Uusimmat

4K Ultra HD -elokuvat tulevat – mutta kannattaako niistä maksaa?

04.05.2016 12:43 Tuukka Hämäläinen

4K

4K- eli Ultra HD -blu-rayt ja -soittimet tekevät vauhdilla tuloa markkinoille. Ensimmäiset laitteet ja levyt ovat ilmestyneet myyntiin huhtikuussa. 4K-kuvantarkkuutta tukevia televisioita on sen sijaan myyty jo muutaman vuoden.

UHD-leffojen myyntipotentiaaliin ilmeisesti uskotaan, sillä jo yksinään Universal Pictures on ilmoittanut julkaisevansa vielä tänä vuonna yli sata elokuvaa UHD -blu-ray -formaatissa.

Moni jo aiemmin kalliiseen blu-ray-soittimeen investoinut saattaa kuitenkin harkita tarkkaan, tarjoaako UHD tarpeeksi syitä lähteä kaupoille. Muropaketin jututtaman asiantuntijan mukaan pelkkä kuvantarkkuuden parannus jää peruskatselussa vaatimattomaksi eduksi.

4K

Ultra HD ja katseluetäisyys

Ultra HD tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan korkeampaa kuvantarkkuutta. Siinä missä tavallinen blu-ray-elokuva toistuu Full HD -tarkkuudella (1920 x 1080 pikseliä), tarjoaa UHD blu-ray 3 840 x 2 160 -tarkkuuden (”4K-resoluutio”). UHD:n pikselien määrä on siis nelinkertainen Full HD:hen nähden. Lievän hypen vallassa tämän on kuvailtu muistuttavan enemmänkin ikkunasta katsomista kuin tv-kuvaa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n erikoistutkija Ville Ollikaisen mukaan katseluetäisyydellä on kuitenkin valtava merkitys.

Full HD -kuvan ihanteellinen katseluetäisyys on 1,5 kertaa ruudun läpimitta, eli esimerkiksi 32-tuumaisen television kuva on parhaimmillaan noin 160 sentin päästä katsottuna. Ultra HD:n kohdalla ihanteellinen etäisyys on vielä pienempi, 0,75 kertaa ruudun läpimitta.

– Ultra HD:n kanssa ruutua voi siis katsoa lähempää, leveämmästä katselukulmasta, ilman että kuvassa olevat virheet tulevat esille. Edellyttäen tietysti, että myös sisältö on Ultra HD -laatuista.

Ollikainen kertoo, että Japanin yleisradion NHK:n tutkijoiden mukaan ihanteellinen katsomisetäisyys on kahden tekijän, läsnäolon tunnun (sense of being there) ja aitouden (sense of realness) kompromissi.

– Lähtökohtaisesti se tunne, että on itse siellä paikassa, jota kuva esittää, on kiinni kuvan leveydestä näkökentässämme. Siihen voi päästä kahdella tapaa: ostamalla isomman telkkarin tai katsomalla lähempää. Mitä lähempää kuvaa katsoo, sitä enemmän siinä kuitenkin erottaa virheitä, jotka haittaavat sitten aitouden tuntua.

Merkittävää onkin, että saadakseen parhaan mahdollisen katselukokemuksen Ultra HD -kuvasta, pitäisi tv:tä katsoa paljon lähempää kuin valtaosa ihmisistä katsoo – tai sitten television pitäisi olla massiivinen. Ollikaisen mukaan tavanomaiselta katseluetäisyydeltä Ultra HD:n parannus Full HD:hen verrattuna ei juuri erotu.

– Jos UHD-kuvaa katsoo samalta etäisyydeltä kuin Full HD:tä pitäisi katsoa, niin ero on kyllä hyvin pieni.

Ville Ollikainen muistuttaa myös, että valtaosa tv-sisällöstä on tällä hetkellä Full HD:tä tai jopa vanhempaa SDTV-laatua, jossa kuvan leveys on vain 720 pikseliä. Jos katsomisetäisyys tai ruudun koko valitaan Ultra HD:n mukaan, näyttää vanhempi sisältö paljon heikommalta.

Sony 4K

Ultra HD -blu-rayn muita ominaisuuksia

Ultra HD:n sijaan Ville Ollikainen pitää merkittävämpänä uusien televisioiden High Dynamic Range- eli HDR –ominaisuutta, joskin myös se kehittyy vaiheittain. Nyt on markkinoilla vasta ensimmäisen sukupolven HDR.

Se mahdollistaa joka tapauksessa täyteläisemmät värit ja paremman kontrastin.

– 4K-resoluutiosta tulee hyöty vain läheltä katsoessa, mutta HDR:stä tulee hyöty riippumatta siitä, miltä etäisyydeltä katselee.

Juuri markkinoille tullut Samsungin UBD-K8500 -blu-ray-soitin sisältää HDR-tuen, mutta mitenkään automaattisesti UHD-soittimet eivät tukea sisällä. Myös HDR:n hyödyt saavutetaan vasta sitten, kun ominaisuus sisältyy jo itse materiaaliin. Vanhoilla levyillä sitä ei ole, ja uusiinkin se on vasta tulossa.

UHD-soittimet skaalaavat kuitenkin kuvantarkkuutta tarvittaessa ylös- ja alaspäin. Jos UHD-blu-rayn laittaa pyörimään vanhemman HD-telkkarin kanssa, pitäisi soitinten skaalata kuvantarkkuus alaspäin Full HD -tasoiseksi. Niiden pitäisi myös skaalata tarkkuutta ylöspäin katsottaessa vanhoja blu-ray -leffoja – jotka siis toimivat myös UHD-soittimilla.

Ollikaisen mukaan ylöspäin skaalaus voikin tuottaa parhaimmillaan hienon lopputuloksen. Siihen vaaditaan kuitenkin laadukas materiaali sekä laadukas skaalain, jollainen löytyy todennäköisimmin arvokkaammista soittimista.

UHD-blu-raylla on muitakin teknisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi niin sanottu Digital Bridge mahdollistaa käytännössä elokuvasisällön hävikittömän siirron auktorisoidulle UHD-laitteelle tai jopa mobiililaitteeseen. Blu-ray Disc Associationin promoottori Victor Matsuda on kuitenkin tähdentänyt, että tämän teknisen ominaisuuden tuominen markkinoille on kiinni UHD-blu-ray -valmistajista. Niinpä voisi lyödä vetoa, että leffapiratismia pelkäävät julkaisijat tulevat aika pitkälle estämään Digital Bridgen käytön.

UHD-blu-ray tukee myös korkeampaa kuvataajuutta, jopa 60 fps:iin asti. Tämäkin ominaisuus jää elokuvien osalta vain teoriatasolle, sillä valtaosa elokuvista kuvataan yhä perinteisellä 24 kuvaa sekunnissa -taajuudella. Lisäksi ensimmäisten vuosien UHD-televisiot eivät yllä 30 fps korkeampaan kuvataajuuteen.

Ennen ostoksille ryntäämistä kannattaa myös huomata, että UHD-blu-ray-soittimet eivät välttämättä toista 3D-blu-rayta.

Jos siis satut 3D-leffoja omistamaan, kannattaa tarkistaa onko soittimessa 3D-tuki. Lisäksi suunnitelmia 3D UHD -blu-rayn osalta ei ilmeisesti ole lainkaan, mikä ei ole ihme, kun ainakin LG ja Samsung ovat luopumassa 3D-televisioiden valmistuksesta kokonaan.

The Revenant

Tarjonta ei vielä vakuuta

Ultra HD -blu-ray-elokuvia on toistaiseksi markkinoilla vain kourallinen. Ensijulkaisujen joukosta löytyy tuoreita hittileffoja X-Men: Days of Future Pastista (2014) The Reventantiin (2015), tosin joukossa on myös oudompia valintoja, kuten vuoden 2008 supersankarikomedia Hancock. Näillä eväillä moni ei varmasti vielä kaupoille ryntää, etenkin kun julkaisujen tasossa on ilmeisesti eroja.

Tämä käy ilmi esimerkiksi Forbesin arviosta, jossa ylistetään The Revenantin UHD-blu-ray-julkaisua:

”Olen nähnyt Ultra HD -blu-ray -keskusteluita, joissa kyseenalaistetaan tuoko tavalliseen HD-blu-rayhin verrattuna nelinkertainen resoluutio kummoistakaan eroa – ja jos rehellisiä ollaan, on tarjolla Ultra HD blu-ray -elokuvia, joissa hyöty tuntuu valitettavan marginaaliselta. On kuitenkin vaikea kuvitella, että kukaan voisi katsoa The Revenantin Ultra HD -blu-rayna olematta erittäin tietoinen siitä kuvanlaadun parantumisesta, jonka 4K/UHD tarjoaa suhteessa normaaliin HD-blu-rayhin.”

Laatueroja löytyy elokuvien lisäksi myös UHD-kykyisistä televisioista.

Esimerkiksi Cnetin Samsung UBD-K8500 -soittimen arviossa todetaan, että vanhemmalla, HDR-kykyiselläkin Samsungin televisiolla kuvanlaatu oli selvästi heikompi. Jos raha ei ole este ja haluaa saada kaiken ilon irti UHD:stä, kannattaa varmaankin noudattaa Samsungin suosituksia ja hankkia samalla SUHD-malliston televisio.

Valitettavasti Ultra HD -blu-ray -elokuvat ovat ainakin tässä vaiheessa myös huomattavasti muita blu-ray-julkaisuja kalliimpia. VTT:n Ville Ollikainen ei usko, että tälle on suurempaa teknistä syytä, vaan kyse on lähinnä markkinoinnista. Niinpä voisi ennustaa, että UHD-elokuvat tulevat ajan kanssa muuttumaan edullisemmiksi.

Ollikainen muistuttaa lisäksi, että fyysiset formaatit kuuluvat joka tapauksessa pian museoon.

– Yli sadan vuoden ajan ovat ihmiset tottuneet kuljettamaan sisältöjä pyöritettävillä levyillä: isoisällä oli gramofoni ja savikiekot, myöhemmin tulivat LP:t, CD:t ja dvd:t. Internet-palveluiden ansiosta saattaa nyt käydä niin, UHD-blu-raysta tulee tämän kehityksen joutsenlaulu.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat