UUSIMMAT

EKWB Predator 360

20.12.2015 20:02 | Juha Kokkonen | 61

ekwb_predator_1

Slovenialainen EK Water Blocks on jo pitkään ollut yksi tietokoneeseen suunnattujen nestejäähdytystuotteiden suurimmista valmistajista. Sen ensimmäiset kaupalliset nestejäähdytysblokit tulivat markkinoille vuonna 2004. Yrityksen ensimmäinen esitäytetty nestecooleri näki kuitenkin päivänvalon vasta tänä kesänä, kun EKWB esitteli Predator-valmisnestecoolerinsa elokuun puolivälissä. Edullisemman 240-mallin myynti alkoi syyskuun alussa ja suuremman sekä kalliimman Predator 360:n myynti alkoi lokakuun puolivälissä. Predator 240 -mallin veroton suositushinta on 199 euroa ja suuremman Predator 360 -mallin vastaavasti 239 euroa. Verojen kanssa hinnat nousevat 244 ja 293 euroon. Muropaketin hintavertailun mukaan Predator 240 maksaa Suomessa edullisimmillaan 240 euroa ja Predator 360 vastaavasti 300 euroa. Kyseessä on siis tiettävästi markkinoiden kallein esitäytetty nestejäähdytysjärjestelmä.

Predator 360 toimitetaan melko kookkaassa mustavalkoisessa pahvilaatikossa, jonka pinnassa on kuparinvärisiä yksityiskohtia. Painatuksista käy hyvin selville tuotteen ulkonäkö sekä keskeiset ominaisuudet. Paketin sisällä tuotteet on suojattu kahden ohuesta muovista valmistetun ”muotin” väliin.

ekwb_predator_2

Predator 360:n pakkauksen sisältö on yllättävän pienilukuinen, sillä itse coolerin lisäksi mukana toimitetaan vain käyttöohjeet, koteloyhteensopivuuslappunen, pieni ruisku lämpötahnaa, torx-avain, tuuletinruuveja sekä pari virtajohtoa. Prosessorikannan taustalevy on valmiiksi kiinnitettynä blokin yhteyteen.

ekwb_predator_4

EKWB:n mukaan Predator 360 on valmistettu huippuluokan komponenteista ilman kompromisseja ja sen tarkoituksena on hämärtää perinteisten valmisnestecoolereiden sekä koottavien nestejäähdytysjärjestelmien välistä rajaa. Jo ensi näkemällä voi huomata, että Predator 360 ei ole tullut samasta muotista muiden markkinoilta löytyvien coolereiden kanssa, vaan se eroaa massasta jykevän kennon sekä siron jäähdytysblokin myötä. Predator 360 on myös poikkeuksellisen suurikokoinen ja painava kokonaisuus. Syy valmistajan ylisanoihin ja ulkoiseen eroavaisuuteen on selvä, sillä Predator 360 perustuu lähes kokonaan EKWB:n mallistosta löytyviin custom-nestejäähdytyskomponentteihin. Esimerkiksi Supremacy MX -blokki on täysin sama, kuin mikä on myynnissä EKWB:n verkkokaupassa erikseen.

ekwb_predator_3

Kuten valmisnestecoolereiden konseptiin kuuluu, Predator 360 toimitetaan valmiiksi täytettynä, ilmattuna ja käyttövalmiina. Sen rakenne koostuu pääpiirteissään prosessoriblokista, EPDM-kumiletkuista, kolmesta 120 mm tuulettimesta, 360 mm jäähdyttimestä sekä sen yhteyteen sijoitetusta pienestä nestesäiliöstä ja pumpusta. Cooleri on yhteensopiva ainoastaan Intelin LGA 115x- sekä 2011-suoritinkantojen kanssa tietyin rajoituksin. Tuotteelle luvataan kahden vuoden takuu.

ekwb_predator_5

Predator 360:n jäähdytin perustuu EKWB:n Coolstream PE -malliin, jota on muokattu tätä käyttötarkoitusta varten. Jäähdyttimen yhteyteen on integroitu myös vesipumppu ja pieni nestesäiliö joiden myötä koko paketin ulkomitoiksi muodostuu 415 x 133 x 68 mm (P x L x K). Itse jäähdytinkenno on paksuudeltaan 38 mm, eli se tukevampi kuin perinteisten valmisnestecoolereiden kennot. Jäähdyttimen molemmilta puolin löytyy kierteet (UNC 6-32) kolmen tuulettimen kiinnittämiseksi. Ruuvinpaikkojen alla ei ole suojia rivaston edessä, joten oikean mittaisten ruuvien käyttäminen on tärkeää. Toisessa päädyssä on tulpattu aukko täyttämistä tai ilmaamista varten.

ekwb_predator_6

Toisin kuin edullisemmissa esitäytetyissä nestecoolereissa, Predator 360:n jäähdyttimessä alumiinia on ainoastaan mustaksi maalatut suojakuoret. Kennon rivat ovat kuparia, kuten myös sen läpi kulkevat nestekanavat. Jäähdyttimet päissä sijaitsevat nestekammiot ovat puolestaan messinkiä. Tämä takaa hyvän jäähdytystehon eikä aiheuta kemiallisia yhteensopivuusongelmia nestekierron toisessa päässä sijaitsevan kuparipohjaisen blokin kanssa. Jäähdyttimen rivaston tiheys on mittauksiemme mukaan 22 FPI (Fins Per Inch), eli ripaväli on tavallista tiheämpi ja ainakin teoriassa sen tehon saa parhaiten irti suuremmilla tuuletinnopeuksilla. EKWB:n mukaan Coolstream PE -kenno sopii sekä korkeille että alhaisille ilmavirroille.

ekwb_predator_7

Jäähdyttimen toiseen päätyyn on sijoitettu järjestelmän pumppu sekä pieni vesisäiliö, joiden yhteydessä sijaitsee myös jäähdytinyksikön letkuliitännät. Ratkaisu on sinällään poikkeuksellinen, sillä tyypillisesti esitäytetyissä nestecoolereissa pumppu on sijoitettu prosessoriblokin yhteyteen. Ratkaisun etuna on prosessoriblokin pienempi koko, mutta haittana puolestaan jäähdytinyksikön ulkomittojen kasvaminen. Kierrettävät puristusliitännät ovat kooltaan 16/10 mm ja ne käyttävät standardikokoisia G1/4-kierteitä, joten ne ovat tarvittaessa käyttäjän avattavissa ja irrotettavissa.

Pumppuna toimii muokattu kuuden watin versio Laingin DDC 3.1 PWM -mallista, jonka valmistaja kertoo tuottavan 2-3-kertaisen tilavuusvirran tavallisiin esitäytettyihin nestejäähdytysjärjestelmiin nähden. Pumpun sisältä löytyy keraaminen laakerointi sekä kuparinen roottori. Pumpun ja jäähdyttimen välissä EKWB on käyttänyt Hovercoreksi nimettyä ratkaisua, jonka kerrotaan eliminoivan pumpussa syntyvien värinöiden välittyminen jäähdyttimeen ja sitä kautta kotelon runkorakenteisiin. Vesisäiliön alapinnasta (kuvassa tasoa vasten) löytyy proppu täyttöä tai ilmaamista varten. EKWB:n mukaan Predator-mallien pumppu riittää yhdelle prosessoriblokille, kahdelle näytönohjainblokille sekä kahdelle jäähdyttimelle.

ekwb_predator_9

Jäähdyttimen taustapuolelta löytyy kolme valmiiksi asennettua 120 mm PWM-tuuletinta, jotka ovat EKWB:n omasta mallistosta. Kyseessä on Vardar F4-120ER -malli, jonka EKWB esitteli viime heinäkuussa. ER tulee sanoista Extended Range ja se viittaa PWM-ohjauksen laajempaan säätövaraan, joka ulottuu 25 – 100 % välille. Tuulettimet ovat asennettuna imemään ilmaa kennon läpi.

ekwb_predator_10

Vardar-tuulettimet ovat suunniteltu käytettäväksi erityisesti jäähdyttimien kanssa ja ne tarjoavat melutasoon nähden korkean paineentuoton sekä sopivat käytettäväksi sekä imu- että puhallusasetteluissa. Seitsenlapainen roottori on kaksoiskuulalaakeroitu ja tuulettimelle luvataan 50 000 tunnin käyttöikä. Valmistaja ilmoittaa tuulettimien kierrosnopeusalueeksi 550 – 2200 RPM sekä maksimisuoritusarvoiksi 77 CFM, 31 Pa ja 33,5 dBA.

ekwb_predator_8

Predator 360:n liitännät ja ohjauselektroniikka on sijoitettu jäähdytinkennon kylkeen päätymäisen tuulettimen viereen. Kapealta piirilevyltä löytyy neljä nelipinnistä PWM-tuuletinliitäntää tuulettimille sekä pumpulle, punainen virta-LED, kaksipinninen liitäntä emolevyltä tulevalle PWM-ohjaussignaalille sekä toinen jykevämpi kaksipinninen liitäntä virransyötölle. Virta otetaan SATA-virtaliittimen kautta ja PWM-ohjaussignaali emolevyn tuuletinliitännästä. Tällä ratkaisulla johdotukset on saatu pidettyä selkeinä ja Predator 360:n nopeuden ohjaaminen yksinkertaisena.

ekwb_predator_11

Supremacy MX -prosessoriblokki on kooltaan pienempi kuin tyypillisissä valmisnestecoolereissa, sillä se ei pidä sisällään pumppua. Blokin pohjaosa on puhdasta kuparia ja kansi on valmistettu ruiskuvaletusta läpinäkyvästä MABS-muovista, jonka päällä on ohut mustaksi anodisoitu alumiinilevy. Blokin kannessa on G1/4-kierteet, joihin on kiinnitetty kääntyvät 16/10 mm puristusliittimet letkuille. Jäähdytysneste virtaa blokin sisään kapean suihkutussuuttimen läpi, josta se ohjautuu turbulenttisena kuparipohjan sisäpinnan mikrokanavarakenteen läpi.

ekwb_predator_12

Blokin 58 x 58 mm kokoinen kuparinen pohjaosa on viimeistelty lähes peilikiiltäväksi, mutta lähemmässä tarkastelussa pinnasta on havaittavissa pieniä kevyesti kaartuvia hiontajälkiä. Mittaustemme mukaan pohjan kontaktipinta on lähes täysin suora, eli nykycoolereille tyypillistä pientä kuperuutta ei ole havaittavissa. Blokin kulmissa olevat kiinnityssakarat ovat kiinteää mallia ja niissä on valmiiksi asennettuina sormikiristeiset ruuvit jousineen.

ekwb_predator_13

Predator 360:n letkut ovat mustaa EPDM-kumia ja niiden halkaisija on 10/16 mm. EKWB ei ole käyttänyt monista sen tuotteista tuttua kirkasta letkua, koska se mahdollistaa nesteen haihtumisen hitaasti letkun läpi. Tästä syystä Predatorin mustat letkut on nimetty ZMT-letkuiksi (Zero Maintenance). Letkujen pituus on 400 mm, joka on enemmän kuin useimmissa muissa esitäytetyissä nestejäähdytysratkaisuissa. Predator 360:n järjestelmässä kiertää noin 325 ml Ekoolant EVO Clear -jäähdytysnestettä, joka on myrkytöntä, 90 prosenttisesti biohajoavaa sekä sisältää korroosiota ja biologisia kasvustoja hidastavia aineita.

Predator 360 -mallin erikoisuus on prosessoriblokilta tulevassa paluuletkussa sijaitseva QDC-liitin (Quick Disconnect), joka mahdollistaa järjestelmän laajentamisen ilman työkaluja tai kierron tyhjentämistä. Kyseessä on tiettävästi ainutlaatuinen ratkaisu tietokoneen valmisnestejäähdytystuotteiden saralla.

ekwb_predator_14

QDC-liitäntä on Yhdysvaltalaisen lääketieteellisiä liitäntäratkaisuja kehittävän CPC:n valmistama ja se on suunniteltu sekä irrotus- että kytkemisvaiheessa vuotamattomaksi. QDC koostuu uros- ja naaraspuolisesta liittimestä, joista naarasliittimen kyljessä on lukituksen avaava painonappi. Testasimme sen toimintaa useaan otteeseen ja totesimme sen toimivan erinomaisesti. Liittimen sisäpinnoille ilmestyi vain muutama pieni pisara nestettä, mutta mitään ei vuotanut liittimistä ulos.

Marraskuun alusta lähtien EKWB on tarjonnut verkkokaupassaan mahdollisuutta tilata uusimmat näytönohjainblokkimallinsa valmiiksi täytettynä ja QDC-liitännöillä varustettuna 29,95 euron lisähintaan.

ekwb_predator_2_2

Ennen Predator 360:n asennustoimenpiteiden aloittamista on hyvä kaivaa esiin ohjekirja ja lukaista se läpi. Tämän coolerin asennukseen liittyy nimittäin muutamia erikoinen ratkaisu ja rajoitus. 27-sivuinen ohjekirja on englanninkielinen ja kuvitettu selkeillä mustavalkoisilla hahmotelmapiirroksilla. Kuvissa keskeiset kohdat on korostettu oranssilla värillä. Ohjekirja sisältää myös useamman sivun verran vinkkejä jäähdytysjärjestelmän laajentamiseen. Valmistajan opastusvideon asennuksesta voi katsoa täältä.

Predator 360 on asennettavissa vain LGA 105x- ja LGA 2011 -kantaisiin Intel-kokoonpanoihin. Kapealla serverityypisellä LGA 2011 -kannalla varustetut emolevyt tarvitsevat oman taustalevynsä, joka on myytävissä erikseen. Ne LGA 2011-3 -kantaiset emolevyt, jossa coolerin kiinnitysreiät eivät yllä piirilevyn läpi, vaativat myös erikseen myytävät erikoisruuvit. AMD-suorittimille blokkia ei ole mahdollista asentaa lainkaan. Teoriassa se on kuitenkin mahdollista, jos käyttäjä hankkii Supremacy MX -blokille tarkoitetun AMD-asennussarjan ja asentaa sen Predatorin blokkiin. Tämä vaatii kuitenkin järjestelmän tyhjentämisen ja blokin purkamisen.

ekwb_predator_2_3

Predator 360:tta hankkiessa on myös tärkeää huomioida, että valmistaja on rajoittanut jäähdyttimen asennusvaihtoehtoja. Käytännössä kenno on mahdollista asentaa molemmin päin pystyasennossa, mutta kyljelleen vain pumpun jäädessä alapuolelle ja vaakatasoon vain niin, että letkuliitännät osoittavat alaspäin. Toisin sanoen Predatoria ei voi asentaa kotelon pohjan tuuletinpaikkoihin eikä myöskään kattoon niin, että tuulettimet puhaltaisivat ilmaa jäähdyttimen läpi ulos kotelosta. Näiden suositusten noudattamatta jättäminen saattaa valmistajan mukaan heikentää jäähdytystehoa sekä aiheuttaa järjestelmän ennenaikaisen hajoamisen.

ekwb_predator_15

ekwb_predator_16

Predator 360:n prosessoriblokin asennus alkaa hieman tavallisesta poikkeavalla tavalla, sillä LGA 115x -prosessorikantojen tapauksessa prosessorin lukituskehys irrotetaan emolevyltä mukana tulevalla torx-avaimella ja emolevyn vastakkaisella puolella sijaitseva alkuperäinen metallinen taustalevy irrotetaan kokonaan. Lukituskehystä irrottaessa on oltava erittäin tarkkana, sillä suoritinkannan pienet pinnit voivat vaurioitua erittäin helposti esimerkiksi torx-avaimen lipsahtaessa tai lukituskehyksen pudotessa vahingossa pinnien päälle.

ekwb_predator_17

Kun prosessorikannan alkuperäinen taustalevy on irrotettu, korvataan se coolerin mukana toimitettavalla suurikokoisemmalla versiolla, jonka sakarat ulottuvat prosessoricoolerin kiinnitysreikiin asti. Taustalevy kiinnitetään paikalleen emolevyn toiselta puolelta prosessorin lukituskehyksen torx-ruuveilla.

ekwb_predator_18

Kun prosessorikannan taustalevy on onnistuneesti vaihdettu, käännetään emolevy takaisin oikein päin ja aloitetaan prosessoriblokin asennus. Asennus on tehty helpoksi, sillä blokin kulmiin on valmiiksi kiinnitettynä jousin varustetut sormiruuvit kiristämistä varten. Blokki kiristetään ristikulmittain sormivoimin loppuun asti. Heikoilla näppivoimilla varustetuille asentajille saattaisi olla hyvä, jos ruuvien päällä olisi paikka ruuvimeisselille, vaikka ainakaan allekirjoittaneella ei ollutkaan ongelmia kiristämisen kanssa. EKWB huomauttaa, että blokkiin esiasennetut ruuvit eivät ole yhteensopivia niiden LGA 2011-3 -kantaisten emolevyjen kanssa, joissa kiinnitysreiät eivät mene emolevyn läpi asti. Tähän tarkoitukseen on myynnissä erillinen kiinnitysruuvisarja 2,95 euron hintaan.

ekwb_predator_19

ekwb_predator_20

Kuten kuvasta näkyy, Supremacy MX -blokin sirojen ulkomittojen ansiosta prosessorikannan ympäristöön jää runsaasti vapaata tilaa, joten nestejäähdytykselle tyypillisenä etuna muistien tai näytönohjaimen kanssa ei synny mitään yhteensopivuusongelmia. Jos blokki asennetaan paikalleen emolevyn ollessa kiinni kotelossa, on jäähdytin hyvä kiinnittää ensin koteloon. Kotelon kattoon tehtävässä asennuksessa jäähdyttimen letkuliitäntöjen pää on suositeltavaa asentaa kotelon etuosaa kohden, jotta letkuille jää riittävästi tilaa. Teimme testikokoonpanon kanssa päinvastoin ja letkut meinasivat työntyä takatuulettimen lapojen väliin ja joutuivat tekemään melkoisen kurvin kaartuakseen lähes vieressä sijainneen prosessorikannan luo.

Jäähdyttimen kiinnittämisessä koteloon on tärkeää huomioida muutamia seikkoja. Ensinnäkin käytettävästä kotelosta on luonnollisesti löydyttävä riittävästi asennustilaa suurikokoiselle jäähdytinyksikölle – toisin sanoen kolme rinnakkaista 120 mm tuuletinpaikkaa sekä vähintään 415 mm vapaata tilaa pituussuunnassa sekä 68 mm jäähdyttimen korkeussuunnassa. Nämä vaatimukset täyttyvät vain murto-osassa markkinoilta löytyvistä kotelovaihtoehdoista. Kuvan testikokoonpanossa asensimme jäähdyttimen HAF X -kotelon kattoon, jossa lämpö siirtyy jäähdyttimestä suoraan kotelon ulkopuolelle.

Huomioita asennuksesta:

 • Yhteensopivuus eri suoritinkantojen kanssa nykymittapuulla heikkoa
 • Prosessorikannan lukituskehyksen irrottaminen erikoinen ja turhalta tuntuva ratkaisu
 • Prosessoriblokin asentaminen helppoa, kunhan taustalevy on vaihdettu
 • Jäähdyttimen vaatimaan tilaan ja sijoittamiseen kiinnitettävä huomiota
 • Pitkät letkut kääntyvillä liittimillä helpottavat blokin asennusta
 • Valmiiksi asennetut tuulettimet sekä blokin kiinnikkeet nopeuttavat asennusta

 

Sisältö

 1. Esittely
 2. EKWB Predator 360
 3. Fractal Design Kelvin S36
 4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittaukset
 5. Yhteenveto
Keskustelu

Nyt tulee kritiikkiä liittyen testikokoonpanon valintaan. Mitenhän olisivat tulokset käyttäytyneet erityisesti suhteessa ilmajäähdytykseen, jos testissä olisi ollut käytössä vaikka LGA2011v3-kantainen prosessori tuon Haswell 4570:n sijaan (eikös se ole i5 eikä i7 BTW)? Tuo testikokoonpano kun ei prosessorin osalta kovin kummoista wattimäärää noilla kelloilla ja volteilla puske pihalle. Lisämuuttujana on heatspreaderin ja coren väliset pilipalitahnat. Toisin kuin aikaisempi versio aiheesta tuo uusi testikokoonpano ei oikein vastaa omaa näkemystäni käyttökohteesta, johon ensimmäisenä olisin ollut järeää AIO-pakettia laittamassa vaan ollaan vielä tiukasti heatpipe-tornicoolerialueella.

Omassa mielessäni haussa on lähinnä sellainen tilanne, jossa ilmajäähdyttimestä alkaa ylikellotetun prosessorin kanssa loppumaan jäähdytysteho kesken ja sitä yritettäisiin lähteä parantamaan AIO-paketin avulla. Tässä testissä tilanne näyttäisi olevan se, että erot Phanteksin ilmajäähyyn ovat hyvin pieniä tietyllä tuulettimien kierrosluvulla (n. 1200 rpm) kun prosessori käy koko ajan kuumana nimenomaan ytimen ja heatspreaderin välisen puutteellisen lämmönsiirtokyvyn johdosta. AIO-paketin mahdollisesti parempi jäähdytyspotentiaali raskaassa kuormassa ei pääse tässä testissä esille.

459

Nyt tulee kritiikkiä liittyen testikokoonpanon valintaan. Mitenhän olisivat tulokset käyttäytyneet erityisesti suhteessa ilmajäähdytykseen, jos testissä olisi ollut käytössä vaikka LGA2011v3-kantainen prosessori tuon Haswell 4570:n sijaan (eikös se ole i5 eikä i7 BTW)? Tuo testikokoonpano kun ei prosessorin osalta kovin kummoista wattimäärää noilla kelloilla ja volteilla puske pihalle. Lisämuuttujana on heatspreaderin ja coren väliset pilipalitahnat. Toisin kuin aikaisempi versio aiheesta tuo uusi testikokoonpano ei oikein vastaa omaa näkemystäni käyttökohteesta, johon ensimmäisenä olisin ollut järeää AIO-pakettia laittamassa vaan ollaan vielä tiukasti heatpipe-tornicoolerialueella.

Omassa mielessäni haussa on lähinnä sellainen tilanne, jossa ilmajäähdyttimestä alkaa ylikellotetun prosessorin kanssa loppumaan jäähdytysteho kesken ja sitä yritettäisiin lähteä parantamaan AIO-paketin avulla. Tässä testissä tilanne näyttäisi olevan se, että erot Phanteksin ilmajäähyyn ovat hyvin pieniä tietyllä tuulettimien kierrosluvulla (n. 1200 rpm) kun prosessori käy koko ajan kuumana nimenomaan ytimen ja heatspreaderin välisen puutteellisen lämmönsiirtokyvyn johdosta. AIO-paketin mahdollisesti parempi jäähdytyspotentiaali raskaassa kuormassa ei pääse tässä testissä esille.

Ihan aiheellista kritiikkiä. Olisin käyttänyt vanhaa Core i7-950 -pohjaista kokoonpanoa, jos se olisi ollut mahdollista. Tuo Predator 360:n yhteensopimattomuus tuli vastaan vasta asennusvaiheessa ja siitä johtuen seurasi erinäisiä ongelmia dominoefektin lailla useamman eri asian suhteen. Tästä johtuen alunperin marraskuun lopulle kaavaillun jutun julkaisu myöhästyi selvästi. Ilman tiukkaa aikataulua ja edellä mainittuja ongelmia testikokoonpanoksi olisi varmasti järjestetty jokin käyttötarkoitukseen optimaalinen ja vielä enemmän lämpöä tuottava tapaus. Nyt testikokoopanoa jouduttiin vaihtamaan pakolla, eikä sitä päästy suoranaisesti valitsemaan. Tätä kokoonpanoa ei ole tarkoitus käyttää tulevissa cooleriartikkeleissa.

EDIT: Olin muuten merkinnyt prosessorin mallinumeron jostain syystä väärin. Kokoonpanossa käytettiin siis Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz vakiokellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä.

Peruskäyttäjälle tämänkin testin viesti lienee selvästi se, että kunnon ilmajäähyllä pääsee samaan tulokseen paljon halvemmalla ja yleensä myös hiljaisemmin. Lisäksi kunnon ilmajäähyn kestoikä on moninkertainen AIO valmisvesijäähyihin verrattuna, joiden pumppu hajoaa yleensä parissa vuodessa, eikä sitä pahimmillaan pysty edes uusimaan.

P.S. Itsellä tosin 2-koneessa (Q9550 CPU) itse kasattu vesijäähy, jossa Swiftech:in MCP655 pumppu ja Zalman Reserator II:n kenno sekä jokin halpa perusblokki, joista kallein osa oli käytettynä 50,00€:lla ostettu pumppu. Zalmanin kenno maksoi muistaakseni 10€ ja blokki taisi olla ilmainen. Lämmöt ovat tavanomaisessa käytössä n. 35 astetta ja systeemi on täysin äänetön, koska pumpun pyörimisnopeus on säädetty minimiin.

P.S.S. Vaikka pumpulle annetaankin 5 vuoden / 50 000 käyttötunnin takuu, olen jo joutunut vaihtamaan omaani alle 2000h:n käytön jälkeen moottorin käynnistymistä avittavan kondensaattorin, joka tosin maksoi vain pari euroa.

Ilmajäähyissä on kans se etu, et jos puhallin hajoaa, niin heatsink pystyy jäähdyttää hieman myös passiivisena. Niin ja ilmajäähyl emon vrm jäähtyy paremmin (varauksin, riippuu jäähystä).

Itse hommasin aikoinani valmisnestejäähyn pelkästään ulkonäön takia ja ei ole tarvinnut pettyä muutenkaan. Vakiotuuletin mölysi reilusti, mutta sen vaihtamisen jälkeen melu on aivan olematonta. Pumppukaan ei paljoa surise, kun säätää sen nopeuden manuaalisesti tuuletincontrollerista. Äänekkäin osa onkin yksi mekaaninen kiintolevy jota en ole saanut vielä vaihdettua SSD:hen.

Cooleri on siis Corsair H60 ja tuuletin sillä on
"Noiseblocker NB-eLoop S-Series B12-PS".

Kyllä tuohon testiin ainoa järkevä testiprosessori olisi ollut Core i7-5930K tai i7-5960X. Lisäksi ei ole purkkaa HS:n ja coren välissä. AVX2 testit rullaamaan niin aletaan katselemaan kellottaessa 5960X:llä nopeasti lähemmäs 100 asteen lukemia vesijäähylläkin :)

Noh, tietysti jos kyseistä alustaa ei mistään testiin ollut saatavilla, niin pitää mennä niillä mitä on. Itse en aio enää AIOa huonompaan mennä ehkä enää koskaan ellei ole pakko. Ei ole muut valmisvesijäähyt meikäläisellä hajonneet kuin Swiftechin surullisen kuuluisa H220.

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Tuo on valitettavan totta. Ainut noilla isoilla ilmajäähyillä on hillitön paino, mutta oikeaan jäähdyttämiseen ne ovat parempia. Erillinen vesijäähdytetty voi olla asia erikseen, mutta sellainen on sitten jo työläämpi ja painavampi, joten hyöty alkaa olla taas vähän kyseenalainen.

Miten se paino haittaa? Itselläni on ollut isoja ilmajäähdyttimiä siitä lähtien kun myyntiin tulivat eikä ole yksikään emo ole hajonnut painosta.

Vesijäähdytinjärjestelmä se vasta raskas olikin, ainakin mullla. Haf-x kotelo ja koko katon mittainen kenno.

Osrok

Miten se paino haittaa? Itselläni on ollut isoja ilmajäähdyttimiä siitä lähtien kun myyntiin tulivat eikä ole yksikään emo ole hajonnut painosta.

+1

Jos on emo kunnolla kiinni eikä vain parilla ruuvilla niin en näe ongelmaa ilmajäähyissäkään.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Eikös noissa Noctuoissa ole helpostikin vähintään yhtä paljon jäähdytyspinta-alaa, ainoa ero on tavallaan siinä että usein tuo kenno laitetaan kotelon kattoon joten teoriassa lämpö siirretään oikeaan paikkaan heti kättelyssä, vaikkakin ilmajäähyissäkin se usein tuupataan jo kohti takaseinän ulospuhaltavaa tuuletinta. Toisaalta sitten Noctuan yms. himmelit helposti jäähdyttää myös VRM:n samalla. Vesijäähyllähän usein joutuu tuuletinta alkaa virittämään VRM:lle kun kotelossa ei pahemmin muuten ilma liiku…

Asennuksen puolesta minusta Noctuan NH-D14 torni on todella ärsyttävä kiinnittää silloin kun emo on jo kotelossa, tuulettimista puhumattakaan.

Mitähän prosessoria tarkoitat 4.8 – 5 GHz kelloilla? Ei ainakaan enää Intelin 6-ytimisistä puhuta. :D

Tuohon Fractal Designin huomioon, jossa blokin liittimet saattavat ahdistaa muistikampoja: Ei ole ongelma, jos asemoi blokin 90 astetta eri asentoon, eli liittimet osoittavat alaspäin, kohti laajennuskorttipaikkoja.

Pumpun äänekkyyden allekirjoitan kyllä.

Enrique Carioca

Tuohon Fractal Designin huomioon, jossa blokin liittimet saattavat ahdistaa muistikampoja: Ei ole ongelma, jos asemoi blokin 90 astetta eri asentoon, eli liittimet osoittavat alaspäin, kohti laajennuskorttipaikkoja.

Juu, ei tietenkään.

Vesijäähdytystä on kyllä vuosi vuodelta vaikeampi perustella miltään kantilta. Pitää mennä jo estetiikan/asennusteknisten juttujen äärelle. Samaa tai jopa parempaa jäähdytystehoa tarjoaa laadukas ilmajäähdytin.

Toista se oli joskus +15 vuotta sitten kun tuli vesijäähdytykseen tutustuttua. Kupariblokki oli sorvattu kaverin toimesta amiksen pajalla, vesisäiliöt tehtiin pleksistä itse ja niin pois päin. Ilmajäähdytyksen puolella tarjonta oli todella surkeaa joten vaihtoehdot oli vähissä jos kelloja halusi.

Oikaisuna testikokoonpanoon liittyen: prosessorina siis käytettiin Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz kellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä. Olin jostain syystä merkinnyt numerot artikkeliin väärin. Pahoittelut harhaanjohtavasta mokasta.

naapurinjorma

Itse hommasin aikoinani valmisnestejäähyn pelkästään ulkonäön takia ja ei ole tarvinnut pettyä muutenkaan. Vakiotuuletin mölysi reilusti, mutta sen vaihtamisen jälkeen melu on aivan olematonta. Pumppukaan ei paljoa surise, kun säätää sen nopeuden manuaalisesti tuuletincontrollerista. Äänekkäin osa onkin yksi mekaaninen kiintolevy jota en ole saanut vielä vaihdettua SSD:hen.

Cooleri on siis Corsair H60 ja tuuletin sillä on
"Noiseblocker NB-eLoop S-Series B12-PS".

Omassa H100 Corsairissa, oli/on ääni ongelmia enemmän tuon itse pumpun kanssa.

Elikkä netistä pikkuvinkeillä tuota lähdettiin korjaamaan diodeilla ja omassa tapaukessa 2 diodia, eli n. -1,4 volttia toi toivotun loppuratkaisun pumpun kanssa. Sama -1.4 volttia teki alkuperäisistä tuulettimista jopa yllättävän hiljaiset, ääntä kuuluu enemmän kennon läpi kulkevasta ilmavirrasta ja eroa jäähdytystehossa ei alkuperäiseen käytännössä huomaa. Kivasti ratkesi 2 ongelmaa 100 € jäähyn kanssa euron diodeilla…. :kahvi:

Kyllä se painokin ongelma on esimerkiksi tehokkaita kokoonpanoja valmistavilla firmoilla. Jos itse kasataan ja konettta ei roudailla hirveästi niin ei pitäisi ongelmaa olla, mutta valmistajan kannalta suuret volyymit ja koneiden toimitus on melkoinen ongelma. Tässä tapauksessa AIO nestejäähyille kyllä tilausta on, vaikka ne suorituskyvyltään eivät tornijäähyjä voitakkaan.

Olisin kyllä kuvitellut vesijäähyn olevan parempi. Ilmeisesti jos haluaa vesijäähyn olevan sekä tehokkaampi että hiljaisempi kuin ilmajäähy, niin täytyy mennä todella järeisiin ja kalliisiin ratkaisuihin.
Tyyliin kotelon ulkopuolelle sijoitettava neljä kertaa nyt testattuja suurempi jäähdytyskenno ja joku sadan euron pumppu.

Smörf

Omassa H100 Corsairissa, oli/on ääni ongelmia enemmän tuon itse pumpun kanssa.

Elikkä netistä pikkuvinkeillä tuota lähdettiin korjaamaan diodeilla ja omassa tapaukessa 2 diodia, eli n. -1,4 volttia toi toivotun loppuratkaisun pumpun kanssa. Sama -1.4 volttia teki alkuperäisistä tuulettimista jopa yllättävän hiljaiset, ääntä kuuluu enemmän kennon läpi kulkevasta ilmavirrasta ja eroa jäähdytystehossa ei alkuperäiseen käytännössä huomaa. Kivasti ratkesi 2 ongelmaa 100 € jäähyn kanssa euron diodeilla…. :kahvi:

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Turha testi, olisi tarvinnut olla vähintään korkattu K-sarjalainen kunnon kelloilla, että olisi saanut jotain kuvaa jäähdytystehosta. Heatspreaderin vakiotahnoilla tahnan lämmönjohtokyky tulee vastaan jo vähänkään kunnollisemmalla tornicoolerilla.

Näytä kaikki kommentit

ihan selvää ollut jo kauan,ja jopa muron testi tämän vahvistaa että vesijäähyllä ei 24/7 pelaaja/käyttäjäjä tee mitään,kertakaikkiaan. ei kä muutkaan käyttäjät.

hmm,silloin kun vesijäähy alkaa otta eroa asteen kaksi sen meteli on huumavaa.
3 kennoisesta vesijäähystä on paha parantaa ja eteen tulee myös kotelon koko.
ilmajäähystä ei viimeistä sanaa ole sanottu vielä.

summarum. vesijäähyn aika on ohi paitsipieni osa ehkä midextreme kellotajille,mutta hekin menevät jo nestemäisiin typpi/ jopa helium sellaisiin.

ilman jäähy minaisuudet on kiistattomat,ja varsinkin nyky prossujen kanssa hyvä ilmajäähy on hiljainen ja samalla tehokas.
sekä nykypäivänä, se on nykyaikaa eli ns. vihreät arvot on ilmalla ylivoimaiset.

Omasta mielestä kunnon vesijäähyn hyöty tulee esin vasta kun sekä prosessori ja näytönohjain(ohjaimet) ovat jäähdytetty eikä ainostaan prosessori mitä nämä valmisjäähyt tekevät.
Ilmajäähyn ongelma pysyy edelleen ellei näytönohjaimeen asenneta blokki mitä sen seurauksena saadaan hiljainen kone.
Itsellä on 360mm ja 240mm kennot ja sekä prosessori ja näytönohjain on jäähdytetty vedellä ja pumppu ja tuulettimet 8kpl ohjataan aquaero ohjaimella missä pystytään helposti tekemään säätöja ja lisämään eri laitteita(esim valoja,virtausmittareita,lämpötila antureita,summereita,ym.)
Silloin saadaan se paras hyöty vesijäähdytyksen kanssa eikä näillä keskeneräisillä virityksillä saada ikinä mitään aikaseksi.
Hinta tietysti on kova mutta kaikkea ei tarvitse samalla ostaa ja myös komponenttien vaihdolla tulee se vesirumba ja toisen blokin osto aina eteen ja samalla usein takuu ei ole voimassa ellei käytä evga näytönohjaimia.
Muistakseni maksimi lämpötila on cpu puolella n65 astetta ja näytönohjaimen pyörii samoilla lukemilla mutta silloin käytän ainostaan noctuan 1200rpm tuulettimia.

jarfin

3 kennoisesta vesijäähystä on paha parantaa ja eteen tulee myös kotelon koko.

Parantaa voi toki vielä kennon paksuudessa, joka näissä kummassakin testicoolerissa oli vielä varsin maltillinen. Monet käyttävät custom-kierroissa 60 mm paksuja kennoja, joissa pinta-alaa on aika paljon enemmän.

Kyllä paksumpi kenno auttaa mutta harvassa kotelossa sopii paksu kenno kun tuulettimet vielä pitäisi mahtua.

No olis kiva nähdä testissä vesijäähy, joka oikeasti pistäis ilmajäähyn jäähylle… Näkis mitä se vaatii ja mitä se maksaisi…
Mutta mitä on noita kolmannelle kotimaisellakin kirjoitettuja testejä lukenut, niin ei niissä vesijäähdyt juhli…
Mikä ainakin teorian osalta on vähän kummallista. Pitäisköhän jonkun tehdä joku hypridi ratkaisu, jossa blokissa olis kevyt siili ja puhallin pitämään emon viileenä ja siitä sitten johdotus tosi järeelle kennollo, jossa järee pumppu, tai sitten erillinen pumppu johonkin muuhun osaan koteloa. Mutta ei nuo mitkään testit ole vakuuttaneet vesijäähyn järkevyyttä.
Ja hassulta kuulostaa, että iso firma ei saa pumpustaan äänetöntä, mutta kotiamatöörit saa laitteista hiljaisempia parin euron osia vaihtamalla. Ei vakuuta kyllä noiden vesijäähyfirmojen osaaminen. Niitten pitäis varmaan rekrytä joku murolainen töihin…

Hannibal_pjv

No olis kiva nähdä testissä vesijäähy, joka oikeasti pistäis ilmajäähyn jäähylle… Näkis mitä se vaatii ja mitä se maksaisi…
Mutta mitä on noita kolmannelle kotimaisellakin kirjoitettuja testejä lukenut, niin ei niissä vesijäähdyt juhli…

Mä nyt tässä etsin, niin löysin kyllä aika vakuuttavia lämpötiloja systeemissä, missä on 18 tuuletinta. Puolet vähemmän ja lämpötila ei siltikään noussut kuin pari astetta.
Tuulettimet 600 rpm ja lämpötilan nousu tuollaiset kymmenen astetta huoneenlämpöä korkeammalle.
Jäähyn koko 42x38x6,5 cm. Paino 6kg.

Siinä ei ollut melumittauksia, mutta tuo nyt kuulostaa sen verran tehokkaalta, että voi halutessaan vähentää vieläkin tuulettimia eikä ne nyt 600rpm nopeudella voi paljoa meluta. Ja jos pumpun melu on ongelma, niin näköjään on myynissä vaimenninbokseja, joihin voi pumpun laittaa.

Numpp4

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Itsellä myös oli n. vuosi sitten H100i eikä myöskään onnistunut pumpun säätö, Corsair Linkistä ei ainakaan tuolloin kovinkaan hyvää kuvaa itselle jäänyt.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Oliko kommentin tarkoitus vihjata sitä että kerrankin olisi käytetty prossua jossa jäähystä on hyötyä kuten FX-9590 eikä tälläistä Intelin purkkaviritelmää joka ei jäähdy edes vessanpöntössä

Mistäs nämä surkuhupaisat lukutaidottomat ovat saaneet päähänsä edelleen, että ne tornicoolerit on tehokkaampia? Kuten [email protected] mainitsi, saman kritiikin olisin itsekkin antanut. Ei sillä, en itsekkään ymmärrä kuka näitä AIO:ja haluaa, kun näyttikselle tuo vesi on se juttu eikä niinkään prosessorille. Prossu nyt on vaan just ja sama heittää siinä konkurssissa vesille kun näyttiksenkin laittaa. Ei ole ilmajäähyihin paluuta, vaikka tuo NH-D15 olikin käymässä 3930K:ssa kiinni, lähti se takaisin kiertoon ja tilalle jäi customlooppi, eikä tilapäisratkaisuksi ostetulle ilmajääh ole tilaust
a

Vaihdoin juuri takaisin ilmajäähyn pariin Phanteksin TC14PE muodossa. Edellinen H110i GT menetteli kokonaisuutensa puolesta, mutta metalliköntin heikkoudet alkoivat tuntua liian vähäisiltä AIO:jen kanssa kikkailuun, kun meni cooleri uudelleen hankintaan. Noin neljä viidesosaa eri valmistajien AIO yksilöistä enemmän tai vähemmän puolikuntoisia, mitä omissa testeissä käynyt. Tuossa juuri meni kaappiin pölyttymään rutiseva H105, jossa on äänen perusteella kierrossa enemmän ilmaa kuin nestettä. CoolITin OEM tuotteet ovat olleet toimivimmasta päästä asetekkien vähintäänkin pitäessä kuun asennosta riippuvan laatuista rutinaa.

dktha

Eikös noissa Noctuoissa ole helpostikin vähintään yhtä paljon jäähdytyspinta-alaa, ainoa ero on tavallaan siinä että usein tuo kenno laitetaan kotelon kattoon joten teoriassa lämpö siirretään oikeaan paikkaan heti kättelyssä, vaikkakin ilmajäähyissäkin se usein tuupataan jo kohti takaseinän ulospuhaltavaa tuuletinta. Toisaalta sitten Noctuan yms. himmelit helposti jäähdyttää myös VRM:n samalla. Vesijäähyllähän usein joutuu tuuletinta alkaa virittämään VRM:lle kun kotelossa ei pahemmin muuten ilma liiku…

Asennuksen puolesta minusta Noctuan NH-D14 torni on todella ärsyttävä kiinnittää silloin kun emo on jo kotelossa, tuulettimista puhumattakaan.

Mitähän prosessoria tarkoitat 4.8 – 5 GHz kelloilla? Ei ainakaan enää Intelin 6-ytimisistä puhuta. :D

Ensin kaikki piuhat kiinni, sitten jäähdytin ja lopuksi napsuttelet tuulettimet kiinni jäähdytintorniin vaikeammasta päästä aloittaen piuhojen jo ollessa kiinni siellä missä pitää.

Aika kätevää, vai mitä?

Numpp4

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Jos lähdet projektiin, niin kannattaa hakea esim. 2 x normidiodi (-0.7v) ja 2 x schottky (-0.2v) diodi ja kokeilla vähän yhdistelmiä. Tuon punpun vaikerrus/narina kun ei vähene mitenkään lineaarisesti, vaan se voi jopa paheta jos osuu väärälle kierrosluvulle.

Pazcat

Oliko kommentin tarkoitus vihjata sitä että kerrankin olisi käytetty prossua jossa jäähystä on hyötyä kuten FX-9590 eikä tälläistä Intelin purkkaviritelmää joka ei jäähdy edes vessanpöntössä

+1

Mikä hemmetin 80 celsiusta? Omalla 6x1100T Phenomin vanhuksella ollaan 65 asteen (max) lämmössä 4,0 ghz kelloilla rasitustestissä, tämä siis sillä 240 kennollisella tupla-diodisäädetyllä H100:lla ja hiljaisella asetuksella. Ja täällä siis lukee että inttelin prossu nostaa 80 astetta 360 kennolla ja nostettuna vain turbotaajuuteen? Voiko turbotaajuuteen nostamista sanoa edes kellottamiseksi? Jos tiputan omassani "kesäkelloille", eli tähän turbotaajuuteeni 3,7 ghz, on lämpötila (max) helposti alle 60c. Ja tämän Inttelin Prossun TDP oli siis 84w @ 3,6 ghz ja vanhan AMD mohikaanin TDP on 125w @ 3,3 ghz.

Ei tässä voi muuta enää sanoa, kuin että tule hyvä Zeni ja korjaa nämä purkkaviritykset täältä äkkiä hemmettiin. :hammer:

Osrok

Ensin kaikki piuhat kiinni, sitten jäähdytin ja lopuksi napsuttelet tuulettimet kiinni jäähdytintorniin vaikeammasta päästä aloittaen piuhojen jo ollessa kiinni siellä missä pitää.

Aika kätevää, vai mitä?

Ei varsinaisesti. Klipsujen kiinnitys ahtaissa koteloissa on ainakin omilla kourilla aika vaikeaa. Yrittänyt samalla aina saada ne tuulettimien piuhat käärittyä nätisti sinne tuulettimien ympärille.

Kiitos hyvästä artikkelista! Itse olen tovin "haaveillut" AIO-vesijäähyn laitosta, mutta tämäkin artikkeli kertoo sen karun syy miksi sitä ei ole vielä tullut laitettua.
Täällä kritisoitiin testisetuppia. Omalta kannaltani kyseinen setup oli juuri hyvä, sillä itseäni kiinnostaa miten vesijäähy toimisi omassa koneessa, eli consumer-prossulla jossa on purukumit piitahnan tilalla. Ja huonostihan se toimii, kun koneen hiljaisuus on varsin tärkeää.

Vesijäähyn selkein etu olisi tietysti blokin pieni koko verrattuna tuulimyllyyn. Omassa koneessa HR-02 Macho peittää yhden muistipaikan ja myös yhden PCIe-X1-paikan, josta varsinkin jälkimmäinen aiheutti päänvaivaa kun ostin äänikortin. Mutta kyllä tämän artikkelin perusteella taidan vesihommat haudata pysyvästi.

Smörf

Voiko turbotaajuuteen nostamista sanoa edes kellottamiseksi.

Kyllä se kellottamista on, jos normaalisti Turbo-maksimitaajuudelle nousee vain yksi ydin, mutta tämän testikokoonpanon tapauksessa kaikkia neljää ydintä ajettiin synkissä 4,0 GHz taajuudella ja käyttöjännitettä oli myös nostettu. Intel Xtreme Tuning Utilityn mukaan laskennallinen TDP-arvo taisi olla Prime95-rasituksen aikana 120-130 watin välillä. Enemmänkin olisi toki saanut olla, mutta kuten jo aiemmin totesin, tämä epäoptimi kokoonpano oli pakon sanelema ratkaisu.

Mihin perustuu tässäkin ketjussa aikaisemmin esitetty näkemys, että testattujen AIO-vesijäähyjen jäähdytysteho suhteessa vertailun ilmajäähyyn olisi parempi, jos prosessorin tuottama lämpökuorma olisi suurempi?
Ilmaanhan se lämpö vesijäähyssäkin lopulta siirretään, eikä testattujen AIO-jäähyjen radiaattorien pinta-alat suhteessä verrokkina olleen ilmajäähyn rivaston pinta-alaan muutu miksikään, vaikka prosessorin tuottama lämpökuorma kasvaisikin.

tyyta

Mihin perustuu tässäkin ketjussa aikaisemmin esitetty näkemys, että testattujen AIO-vesijäähyjen jäähdytysteho suhteessa vertailun ilmajäähyyn olisi parempi, jos prosessorin tuottama lämpökuorma olisi suurempi?
Ilmaanhan se lämpö vesijäähyssäkin lopulta siirretään, eikä testattujen AIO-jäähyjen radiaattorien pinta-alat suhteessä verrokkina olleen ilmajäähyn rivaston pinta-alaan muutu miksikään, vaikka prosessorin tuottama lämpökuorma kasvaisikin.

Paha sanoa. Useinmiten erot kasvavat, kun vaikeutta lisätään. Ja on noita vesijäähyjä verrattu hankalammillakin prossilla ja silti ovat ilmajäähyille jääneet, joten siksi sitä kaipaisikin kunnon vesijäähyjen isoäitiä, joka näyttäisi mistä vesijäähy pissii, testiin…
Täytyy niissä jotain hyvääkin olla, kun moni sellaisista tuntuu pitävän. Hemmetin komeitahan ne on, jos on läpinäkyvät letkut ja makeen väriset nesteet. Mutta ei vielä ole itsellä mikään järkisyy auennut, vaikka ideahan niissä on tosi hyvä. Siirretään jäähdytys lähemmäs ulkoilmaa, niin teho paranee, verrattuna kotelon sisäisen ilman kierrätykseen. Käytäntö vain ei ole vakuuttanut…
Mutta mielihyvin näkisin hyvän vesijäähyn! Potentiaalia niissä mielestäni edelleen on. Implementaatiot eivät niinkään.

Hannibal_pjv

Paha sanoa. Useinmiten erot kasvavat, kun vaikeutta lisätään. Ja on noita vesijäähyjä verrattu hankalammillakin prossilla ja silti ovat ilmajäähyille jääneet, joten siksi sitä kaipaisikin kunnon vesijäähyjen isoäitiä, joka näyttäisi mistä vesijäähy pissii, testiin…
Täytyy niissä jotain hyvääkin olla, kun moni sellaisista tuntuu pitävän. Hemmetin komeitahan ne on, jos on läpinäkyvät letkut ja makeen väriset nesteet. Mutta ei vielä ole itsellä mikään järkisyy auennut, vaikka ideahan niissä on tosi hyvä. Siirretään jäähdytys lähemmäs ulkoilmaa, niin teho paranee, verrattuna kotelon sisäisen ilman kierrätykseen. Käytäntö vain ei ole vakuuttanut…
Mutta mielihyvin näkisin hyvän vesijäähyn! Potentiaalia niissä mielestäni edelleen on. Implementaatiot eivät niinkään.

Vesijäähyssä on muutama muukin pieni heikkous, joita ei ole ilmajäähyssä: mahdollisesti hiljalleen haihtuva neste, vuotoriski (tosin varmasti pieni) ja emolevyn virransyötön jäähdytys, joka ilmajäähyllä tulee sivutuotteena.

Kyllä kai 300€ custom-blokeista rakennettu jäähy pitäisi kyetä jo näyttämään suuntaa mihin vedellä pääsee. Olisi tosiaan kiintoisaa kuulla miksi lämpökuorman kasvaessa vesijäähyn pitäisi pärjätä paremmin.

Smörf

Jos lähdet projektiin, niin kannattaa hakea esim. 2 x normidiodi (-0.7v) ja 2 x schottky (-0.2v) diodi ja kokeilla vähän yhdistelmiä. Tuon punpun vaikerrus/narina kun ei vähene mitenkään lineaarisesti, vaan se voi jopa paheta jos osuu väärälle kierrosluvulle.

Kiitos vinkistä. Täytyy välipäivinä käydä shoppailemassa tarvittavat komponentit :)

Juha Kokkonen

Kyllä se kellottamista on, jos normaalisti Turbo-maksimitaajuudelle nousee vain yksi ydin, mutta tämän testikokoonpanon tapauksessa kaikkia neljää ydintä ajettiin synkissä 4,0 GHz taajuudella ja käyttöjännitettä oli myös nostettu. Intel Xtreme Tuning Utilityn mukaan laskennallinen TDP-arvo taisi olla Prime95-rasituksen aikana 120-130 watin välillä. Enemmänkin olisi toki saanut olla, mutta kuten jo aiemmin totesin, tämä epäoptimi kokoonpano oli pakon sanelema ratkaisu.

Tosiaan ajatuksena tuossa ei ollut haukkua tilastoa, vaan Murolaisten tulkintaa asiasta. Kuten joku jo mainitsikin, niin hyvän kuvanhan tämä antaa inttelin kuluttajaluokasta. Vaan osa porukasta veti taas mutkat suoriksi että: "Vesijäähyt on paskoja, kyllä edelleen skylaken-bendaava-torni on kurko".

Mielenkiintoista vaan noista TDP-arvoista, omassa yllämainitussa "mohikaanissa" laskennallinen TDP on siinä [email protected],7GHz ja [email protected],0GHz. :eek:

Kuluttaja luokan prossujen jäähdyttäminen isokennoisella aio-jäähyllä on kieltämättä aika turhaa, koska samaan lopputulokseen pääsee helpommin ja halvemmalla hyvällä ilmajäähyllä. Asia muuttuu heti, jos jäähytettävänä on joku kivi jonka lämmöntuotto on oikeesti yli 150w tdp:n puolesta ja silloinkin yleensä kokoonpanosta löytyy näyttis, joka on kiva saada samaan kiertoon.
Omasta mielestä aio-nestejäänyt on aikalailla turhakkeita, ellei kyseessä ole tilarajoituksen takia tehty ratkaisu, tai sitten työasema jonka syöreveistä löytyy 2011 kantaista lämmitintä, yksi tai tai enemmän. Vettä jos tekee mieli, niin suoraan custon setteihin, koska ne on vuosien saatossa kehittyneet hyviksi ja mukautuu kokoonpanon muuttumisen myötä pienellä vaivalla.

Aiemmin mm. Noctuan D14:aa omistaneena vaihto H100:een kannatti. Onni tärppäsi kun sain oikeasti "äänettömän" yksilön. D14 oli hyvä jäähy vaikka pohja oli kiero ja sen piti hioa tasaiseksi. Suurin syy vaihdolle oli ärsyyntyminen D14:n fyysiseen kokkoon. Käytännössä jokainen asennus mitä tein, tarkoitti jäähyn osittaista purkaamista. Näytönohjain oli alle 1cm etäisyydellä jäähystä. Klipsit muutamia millejä. Itsellä oli varmaan 4 eri valmistajan tuulettimia ja aina sai improvisoida niiden kiinnittämistä nippusiteillä.

Harmi kun Predator 360 on sen verran kallis, ettei sitä jaksa ostaa testimielessä. Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka se suoriutuu vrt nykyiseen.

Ehkä sit "Predator 420":n yhteydessä. :)

escalibur

AD14 oli hyvä jäähy vaikka pohja oli kiero ja sen piti hioa tasaiseksi.

Millä tavalla pohja oli kiero? Coolerivalmistajathan tekevät usein pohjasta tarkoituksella kuperan, jotta se muodostaa mahdollisimman hyvän kontaktin prosessorin heatspreaderin kanssa.

Juha Kokkonen

Millä tavalla pohja oli kiero? Coolerivalmistajathan tekevät usein pohjasta tarkoituksella kuperan, jotta se muodostaa mahdollisimman hyvän kontaktin prosessorin heatspreaderin kanssa.

Varovaisesti hiottu lasipöytää vasten eri karheuksilla. Kumamsti laski lämmöt tuon operaation jälkeen.

escalibur

Varovaisesti hiottu lasipöytää vasten eri karheuksilla. Kumamsti laski lämmöt tuon operaation jälkeen.

Kuperalta näyttäisi tuon kuvan perusteella, eli kyseessä ei ole vika vaan ominaisuus. Riippuu toki varmasti käytetystä prosessorista ja tahnasta miten tuo muotoilu vaikuttaa lämpöihin. Intelin prosessoreissa on ainakin käsittääkseni usein käytetty hieman koveria heatspreadereita. Monet valmistajat sanovat myös jättävänsä pohjan tarkoituksella hieman karheaksi/uritetuksi, jotta lämpötahna leviää paremmin. Tiedä häntä mikä on sitten totuus, koska muuttujia on aika paljon.

Koska muuttujia on niin paljon, itse suosisin suoria blokkeja. Muistaakseni Megahalemsissa ja Machossa taisi olla "peilipinta", eli ainakin D14:aa suorempi pohja. Toki pelkkä peili ei vielä tarkoita että pinta olisi tasainen, mutta sen on helpompaa testata heijastamalla siihen esim viivakoodin.

Mielestäni tuollainen "kissa & hiiri" leikki on ongelmallinen, koska useasti siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Epäilen että parhaimmat prossublokit ovat yhtä kuperia ja että niidenkin kohdalla kyse on ominaisuudesta.

Harrastukset ovat muuttuneet melkoisiksi metallihommiksi, kun jäähyjä pitää hiota, prossujen IHS:ia irrotella ja Skylaken kohdalla otetaan vanhan kunnot shimmit käyttöön. :D

[​IMG]

escalibur

uurin syy vaihdolle oli ärsyyntyminen D14:n fyysiseen kokkoon. Käytännössä jokainen asennus mitä tein, tarkoitti jäähyn osittaista purkaamista. Näytönohjain oli alle 1cm etäisyydellä jäähystä. Klipsit muutamia millejä.

Itsellä kun on tuo Accelero Hybrid III, niin selkäpuolella oleva heatsink ottaa kiinni Machoon. :D On muuten helvetillistä irroitella näytönohjainta PCI-e lukkoklipsin takia kun sekä prossucooleri että tuo näyttiksen heatsink on tiellä.

9700 Pro

Itsellä kun on tuo Accelero Hybrid III, niin selkäpuolella oleva heatsink ottaa kiinni Machoon. :D On muuten helvetillistä irroitella näytönohjainta PCI-e lukkoklipsin takia kun sekä prossucooleri että tuo näyttiksen heatsink on tiellä.

Puisella kynällä oon ite aukonu, X99 emossa oli vielä ahtaampi kuin z97 itx emossa, joutu prossujäähystä jättää toisen tuuletinklipsun pois.

ITX:

Spoiler

Kas, tässä ketjussa päästiin melkein 50 viestiä eteenpäin ennen kuin juttu karkasi sivuraiteille.

P.S. Miksi niitä muisteja ja/tai näyttiskortteja pitäisi alvariinsa irrotella, jos kerran kone toimii OK? Itse en keksi mitään muuta järkevää syytä kuin osan rikkoutuminen ja vaihto uuteen, tai päivitys parempaan, mutta tätä tapahtuu korkeintaan kerta pari koko koneen elinkaaren aikana nykyisellä komponenttien kehitysnopeudella.

tyyta

P.S. Miksi niitä muisteja ja/tai näyttiskortteja pitäisi alvariinsa irrotella, jos kerran kone toimii OK? Itse en keksi mitään muuta järkevää syytä kuin osan rikkoutuminen ja vaihto uuteen, tai päivitys parempaan, mutta tätä tapahtuu korkeintaan kerta pari koko koneen elinkaaren aikana nykyisellä komponenttien kehitysnopeudella.

Eli jos sinun päivitystahtisi on tuon mukainen, niin kaikkien muidenkin pitäisi olla? :think: Osa harrastajista tuppaa päivittämään rautaansa melko usein, olkoot kyseessä binnaus, eri mallien testaus tai ties mikä. Meitä on moneen lähtöön, joten annetan kaikkien kukkien kukkia. :)

Kevyitä Predator 360 suorituskykymittauksia Sohvalandiasta sigun setupilla:

Core i7 4790k @ 4,6GHz (1,318v) -> Witcher 3 session max lämpötilat 61c
Evga 980ti EK full cover blokilla @ 1505Mhz boost (+38mV) -> Witcher 3 session max lämpötilat 52c

Kyseessä oli 1. iteraatiokierros, fan curve oli asetettu melko maltilliseksi, koska olen suhteellisen tarkka äänisaasteen minimoimisesta. Max tehoja ei tullut testattua, koska ei sitä ujellusta kauaa jaksa kuunnella.

Subjektiivinen mökämittaus: desktop käytössä käytännössä äänetön, tehokäytössä ylikellotettuna siedettävä kuulokkeet päässä.

Oma Predatorini on kärsinyt laatuongelmista joista itkeskelin toisessa säikeessä. Potentiaalia on, mutta turha ylimääräinen säätö laskee coolerin arvoa omasta vinkkelistäni rajusti.

Offtopic:
Seuraava setuppini taitaa olla taas ilmajäähdytteinen. Ainakin CPU:n osalta. Mielestäni on hyvä kuitenkin kokeilla eri variaatioita, sillä übertehokkaan ja oikeasti hiljaisen kokonaisuuden rakentaminen on erityisen hauskaa puuhaa. Näillä mennään kuitenkin toistaiseksi, ennen kuin taas puran koko paskan ja siirrän settini johonkin SFF rypistykseen ;). Ehkä sitten Pascalin aikoihin.

Kiitos arvostelusta.

AIO vesijäähyjen huonoutta kommentoiville: nuo kaikki 3 AIO vesijäähyä painelevat suorituskyvyssä Phanteksista ohi, kun lyödään kunnon tulikivi testiin. Esim. LGA2011 kantainen prossu @4.5GHz+ tai Skylake 6700k @4.5GHz+

Phanteks ei ole päässyt missään muualla tasoihin tuon Corsair H110i GT:n kanssa, mutta tässä oli tosiaan kesyt kellotukset käytössä.

Anvirol

Kiitos arvostelusta.

AIO vesijäähyjen huonoutta kommentoiville: nuo kaikki 3 AIO vesijäähyä painelevat suorituskyvyssä Phanteksista ohi, kun lyödään kunnon tulikivi testiin. Esim. LGA2011 kantainen prossu @4.5GHz+ tai Skylake 6700k @4.5GHz+

Phanteks ei ole päässyt missään muualla tasoihin tuon Corsair H110i GT:n kanssa, mutta tässä oli tosiaan kesyt kellotukset käytössä.

Millä perusteella AIO-vesijäähyn jäähdytysteho nousee esim. mainitsemaasi Phanteksia enemmän lämpökuorman kasvaessa, koska molemmissa lämpö siirretään loppupeleissä ilmaan?

tyyta

Millä perusteella AIO-vesijäähyn jäähdytysteho nousee esim. mainitsemaasi Phanteksia enemmän lämpökuorman kasvaessa, koska molemmissa lämpö siirretään loppupeleissä ilmaan?

Ei tuossa Anvirol maininnut mitään jäähdytystehon nousemisesta. Ennemminkin hän taisi viitata siihen, että tornimallissa ilmajäähyssä saattaa jäähdytyskapasiteetti loppua kesken ennen näitä suurikennoisia nestejäähyjä.

Millä perusteella esim. Phanteksin ilmajäähyn kapasiteetti loppuu kesken vaikkapa lämpökuormalla 1,5X, jos se lämpökuormalla X on parempi kuin testatut AIO-jäähyt. Kaiketi metallien ja ilman lämmönjohtavuus/-siirtokyky peräti paranee kun lämpötilaero (prosessorin lämpötila vs. ilman lämpötila) prosessorin tuottaman lämpökuorman vuoksi kasvaa – näin pitäisi olla ainakin termodynamiikan lakien perusteella.

P.S. Esim. tässä vertailussa kävi juuri päinvastoin, eli hyvän ilmajäähyn ja AIO-vesijäähyn ero jäähdytystehossa pieneni kun prosessorin tuottama lämpökuorma kasvoi (3,3 GHz vs. 4,3 GHz kellotaajuus) –
http://www.techspot.com/review/756-water-cooling-vs-air-cooling/page3.html

tyyta

Millä perusteella esim. Phanteksin ilmajäähyn kapasiteetti loppuu kesken vaikkapa lämpökuormalla 1,5X, jos se lämpökuormalla X on parempi kuin testatut AIO-jäähyt. Kaiketi metallien ja ilman lämmönjohtavuus/-siirtokyky peräti paranee kun lämpötilaero (prosessorin lämpötila vs. ilman lämpötila) prosessorin tuottaman lämpökuorman vuoksi kasvaa – näin pitäisi olla ainakin termodynamiikan lakien perusteella.

P.S. Esim. tässä vertailussa kävi juuri päinvastoin, eli hyvän ilmajäähyn ja AIO-vesijäähyn ero jäähdytystehossa pieneni kun prosessorin tuottama lämpökuorma kasvoi (3,3 GHz vs. 4,3 GHz kellotaajuus) –
http://www.techspot.com/review/756-water-cooling-vs-air-cooling/page3.html

Tuossa sinun esimerkissä on ylikellotettu maltillisesti 4,3 GHz ja ilmeisesti ilman volttokorotuksia. Tällöin lämpökuormaa ei tule kovinkaan paljoa..

Joku MuroBBS:n asiantuntija voi halutessaan toimittaa tieteelliset selvitykset asiasta. Ilmajäähyt tippuvat pois kyydistä, kun lämpökuorma kasvaa kovemmilla kellotuksilla eikä jäähdytyspinta-alaa tai lämmönsiirtokykyä ole riittävästi. Yleensä jäähyillä on jokin TDP maksimi.

http://www.overclock3d.net/reviews/cases_cooling/fractal_design_kelvin_s36_review/7
Esim. yllä olevassa testissä yksikään ilmajäähy ei selvinnyt 4,6 GHz kerhoon, vaikka 4GHz kellotaajuudella esim. NH D-15 ja Kelvin S36 oli n. 1 asteen ero.

http://www.madshrimps.be/articles/a…esign-Kelvin-S36-360mm-Liquid-Cooler-Review/4
@3,9 GHz Noctua NH-D15 vs Kelvin S36 eroa n. 1 aste, mutta @4,5GHz ero on kasvanut 12,2 asteeseen Kelvin S36:n hyväksi.

Anvirol

Tuossa sinun esimerkissä on ylikellotettu maltillisesti 4,3 GHz ja ilmeisesti ilman volttokorotuksia. Tällöin lämpökuormaa ei tule kovinkaan paljoa..

Joku MuroBBS:n asiantuntija voi halutessaan toimittaa tieteelliset selvitykset asiasta. Ilmajäähyt tippuvat pois kyydistä, kun lämpökuorma kasvaa kovemmilla kellotuksilla eikä jäähdytyspinta-alaa tai lämmönsiirtokykyä ole riittävästi. Yleensä jäähyillä on jokin TDP maksimi.

http://www.overclock3d.net/reviews/cases_cooling/fractal_design_kelvin_s36_review/7
Esim. yllä olevassa testissä yksikään ilmajäähy ei selvinnyt 4,6 GHz kerhoon, vaikka 4GHz kellotaajuudella esim. NH D-15 ja Kelvin S36 oli n. 1 asteen ero.

http://www.madshrimps.be/articles/a…esign-Kelvin-S36-360mm-Liquid-Cooler-Review/4
@3,9 GHz Noctua NH-D15 vs Kelvin S36 eroa n. 1 aste, mutta @4,5GHz ero on kasvanut 12,2 asteeseen Kelvin S36:n hyväksi.

Eräs merkittävä tekijä lienee myös se, miten tehokkaasti kotelon oma ilmankierto on järjestetty. Varsinkin ilmajäähyn osalta viileän jäähdytysilman saanti ja lämmenneen ilman poistaminen kotelosta vaikuttaa merkittävästi sen jäähdytystehoon. AIO- ja custom vesijäähyillä tämä ei yleensä ole läheskään niin suuri ongelma, jos vaan radiaattorinkennon ja sen tuulettimen/tuulettimet osaa asentaa oikein. Termodynamiikan lakien perusteella sekä ilma- että nestejäähyn (Koska niissäkin lämpö siirretään lopulta kennon läpi kulkevaan ilmaan) jäähdytystehon kannalta eniten vaikuttavia tekijöitä ovat:

* jäähdytyspinta-ala
* sen läpi virtaavan ilman määrä, lämpötila ja kosteus

Jos em. suureet ovat sekä ilma- että nestejäähyssä samat, ei lämpökuormalla pitäisi olla vaikutusta jäähdytystehoon. Ollakseen ilmajäähyä parempi, pitää nestejäähyn radiaattorissa olla joka suurempi jäähdytyspinta-ala ja/tai sen läpi pitää kulkea joko enemmän ja/tai viileämpää ja/tai kosteampaa ilmaa. Tämän viestiketjun motivaattorina toimineen AIO-jäähyjen testin perusteella ei voi sanoa mitään varmaa siitä, olisiko yksikään testatuista AIO-jäähyistä merkittävästi referenssi Phanteksia parempi, jos lämpökuormaa nostettaisiin, koska erityisesti niiden jäähdytyspinta-alaa koskevat tiedot ovat puutteelliset.

P.S. Todettakoon vielä, että alimmat lämpötilat kaikilla jäähyillä saavutettiin suurimmilla tuulettimien kierrosluvuilla, mutta AIO-jäähyillä kierrosluku oli n. 2000 rpm. kun taas Phanteksilla vain 1200 rpm. Lisäksi AIO-jäähyissä oli kolme tuuletinta, mutta Phanteksissa vain kaksi, joten karkeasti arvioiden ilmamäärien suhde oli AIO-jäähyjen eduksi 2 : 1. Miten olisi Phanteks pärjännyt, jos sen läpi olisi puskettu kaksinkertainen jäähdytysilmamäärä?

tyyta

P.S. Todettakoon vielä, että alimmat lämpötilat kaikilla jäähyillä saavutettiin suurimmilla tuulettimien kierrosluvuilla, mutta AIO-jäähyillä kierrosluku oli n. 2000 rpm. kun taas Phanteksilla vain 1200 rpm. Lisäksi AIO-jäähyissä oli kolme tuuletinta, mutta Phanteksissa vain kaksi, joten karkeasti arvioiden ilmamäärien suhde oli AIO-jäähyjen eduksi 2 : 1. Miten olisi Phanteks pärjännyt, jos sen läpi olisi puskettu kaksinkertainen jäähdytysilmamäärä?

Ainakaan Muropaketin aiemmissa cooleritesteissä (http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/high-end-prosessoricoolerit-vertailussa-kevat-2014/6/) tuulettimien määrän tai tuuletinnopeuden lisäämisestä yli tuon 1200-1500 RPM tason ei ole ollut merkittävää suorituskykyhyötyä tornicoolereissa. Toki ero näkyy varmasti selvemmin, mitä suurempi lämpökuorma on kyseessä.

Vaihdoin vanhan Corsair H100 jäähyn tähän Fractal D. Kelvin S36 ja lämmöt tippuivat parhaimmillaan 20 asteella.

Useamman päivän ajan ajellut nyt 3930k prossua 1,4v @ 4.6 GHz.
IntelBurnTest Maximum testi, joka kestää n. 1,5h (16GB) nostaa yhden ytimen 76 asteeseen, mutta keskiarvo on n. 70 astetta.

Miinusta tulee äänekkäistä tuulettimista, mutta kaapista löytyy myös Gentle Typhoon AP15 tuulettimia.
Testailen noita varmaan jossain vaiheessa, jos kyllästyn nykyisiin.

Tuulettimet on joka tapauksessa kytkettynä fan controlleriin, joten eipähän tarvitse ajella maksimi kierroksilla.

Fractal ei näemmä ole paljoa huudellut, kun tästä on tullut päivitetty versio jossa on pumpun jännitteenalentaja mukana, sekä uudet tuulettimet.

 • Pump resistor included for the ability to optimize the system to a lower noise level, while maintaining impressive performance levels
 • Dynamic GP-12 PWM fans for quiet operation with significantly large airflow
 • Wide PWM speed range, 500-2000 RPM, providing accurate and better fan speed control with quieter operation

http://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling/s36

sawe

Fractal ei näemmä ole paljoa huudellut, kun tästä on tullut päivitetty versio jossa on pumpun jännitteenalentaja mukana, sekä uudet tuulettimet.

 • Pump resistor included for the ability to optimize the system to a lower noise level, while maintaining impressive performance levels
 • Dynamic GP-12 PWM fans for quiet operation with significantly large airflow
 • Wide PWM speed range, 500-2000 RPM, providing accurate and better fan speed control with quieter operation

http://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling/s36

Uudistuksista on uutisoitu Muropaketissa viime kesäkuussa: http://muropaketti.com/fractal-desi…itx-koteloita-ja-uudistettuja-nestecoolereita

Tämä testissä ollut Kelvin S36 edusti juurikin tuota uudistettua versiota, kuten mm. GP-12 PWM -tuulettimista saattaa päätellä.

Muropaketin uusimmat