Uusimmat

Suorituskyky

17.12.2018 20:00 Osku Kannisto

Suorituskyky

Mittaustulosten osalta on huomioitava koneiden kuuluvan aivan eri hintaluokkiin. Testeissä käy selväksi Omenin ylivoimaisuus, joka johtuu käytännössä sen paremmasta näytönohjaimesta.

Yleistä tehokäyttöä simuloiva PCMark 10 Extended mittaa koneiden suorituskykyä tuottavuuden, mediakoodauksen, peruskäytön ja pelitehon osalta. Omenin 6-ydinsuoritin ja näytönohjain tekevät koneesta todellisen tehomyllyn myös työskentelyyn. Lenovo vastaa tehokasta peruskannettavaa, joskin erillinen näytönohjain auttaa varsinkin mediakoodauksessa.

Pelikäyttöä matkiva 3DMark pistää koneet todelliselle koetukselle vastaten pelien raskaampaa grafiikkaa seikkailussa ja toiminnassa. Omen selviää testeistä noin tuplanopeudella Lenovoon verratessa. Lenovo pärjää käytännössä paremmin vain fysiikkamallinuksessa suorittimensa hieman korkeamman kellotaajuuden turvin. Testejä vastaavat pelit eivät näin raskailla asetuksilla olisi pelattavia Lenovolla. Esimerkiksi 3DMark Timespy Extreme -testissä 4K-tarkkuudella FPS-lukemat olivat Lenovolle noin 7 ja Omenille 13 ruutua sekunnissa. Full HD -tarkkuudella saman testin FPS-luvut nousivat sentään jo 15 ja 30 ruudun paikkeille.

Deus Ex: Mankind Divided pysyy demotestin perusteella pelattavana molemmilla koneilla, joskin G-syncin alarajoilla liikkuen Lenovon osalta. Ruudunpäivitys on merkittävästi parempi Omenilla, mutta 144 hertsin paneelista ei ole hyötyä silläkään.

Warhammerissa erot koneiden välillä eivät yllä yhtä suuriksi kuin muissa testeissä. Peli pysyy asiallisen pelattavana Lenovollakin testin asetuksilla. Hieman yllättävää on Omenin heikommaksi jäävä minimipäivitysnopeus.

For Honorin testi suoritettiin Lenovolle suositelluilla asetuksilla, joissa yksityiskohdista ja lisäherkuista kytkettiin riittävä osa pois sulavan pelikokemuksen ehdoilla. Näin pelistä saatiin erittäin toimiva Lenovollakin ruudunpäivityksen pysyessä hyvin yli 60 FPS:ssa. Vastaavilla asetuksilla Omen nostaa oman ruudunpäivityksensä lähelle 100 FPS. Huomattavaa on myös Omenin minimipäivitysnopeus, joka on kiitettävästi 71 FPS.

Suorituskykytestien perusteella vertaillut koneet eivät ole samalla viivalla. Mielenkiintoista oli tarkkailla, onko näyttöjen paneelien nopeudesta käytännönhyötyä. Selkeää on, ettei täysistä grafiikkaherkuista ja 144 hertsin päivityksestä pääse nauttimaan edes Omenilla. Asetuksista tinkimällä paneelin nopeudesta on enemmän hyötyä. Nyt pelikannettavien edut tulevat enemmän esille G-Syncin turvin.

Pelikannettavien akkukesto ei pärjää edes peruskannettavalle. Iso näyttö ja suorituskyky syövät akkua vauhdilla, eikä pelilaitteiden virransäästöä usein edes pyritä optimoimaan työkäyttöön suunnattujen laitteiden tavoin. Testissä ajettiin YouTube-videota koko ruudulla näytön täydellä kirkkaudella. Testin selkeä voittaja on Lenovo, jonka näyttö oli myös silminnähden Omenia kirkkaampi. Pelikäytössä koneet yltävät testin perusteella käytännössä enintään noin tunnin akkukestoon.

Melutasot mitattiin 3DMarkin aikana taustamelun ollessa hieman alle 40 desibeliä. Lenovosta mitattiin Vellemann-desibelimittarilla suurimmillaan jopa 55 desibelin lukemat, mutta Omen jäi selvästi maltillisempaan 46 desibeliin.

Käytännössä koneet pysyivät ilahduttavan vaimeina testipelailujen aikana. Testiohjelmilla, erityisesti Lenovon, maksimituuletus muistutti laadultaan viereisessä huoneessa tapahtuvaa imurointia. Itse pelisessioissa tuuletus ei noussut ikinä näin kovaksi. Melun laatu oli varsin siedettävä. Mukavaa oli sen matala taajuus, minkä vastakohtana voi pitää korkeaa sirinää, joka häiritsee paljon enemmän jo pienemmälläkin voimakkuudella.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Näytöt pelikäyttöön
  3. Käyttökokemukset
  4. Suorituskyky
  5. Yhteenveto