirkkaus on silmin nähden hieman Omenia parempi. Siitä on hyötyä kirkkaassa huonevalossa pelatessa.

Paneelien nopeus heijastuu positiivisesti liiketoistoon. Liikkuvien kohteiden perässä ei näy käytännössä lainkaan hitaasti sammuvista pikseleistä johtuvia haamukuvia. Samalla kohteiden terävyys on mainio ja yksityiskohdat erottuvat selkeästi nopeastikin liikkuvissa kohteissa.

Ero on todella merkittävä peruskannettavaan verratessa. Kaksikosta on mahdotonta valita voittajaa liiketoiston osalta, sillä molemmat suoriutuvat tehtävästä erittäin kiitettävästi.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näytöt pelikäyttöön
  3. Käyttökokemukset
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto

Muropaketin uusimmat