Uusimmat

Phanteks Enthoo Luxe

01.10.2014 03:18 Muropaketin toimitus

Phanteks aloitti taipaleensa pari vuotta sitten julkaisemalla markkinoiden kärkeen singahtaneen PH-TC14PE-prosessoricoolerin kuin tyhjästä. Ensimmäisen kotelomallinsa yritys esitteli vuosi sitten elokuussa suurikokoisen Enthoo Primo -mallin muodossa, joka vieraili myös Muropaketin testissä viime syksynä. Yritys on laajentanut kotelovalikoimaansa tämän vuoden aikana ja se julkaisi tässä vertailussa mukana olevan Enthoo Luxen viime heinäkuun puolivälissä. Enthoo Luxen suositushinta on mustana versiona 149,90 euroa ja valkoisena 159,90 euroa ja se tuli kauppoihin elokuun aikana. Muropaketin hintavertailun mukaan Enthoo Luxe irtoaa edullisimmillaan tasan 150 eurolla.

Enthoo Luxe oli vertailun ainoa kotelo, joka toimitettiin tuplapakkauksessa. Toisin sanoen uloimpana kerroksena oli perinteinen tylsä ruskea pahvilaatikko ja sen sisältä paljastui tyylikkäämpi musta sekä kuvitettu myyntipakkaus, jonka pinnassa on värikuvia tuotteesta. Pakkauksen päädyissä on kantamista helpottavat kahva-aukot. Kotelo on suojattu pakkauksen sisällä styroxilla sekä muovipussilla.

Kotelon oheistarvikkeet löytyvät ruskeasta pahvirasiasta kotelon sisältä. Tarvikevalikoima on testiryhmän monipuolisin ja tyylikkäimmin pakattu. Mustat ruuvit ovat läpinäkyvässä muovirasiassa omiin lokeroihinsa jaoteltuna. Kuvassa näkyvistä mustista metallikehikoista ylempi on tarkoitettu nestejäähdytyspumpun kiinnittämiseen ja alempi nestesäiliön kiinnittämiseen. Lisäksi pakkauksessa toimitetaan mustia nippusiteitä sekä kaksi tarranauhasidettä. Lähes 40-sivuinen ohjekirja on selkeästi toteutettu ja sieltä löytyy ohjeita myös kotelon runkorakenteiden purkamiseen.

Phanteks lähetti myös laatikollisen Enthoo Luxen yhteydessä julkaistuja lisätarvikkeita, jotka ovat saatavilla jälleenmyyjiltä lisähintaan. Laatikosta löytyi yhden ja kahden metrin pituiset vedenkestävät moniväri-LED-nauhat (noin 22 ja 30 euroa), yhden ja kahden 2,5 tuuman levyn kiinnityskelkat (noin 11 ja 12 euroa), universaali kumivaimennettu vesipumpputeline (noin 12 euroa), 3-pinnisen tuuletinjohdon Y-haaroitin sekä PWM-tuuletinhubi (noin 20 euroa), jolla on mahdollista ohjata jopa 11 kolmepinnistä tuuletinta yhden emolevyn PWM-tuuletinliitännän kautta.

Phanteks Enthoo Luxe tuo ulkonäöltään selvästi mieleen isomman Enthoo Primo -mallin, mutta sukunäöstä huolimatta myös selviä eroja on havaittavissa. Luxen etupaneelissa ei ole luukkua ja kotelon oikeaa reunaa kiertävän uran sijaan etu- ja kattopaneelin molempiin reunoihin on muotoiltu porras. Molemmille puolille portaan sisäpintaan on sijoitettu epäsuora koristevalaistus, jonka väri ja päällä olo ovat käyttäjän valittavissa. Vaikka Enthoo Luxen muotoilu on tyylikkään maltillista, on se siitä huolimatta ehkäpä tämän vertailujoukon rohkeimmasta päästä.

Enthoo Luxen ulkomitat ovat 235 x 560 x 550 mm (L x K x S) ja se painaa 13,6 kg. Runko ja kylkipaneelit ovat teräslevyä ja etu- sekä kattopaneeli alumiinipäällysteistä muovia. Vasenta kylkipaneelia koristaa kaksiosainen savunvärinen ikkuna, joista etummainen pienempi on yläosastaan viistottu. Ulkopaneelien ja rungon värivaihtoehtoja ovat musta ja valkoinen. 5,25 tuuman ulkoisia asemapaikkoja on kolme kappaletta. Sisäisiä levypaikkoja löytyy 2,5/3,5 tuuman levyille kuusi kappaletta ja lisäksi erillisiä 2,5 tuuman paikkoja kaksi kappaletta (lisävarusteena saatavilla tuplalevykelkoilla jopa neljä kappaletta). Jäähdytyksestä vastaa vakiokokoonpanossa 200 mm etutuuletin sekä 140 mm taka- ja kattotuulettimet. Kaikkiaan tuuletinpaikkoja on jopa kymmenen. Kotelo on yhteensopiva ATX-, E-ATX-, micro-ATX- ja SSI EEB -kokoisten emolevyjen kanssa. Valmistajan rajattu takuu kattaa materiaali ja valmistusvirheet viiden vuoden ajan.

Muovirunkoisen etupaneelin päällä on mustaksi maalattu hiekkapuhallettu alumiinilevy, joka vaikuttaa laadukkaalta ja puhtaanapidon kannalta fiksulta ratkaisulta. Etupaneelin alaosassa on kehän muotoinen ilmanottoaukko etutuulettimille ja yläosaan on sijoitettu kolme 5,25 tuuman asemapaikkaa. Asemapaikkojen yläpuolelle on sijoitettu luukku, jota saattaa helposti luulla neljänneksi asemapaikaksi. Luukun alareunassa on pieni avaamista helpottava korvake ja luukun ylösnostamisen myötä alta paljastuu joukko painikkeita ja liitäntöjä. Tarjolla on kaksi USB 3.0- ja 2.0-liitäntää, kuuloke- ja mikrofoniliitännät sekä kaksi painiketta, joista pienempi on reset ja suurempi kotelon ulkovalaistuksen hallintapainike. Valaistuksen värin voi valita kymmenestä vaihtoehdosta tai vaihtoehtoisesti kytkeä valot kokonaan pois päältä pitämällä painiketta hetken pohjassa. Painikkeiden tuntuma on täsmällinen ja terävä.

Etupaneeli irtoaa vetämällä ja sen sisäpinnassa on pölysuodatin, joka on käyttäjän irrotettavissa. Myös asemapaikkojen peitelevyjen vapautusmekanismit ovat operoitavissa etupaneelin taustapuolelta. 200 mm etutuuletin on näkyvissä etupaneelin takana, mutta se on kiinnitetty ruuvein kotelon rungon sisäpuolelle. Rungon alapinnassa on osan pohjasta peittävä pölysuodatin, joka irtoaa eteenpäin vetämällä. Lähempää tarkasteltuna etupaneelin yläkulmissa on nähtävissä LED-valot, joista valo johdetaan läpikuultavien muovitankojen välityksellä etu- ja kattopaneelin reunoille.

Enthoo Luxen kattopaneeli on pinnaltaan samaa hiekkapuhallettua ja maalattua alumiinia kuin etupaneelikin. Kattopaneelin etureunassa on soikea virtapainike, jonka tuntuma on napakka ja terävä. Virtapainiketta kiertää valokehä, joka palaa aina koneen ollessa päällä. Valon väri vaihtuu yhdessä kotelon muun ulkovalaistuksen kanssa. Virtapainikkeen takana on pieni pyöreä valo kiintolevyjen aktiivisuutta kuvastamassa.

Kattopaneelin keskellä on pyöreäreikäinen tiheähkö metalliverkko, joka irtoaa takareunasta painamalla. Verkon taustapuolella on muovikehys sekä tiheämpi muoviverkko, jonka tehtävänä on ilmeisesti toimia pölysuodattimena. Verkkopaneelin alla kotelon runko on suurimmilta osin avonainen ja takaosassa on näkyvillä esiasennettu 140 mm kattotuuletin, joka puhaltaa ilmaa ulos kotelosta. Kotelon kattoon on mahdollista asentaa jopa kolme 120 tai 140 mm tuuletinta tai vaihtoehtoisesti yhden 200 mm tuulettimen. Kattopaneelin metalliverkon alapinnan ja kotelon rungon väliin jää mittaustemme mukaan noin 28 mm tilaa, joten tuulettimet (120 ja 140 mm) on mahdollista asentaa myös rungon yläpuolelle tuoden lisää tilaa kotelon sisälle.

Kotelon pohjan reunoilla on muoviset sokkelit, jotka nostavat rungon noin 30 mm irti maasta. Sokkelissa on kuusi korotettua kohtaa, joiden pohjassa on kumiset tassut. Muovisokkelien välissä on lähes koko pohjan peittävät suodatinkasetit, joista virtalähteen ilmanottoaukkoa peittävä irtoaa taaksepäin vetämällä ja etuosan ilmanottoaukkoja peittävät puolestaan eteenpäin vetämällä.

Takapaneelin layout on periaatteeltaan samanlainen, kuin vertailun muissa koteloissa. Virtalähteen paikka on alhaalla keskellä ja sen yläpuolelle sijoittuvat lisäkorttipaikat sekä niiden vieressä oleva ilmanvaihtoaukosto. I/O-paneelin oikealta puolelta löytyy takatuulettimen ilmanpoistoaukko, jossa tuulettimen sijaintia voi hienosäätää pystysuunnassa esimerkiksi prosessoricoolerin mukaan. Kylkipaneelit ovat kiinni sormiruuveilla, joissa pellin ja ruuvin väliin on asetettu myös pieni kumiprikka. On harmi, ettei prikka ole kiinnitetty ruuviin, sillä pienet mustat prikat menevät helposti hukkaan kylkiä irrotellessa. Kylkipaneelit ovat etureunastaan vapaasti saranoitua mallia ja niiden irrottamista helpottaa takareunaan muotoiltu pieni kahva.

Oikeanpuoleisen kyljen takaa avautuu näkymä, jota hallitsee melko suuri johtomäärä. Johdot tulevat etupaneelin suunnalta kotelon yläosasta ja ne on niputettu siististi runkoon kiinnitettyjen Hoop-N-Loop-tarranauhojen avulla. Tyypillisten johdotusten lisäksi seassa on mm. valaistukseen ja tuulettimiin liittyviä johtoja. Valmiiksi asennettuja tukevia tarranauhasiteitä on yhteensä kahdeksan kappaletta ja niiden käyttö on erittäin miellyttävää muovi- tai nippusiteisiin verrattuna. Kumisuojuksin varustettuja johtoläpivientejä on useita (8 kpl) ja niitä on kolmea eri kokoa. Prosessorikannan kohdalla oleva asennusaukko on kohtalaisen suurikokoinen. Kylkipaneelin taakse jää johdoille tilaa kohdasta riippuen 25-31 mm.

Prosessoricoolerin asennusaukon alapuolelta löytyy pieni musta piirilevy, josta löytyy kuusi kolmepinnistä tuuletinliitäntää. Kyseessä on PWM-hubi, joka kykenee jakamaan emolevyltä tulevan PWM-ohjaussignaalin jopa 11 tuulettimelle (Y-haara-adapterien avulla). Virtansa hubi ottaa SATA-virtaliittimen kautta, mutta emolevylle menevän johdon on oltava kytkettynä jotta tuulettimet pyörivät. Koteloon esiasennetut tuulettimet ovat kiinni hubissa pitkien johtojen avulla, mutta on hieman harmi, ettei kotelon mukana toimiteta jatkojohtoja myös lisätuulettimia varten.

Tuuletinhubin oikealla puolella sijaitsee 2,5 tuuman levykelkka, joka kiinnittyy tukevasti kotelon rungossa oleviin kumipintaisiin tappeihin. Kelkkaan on mahdollista kiinnittää yksi levy, mutta lisävarusteena on saatavissa myös kaksi levyä vetävä vaihtoehto. Toinen vastaava 2,5 tuuman levypaikka löytyy noin viitisen senttiä alempaa, mutta jostain syystä testikappaleessamme siihen ei ollut kiinnitettynä toista kelkkaa.

Kotelon etuosassa sijaitsee kiintolevykehikot, jotka sisältävät yhteensä kuusi 2,5/3,5 tuuman levyille tarkoitettua paikkaa. Kehikoita on kaksi ja ne ovat irrotettavaa mallia. Koteloon on mahdollista asentaa myös vain toinen kahdesta kehikosta kotelon pohjalle tai asemakehikon alapintaan. Kiinnitys koteloon on toteutettu sormiruuvien avulla. Kehikoiden ja etupaneelin välissä on noin tuulettimen verran tilaa, eli jäähdytinkennoa ei etupaneeliin mahdu, jos kehikot ovat paikallaan.

Kunhan sormiruuvit ovat irrotettu, metalliset levykehikot irtoavat kotelosta ulospäin liu’uttamalla. Molemmissa kehikoissa on päällä ja pohjassa muoviset kiskot, jolla ne ohjautuvat toisiinsa ja koteloon paikalleen. Kotelon pohjalla on irrotettava alusta, jonka päälle alempi kehikko kiinnittyy. Kumpaankin kehikkoon mahtuu kolme levyä ja toisen puolen kylkeen on mahdollista kiinnittää 120 mm tuuletin.

Levyt liu’utetaan kehikoihin muovisilla pikalukitteisilla kelkoilla, joihin 3,5 tuuman levyjen kiinnitys tapahtuu ilman ruuveja tai työkaluja. 2,5 tuuman levyt sen sijaan pitää ruuvata pohjasta kiinni kelkkaan. Levykelkat istuvat kehikoissa tukevasti. Kuvassa etualalla oleva emolevyn taustapuolelle kiinnitettävä 2,5 tuuman levykelkka on metallia ja levy kiinnitetään siihen kyljistään ruuveilla. Lisävarusteena on saatavilla myös kelkka, johon mahtuu kaksi levyä päällekkäin.

Kun kiintolevykehikot alustoineen on irrotettu kotelosta, syntyy etuosaan suuri tyhjä tila. Etupaneeliin on asennettuna suurikokoinen 200 mm:n PH-F200SP-tuuletin, jonka speksit ovat 800 RPM, 25 dBA ja 110,1 CFM. Vaihtoehtoisesti eteen voi kiinnittää kaksi 120 tai 140 mm tuuletinta tai 240 mm jäähdyttimen.

Enthoo Luxen vasemman kylkipaneelin takaa paljastuu poikkeuksellisen pelkistetty näkymä, sillä sekä virtalähde että levypaikat ovat peitettyinä uteliailta katseilta. Virtalähdepaikka sijaitsee takana pohjalla, mutta se on peitetty metallisella suojalla, jonka merkitys on lähinnä esteettinen. Emolevy sijoittuu tavalliseen tapaan taakse ylös. Asema- ja levypaikat sijaitsevat kotelon etuosassa. Vakioasettelussa suuri etutuuletin puhaltaa ilmaa kotelon sisään ja taka- sekä kattotuulettimet siirtävät lämmenneen ilman ulos.

Virtalähteen suoja irtoaa avaamalla kotelon oikean kylkipaneelin takaa kolme sormiruuvia ja vetämällä suojaa hieman ulospäin, jolloin se irtoaa kotelon pohjassa olevista kumikiinnikkeistä. Kotelon pohjalla on kuusi kumitassua, jotka tukevat virtalähdettä omalta osaltaan. Virtalähteen edessä kotelon pohjalla on paikat kahdelle 120 mm tai yhdelle 140 mm tuulettimelle. Vaihtoehtoisesti pohjaan voi kiinnittää myös 240 mm jäähdyttimen. Molempien tuuletinpaikkojen hyödyntäminen vaatii kuitenkin ainakin alemman kiintolevykehikon irrottamisen.

Enthoo Luxen takapaneelissa on kahdeksan laajennuskorttipaikkaa, jotka on suojattu sormiruuvikiinnitteisin rei’itetyin peitelevyin. Näytönohjaimen maksimipituudeksi ilmoitetaan 347 mm kiintolevykehikoiden ollessa paikallaan ja 472 mm kehikoiden ollessa irrotettuna. Korttipaikkojen vieressä on ilmanvaihtoaukko, jossa on myös kiinnityspisteet nestejäähdytyksen säiliölle. Sekä takapaneelissa että kotelon katossa ilmaa poistavat kotelosta 140 mm PH-F140SP-tuulettimet, joiden speksit ovat 1200 RPM, 19 dBA sekä 82,1 CFM. Takapaneelin tuulettimen sijainti on säädettävissä pystysuunnassa ja kattotuulettimen vastaavasti kotelon pituussuunnassa. Kattopaneeliin on mahdollista asentaa jopa kolme 120 tai 140 mm tuuletinta tai vaihtoehtoisesti jopa 360 tai 420 mm jäähdyttimen. Korkeussuunnassa emolevyn reunan ja kattopaneelin välissä on 65 mm tilaa. Emolevyn kiinnityskorokkeet ovat valmiiksi paikallaan ja prosessoricoolerin maksimikorkeudeksi ilmoitetaan kaikille nykycoolereille varmasti riittävä 193 mm.

Kotelon etuosa on vasemman kyljen puolelta katsottuna vahvasti peitettynä. Valmistaja kutsuu sitä Stealth-designiksi. Levykehikoita peittävän paneelin alaosassa on pieni Phanteksin logo, joka on kiinni kahdella kupukantamutterilla. Halutessa käyttäjä voi vaihtaa tilalle oman logonsa, joka näkyy myös pienemmästä kylki-ikkunasta ulos. 5,25 tuuman asemapaikkojen työkaluvapaa lukitusratkaisu on jämäkkä ja se toimii automaattisesti työnnettäessä asema kotelon sisään. Vasta asemaa irrottaessa on painettava lukitussalvassa olevaa nappia. Levykehikoiden takapaneelin puoleiseen kylkeen on mahdollista kiinnittää 120 mm tuuletin näytönohjaimen tai levyjen lisäjäähdytykseksi. Vaihtoehtoisesti siihen voi myös kiinnittää mukana toimitettavan telineen nestesäiliölle.

Phanteks on tehnyt Enthoo Luxen etuosasta ja kattopaneelista purettavan, joka on varmasti monen kotelomodifioijan mieleen. Kattopaneeli on kiinni 15:llä, vasemman kyljen puoleinen peitepaneeli yhdeksällä ja 5,25 tuuman asemakehikko viidellä ruuvilla. Harmi vain, ettei niiden irrottamisesta hyödy perusmuodossaan mitenkään.

Myös Enthoo Luxen sisällä on mukavasti tilaa kokoonpanon asentamiseen, vaikka koteloitu etuosa saattaakin luoda hieman ahtaampaa vaikutelmaa. Kolmella sormiruuvilla kiinnitetty virtalähteen peitepaneeli aiheuttaa hieman ylimääräistä työtä, mutta sen voi jättää halutessaan pois kotelosta. Ruuvimeisseliä tarvitaan lähinnä tiukkojen sormiruuvien avaamiseen sekä emolevyn ja 2,5 tuuman levyjen kiinnittämiseen. Joissain sormiruuveissa käytetyt pienet mustat kumiprikat saattavat aiheuttaa hieman harmaita hiuksia tippuessaan yllättäen lattialle tai kotelon pieniin koloihin. Johtoläpivientejä on riittävästi ja kylkipaneelin taakse jää mukavasti tilaa. Lisäksi tarranauhasiteet helpottavat johtojen niputtamista, vaikka niiden tarrapinta voisikin olla vielä hieman pitävämpi. Tuuletinhubin johto täytyy muistaa kytkeä emolevyn PWM-liitäntään, sillä muuten tuulettimet eivät lähde lainkaan käyntiin. Vasemman kyljen puolelta ja ikkunan läpi katseltuna Enthoo Luxeen asennettu kokoonpano näyttää poikkeuksellisen kliiniltä, johtuen pitkälti virtalähdettä ja levypaikkoja peittävistä paneloinneista.

Sisältö

  1. 150 euron täystornikotelot testissä, syksy 2014
  2. Corsair Obsidian 750D
  3. NZXT H630
  4. Phanteks Enthoo Luxe
  5. Thermaltake Core V71
  6. Numeroiden mukaan, testikokoonpano, lämpötila- ja melumittaukset
  7. Loppuyhteenveto