360 mm:n esitäytetyt nestejäähdytteiset prosessoricoolerit testissä

20.12.2015 20:02 | Juha Kokkonen

Tietokoneiden nestejäähdytys on jälleen nostanut tällä vuosikymmenellä suosiotaan harrastajien keskuudessa, josta on ainakin osittain kiittäminen helppokäyttöisten esitäytettyjen coolereiden yleistymistä markkinoilla. Helppouden ohella valmiiksi täytetyt nestecoolerit ovat myös selvästi rakennussarjoja edullisempia, joka madaltaa osaltaan kynnystä nestejäähdytyksen hankintaan. Myös Muropaketissa on jo useampaan otteeseen tutustuttu markkinoilta löytyviin valmiisiin nestejäähdytyspaketteihin ja ne ovat pärjänneet testeissä vaihtelevalla menestyksellä. Monen testatun coolerin kompastuskivenä ovat olleet laatuongelmat, meluava nestepumppu sekä melutason ja jäähdytystehon välinen tasapaino.

Valmisnestecoolereiden kysynnän kasvaessa myös tarjonta on monipuolistunut ja vaihtoehtoja löytyy nykyään monelta eri valmistajalta ja moneen eri kokoluokkaan. Järjestelmissä käytetyt jäähdytinkennokoot ovat kasvaneet ja viimeisen parin vuoden aikana markkinoille on julkaistu 360 mm kennolla varustettuja malleja useamman valmistajan toimesta. Monet harrastajat ovat kiinnostuneita juuri näistä suurikennoisimmista malleista, sillä ne mahdollistavat paremman jäähdytystehon sekä pienemmän melutason suuremman lämmönsiirtopinta-alan myötä. Muutamat valmistajat ovat alkaneet kosiskella käyttäjiä myös laajennettavilla valmisnestecoolereilla, jotka tarjoavat mahdollisuuden lisätä myöhemmässä vaiheessa kiertoon lisää komponentteja.

kaikki_1

Valitsimme tämänkertaiseen cooleritestiin mukaan mallit EK Water Blocksilta ja Fractal Designiltä. Kriteereiksi asetimme 360 mm jäähdyttimen sekä järjestelmän laajennusmahdollisuuden. Tarkoituksena ei ole suoranaisesti asettaa coolereita toisiaan vastaan, sillä noin 300 euron hintainen EKWB Predator 360 on suunnilleen tuplasti runsaan 150 euron hintaista Fractal Design Kelvin S36:tta kalliimpi. Sen sijaan keskitymme tässä artikkelissa molempien coolereiden toteutukseen sekä jäähdytystehoon ja pohdimme minkälaisen vastineen ne tarjoavat hinnalleen. Mukana ovat luonnollisesti myös melumittaukset ja -arviointi.

Sisältö

  1. Esittely
  2. EKWB Predator 360
  3. Fractal Design Kelvin S36
  4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittaukset
  5. Yhteenveto