UUSIMMAT

Fractal Design Kelvin S36

20.12.2015 20:02 | Juha Kokkonen | 61

kelvins36_1

Ruotsalaistaustainen Fractal Desing on valloittanut tällä vuosikymmenellä vahvan aseman kotelomarkkinoilta, mutta sen lisäksi yrityksen valikoimista on viime vuoden kesästä lähtien löytynyt myös nestejäähdytystuotteita. Mallistoon kuuluu kolme erikokoista esitäytettyä nestecooleria – yhden tuulettimen T12, kahden tuulettimen S24 ja kolmen tuulettimen S36. Niitä kaikkia yhdistää käyttäjän laajennettavissa oleva rakenne. Kelvin S24 -mallia testattiin Muropaketissa kuluvan vuoden helmikuussa. Tänä kesänä Kelvin-mallit kokivat pientä päivitystä mm. tuulettimien ja muutamien yksityiskohtien myötä ja otimmekin tähän testiin mukaan uudistetun Kelvin S36 -mallin. Valmistajan veroton suositushinta Kelvin S36:lle on 99,90 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan sen hinta Suomessa on edullisimmillaan noin 155 euroa.

Fractal Design on pakannut Kelvin S36:n mustaan pahvipakkaukseen, jonka pinnassa on turkoosinsinisiä yksityiskohtia sekä selkeitä kuvia sisältä löytyvästä tuotteesta. Pakkauksen sisällä tavarat on suojattu ruskean kierrätyspahvista valmistetun kaukalon avulla, joka on huomattavasti EKWB:n käyttämää muoviratkaisua luontoystävällisempi.

kelvins36_2

Toisin kuin vertailutoverinsa tapauksessa, Kelvin S36:n pakkauksesta purkautuu runsas määrä osia ja tarvikkeita. Itse jäähdytysjärjestelmän lisäksi toimitussisältöön lukeutuu kolme 120 mm tuuletinta, tuulettimien haaroitusjohto, pumpun nopeudenalennuskaapeli, tuulettimien kiinnitysruuvit, jäähdyttimen kiinnitysruuvit, asennustarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, gramman ruiskullinen lämpötahnaa sekä käyttö- ja takuuohjeet.

kelvins36_5

Ensisilmäyksellä Kelvin S36 näyttää tutulta pienempään S24-malliin tutustuneelle sekä muutenkin varsin tyypilliseltä esitäytetyltä nestejäähdytysjärjestelmältä. Hieman tarkemmin tutkimalla kokonaisuudesta löytyy kuitenkin yksityiskohtia, jotka erottavat Kelvin S36:n massasta. Esimerkiksi kierrettävät puristusliittimet viittaavat nestekierron olevan suunniteltu laajennettavaksi, eikä jäähdyttimessä pilkottava kuparin sävykään ole kovin tyypillistä edullisissa valmispaketeissa.

kelvins36_6

Fractal Design toimittaa Kelvin S36:n esitäytettynä ja käyttövalmiina, kuten tähän coolerikonseptiin kuuluu. Cooleri on Alphacoolin valmistama ja se koostuu 360 mm jäähdyttimestä, kolmesta 120 mm tuulettimesta, mustista jousipäällysteisistä letkuista sekä pumpun sisältävästä kuparipohjaisesta blokkiyksiköstä. Yhteensopivuus luvataan kaikkien viimeaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Fractal Design lupaa tuotteelleen kahden vuoden takuun.

kelvins36_8

Nimellisesti 360 mm:n kokoisen jäähdyttimen ulkomitat ovat 397 x 124 x 30 mm. Mustaksi maalattu jäähdytin rakentuu alumiinisista ulkokuorista, kuparisista jäähdytysrivoista, nestekanavista sekä päätykammioista. Käytännössä jäähdytysrivaston tehollinen paksuus on mittauksiemme mukaan noin 20 mm. Jäähdytysripojen tiheys on puolestaan 14 FPI (ripaa per tuuma), joka on käytännössä kohtalaisen harva (etenkin valmisnestecoolereissa) ja mahdollistaa matalanopeuksisten tuulettimien tehokkaan hyödyntämisen. Jäähdyttimen molemmin puolin löytyy kierteistetyt kiinnityspisteet kolmelle 120 mm tuulettimelle ja niiden alla on suojalevyt, jotka estävät ylipitkien ruuvien tunkeutumisen jäähdytysrivastoon.

kelvins36_9

Letkuliitännät löytyvät jäähdyttimet toisesta päädystä ja niille on omat erilliset nestekammionsa. Kierrettävät puristusletkuliittimet ovat messinkiä ja niiden kiinnitys kennoon on toteutettu standardikokoisilla G 1/4″ -kierteillä. Toisin sanoen käyttäjä voi halutessaan avata ne ja tarvittaessa vaikkapa vaihtaa toisenlaisiin. Jäähdyttimen päässä liittimet ovat kiinteää mallia, eli ne eivät pääse pyörimään vapaasti letkujen mukana.

kelvins36_10

Letkujen pituus on Kelvin S36:ssa 320 mm ja niiden ympärillä kiertää metallinen jousi, joka estää letkujen taipumista lommolle. Letkujen materiaali on mustaa PVC-muovia ja ne ovat melko pehmeät ja taipuisat. Letkujen ulkoläpimitta on 11 mm ja sisäläpimitta kahdeksan millimetriä. Letkujen väriksi on valittu musta, koska se estää valmistajan mukaan UV-valon tunkeutumista järjestelmään ja näin hillitsee levän kasvamista nestekiertoon.

kelvins36_3

Kelvin S36:n mukana toimitettavat kolme 120 mm tuuletinta ovat peräisin Fractal Designin alkuvuodesta julkaisemasta Dynamic-sarjasta ja malliltaan GP-12 PWM. Tuulettimien seitsenlapaiseen roottoriin on muotoiltu melutason pienentämiseksi ”trip wire” -kohouma lapojen etureunan selkäpuolelle sekä pieni sahalaitakuvio lapojen jättöreunan sisänurkkaan. Dynamic-malliston tuulettimien navassa on käytetty FDB-nestelaakerointia sekä vastatasapainomagneettia eliniän maksimoimiseksi (40 000 tuntia).

Valmistajan ilmoittama nopeusalue tuulettimille on 500-2000 RPM, joka saavutetaan 20-100 % PWM-säätöalueella. Maksimiarvo melulle on 32,2 dBA, ilmavirralle 87,6 CFM ja paineentuotolle 23 Pa.

kelvins36_11

Kelvin S36:n blokkiyksikön kuoret ovat mustaa muovia ja sen ulkomitat ovat 69 x 69 x 40 mm. Blokin sisälle on integroitu keraamisesti laakeroitu pumppu, jonka teho on 3,2 wattia. Sen tuottama tilavuusvirta on 72 litraa tunnissa ja maksimi paineentuotoksi ilmoitetaan 1 mH2O, eli noin 0,1 baaria. Pumpun pyörimisnopeus on 12 voltin jännitteellä 2400 RPM ja melutaso 25 dBA. Pumpun nopeutta ja melutasoa voi laskea mukana toimitettavalla yhdeksän voltin jänniteadapterilla. Virtansa pumppu ottaa tavallisen kolmepinnisen tuuletinliitännän kautta. Valmistajan mukaan pumpun teho on riittävä ylimääräisen blokin tai jäähdyttimen lisäämiseksi nestekiertoon.

Letkuliitännät on toteutettu blokkiyksikön kylkeen kääntyvin 90-asteen kulmaliittimin. Liittimet ovat kiinni standardikokoisissa G 1/4″ -kierteissä. Kuvassa oikeanpuolimmainen liitin on sisäänmeno ja vasemmanpuolimmainen ulostulo. Blokin vastakkaiselta sivulta löytyy täyttö- ja ilmausproppu, joka aukeaa kuusiokoloavaimella. Pakkauksen mukana toimitetaan myös toinen proppu, joka sopii talttapäisellä meisselillä tai kolikolla avattavaksi.

kelvins36_12

Blokkiyksikön pohjasta löytyy 55 x 55 mm kokoinen kuparilevy, joka toimii kontaktipintana prosessorin lämmönlevittäjän kanssa. Kuparipohjan sisäpinnassa on käytetty mikrokanavatekniikkaa, joka tehostaa lämmön siirtymistä nesteeseen. Neste syötetään mikrokanaviin suihkutussuuttimen (jet plate) läpi. Kuparipohjan pinta on viimeistelty puolikiiltäväksi, mutta siinä on nähtävissä melko selkeitä ja syviä hiontajälkiä. Pohjan todettiin olevan keskeltä molempiin suuntiin hieman kupera, joka on hyvin tyypillistä nykypäivän suorittimien kanssa.

kelvins36_4

30-sivuinen asennusohjekirjanen on kuvitettu selkeillä mustavalkoisilla kuvilla, joissa keskeiset kohteet on korostettu turkoosilla värillä. Tekstiä on vähän, sillä sen käyttö rajoittuu lähinnä kuvien yläpuolella sijaitseviin otsikoihin. Otsikoinnit on kirjoitettu yhdeksällä kielellä, joiden joukossa ei kuitenkaan ole suomea. Järjestelmän laajentamisesta mainitaan lyhyesti lähinnä yhdellä sivulla, jossa lisätietoja kerrotaan löytyvän valmistajan nettisivuilta.

kelvins36_2_2

Kelvin S36:n mukana toimitetaan asennustarvikkeet sekä Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011- (kuvassa vasemmalla) sekä AMD:n AM- ja FM-kannoille (kuvassa oikealla). Kiinnitysruuvit on jätetty käyttäjän kiinnitettäväksi metallisiin asennuslevyihin. Esimerkkitapauksessa asennamme coolerin LGA 1150 -kantaiselle emolevylle.

kelvins36_7

Kelvin S36:n asennus kannattaa aloittaa ruuvaamalla tuulettimet kiinni jäähdyttimeen. Mukana toimitetaan 12 kpl pitkiä ruuveja tuulettimien kiinnittämiseen. Fractal Design suosittelee tuulettimien asentamista puhaltamaan kennon läpi (jota noudatimme), mutta käyttäjä voi toki suorittaa tuulettimien sijoittamisen oman tarpeensa ja harkintansa mukaan.

kelvins36_13

kelvins36_14

Blokki valmistellaan asennusta varten kiinnittämällä sen reunoille prosessorikannan kanssa yhteensopivat kiinnitysraudat. Kuvassa näkyy Intelin LGA-kannoille tarkoitetut raudat, joiden kulmiin käyttäjän on itse ruuvattava kiinni jousin varustetut sormiruuvit. Ruuvit lukitaan paikalleen pienillä muttereilla, joka vaatii pientä näpräämistä. Lisäksi mutterit saattavat hiljalleen löystyä sormiruuveja käyttäessä, joten lukkorengasratkaisu olisi sopinut käyttötarkoitukseen paremmin. Olisikin toivottavaa, että Fractal Design toimittaisi kiinnikkeet valmiiksi ruuveilla varustettuna.

Kun sormiruuvit ovat paikallaan, liu’utetaan kiinnitysraudat blokin pohjan reunoilta löytyviin uriin. Kiinnitysrautojen sakaroissa on pienet kynnet, jotka lukittuvat kiinni toisiinsa.

kelvins36_15

Kun blokin kiinnitys on valmisteltu, tulee emolevyn taustapuolelle asetettavan muovisen taustalevyn vuoro. Sen sakaroiden päissä on vapaasti liikkuvat metalliset kierreosat, jotka säädetään emolevyn kiinnitysreikien kohdalle. Säädettävät osat saisivat olla tiukemmat tai vaihtoehtoisesti säätyä portaittain, sillä ne pääsevät helposti liikahtamaan väärään kohtaan taustalevyä liikutellessa. Se tuo oman hankaluutensa erityisesti silloin, kun asennusta suoritetaan emolevyn ollessa kiinni kotelossa.

kelvins36_16

Viimeisenä blokin asennusvaiheena se asetellaan prosessorin päälle ja ruuvit kiristetään kulmittain loppuun asti. Ruuvit osoittautuivat siinä määrin tiukoiksi, että niiden kiertäminen sormin pienestä otepinnasta ei ollut mahdollista, vaan toimenpiteeseen käytettiin apuna ruuvimeisseliä. Kelvin S36:n blokki on Predatorin blokkia korkeampi, mutta sen lisäksi myös sivusuunnassa tarvitaan hieman enemmän tilaa, sillä letkulähdöt sijaitsevat sen kyljessä. Kuvan esimerkkiasennuksessa yhteensopivuusongelma muistipaikkojen kanssa oli vain millien päässä.

kelvins36_17

kelvins36_18

Jäähdyttimen asennuksen suhteen pätevät samat säännöt kuin Predatorin kanssa. Jos emolevy on valmiiksi kotelossa kiinni, kannattaa jäähdytin kiinnittää koteloon ennen blokkia. Kelvinin kanssa jäähdyttimen sijoittelun suhteen ei ole rajoitteita. Me asensimme sen testikokoonpanoon valmistajan suositusten mukaisesti niin, että jäähdytin kiinnitettiin kotelon kattoon ja tuulettimet sen alapintaan puhaltamaan ilmaan kennon läpi. Tuulettimet on jätetty käyttäjän kiinnitettäväksi, joka tarkoittaa käytännössä pientä ruuvailuhetkeä 12 ruuvin parissa.

Jäähdyttimen sijoituspaikkaa suunnitellessa on luonnollisesti huolehdittava, että kotelosta löytyy sille riittävästi tilaa. Käytännössä jäähdytin tuulettimineen on 55 mm paksu ja kotelon pituussuunnassa on löydyttävä noin 400 mm:n vapaa tila. Tietysti kotelossa pitää olla myös kolme vierekkäistä kiinnityspaikkaa 120 mm tuulettimille. Kokonaisuudessaan Kelvin S36:n asennus on helppoudeltaan samaa luokkaa Predator 360:n kanssa. Blokin kiinnitys on Kelvinissä hieman helpompi, vaikka parannettavaakin vielä löytyy. Jäähdyttimen asennus on hieman helpompaa pienempien ulkomittojen ja rajoitusten puuttumisen ansiosta, mutta tuulettimien asennus vaatii hieman ylimääräistä työtä.

Huomioita asennuksesta:

 • Blokin kiinnityksen taustalevyn toteutuksessa olisi parannettavaa.
 • Blokin kiinnitysruuvien toteutus on hieman kömpelö.
 • Blokkiyksikön letkuliitännät saattavat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia muistien kanssa.
 • Jäähdyttimen asennon voi valita vapaasti.
 • Tuulettimien kiinnitys jäähdyttimeen on jätetty käyttäjän kontolle.

 

Sisältö

 1. Esittely
 2. EKWB Predator 360
 3. Fractal Design Kelvin S36
 4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittaukset
 5. Yhteenveto
Keskustelu

Nyt tulee kritiikkiä liittyen testikokoonpanon valintaan. Mitenhän olisivat tulokset käyttäytyneet erityisesti suhteessa ilmajäähdytykseen, jos testissä olisi ollut käytössä vaikka LGA2011v3-kantainen prosessori tuon Haswell 4570:n sijaan (eikös se ole i5 eikä i7 BTW)? Tuo testikokoonpano kun ei prosessorin osalta kovin kummoista wattimäärää noilla kelloilla ja volteilla puske pihalle. Lisämuuttujana on heatspreaderin ja coren väliset pilipalitahnat. Toisin kuin aikaisempi versio aiheesta tuo uusi testikokoonpano ei oikein vastaa omaa näkemystäni käyttökohteesta, johon ensimmäisenä olisin ollut järeää AIO-pakettia laittamassa vaan ollaan vielä tiukasti heatpipe-tornicoolerialueella.

Omassa mielessäni haussa on lähinnä sellainen tilanne, jossa ilmajäähdyttimestä alkaa ylikellotetun prosessorin kanssa loppumaan jäähdytysteho kesken ja sitä yritettäisiin lähteä parantamaan AIO-paketin avulla. Tässä testissä tilanne näyttäisi olevan se, että erot Phanteksin ilmajäähyyn ovat hyvin pieniä tietyllä tuulettimien kierrosluvulla (n. 1200 rpm) kun prosessori käy koko ajan kuumana nimenomaan ytimen ja heatspreaderin välisen puutteellisen lämmönsiirtokyvyn johdosta. AIO-paketin mahdollisesti parempi jäähdytyspotentiaali raskaassa kuormassa ei pääse tässä testissä esille.

459

Nyt tulee kritiikkiä liittyen testikokoonpanon valintaan. Mitenhän olisivat tulokset käyttäytyneet erityisesti suhteessa ilmajäähdytykseen, jos testissä olisi ollut käytössä vaikka LGA2011v3-kantainen prosessori tuon Haswell 4570:n sijaan (eikös se ole i5 eikä i7 BTW)? Tuo testikokoonpano kun ei prosessorin osalta kovin kummoista wattimäärää noilla kelloilla ja volteilla puske pihalle. Lisämuuttujana on heatspreaderin ja coren väliset pilipalitahnat. Toisin kuin aikaisempi versio aiheesta tuo uusi testikokoonpano ei oikein vastaa omaa näkemystäni käyttökohteesta, johon ensimmäisenä olisin ollut järeää AIO-pakettia laittamassa vaan ollaan vielä tiukasti heatpipe-tornicoolerialueella.

Omassa mielessäni haussa on lähinnä sellainen tilanne, jossa ilmajäähdyttimestä alkaa ylikellotetun prosessorin kanssa loppumaan jäähdytysteho kesken ja sitä yritettäisiin lähteä parantamaan AIO-paketin avulla. Tässä testissä tilanne näyttäisi olevan se, että erot Phanteksin ilmajäähyyn ovat hyvin pieniä tietyllä tuulettimien kierrosluvulla (n. 1200 rpm) kun prosessori käy koko ajan kuumana nimenomaan ytimen ja heatspreaderin välisen puutteellisen lämmönsiirtokyvyn johdosta. AIO-paketin mahdollisesti parempi jäähdytyspotentiaali raskaassa kuormassa ei pääse tässä testissä esille.

Ihan aiheellista kritiikkiä. Olisin käyttänyt vanhaa Core i7-950 -pohjaista kokoonpanoa, jos se olisi ollut mahdollista. Tuo Predator 360:n yhteensopimattomuus tuli vastaan vasta asennusvaiheessa ja siitä johtuen seurasi erinäisiä ongelmia dominoefektin lailla useamman eri asian suhteen. Tästä johtuen alunperin marraskuun lopulle kaavaillun jutun julkaisu myöhästyi selvästi. Ilman tiukkaa aikataulua ja edellä mainittuja ongelmia testikokoonpanoksi olisi varmasti järjestetty jokin käyttötarkoitukseen optimaalinen ja vielä enemmän lämpöä tuottava tapaus. Nyt testikokoopanoa jouduttiin vaihtamaan pakolla, eikä sitä päästy suoranaisesti valitsemaan. Tätä kokoonpanoa ei ole tarkoitus käyttää tulevissa cooleriartikkeleissa.

EDIT: Olin muuten merkinnyt prosessorin mallinumeron jostain syystä väärin. Kokoonpanossa käytettiin siis Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz vakiokellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä.

Peruskäyttäjälle tämänkin testin viesti lienee selvästi se, että kunnon ilmajäähyllä pääsee samaan tulokseen paljon halvemmalla ja yleensä myös hiljaisemmin. Lisäksi kunnon ilmajäähyn kestoikä on moninkertainen AIO valmisvesijäähyihin verrattuna, joiden pumppu hajoaa yleensä parissa vuodessa, eikä sitä pahimmillaan pysty edes uusimaan.

P.S. Itsellä tosin 2-koneessa (Q9550 CPU) itse kasattu vesijäähy, jossa Swiftech:in MCP655 pumppu ja Zalman Reserator II:n kenno sekä jokin halpa perusblokki, joista kallein osa oli käytettynä 50,00€:lla ostettu pumppu. Zalmanin kenno maksoi muistaakseni 10€ ja blokki taisi olla ilmainen. Lämmöt ovat tavanomaisessa käytössä n. 35 astetta ja systeemi on täysin äänetön, koska pumpun pyörimisnopeus on säädetty minimiin.

P.S.S. Vaikka pumpulle annetaankin 5 vuoden / 50 000 käyttötunnin takuu, olen jo joutunut vaihtamaan omaani alle 2000h:n käytön jälkeen moottorin käynnistymistä avittavan kondensaattorin, joka tosin maksoi vain pari euroa.

Ilmajäähyissä on kans se etu, et jos puhallin hajoaa, niin heatsink pystyy jäähdyttää hieman myös passiivisena. Niin ja ilmajäähyl emon vrm jäähtyy paremmin (varauksin, riippuu jäähystä).

Itse hommasin aikoinani valmisnestejäähyn pelkästään ulkonäön takia ja ei ole tarvinnut pettyä muutenkaan. Vakiotuuletin mölysi reilusti, mutta sen vaihtamisen jälkeen melu on aivan olematonta. Pumppukaan ei paljoa surise, kun säätää sen nopeuden manuaalisesti tuuletincontrollerista. Äänekkäin osa onkin yksi mekaaninen kiintolevy jota en ole saanut vielä vaihdettua SSD:hen.

Cooleri on siis Corsair H60 ja tuuletin sillä on
"Noiseblocker NB-eLoop S-Series B12-PS".

Kyllä tuohon testiin ainoa järkevä testiprosessori olisi ollut Core i7-5930K tai i7-5960X. Lisäksi ei ole purkkaa HS:n ja coren välissä. AVX2 testit rullaamaan niin aletaan katselemaan kellottaessa 5960X:llä nopeasti lähemmäs 100 asteen lukemia vesijäähylläkin :)

Noh, tietysti jos kyseistä alustaa ei mistään testiin ollut saatavilla, niin pitää mennä niillä mitä on. Itse en aio enää AIOa huonompaan mennä ehkä enää koskaan ellei ole pakko. Ei ole muut valmisvesijäähyt meikäläisellä hajonneet kuin Swiftechin surullisen kuuluisa H220.

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Tuo on valitettavan totta. Ainut noilla isoilla ilmajäähyillä on hillitön paino, mutta oikeaan jäähdyttämiseen ne ovat parempia. Erillinen vesijäähdytetty voi olla asia erikseen, mutta sellainen on sitten jo työläämpi ja painavampi, joten hyöty alkaa olla taas vähän kyseenalainen.

Miten se paino haittaa? Itselläni on ollut isoja ilmajäähdyttimiä siitä lähtien kun myyntiin tulivat eikä ole yksikään emo ole hajonnut painosta.

Vesijäähdytinjärjestelmä se vasta raskas olikin, ainakin mullla. Haf-x kotelo ja koko katon mittainen kenno.

Osrok

Miten se paino haittaa? Itselläni on ollut isoja ilmajäähdyttimiä siitä lähtien kun myyntiin tulivat eikä ole yksikään emo ole hajonnut painosta.

+1

Jos on emo kunnolla kiinni eikä vain parilla ruuvilla niin en näe ongelmaa ilmajäähyissäkään.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Eikös noissa Noctuoissa ole helpostikin vähintään yhtä paljon jäähdytyspinta-alaa, ainoa ero on tavallaan siinä että usein tuo kenno laitetaan kotelon kattoon joten teoriassa lämpö siirretään oikeaan paikkaan heti kättelyssä, vaikkakin ilmajäähyissäkin se usein tuupataan jo kohti takaseinän ulospuhaltavaa tuuletinta. Toisaalta sitten Noctuan yms. himmelit helposti jäähdyttää myös VRM:n samalla. Vesijäähyllähän usein joutuu tuuletinta alkaa virittämään VRM:lle kun kotelossa ei pahemmin muuten ilma liiku…

Asennuksen puolesta minusta Noctuan NH-D14 torni on todella ärsyttävä kiinnittää silloin kun emo on jo kotelossa, tuulettimista puhumattakaan.

Mitähän prosessoria tarkoitat 4.8 – 5 GHz kelloilla? Ei ainakaan enää Intelin 6-ytimisistä puhuta. :D

Tuohon Fractal Designin huomioon, jossa blokin liittimet saattavat ahdistaa muistikampoja: Ei ole ongelma, jos asemoi blokin 90 astetta eri asentoon, eli liittimet osoittavat alaspäin, kohti laajennuskorttipaikkoja.

Pumpun äänekkyyden allekirjoitan kyllä.

Enrique Carioca

Tuohon Fractal Designin huomioon, jossa blokin liittimet saattavat ahdistaa muistikampoja: Ei ole ongelma, jos asemoi blokin 90 astetta eri asentoon, eli liittimet osoittavat alaspäin, kohti laajennuskorttipaikkoja.

Juu, ei tietenkään.

Vesijäähdytystä on kyllä vuosi vuodelta vaikeampi perustella miltään kantilta. Pitää mennä jo estetiikan/asennusteknisten juttujen äärelle. Samaa tai jopa parempaa jäähdytystehoa tarjoaa laadukas ilmajäähdytin.

Toista se oli joskus +15 vuotta sitten kun tuli vesijäähdytykseen tutustuttua. Kupariblokki oli sorvattu kaverin toimesta amiksen pajalla, vesisäiliöt tehtiin pleksistä itse ja niin pois päin. Ilmajäähdytyksen puolella tarjonta oli todella surkeaa joten vaihtoehdot oli vähissä jos kelloja halusi.

Oikaisuna testikokoonpanoon liittyen: prosessorina siis käytettiin Core i7-4790 -mallia 4,0 GHz kellotaajuudella ja 1,25 V jännitteellä. Olin jostain syystä merkinnyt numerot artikkeliin väärin. Pahoittelut harhaanjohtavasta mokasta.

naapurinjorma

Itse hommasin aikoinani valmisnestejäähyn pelkästään ulkonäön takia ja ei ole tarvinnut pettyä muutenkaan. Vakiotuuletin mölysi reilusti, mutta sen vaihtamisen jälkeen melu on aivan olematonta. Pumppukaan ei paljoa surise, kun säätää sen nopeuden manuaalisesti tuuletincontrollerista. Äänekkäin osa onkin yksi mekaaninen kiintolevy jota en ole saanut vielä vaihdettua SSD:hen.

Cooleri on siis Corsair H60 ja tuuletin sillä on
"Noiseblocker NB-eLoop S-Series B12-PS".

Omassa H100 Corsairissa, oli/on ääni ongelmia enemmän tuon itse pumpun kanssa.

Elikkä netistä pikkuvinkeillä tuota lähdettiin korjaamaan diodeilla ja omassa tapaukessa 2 diodia, eli n. -1,4 volttia toi toivotun loppuratkaisun pumpun kanssa. Sama -1.4 volttia teki alkuperäisistä tuulettimista jopa yllättävän hiljaiset, ääntä kuuluu enemmän kennon läpi kulkevasta ilmavirrasta ja eroa jäähdytystehossa ei alkuperäiseen käytännössä huomaa. Kivasti ratkesi 2 ongelmaa 100 € jäähyn kanssa euron diodeilla…. :kahvi:

Kyllä se painokin ongelma on esimerkiksi tehokkaita kokoonpanoja valmistavilla firmoilla. Jos itse kasataan ja konettta ei roudailla hirveästi niin ei pitäisi ongelmaa olla, mutta valmistajan kannalta suuret volyymit ja koneiden toimitus on melkoinen ongelma. Tässä tapauksessa AIO nestejäähyille kyllä tilausta on, vaikka ne suorituskyvyltään eivät tornijäähyjä voitakkaan.

Olisin kyllä kuvitellut vesijäähyn olevan parempi. Ilmeisesti jos haluaa vesijäähyn olevan sekä tehokkaampi että hiljaisempi kuin ilmajäähy, niin täytyy mennä todella järeisiin ja kalliisiin ratkaisuihin.
Tyyliin kotelon ulkopuolelle sijoitettava neljä kertaa nyt testattuja suurempi jäähdytyskenno ja joku sadan euron pumppu.

Smörf

Omassa H100 Corsairissa, oli/on ääni ongelmia enemmän tuon itse pumpun kanssa.

Elikkä netistä pikkuvinkeillä tuota lähdettiin korjaamaan diodeilla ja omassa tapaukessa 2 diodia, eli n. -1,4 volttia toi toivotun loppuratkaisun pumpun kanssa. Sama -1.4 volttia teki alkuperäisistä tuulettimista jopa yllättävän hiljaiset, ääntä kuuluu enemmän kennon läpi kulkevasta ilmavirrasta ja eroa jäähdytystehossa ei alkuperäiseen käytännössä huomaa. Kivasti ratkesi 2 ongelmaa 100 € jäähyn kanssa euron diodeilla…. :kahvi:

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Turha testi, olisi tarvinnut olla vähintään korkattu K-sarjalainen kunnon kelloilla, että olisi saanut jotain kuvaa jäähdytystehosta. Heatspreaderin vakiotahnoilla tahnan lämmönjohtokyky tulee vastaan jo vähänkään kunnollisemmalla tornicoolerilla.

Näytä kaikki kommentit

ihan selvää ollut jo kauan,ja jopa muron testi tämän vahvistaa että vesijäähyllä ei 24/7 pelaaja/käyttäjäjä tee mitään,kertakaikkiaan. ei kä muutkaan käyttäjät.

hmm,silloin kun vesijäähy alkaa otta eroa asteen kaksi sen meteli on huumavaa.
3 kennoisesta vesijäähystä on paha parantaa ja eteen tulee myös kotelon koko.
ilmajäähystä ei viimeistä sanaa ole sanottu vielä.

summarum. vesijäähyn aika on ohi paitsipieni osa ehkä midextreme kellotajille,mutta hekin menevät jo nestemäisiin typpi/ jopa helium sellaisiin.

ilman jäähy minaisuudet on kiistattomat,ja varsinkin nyky prossujen kanssa hyvä ilmajäähy on hiljainen ja samalla tehokas.
sekä nykypäivänä, se on nykyaikaa eli ns. vihreät arvot on ilmalla ylivoimaiset.

Omasta mielestä kunnon vesijäähyn hyöty tulee esin vasta kun sekä prosessori ja näytönohjain(ohjaimet) ovat jäähdytetty eikä ainostaan prosessori mitä nämä valmisjäähyt tekevät.
Ilmajäähyn ongelma pysyy edelleen ellei näytönohjaimeen asenneta blokki mitä sen seurauksena saadaan hiljainen kone.
Itsellä on 360mm ja 240mm kennot ja sekä prosessori ja näytönohjain on jäähdytetty vedellä ja pumppu ja tuulettimet 8kpl ohjataan aquaero ohjaimella missä pystytään helposti tekemään säätöja ja lisämään eri laitteita(esim valoja,virtausmittareita,lämpötila antureita,summereita,ym.)
Silloin saadaan se paras hyöty vesijäähdytyksen kanssa eikä näillä keskeneräisillä virityksillä saada ikinä mitään aikaseksi.
Hinta tietysti on kova mutta kaikkea ei tarvitse samalla ostaa ja myös komponenttien vaihdolla tulee se vesirumba ja toisen blokin osto aina eteen ja samalla usein takuu ei ole voimassa ellei käytä evga näytönohjaimia.
Muistakseni maksimi lämpötila on cpu puolella n65 astetta ja näytönohjaimen pyörii samoilla lukemilla mutta silloin käytän ainostaan noctuan 1200rpm tuulettimia.

jarfin

3 kennoisesta vesijäähystä on paha parantaa ja eteen tulee myös kotelon koko.

Parantaa voi toki vielä kennon paksuudessa, joka näissä kummassakin testicoolerissa oli vielä varsin maltillinen. Monet käyttävät custom-kierroissa 60 mm paksuja kennoja, joissa pinta-alaa on aika paljon enemmän.

Kyllä paksumpi kenno auttaa mutta harvassa kotelossa sopii paksu kenno kun tuulettimet vielä pitäisi mahtua.

No olis kiva nähdä testissä vesijäähy, joka oikeasti pistäis ilmajäähyn jäähylle… Näkis mitä se vaatii ja mitä se maksaisi…
Mutta mitä on noita kolmannelle kotimaisellakin kirjoitettuja testejä lukenut, niin ei niissä vesijäähdyt juhli…
Mikä ainakin teorian osalta on vähän kummallista. Pitäisköhän jonkun tehdä joku hypridi ratkaisu, jossa blokissa olis kevyt siili ja puhallin pitämään emon viileenä ja siitä sitten johdotus tosi järeelle kennollo, jossa järee pumppu, tai sitten erillinen pumppu johonkin muuhun osaan koteloa. Mutta ei nuo mitkään testit ole vakuuttaneet vesijäähyn järkevyyttä.
Ja hassulta kuulostaa, että iso firma ei saa pumpustaan äänetöntä, mutta kotiamatöörit saa laitteista hiljaisempia parin euron osia vaihtamalla. Ei vakuuta kyllä noiden vesijäähyfirmojen osaaminen. Niitten pitäis varmaan rekrytä joku murolainen töihin…

Hannibal_pjv

No olis kiva nähdä testissä vesijäähy, joka oikeasti pistäis ilmajäähyn jäähylle… Näkis mitä se vaatii ja mitä se maksaisi…
Mutta mitä on noita kolmannelle kotimaisellakin kirjoitettuja testejä lukenut, niin ei niissä vesijäähdyt juhli…

Mä nyt tässä etsin, niin löysin kyllä aika vakuuttavia lämpötiloja systeemissä, missä on 18 tuuletinta. Puolet vähemmän ja lämpötila ei siltikään noussut kuin pari astetta.
Tuulettimet 600 rpm ja lämpötilan nousu tuollaiset kymmenen astetta huoneenlämpöä korkeammalle.
Jäähyn koko 42x38x6,5 cm. Paino 6kg.

Siinä ei ollut melumittauksia, mutta tuo nyt kuulostaa sen verran tehokkaalta, että voi halutessaan vähentää vieläkin tuulettimia eikä ne nyt 600rpm nopeudella voi paljoa meluta. Ja jos pumpun melu on ongelma, niin näköjään on myynissä vaimenninbokseja, joihin voi pumpun laittaa.

Numpp4

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Itsellä myös oli n. vuosi sitten H100i eikä myöskään onnistunut pumpun säätö, Corsair Linkistä ei ainakaan tuolloin kovinkaan hyvää kuvaa itselle jäänyt.

SinSin

Esim tuollaiset järeät ja laadukkaat Noctuan ilmajäähyt pesee nämä kalliit AIO neste jäähyt 3-0 niin jäähdytystehossa, hinnassa kuten myös hiljaisuudessa.

Myös asennus/käyttövarmuus Noctuan tms.ilmajäähyissä on parempi.

4.8-5Ghz kelloillakin esim. Noctuan jäähyt ovat enemmän kuin riittäviä, nämä ylihintaiset AIO tuotteet tuntuvat olevan erittäin äänekkäitä kunnolla kellotetun prosessorin kanssa.

Hintansa puolesta Noctuan ostamalla voi säästää ja sijoittaa sen ~200e siihen parempaan prosessoriin.

Oliko kommentin tarkoitus vihjata sitä että kerrankin olisi käytetty prossua jossa jäähystä on hyötyä kuten FX-9590 eikä tälläistä Intelin purkkaviritelmää joka ei jäähdy edes vessanpöntössä

Mistäs nämä surkuhupaisat lukutaidottomat ovat saaneet päähänsä edelleen, että ne tornicoolerit on tehokkaampia? Kuten [email protected] mainitsi, saman kritiikin olisin itsekkin antanut. Ei sillä, en itsekkään ymmärrä kuka näitä AIO:ja haluaa, kun näyttikselle tuo vesi on se juttu eikä niinkään prosessorille. Prossu nyt on vaan just ja sama heittää siinä konkurssissa vesille kun näyttiksenkin laittaa. Ei ole ilmajäähyihin paluuta, vaikka tuo NH-D15 olikin käymässä 3930K:ssa kiinni, lähti se takaisin kiertoon ja tilalle jäi customlooppi, eikä tilapäisratkaisuksi ostetulle ilmajääh ole tilaust
a

Vaihdoin juuri takaisin ilmajäähyn pariin Phanteksin TC14PE muodossa. Edellinen H110i GT menetteli kokonaisuutensa puolesta, mutta metalliköntin heikkoudet alkoivat tuntua liian vähäisiltä AIO:jen kanssa kikkailuun, kun meni cooleri uudelleen hankintaan. Noin neljä viidesosaa eri valmistajien AIO yksilöistä enemmän tai vähemmän puolikuntoisia, mitä omissa testeissä käynyt. Tuossa juuri meni kaappiin pölyttymään rutiseva H105, jossa on äänen perusteella kierrossa enemmän ilmaa kuin nestettä. CoolITin OEM tuotteet ovat olleet toimivimmasta päästä asetekkien vähintäänkin pitäessä kuun asennosta riippuvan laatuista rutinaa.

dktha

Eikös noissa Noctuoissa ole helpostikin vähintään yhtä paljon jäähdytyspinta-alaa, ainoa ero on tavallaan siinä että usein tuo kenno laitetaan kotelon kattoon joten teoriassa lämpö siirretään oikeaan paikkaan heti kättelyssä, vaikkakin ilmajäähyissäkin se usein tuupataan jo kohti takaseinän ulospuhaltavaa tuuletinta. Toisaalta sitten Noctuan yms. himmelit helposti jäähdyttää myös VRM:n samalla. Vesijäähyllähän usein joutuu tuuletinta alkaa virittämään VRM:lle kun kotelossa ei pahemmin muuten ilma liiku…

Asennuksen puolesta minusta Noctuan NH-D14 torni on todella ärsyttävä kiinnittää silloin kun emo on jo kotelossa, tuulettimista puhumattakaan.

Mitähän prosessoria tarkoitat 4.8 – 5 GHz kelloilla? Ei ainakaan enää Intelin 6-ytimisistä puhuta. :D

Ensin kaikki piuhat kiinni, sitten jäähdytin ja lopuksi napsuttelet tuulettimet kiinni jäähdytintorniin vaikeammasta päästä aloittaen piuhojen jo ollessa kiinni siellä missä pitää.

Aika kätevää, vai mitä?

Numpp4

Itse ole ajatellut jotain vastaavaa, kun H100i:n pumppu hurisee sen 2200 kierrosta aamusta iltaan, eikä Corsair Linkin kautta pysty muuttamaan nopeutta manuaalisesti. Aika paska on tuo H100i suoraan sanottuna :D

Jos lähdet projektiin, niin kannattaa hakea esim. 2 x normidiodi (-0.7v) ja 2 x schottky (-0.2v) diodi ja kokeilla vähän yhdistelmiä. Tuon punpun vaikerrus/narina kun ei vähene mitenkään lineaarisesti, vaan se voi jopa paheta jos osuu väärälle kierrosluvulle.

Pazcat

Oliko kommentin tarkoitus vihjata sitä että kerrankin olisi käytetty prossua jossa jäähystä on hyötyä kuten FX-9590 eikä tälläistä Intelin purkkaviritelmää joka ei jäähdy edes vessanpöntössä

+1

Mikä hemmetin 80 celsiusta? Omalla 6x1100T Phenomin vanhuksella ollaan 65 asteen (max) lämmössä 4,0 ghz kelloilla rasitustestissä, tämä siis sillä 240 kennollisella tupla-diodisäädetyllä H100:lla ja hiljaisella asetuksella. Ja täällä siis lukee että inttelin prossu nostaa 80 astetta 360 kennolla ja nostettuna vain turbotaajuuteen? Voiko turbotaajuuteen nostamista sanoa edes kellottamiseksi? Jos tiputan omassani "kesäkelloille", eli tähän turbotaajuuteeni 3,7 ghz, on lämpötila (max) helposti alle 60c. Ja tämän Inttelin Prossun TDP oli siis 84w @ 3,6 ghz ja vanhan AMD mohikaanin TDP on 125w @ 3,3 ghz.

Ei tässä voi muuta enää sanoa, kuin että tule hyvä Zeni ja korjaa nämä purkkaviritykset täältä äkkiä hemmettiin. :hammer:

Osrok

Ensin kaikki piuhat kiinni, sitten jäähdytin ja lopuksi napsuttelet tuulettimet kiinni jäähdytintorniin vaikeammasta päästä aloittaen piuhojen jo ollessa kiinni siellä missä pitää.

Aika kätevää, vai mitä?

Ei varsinaisesti. Klipsujen kiinnitys ahtaissa koteloissa on ainakin omilla kourilla aika vaikeaa. Yrittänyt samalla aina saada ne tuulettimien piuhat käärittyä nätisti sinne tuulettimien ympärille.

Kiitos hyvästä artikkelista! Itse olen tovin "haaveillut" AIO-vesijäähyn laitosta, mutta tämäkin artikkeli kertoo sen karun syy miksi sitä ei ole vielä tullut laitettua.
Täällä kritisoitiin testisetuppia. Omalta kannaltani kyseinen setup oli juuri hyvä, sillä itseäni kiinnostaa miten vesijäähy toimisi omassa koneessa, eli consumer-prossulla jossa on purukumit piitahnan tilalla. Ja huonostihan se toimii, kun koneen hiljaisuus on varsin tärkeää.

Vesijäähyn selkein etu olisi tietysti blokin pieni koko verrattuna tuulimyllyyn. Omassa koneessa HR-02 Macho peittää yhden muistipaikan ja myös yhden PCIe-X1-paikan, josta varsinkin jälkimmäinen aiheutti päänvaivaa kun ostin äänikortin. Mutta kyllä tämän artikkelin perusteella taidan vesihommat haudata pysyvästi.

Smörf

Voiko turbotaajuuteen nostamista sanoa edes kellottamiseksi.

Kyllä se kellottamista on, jos normaalisti Turbo-maksimitaajuudelle nousee vain yksi ydin, mutta tämän testikokoonpanon tapauksessa kaikkia neljää ydintä ajettiin synkissä 4,0 GHz taajuudella ja käyttöjännitettä oli myös nostettu. Intel Xtreme Tuning Utilityn mukaan laskennallinen TDP-arvo taisi olla Prime95-rasituksen aikana 120-130 watin välillä. Enemmänkin olisi toki saanut olla, mutta kuten jo aiemmin totesin, tämä epäoptimi kokoonpano oli pakon sanelema ratkaisu.

Mihin perustuu tässäkin ketjussa aikaisemmin esitetty näkemys, että testattujen AIO-vesijäähyjen jäähdytysteho suhteessa vertailun ilmajäähyyn olisi parempi, jos prosessorin tuottama lämpökuorma olisi suurempi?
Ilmaanhan se lämpö vesijäähyssäkin lopulta siirretään, eikä testattujen AIO-jäähyjen radiaattorien pinta-alat suhteessä verrokkina olleen ilmajäähyn rivaston pinta-alaan muutu miksikään, vaikka prosessorin tuottama lämpökuorma kasvaisikin.

tyyta

Mihin perustuu tässäkin ketjussa aikaisemmin esitetty näkemys, että testattujen AIO-vesijäähyjen jäähdytysteho suhteessa vertailun ilmajäähyyn olisi parempi, jos prosessorin tuottama lämpökuorma olisi suurempi?
Ilmaanhan se lämpö vesijäähyssäkin lopulta siirretään, eikä testattujen AIO-jäähyjen radiaattorien pinta-alat suhteessä verrokkina olleen ilmajäähyn rivaston pinta-alaan muutu miksikään, vaikka prosessorin tuottama lämpökuorma kasvaisikin.

Paha sanoa. Useinmiten erot kasvavat, kun vaikeutta lisätään. Ja on noita vesijäähyjä verrattu hankalammillakin prossilla ja silti ovat ilmajäähyille jääneet, joten siksi sitä kaipaisikin kunnon vesijäähyjen isoäitiä, joka näyttäisi mistä vesijäähy pissii, testiin…
Täytyy niissä jotain hyvääkin olla, kun moni sellaisista tuntuu pitävän. Hemmetin komeitahan ne on, jos on läpinäkyvät letkut ja makeen väriset nesteet. Mutta ei vielä ole itsellä mikään järkisyy auennut, vaikka ideahan niissä on tosi hyvä. Siirretään jäähdytys lähemmäs ulkoilmaa, niin teho paranee, verrattuna kotelon sisäisen ilman kierrätykseen. Käytäntö vain ei ole vakuuttanut…
Mutta mielihyvin näkisin hyvän vesijäähyn! Potentiaalia niissä mielestäni edelleen on. Implementaatiot eivät niinkään.

Hannibal_pjv

Paha sanoa. Useinmiten erot kasvavat, kun vaikeutta lisätään. Ja on noita vesijäähyjä verrattu hankalammillakin prossilla ja silti ovat ilmajäähyille jääneet, joten siksi sitä kaipaisikin kunnon vesijäähyjen isoäitiä, joka näyttäisi mistä vesijäähy pissii, testiin…
Täytyy niissä jotain hyvääkin olla, kun moni sellaisista tuntuu pitävän. Hemmetin komeitahan ne on, jos on läpinäkyvät letkut ja makeen väriset nesteet. Mutta ei vielä ole itsellä mikään järkisyy auennut, vaikka ideahan niissä on tosi hyvä. Siirretään jäähdytys lähemmäs ulkoilmaa, niin teho paranee, verrattuna kotelon sisäisen ilman kierrätykseen. Käytäntö vain ei ole vakuuttanut…
Mutta mielihyvin näkisin hyvän vesijäähyn! Potentiaalia niissä mielestäni edelleen on. Implementaatiot eivät niinkään.

Vesijäähyssä on muutama muukin pieni heikkous, joita ei ole ilmajäähyssä: mahdollisesti hiljalleen haihtuva neste, vuotoriski (tosin varmasti pieni) ja emolevyn virransyötön jäähdytys, joka ilmajäähyllä tulee sivutuotteena.

Kyllä kai 300€ custom-blokeista rakennettu jäähy pitäisi kyetä jo näyttämään suuntaa mihin vedellä pääsee. Olisi tosiaan kiintoisaa kuulla miksi lämpökuorman kasvaessa vesijäähyn pitäisi pärjätä paremmin.

Smörf

Jos lähdet projektiin, niin kannattaa hakea esim. 2 x normidiodi (-0.7v) ja 2 x schottky (-0.2v) diodi ja kokeilla vähän yhdistelmiä. Tuon punpun vaikerrus/narina kun ei vähene mitenkään lineaarisesti, vaan se voi jopa paheta jos osuu väärälle kierrosluvulle.

Kiitos vinkistä. Täytyy välipäivinä käydä shoppailemassa tarvittavat komponentit :)

Juha Kokkonen

Kyllä se kellottamista on, jos normaalisti Turbo-maksimitaajuudelle nousee vain yksi ydin, mutta tämän testikokoonpanon tapauksessa kaikkia neljää ydintä ajettiin synkissä 4,0 GHz taajuudella ja käyttöjännitettä oli myös nostettu. Intel Xtreme Tuning Utilityn mukaan laskennallinen TDP-arvo taisi olla Prime95-rasituksen aikana 120-130 watin välillä. Enemmänkin olisi toki saanut olla, mutta kuten jo aiemmin totesin, tämä epäoptimi kokoonpano oli pakon sanelema ratkaisu.

Tosiaan ajatuksena tuossa ei ollut haukkua tilastoa, vaan Murolaisten tulkintaa asiasta. Kuten joku jo mainitsikin, niin hyvän kuvanhan tämä antaa inttelin kuluttajaluokasta. Vaan osa porukasta veti taas mutkat suoriksi että: "Vesijäähyt on paskoja, kyllä edelleen skylaken-bendaava-torni on kurko".

Mielenkiintoista vaan noista TDP-arvoista, omassa yllämainitussa "mohikaanissa" laskennallinen TDP on siinä [email protected],7GHz ja [email protected],0GHz. :eek:

Kuluttaja luokan prossujen jäähdyttäminen isokennoisella aio-jäähyllä on kieltämättä aika turhaa, koska samaan lopputulokseen pääsee helpommin ja halvemmalla hyvällä ilmajäähyllä. Asia muuttuu heti, jos jäähytettävänä on joku kivi jonka lämmöntuotto on oikeesti yli 150w tdp:n puolesta ja silloinkin yleensä kokoonpanosta löytyy näyttis, joka on kiva saada samaan kiertoon.
Omasta mielestä aio-nestejäänyt on aikalailla turhakkeita, ellei kyseessä ole tilarajoituksen takia tehty ratkaisu, tai sitten työasema jonka syöreveistä löytyy 2011 kantaista lämmitintä, yksi tai tai enemmän. Vettä jos tekee mieli, niin suoraan custon setteihin, koska ne on vuosien saatossa kehittyneet hyviksi ja mukautuu kokoonpanon muuttumisen myötä pienellä vaivalla.

Aiemmin mm. Noctuan D14:aa omistaneena vaihto H100:een kannatti. Onni tärppäsi kun sain oikeasti "äänettömän" yksilön. D14 oli hyvä jäähy vaikka pohja oli kiero ja sen piti hioa tasaiseksi. Suurin syy vaihdolle oli ärsyyntyminen D14:n fyysiseen kokkoon. Käytännössä jokainen asennus mitä tein, tarkoitti jäähyn osittaista purkaamista. Näytönohjain oli alle 1cm etäisyydellä jäähystä. Klipsit muutamia millejä. Itsellä oli varmaan 4 eri valmistajan tuulettimia ja aina sai improvisoida niiden kiinnittämistä nippusiteillä.

Harmi kun Predator 360 on sen verran kallis, ettei sitä jaksa ostaa testimielessä. Olisi mielenkiintoista nähdä kuinka se suoriutuu vrt nykyiseen.

Ehkä sit "Predator 420":n yhteydessä. :)

escalibur

AD14 oli hyvä jäähy vaikka pohja oli kiero ja sen piti hioa tasaiseksi.

Millä tavalla pohja oli kiero? Coolerivalmistajathan tekevät usein pohjasta tarkoituksella kuperan, jotta se muodostaa mahdollisimman hyvän kontaktin prosessorin heatspreaderin kanssa.

Juha Kokkonen

Millä tavalla pohja oli kiero? Coolerivalmistajathan tekevät usein pohjasta tarkoituksella kuperan, jotta se muodostaa mahdollisimman hyvän kontaktin prosessorin heatspreaderin kanssa.

Varovaisesti hiottu lasipöytää vasten eri karheuksilla. Kumamsti laski lämmöt tuon operaation jälkeen.

escalibur

Varovaisesti hiottu lasipöytää vasten eri karheuksilla. Kumamsti laski lämmöt tuon operaation jälkeen.

Kuperalta näyttäisi tuon kuvan perusteella, eli kyseessä ei ole vika vaan ominaisuus. Riippuu toki varmasti käytetystä prosessorista ja tahnasta miten tuo muotoilu vaikuttaa lämpöihin. Intelin prosessoreissa on ainakin käsittääkseni usein käytetty hieman koveria heatspreadereita. Monet valmistajat sanovat myös jättävänsä pohjan tarkoituksella hieman karheaksi/uritetuksi, jotta lämpötahna leviää paremmin. Tiedä häntä mikä on sitten totuus, koska muuttujia on aika paljon.

Koska muuttujia on niin paljon, itse suosisin suoria blokkeja. Muistaakseni Megahalemsissa ja Machossa taisi olla "peilipinta", eli ainakin D14:aa suorempi pohja. Toki pelkkä peili ei vielä tarkoita että pinta olisi tasainen, mutta sen on helpompaa testata heijastamalla siihen esim viivakoodin.

Mielestäni tuollainen "kissa & hiiri" leikki on ongelmallinen, koska useasti siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Epäilen että parhaimmat prossublokit ovat yhtä kuperia ja että niidenkin kohdalla kyse on ominaisuudesta.

Harrastukset ovat muuttuneet melkoisiksi metallihommiksi, kun jäähyjä pitää hiota, prossujen IHS:ia irrotella ja Skylaken kohdalla otetaan vanhan kunnot shimmit käyttöön. :D

[​IMG]

escalibur

uurin syy vaihdolle oli ärsyyntyminen D14:n fyysiseen kokkoon. Käytännössä jokainen asennus mitä tein, tarkoitti jäähyn osittaista purkaamista. Näytönohjain oli alle 1cm etäisyydellä jäähystä. Klipsit muutamia millejä.

Itsellä kun on tuo Accelero Hybrid III, niin selkäpuolella oleva heatsink ottaa kiinni Machoon. :D On muuten helvetillistä irroitella näytönohjainta PCI-e lukkoklipsin takia kun sekä prossucooleri että tuo näyttiksen heatsink on tiellä.

9700 Pro

Itsellä kun on tuo Accelero Hybrid III, niin selkäpuolella oleva heatsink ottaa kiinni Machoon. :D On muuten helvetillistä irroitella näytönohjainta PCI-e lukkoklipsin takia kun sekä prossucooleri että tuo näyttiksen heatsink on tiellä.

Puisella kynällä oon ite aukonu, X99 emossa oli vielä ahtaampi kuin z97 itx emossa, joutu prossujäähystä jättää toisen tuuletinklipsun pois.

ITX:

Spoiler

Kas, tässä ketjussa päästiin melkein 50 viestiä eteenpäin ennen kuin juttu karkasi sivuraiteille.

P.S. Miksi niitä muisteja ja/tai näyttiskortteja pitäisi alvariinsa irrotella, jos kerran kone toimii OK? Itse en keksi mitään muuta järkevää syytä kuin osan rikkoutuminen ja vaihto uuteen, tai päivitys parempaan, mutta tätä tapahtuu korkeintaan kerta pari koko koneen elinkaaren aikana nykyisellä komponenttien kehitysnopeudella.

tyyta

P.S. Miksi niitä muisteja ja/tai näyttiskortteja pitäisi alvariinsa irrotella, jos kerran kone toimii OK? Itse en keksi mitään muuta järkevää syytä kuin osan rikkoutuminen ja vaihto uuteen, tai päivitys parempaan, mutta tätä tapahtuu korkeintaan kerta pari koko koneen elinkaaren aikana nykyisellä komponenttien kehitysnopeudella.

Eli jos sinun päivitystahtisi on tuon mukainen, niin kaikkien muidenkin pitäisi olla? :think: Osa harrastajista tuppaa päivittämään rautaansa melko usein, olkoot kyseessä binnaus, eri mallien testaus tai ties mikä. Meitä on moneen lähtöön, joten annetan kaikkien kukkien kukkia. :)

Kevyitä Predator 360 suorituskykymittauksia Sohvalandiasta sigun setupilla:

Core i7 4790k @ 4,6GHz (1,318v) -> Witcher 3 session max lämpötilat 61c
Evga 980ti EK full cover blokilla @ 1505Mhz boost (+38mV) -> Witcher 3 session max lämpötilat 52c

Kyseessä oli 1. iteraatiokierros, fan curve oli asetettu melko maltilliseksi, koska olen suhteellisen tarkka äänisaasteen minimoimisesta. Max tehoja ei tullut testattua, koska ei sitä ujellusta kauaa jaksa kuunnella.

Subjektiivinen mökämittaus: desktop käytössä käytännössä äänetön, tehokäytössä ylikellotettuna siedettävä kuulokkeet päässä.

Oma Predatorini on kärsinyt laatuongelmista joista itkeskelin toisessa säikeessä. Potentiaalia on, mutta turha ylimääräinen säätö laskee coolerin arvoa omasta vinkkelistäni rajusti.

Offtopic:
Seuraava setuppini taitaa olla taas ilmajäähdytteinen. Ainakin CPU:n osalta. Mielestäni on hyvä kuitenkin kokeilla eri variaatioita, sillä übertehokkaan ja oikeasti hiljaisen kokonaisuuden rakentaminen on erityisen hauskaa puuhaa. Näillä mennään kuitenkin toistaiseksi, ennen kuin taas puran koko paskan ja siirrän settini johonkin SFF rypistykseen ;). Ehkä sitten Pascalin aikoihin.

Kiitos arvostelusta.

AIO vesijäähyjen huonoutta kommentoiville: nuo kaikki 3 AIO vesijäähyä painelevat suorituskyvyssä Phanteksista ohi, kun lyödään kunnon tulikivi testiin. Esim. LGA2011 kantainen prossu @4.5GHz+ tai Skylake 6700k @4.5GHz+

Phanteks ei ole päässyt missään muualla tasoihin tuon Corsair H110i GT:n kanssa, mutta tässä oli tosiaan kesyt kellotukset käytössä.

Anvirol

Kiitos arvostelusta.

AIO vesijäähyjen huonoutta kommentoiville: nuo kaikki 3 AIO vesijäähyä painelevat suorituskyvyssä Phanteksista ohi, kun lyödään kunnon tulikivi testiin. Esim. LGA2011 kantainen prossu @4.5GHz+ tai Skylake 6700k @4.5GHz+

Phanteks ei ole päässyt missään muualla tasoihin tuon Corsair H110i GT:n kanssa, mutta tässä oli tosiaan kesyt kellotukset käytössä.

Millä perusteella AIO-vesijäähyn jäähdytysteho nousee esim. mainitsemaasi Phanteksia enemmän lämpökuorman kasvaessa, koska molemmissa lämpö siirretään loppupeleissä ilmaan?

tyyta

Millä perusteella AIO-vesijäähyn jäähdytysteho nousee esim. mainitsemaasi Phanteksia enemmän lämpökuorman kasvaessa, koska molemmissa lämpö siirretään loppupeleissä ilmaan?

Ei tuossa Anvirol maininnut mitään jäähdytystehon nousemisesta. Ennemminkin hän taisi viitata siihen, että tornimallissa ilmajäähyssä saattaa jäähdytyskapasiteetti loppua kesken ennen näitä suurikennoisia nestejäähyjä.

Millä perusteella esim. Phanteksin ilmajäähyn kapasiteetti loppuu kesken vaikkapa lämpökuormalla 1,5X, jos se lämpökuormalla X on parempi kuin testatut AIO-jäähyt. Kaiketi metallien ja ilman lämmönjohtavuus/-siirtokyky peräti paranee kun lämpötilaero (prosessorin lämpötila vs. ilman lämpötila) prosessorin tuottaman lämpökuorman vuoksi kasvaa – näin pitäisi olla ainakin termodynamiikan lakien perusteella.

P.S. Esim. tässä vertailussa kävi juuri päinvastoin, eli hyvän ilmajäähyn ja AIO-vesijäähyn ero jäähdytystehossa pieneni kun prosessorin tuottama lämpökuorma kasvoi (3,3 GHz vs. 4,3 GHz kellotaajuus) –
http://www.techspot.com/review/756-water-cooling-vs-air-cooling/page3.html

tyyta

Millä perusteella esim. Phanteksin ilmajäähyn kapasiteetti loppuu kesken vaikkapa lämpökuormalla 1,5X, jos se lämpökuormalla X on parempi kuin testatut AIO-jäähyt. Kaiketi metallien ja ilman lämmönjohtavuus/-siirtokyky peräti paranee kun lämpötilaero (prosessorin lämpötila vs. ilman lämpötila) prosessorin tuottaman lämpökuorman vuoksi kasvaa – näin pitäisi olla ainakin termodynamiikan lakien perusteella.

P.S. Esim. tässä vertailussa kävi juuri päinvastoin, eli hyvän ilmajäähyn ja AIO-vesijäähyn ero jäähdytystehossa pieneni kun prosessorin tuottama lämpökuorma kasvoi (3,3 GHz vs. 4,3 GHz kellotaajuus) –
http://www.techspot.com/review/756-water-cooling-vs-air-cooling/page3.html

Tuossa sinun esimerkissä on ylikellotettu maltillisesti 4,3 GHz ja ilmeisesti ilman volttokorotuksia. Tällöin lämpökuormaa ei tule kovinkaan paljoa..

Joku MuroBBS:n asiantuntija voi halutessaan toimittaa tieteelliset selvitykset asiasta. Ilmajäähyt tippuvat pois kyydistä, kun lämpökuorma kasvaa kovemmilla kellotuksilla eikä jäähdytyspinta-alaa tai lämmönsiirtokykyä ole riittävästi. Yleensä jäähyillä on jokin TDP maksimi.

http://www.overclock3d.net/reviews/cases_cooling/fractal_design_kelvin_s36_review/7
Esim. yllä olevassa testissä yksikään ilmajäähy ei selvinnyt 4,6 GHz kerhoon, vaikka 4GHz kellotaajuudella esim. NH D-15 ja Kelvin S36 oli n. 1 asteen ero.

http://www.madshrimps.be/articles/a…esign-Kelvin-S36-360mm-Liquid-Cooler-Review/4
@3,9 GHz Noctua NH-D15 vs Kelvin S36 eroa n. 1 aste, mutta @4,5GHz ero on kasvanut 12,2 asteeseen Kelvin S36:n hyväksi.

Anvirol

Tuossa sinun esimerkissä on ylikellotettu maltillisesti 4,3 GHz ja ilmeisesti ilman volttokorotuksia. Tällöin lämpökuormaa ei tule kovinkaan paljoa..

Joku MuroBBS:n asiantuntija voi halutessaan toimittaa tieteelliset selvitykset asiasta. Ilmajäähyt tippuvat pois kyydistä, kun lämpökuorma kasvaa kovemmilla kellotuksilla eikä jäähdytyspinta-alaa tai lämmönsiirtokykyä ole riittävästi. Yleensä jäähyillä on jokin TDP maksimi.

http://www.overclock3d.net/reviews/cases_cooling/fractal_design_kelvin_s36_review/7
Esim. yllä olevassa testissä yksikään ilmajäähy ei selvinnyt 4,6 GHz kerhoon, vaikka 4GHz kellotaajuudella esim. NH D-15 ja Kelvin S36 oli n. 1 asteen ero.

http://www.madshrimps.be/articles/a…esign-Kelvin-S36-360mm-Liquid-Cooler-Review/4
@3,9 GHz Noctua NH-D15 vs Kelvin S36 eroa n. 1 aste, mutta @4,5GHz ero on kasvanut 12,2 asteeseen Kelvin S36:n hyväksi.

Eräs merkittävä tekijä lienee myös se, miten tehokkaasti kotelon oma ilmankierto on järjestetty. Varsinkin ilmajäähyn osalta viileän jäähdytysilman saanti ja lämmenneen ilman poistaminen kotelosta vaikuttaa merkittävästi sen jäähdytystehoon. AIO- ja custom vesijäähyillä tämä ei yleensä ole läheskään niin suuri ongelma, jos vaan radiaattorinkennon ja sen tuulettimen/tuulettimet osaa asentaa oikein. Termodynamiikan lakien perusteella sekä ilma- että nestejäähyn (Koska niissäkin lämpö siirretään lopulta kennon läpi kulkevaan ilmaan) jäähdytystehon kannalta eniten vaikuttavia tekijöitä ovat:

* jäähdytyspinta-ala
* sen läpi virtaavan ilman määrä, lämpötila ja kosteus

Jos em. suureet ovat sekä ilma- että nestejäähyssä samat, ei lämpökuormalla pitäisi olla vaikutusta jäähdytystehoon. Ollakseen ilmajäähyä parempi, pitää nestejäähyn radiaattorissa olla joka suurempi jäähdytyspinta-ala ja/tai sen läpi pitää kulkea joko enemmän ja/tai viileämpää ja/tai kosteampaa ilmaa. Tämän viestiketjun motivaattorina toimineen AIO-jäähyjen testin perusteella ei voi sanoa mitään varmaa siitä, olisiko yksikään testatuista AIO-jäähyistä merkittävästi referenssi Phanteksia parempi, jos lämpökuormaa nostettaisiin, koska erityisesti niiden jäähdytyspinta-alaa koskevat tiedot ovat puutteelliset.

P.S. Todettakoon vielä, että alimmat lämpötilat kaikilla jäähyillä saavutettiin suurimmilla tuulettimien kierrosluvuilla, mutta AIO-jäähyillä kierrosluku oli n. 2000 rpm. kun taas Phanteksilla vain 1200 rpm. Lisäksi AIO-jäähyissä oli kolme tuuletinta, mutta Phanteksissa vain kaksi, joten karkeasti arvioiden ilmamäärien suhde oli AIO-jäähyjen eduksi 2 : 1. Miten olisi Phanteks pärjännyt, jos sen läpi olisi puskettu kaksinkertainen jäähdytysilmamäärä?

tyyta

P.S. Todettakoon vielä, että alimmat lämpötilat kaikilla jäähyillä saavutettiin suurimmilla tuulettimien kierrosluvuilla, mutta AIO-jäähyillä kierrosluku oli n. 2000 rpm. kun taas Phanteksilla vain 1200 rpm. Lisäksi AIO-jäähyissä oli kolme tuuletinta, mutta Phanteksissa vain kaksi, joten karkeasti arvioiden ilmamäärien suhde oli AIO-jäähyjen eduksi 2 : 1. Miten olisi Phanteks pärjännyt, jos sen läpi olisi puskettu kaksinkertainen jäähdytysilmamäärä?

Ainakaan Muropaketin aiemmissa cooleritesteissä (http://muropaketti.com/artikkelit/jaahdytys/high-end-prosessoricoolerit-vertailussa-kevat-2014/6/) tuulettimien määrän tai tuuletinnopeuden lisäämisestä yli tuon 1200-1500 RPM tason ei ole ollut merkittävää suorituskykyhyötyä tornicoolereissa. Toki ero näkyy varmasti selvemmin, mitä suurempi lämpökuorma on kyseessä.

Vaihdoin vanhan Corsair H100 jäähyn tähän Fractal D. Kelvin S36 ja lämmöt tippuivat parhaimmillaan 20 asteella.

Useamman päivän ajan ajellut nyt 3930k prossua 1,4v @ 4.6 GHz.
IntelBurnTest Maximum testi, joka kestää n. 1,5h (16GB) nostaa yhden ytimen 76 asteeseen, mutta keskiarvo on n. 70 astetta.

Miinusta tulee äänekkäistä tuulettimista, mutta kaapista löytyy myös Gentle Typhoon AP15 tuulettimia.
Testailen noita varmaan jossain vaiheessa, jos kyllästyn nykyisiin.

Tuulettimet on joka tapauksessa kytkettynä fan controlleriin, joten eipähän tarvitse ajella maksimi kierroksilla.

Fractal ei näemmä ole paljoa huudellut, kun tästä on tullut päivitetty versio jossa on pumpun jännitteenalentaja mukana, sekä uudet tuulettimet.

 • Pump resistor included for the ability to optimize the system to a lower noise level, while maintaining impressive performance levels
 • Dynamic GP-12 PWM fans for quiet operation with significantly large airflow
 • Wide PWM speed range, 500-2000 RPM, providing accurate and better fan speed control with quieter operation

http://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling/s36

sawe

Fractal ei näemmä ole paljoa huudellut, kun tästä on tullut päivitetty versio jossa on pumpun jännitteenalentaja mukana, sekä uudet tuulettimet.

 • Pump resistor included for the ability to optimize the system to a lower noise level, while maintaining impressive performance levels
 • Dynamic GP-12 PWM fans for quiet operation with significantly large airflow
 • Wide PWM speed range, 500-2000 RPM, providing accurate and better fan speed control with quieter operation

http://www.fractal-design.com/home/product/water-cooling/s36

Uudistuksista on uutisoitu Muropaketissa viime kesäkuussa: http://muropaketti.com/fractal-desi…itx-koteloita-ja-uudistettuja-nestecoolereita

Tämä testissä ollut Kelvin S36 edusti juurikin tuota uudistettua versiota, kuten mm. GP-12 PWM -tuulettimista saattaa päätellä.

Muropaketin uusimmat