Uusimmat

Käyttökokemukset

17.12.2018 20:00 Osku Kannisto

Käyttökokemukset

Pelikannettavien fyysinen rakenne on viimeistelty. Molempien kotelot ovat erittäin jämäkät. Niissä käytetyt pintaviimeistelyt eivät ole liukkaat kuten useissa ultrakannettavissa. Alle sijoitettujen kumipalojen ansiosta koneet eivät liiku pöydällä, vaan seisovat jämäkästi paikallaan.

Tuuletukseen on kiinnitetty erityishuomiota. Molempien laitteiden alta löytyy isot ilmanottoaukot, joiden avulla suoritinta ja näytönohjainta viilennetään mahdollisimman tehokkaasti ja hiljaisesti. Melun taajuus ei nouse ärsyttävän korkeaksi, mutta sen voimakkuus on pahimmillaan huomattava.

Näppäimistöt ovat täysikokoiset sisältäen erillisen numeronäppäimistön. Näppäimet on taustavalaistu – joskin valon saa halutessa pois päältä. Lenovossa näppäinvalo on valkoista.

Lenovon näppäinasettelussa kursorinäppäimet on eriytetty selkeästi tiivistetyn numeronäppäimistön alle oikeaan alalaitaan. Näppäinten tuntuma on mukavan ponnekas. Näppäimet nousevat nopeasti ylös painamisen jälkeen.

Omenissa näppäimistön osat on valaistu erivärisillä ledeillä, jotta oikeat näppäimet löytyvät nopeasti pimeässä. Omenissa on lisäksi merkitty WASD-näppäimet selkeästi. Kirjoitustuntuma on hieman Lenovoa pehmeämpi, mutta edelleen ponnekas.

Näppäimet painuvat reippaasti alas ja nousevat tukevasti ylös. Kursorinäppäimet ovat Lenovoon verratessa pienet. Vastaavasti erillinen numeronäppäimistö on mukavan kookas.

Kosketuslevyt ovat riittävän isot peruskäyttöön ja toimivat tarkasti. Omenin levy on hieman kookkaampi ja materiaaliltaan mukavampi. Lenovon levy on muovisen liukas, ja sen kitka on Omenia pienempi. Molemmissa koneissa on selkeät, erilliset fyysiset hiiripainikkeet levyjen alapuolella. Kosketusnäyttöä ei ole kummassakaan koneessa. Hiemankin ahkerampaan pelaamiseen on kuitenkin pelihiiri välttämättömyys.

Äänentoistoon on paneuduttu molemmissa koneissa miellyttävän paljon. Lenovossa on Harmanin ja Omenissa Bang&Olufsenin kaiuttimet.

Eron peruskannettaviin huomaa helposti. Kaiuttimet soveltuvat tukevan äänen ja äänenvoimakkuuden ansiosta viihdekäyttöön pelien ohella. Peleissä tarkempaan ja tunnelmallisempaan fiilikseen pääsee kuitenkin kuulokkeilla, joita varten molemmista löytyy liitännät.

Molemmat kannettavat saa auki irrottamalla takakannen ruuvit. Kuoren alta paljastuu sisuskalut, joten koneiden päivitys on harrastajan ulottuvilla esimerkiksi massamuistien, akun ja keskusmuistin osalta. Kohtuullisen helposta avattavuudesta on hyötyä myös konetta puhdistaessa, kun sisään pakkautuneen pölyn voi imuroida säännöllisesti pois. Näin kone ei ala iän myötä puhisemaan kovempaa tai lämpene turhaan.

Koneiden ergonomia on varsin viimeisteltyä, ja niitä on mukava käyttää. Hyvät näppäimistöt, tuettu ranteiden asento näppäinten alla ja mukavat materiaalit tukevat pelikäyttöä peruskonetta enemmän. Laitteet soveltuvat erinomaisesti myös hyötykäyttöön suorituskykynsä osalta. Pelaamista ajatellen Omen on aavistuksen edellä värikoodattujen näppäinten ja yleisen pelituntuman osalta.

15 tuuman koko on vielä hyvä kompromissi pelailun ja kannettavuuden osalta. Ruutu ja iso näppäimistö tuovat pelaamiseen hyvin tunnelmaa, ruudun kattaessa ison osan näkökenttää.

Toisaalta tämä on viimeinen koko, jota viitsii oikeasti kantaa mukana esimerkiksi kaverille, matkalle tai mökille mentäessä. 17-tuumaiset ja isommat kannettavat ovat käytännössä vain pöytäkoneita litteissä kuorissa. Täytyy kuitenkin todeta, että testikaksikko ei kokonsa ja painonsa puolesta sovellu sylikäyttöön, kuten esimerkiksi ultrakevyet kannettavat.

Pelaaminen sujui molemmilla varsin mukavasti ja peli-ilo irtosi vaivattomasti. Hieman yllättäen käytännön pelisessioissa konetta jumittavat throtlaukset jäivät kokematta, eikä niitä pistänyt silmiin raskaiden testienkään aikana. Positiivista oli huomata, että laitteen tuuletus oli onnistuttu optimoimaan koosta huolimatta erinomaisesti. Tämä näkyy myös hyvänä suorituskykynä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näytöt pelikäyttöön
  3. Käyttökokemukset
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto