Uusimmat

Fractal Design Kelvin S36

20.12.2015 20:02 Juha Kokkonen

kelvins36_1

Ruotsalaistaustainen Fractal Desing on valloittanut tällä vuosikymmenellä vahvan aseman kotelomarkkinoilta, mutta sen lisäksi yrityksen valikoimista on viime vuoden kesästä lähtien löytynyt myös nestejäähdytystuotteita. Mallistoon kuuluu kolme erikokoista esitäytettyä nestecooleria – yhden tuulettimen T12, kahden tuulettimen S24 ja kolmen tuulettimen S36. Niitä kaikkia yhdistää käyttäjän laajennettavissa oleva rakenne. Kelvin S24 -mallia testattiin Muropaketissa kuluvan vuoden helmikuussa. Tänä kesänä Kelvin-mallit kokivat pientä päivitystä mm. tuulettimien ja muutamien yksityiskohtien myötä ja otimmekin tähän testiin mukaan uudistetun Kelvin S36 -mallin. Valmistajan veroton suositushinta Kelvin S36:lle on 99,90 euroa, mutta Muropaketin hintavertailun mukaan sen hinta Suomessa on edullisimmillaan noin 155 euroa.

Fractal Design on pakannut Kelvin S36:n mustaan pahvipakkaukseen, jonka pinnassa on turkoosinsinisiä yksityiskohtia sekä selkeitä kuvia sisältä löytyvästä tuotteesta. Pakkauksen sisällä tavarat on suojattu ruskean kierrätyspahvista valmistetun kaukalon avulla, joka on huomattavasti EKWB:n käyttämää muoviratkaisua luontoystävällisempi.

kelvins36_2

Toisin kuin vertailutoverinsa tapauksessa, Kelvin S36:n pakkauksesta purkautuu runsas määrä osia ja tarvikkeita. Itse jäähdytysjärjestelmän lisäksi toimitussisältöön lukeutuu kolme 120 mm tuuletinta, tuulettimien haaroitusjohto, pumpun nopeudenalennuskaapeli, tuulettimien kiinnitysruuvit, jäähdyttimen kiinnitysruuvit, asennustarvikkeet AMD- ja Intel-suoritinkannoille, gramman ruiskullinen lämpötahnaa sekä käyttö- ja takuuohjeet.

kelvins36_5

Ensisilmäyksellä Kelvin S36 näyttää tutulta pienempään S24-malliin tutustuneelle sekä muutenkin varsin tyypilliseltä esitäytetyltä nestejäähdytysjärjestelmältä. Hieman tarkemmin tutkimalla kokonaisuudesta löytyy kuitenkin yksityiskohtia, jotka erottavat Kelvin S36:n massasta. Esimerkiksi kierrettävät puristusliittimet viittaavat nestekierron olevan suunniteltu laajennettavaksi, eikä jäähdyttimessä pilkottava kuparin sävykään ole kovin tyypillistä edullisissa valmispaketeissa.

kelvins36_6

Fractal Design toimittaa Kelvin S36:n esitäytettynä ja käyttövalmiina, kuten tähän coolerikonseptiin kuuluu. Cooleri on Alphacoolin valmistama ja se koostuu 360 mm jäähdyttimestä, kolmesta 120 mm tuulettimesta, mustista jousipäällysteisistä letkuista sekä pumpun sisältävästä kuparipohjaisesta blokkiyksiköstä. Yhteensopivuus luvataan kaikkien viimeaikaisten AMD- ja Intel-suoritinkantojen kanssa. Fractal Design lupaa tuotteelleen kahden vuoden takuun.

kelvins36_8

Nimellisesti 360 mm:n kokoisen jäähdyttimen ulkomitat ovat 397 x 124 x 30 mm. Mustaksi maalattu jäähdytin rakentuu alumiinisista ulkokuorista, kuparisista jäähdytysrivoista, nestekanavista sekä päätykammioista. Käytännössä jäähdytysrivaston tehollinen paksuus on mittauksiemme mukaan noin 20 mm. Jäähdytysripojen tiheys on puolestaan 14 FPI (ripaa per tuuma), joka on käytännössä kohtalaisen harva (etenkin valmisnestecoolereissa) ja mahdollistaa matalanopeuksisten tuulettimien tehokkaan hyödyntämisen. Jäähdyttimen molemmin puolin löytyy kierteistetyt kiinnityspisteet kolmelle 120 mm tuulettimelle ja niiden alla on suojalevyt, jotka estävät ylipitkien ruuvien tunkeutumisen jäähdytysrivastoon.

kelvins36_9

Letkuliitännät löytyvät jäähdyttimet toisesta päädystä ja niille on omat erilliset nestekammionsa. Kierrettävät puristusletkuliittimet ovat messinkiä ja niiden kiinnitys kennoon on toteutettu standardikokoisilla G 1/4″ -kierteillä. Toisin sanoen käyttäjä voi halutessaan avata ne ja tarvittaessa vaikkapa vaihtaa toisenlaisiin. Jäähdyttimen päässä liittimet ovat kiinteää mallia, eli ne eivät pääse pyörimään vapaasti letkujen mukana.

kelvins36_10

Letkujen pituus on Kelvin S36:ssa 320 mm ja niiden ympärillä kiertää metallinen jousi, joka estää letkujen taipumista lommolle. Letkujen materiaali on mustaa PVC-muovia ja ne ovat melko pehmeät ja taipuisat. Letkujen ulkoläpimitta on 11 mm ja sisäläpimitta kahdeksan millimetriä. Letkujen väriksi on valittu musta, koska se estää valmistajan mukaan UV-valon tunkeutumista järjestelmään ja näin hillitsee levän kasvamista nestekiertoon.

kelvins36_3

Kelvin S36:n mukana toimitettavat kolme 120 mm tuuletinta ovat peräisin Fractal Designin alkuvuodesta julkaisemasta Dynamic-sarjasta ja malliltaan GP-12 PWM. Tuulettimien seitsenlapaiseen roottoriin on muotoiltu melutason pienentämiseksi ”trip wire” -kohouma lapojen etureunan selkäpuolelle sekä pieni sahalaitakuvio lapojen jättöreunan sisänurkkaan. Dynamic-malliston tuulettimien navassa on käytetty FDB-nestelaakerointia sekä vastatasapainomagneettia eliniän maksimoimiseksi (40 000 tuntia).

Valmistajan ilmoittama nopeusalue tuulettimille on 500-2000 RPM, joka saavutetaan 20-100 % PWM-säätöalueella. Maksimiarvo melulle on 32,2 dBA, ilmavirralle 87,6 CFM ja paineentuotolle 23 Pa.

kelvins36_11

Kelvin S36:n blokkiyksikön kuoret ovat mustaa muovia ja sen ulkomitat ovat 69 x 69 x 40 mm. Blokin sisälle on integroitu keraamisesti laakeroitu pumppu, jonka teho on 3,2 wattia. Sen tuottama tilavuusvirta on 72 litraa tunnissa ja maksimi paineentuotoksi ilmoitetaan 1 mH2O, eli noin 0,1 baaria. Pumpun pyörimisnopeus on 12 voltin jännitteellä 2400 RPM ja melutaso 25 dBA. Pumpun nopeutta ja melutasoa voi laskea mukana toimitettavalla yhdeksän voltin jänniteadapterilla. Virtansa pumppu ottaa tavallisen kolmepinnisen tuuletinliitännän kautta. Valmistajan mukaan pumpun teho on riittävä ylimääräisen blokin tai jäähdyttimen lisäämiseksi nestekiertoon.

Letkuliitännät on toteutettu blokkiyksikön kylkeen kääntyvin 90-asteen kulmaliittimin. Liittimet ovat kiinni standardikokoisissa G 1/4″ -kierteissä. Kuvassa oikeanpuolimmainen liitin on sisäänmeno ja vasemmanpuolimmainen ulostulo. Blokin vastakkaiselta sivulta löytyy täyttö- ja ilmausproppu, joka aukeaa kuusiokoloavaimella. Pakkauksen mukana toimitetaan myös toinen proppu, joka sopii talttapäisellä meisselillä tai kolikolla avattavaksi.

kelvins36_12

Blokkiyksikön pohjasta löytyy 55 x 55 mm kokoinen kuparilevy, joka toimii kontaktipintana prosessorin lämmönlevittäjän kanssa. Kuparipohjan sisäpinnassa on käytetty mikrokanavatekniikkaa, joka tehostaa lämmön siirtymistä nesteeseen. Neste syötetään mikrokanaviin suihkutussuuttimen (jet plate) läpi. Kuparipohjan pinta on viimeistelty puolikiiltäväksi, mutta siinä on nähtävissä melko selkeitä ja syviä hiontajälkiä. Pohjan todettiin olevan keskeltä molempiin suuntiin hieman kupera, joka on hyvin tyypillistä nykypäivän suorittimien kanssa.

kelvins36_4

30-sivuinen asennusohjekirjanen on kuvitettu selkeillä mustavalkoisilla kuvilla, joissa keskeiset kohteet on korostettu turkoosilla värillä. Tekstiä on vähän, sillä sen käyttö rajoittuu lähinnä kuvien yläpuolella sijaitseviin otsikoihin. Otsikoinnit on kirjoitettu yhdeksällä kielellä, joiden joukossa ei kuitenkaan ole suomea. Järjestelmän laajentamisesta mainitaan lyhyesti lähinnä yhdellä sivulla, jossa lisätietoja kerrotaan löytyvän valmistajan nettisivuilta.

kelvins36_2_2

Kelvin S36:n mukana toimitetaan asennustarvikkeet sekä Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011- (kuvassa vasemmalla) sekä AMD:n AM- ja FM-kannoille (kuvassa oikealla). Kiinnitysruuvit on jätetty käyttäjän kiinnitettäväksi metallisiin asennuslevyihin. Esimerkkitapauksessa asennamme coolerin LGA 1150 -kantaiselle emolevylle.

kelvins36_7

Kelvin S36:n asennus kannattaa aloittaa ruuvaamalla tuulettimet kiinni jäähdyttimeen. Mukana toimitetaan 12 kpl pitkiä ruuveja tuulettimien kiinnittämiseen. Fractal Design suosittelee tuulettimien asentamista puhaltamaan kennon läpi (jota noudatimme), mutta käyttäjä voi toki suorittaa tuulettimien sijoittamisen oman tarpeensa ja harkintansa mukaan.

kelvins36_13

kelvins36_14

Blokki valmistellaan asennusta varten kiinnittämällä sen reunoille prosessorikannan kanssa yhteensopivat kiinnitysraudat. Kuvassa näkyy Intelin LGA-kannoille tarkoitetut raudat, joiden kulmiin käyttäjän on itse ruuvattava kiinni jousin varustetut sormiruuvit. Ruuvit lukitaan paikalleen pienillä muttereilla, joka vaatii pientä näpräämistä. Lisäksi mutterit saattavat hiljalleen löystyä sormiruuveja käyttäessä, joten lukkorengasratkaisu olisi sopinut käyttötarkoitukseen paremmin. Olisikin toivottavaa, että Fractal Design toimittaisi kiinnikkeet valmiiksi ruuveilla varustettuna.

Kun sormiruuvit ovat paikallaan, liu’utetaan kiinnitysraudat blokin pohjan reunoilta löytyviin uriin. Kiinnitysrautojen sakaroissa on pienet kynnet, jotka lukittuvat kiinni toisiinsa.

kelvins36_15

Kun blokin kiinnitys on valmisteltu, tulee emolevyn taustapuolelle asetettavan muovisen taustalevyn vuoro. Sen sakaroiden päissä on vapaasti liikkuvat metalliset kierreosat, jotka säädetään emolevyn kiinnitysreikien kohdalle. Säädettävät osat saisivat olla tiukemmat tai vaihtoehtoisesti säätyä portaittain, sillä ne pääsevät helposti liikahtamaan väärään kohtaan taustalevyä liikutellessa. Se tuo oman hankaluutensa erityisesti silloin, kun asennusta suoritetaan emolevyn ollessa kiinni kotelossa.

kelvins36_16

Viimeisenä blokin asennusvaiheena se asetellaan prosessorin päälle ja ruuvit kiristetään kulmittain loppuun asti. Ruuvit osoittautuivat siinä määrin tiukoiksi, että niiden kiertäminen sormin pienestä otepinnasta ei ollut mahdollista, vaan toimenpiteeseen käytettiin apuna ruuvimeisseliä. Kelvin S36:n blokki on Predatorin blokkia korkeampi, mutta sen lisäksi myös sivusuunnassa tarvitaan hieman enemmän tilaa, sillä letkulähdöt sijaitsevat sen kyljessä. Kuvan esimerkkiasennuksessa yhteensopivuusongelma muistipaikkojen kanssa oli vain millien päässä.

kelvins36_17

kelvins36_18

Jäähdyttimen asennuksen suhteen pätevät samat säännöt kuin Predatorin kanssa. Jos emolevy on valmiiksi kotelossa kiinni, kannattaa jäähdytin kiinnittää koteloon ennen blokkia. Kelvinin kanssa jäähdyttimen sijoittelun suhteen ei ole rajoitteita. Me asensimme sen testikokoonpanoon valmistajan suositusten mukaisesti niin, että jäähdytin kiinnitettiin kotelon kattoon ja tuulettimet sen alapintaan puhaltamaan ilmaan kennon läpi. Tuulettimet on jätetty käyttäjän kiinnitettäväksi, joka tarkoittaa käytännössä pientä ruuvailuhetkeä 12 ruuvin parissa.

Jäähdyttimen sijoituspaikkaa suunnitellessa on luonnollisesti huolehdittava, että kotelosta löytyy sille riittävästi tilaa. Käytännössä jäähdytin tuulettimineen on 55 mm paksu ja kotelon pituussuunnassa on löydyttävä noin 400 mm:n vapaa tila. Tietysti kotelossa pitää olla myös kolme vierekkäistä kiinnityspaikkaa 120 mm tuulettimille. Kokonaisuudessaan Kelvin S36:n asennus on helppoudeltaan samaa luokkaa Predator 360:n kanssa. Blokin kiinnitys on Kelvinissä hieman helpompi, vaikka parannettavaakin vielä löytyy. Jäähdyttimen asennus on hieman helpompaa pienempien ulkomittojen ja rajoitusten puuttumisen ansiosta, mutta tuulettimien asennus vaatii hieman ylimääräistä työtä.

Huomioita asennuksesta:

  • Blokin kiinnityksen taustalevyn toteutuksessa olisi parannettavaa.
  • Blokin kiinnitysruuvien toteutus on hieman kömpelö.
  • Blokkiyksikön letkuliitännät saattavat aiheuttaa yhteensopivuusongelmia muistien kanssa.
  • Jäähdyttimen asennon voi valita vapaasti.
  • Tuulettimien kiinnitys jäähdyttimeen on jätetty käyttäjän kontolle.

 

Sisältö

  1. Esittely
  2. EKWB Predator 360
  3. Fractal Design Kelvin S36
  4. Testikokoonpano ja -metodit, Melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi, Lämpötilamittaukset
  5. Yhteenveto