4K Ultra HD -elokuvat tulevat – mutta kannattaako niistä maksaa?

04.05.2016 12:43 | Tuukka Hämäläinen | 1376 | 32

4K

4K- eli Ultra HD -blu-rayt ja -soittimet tekevät vauhdilla tuloa markkinoille. Ensimmäiset laitteet ja levyt ovat ilmestyneet myyntiin huhtikuussa. 4K-kuvantarkkuutta tukevia televisioita on sen sijaan myyty jo muutaman vuoden.

UHD-leffojen myyntipotentiaaliin ilmeisesti uskotaan, sillä jo yksinään Universal Pictures on ilmoittanut julkaisevansa vielä tänä vuonna yli sata elokuvaa UHD -blu-ray -formaatissa.

Moni jo aiemmin kalliiseen blu-ray-soittimeen investoinut saattaa kuitenkin harkita tarkkaan, tarjoaako UHD tarpeeksi syitä lähteä kaupoille. Muropaketin jututtaman asiantuntijan mukaan pelkkä kuvantarkkuuden parannus jää peruskatselussa vaatimattomaksi eduksi.

4K

Ultra HD ja katseluetäisyys

Ultra HD tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan korkeampaa kuvantarkkuutta. Siinä missä tavallinen blu-ray-elokuva toistuu Full HD -tarkkuudella (1920 x 1080 pikseliä), tarjoaa UHD blu-ray 3 840 x 2 160 -tarkkuuden (”4K-resoluutio”). UHD:n pikselien määrä on siis nelinkertainen Full HD:hen nähden. Lievän hypen vallassa tämän on kuvailtu muistuttavan enemmänkin ikkunasta katsomista kuin tv-kuvaa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n erikoistutkija Ville Ollikaisen mukaan katseluetäisyydellä on kuitenkin valtava merkitys.

Full HD -kuvan ihanteellinen katseluetäisyys on 1,5 kertaa ruudun läpimitta, eli esimerkiksi 32-tuumaisen television kuva on parhaimmillaan noin 160 sentin päästä katsottuna. Ultra HD:n kohdalla ihanteellinen etäisyys on vielä pienempi, 0,75 kertaa ruudun läpimitta.

– Ultra HD:n kanssa ruutua voi siis katsoa lähempää, leveämmästä katselukulmasta, ilman että kuvassa olevat virheet tulevat esille. Edellyttäen tietysti, että myös sisältö on Ultra HD -laatuista.

Ollikainen kertoo, että Japanin yleisradion NHK:n tutkijoiden mukaan ihanteellinen katsomisetäisyys on kahden tekijän, läsnäolon tunnun (sense of being there) ja aitouden (sense of realness) kompromissi.

– Lähtökohtaisesti se tunne, että on itse siellä paikassa, jota kuva esittää, on kiinni kuvan leveydestä näkökentässämme. Siihen voi päästä kahdella tapaa: ostamalla isomman telkkarin tai katsomalla lähempää. Mitä lähempää kuvaa katsoo, sitä enemmän siinä kuitenkin erottaa virheitä, jotka haittaavat sitten aitouden tuntua.

Merkittävää onkin, että saadakseen parhaan mahdollisen katselukokemuksen Ultra HD -kuvasta, pitäisi tv:tä katsoa paljon lähempää kuin valtaosa ihmisistä katsoo – tai sitten television pitäisi olla massiivinen. Ollikaisen mukaan tavanomaiselta katseluetäisyydeltä Ultra HD:n parannus Full HD:hen verrattuna ei juuri erotu.

– Jos UHD-kuvaa katsoo samalta etäisyydeltä kuin Full HD:tä pitäisi katsoa, niin ero on kyllä hyvin pieni.

Ville Ollikainen muistuttaa myös, että valtaosa tv-sisällöstä on tällä hetkellä Full HD:tä tai jopa vanhempaa SDTV-laatua, jossa kuvan leveys on vain 720 pikseliä. Jos katsomisetäisyys tai ruudun koko valitaan Ultra HD:n mukaan, näyttää vanhempi sisältö paljon heikommalta.

Sony 4K

Ultra HD -blu-rayn muita ominaisuuksia

Ultra HD:n sijaan Ville Ollikainen pitää merkittävämpänä uusien televisioiden High Dynamic Range- eli HDR –ominaisuutta, joskin myös se kehittyy vaiheittain. Nyt on markkinoilla vasta ensimmäisen sukupolven HDR.

Se mahdollistaa joka tapauksessa täyteläisemmät värit ja paremman kontrastin.

– 4K-resoluutiosta tulee hyöty vain läheltä katsoessa, mutta HDR:stä tulee hyöty riippumatta siitä, miltä etäisyydeltä katselee.

Juuri markkinoille tullut Samsungin UBD-K8500 -blu-ray-soitin sisältää HDR-tuen, mutta mitenkään automaattisesti UHD-soittimet eivät tukea sisällä. Myös HDR:n hyödyt saavutetaan vasta sitten, kun ominaisuus sisältyy jo itse materiaaliin. Vanhoilla levyillä sitä ei ole, ja uusiinkin se on vasta tulossa.

UHD-soittimet skaalaavat kuitenkin kuvantarkkuutta tarvittaessa ylös- ja alaspäin. Jos UHD-blu-rayn laittaa pyörimään vanhemman HD-telkkarin kanssa, pitäisi soitinten skaalata kuvantarkkuus alaspäin Full HD -tasoiseksi. Niiden pitäisi myös skaalata tarkkuutta ylöspäin katsottaessa vanhoja blu-ray -leffoja – jotka siis toimivat myös UHD-soittimilla.

Ollikaisen mukaan ylöspäin skaalaus voikin tuottaa parhaimmillaan hienon lopputuloksen. Siihen vaaditaan kuitenkin laadukas materiaali sekä laadukas skaalain, jollainen löytyy todennäköisimmin arvokkaammista soittimista.

UHD-blu-raylla on muitakin teknisiä ominaisuuksia. Esimerkiksi niin sanottu Digital Bridge mahdollistaa käytännössä elokuvasisällön hävikittömän siirron auktorisoidulle UHD-laitteelle tai jopa mobiililaitteeseen. Blu-ray Disc Associationin promoottori Victor Matsuda on kuitenkin tähdentänyt, että tämän teknisen ominaisuuden tuominen markkinoille on kiinni UHD-blu-ray -valmistajista. Niinpä voisi lyödä vetoa, että leffapiratismia pelkäävät julkaisijat tulevat aika pitkälle estämään Digital Bridgen käytön.

UHD-blu-ray tukee myös korkeampaa kuvataajuutta, jopa 60 fps:iin asti. Tämäkin ominaisuus jää elokuvien osalta vain teoriatasolle, sillä valtaosa elokuvista kuvataan yhä perinteisellä 24 kuvaa sekunnissa -taajuudella. Lisäksi ensimmäisten vuosien UHD-televisiot eivät yllä 30 fps korkeampaan kuvataajuuteen.

Ennen ostoksille ryntäämistä kannattaa myös huomata, että UHD-blu-ray-soittimet eivät välttämättä toista 3D-blu-rayta.

Jos siis satut 3D-leffoja omistamaan, kannattaa tarkistaa onko soittimessa 3D-tuki. Lisäksi suunnitelmia 3D UHD -blu-rayn osalta ei ilmeisesti ole lainkaan, mikä ei ole ihme, kun ainakin LG ja Samsung ovat luopumassa 3D-televisioiden valmistuksesta kokonaan.

The Revenant

Tarjonta ei vielä vakuuta

Ultra HD -blu-ray-elokuvia on toistaiseksi markkinoilla vain kourallinen. Ensijulkaisujen joukosta löytyy tuoreita hittileffoja X-Men: Days of Future Pastista (2014) The Reventantiin (2015), tosin joukossa on myös oudompia valintoja, kuten vuoden 2008 supersankarikomedia Hancock. Näillä eväillä moni ei varmasti vielä kaupoille ryntää, etenkin kun julkaisujen tasossa on ilmeisesti eroja.

Tämä käy ilmi esimerkiksi Forbesin arviosta, jossa ylistetään The Revenantin UHD-blu-ray-julkaisua:

”Olen nähnyt Ultra HD -blu-ray -keskusteluita, joissa kyseenalaistetaan tuoko tavalliseen HD-blu-rayhin verrattuna nelinkertainen resoluutio kummoistakaan eroa – ja jos rehellisiä ollaan, on tarjolla Ultra HD blu-ray -elokuvia, joissa hyöty tuntuu valitettavan marginaaliselta. On kuitenkin vaikea kuvitella, että kukaan voisi katsoa The Revenantin Ultra HD -blu-rayna olematta erittäin tietoinen siitä kuvanlaadun parantumisesta, jonka 4K/UHD tarjoaa suhteessa normaaliin HD-blu-rayhin.”

Laatueroja löytyy elokuvien lisäksi myös UHD-kykyisistä televisioista.

Esimerkiksi Cnetin Samsung UBD-K8500 -soittimen arviossa todetaan, että vanhemmalla, HDR-kykyiselläkin Samsungin televisiolla kuvanlaatu oli selvästi heikompi. Jos raha ei ole este ja haluaa saada kaiken ilon irti UHD:stä, kannattaa varmaankin noudattaa Samsungin suosituksia ja hankkia samalla SUHD-malliston televisio.

Valitettavasti Ultra HD -blu-ray -elokuvat ovat ainakin tässä vaiheessa myös huomattavasti muita blu-ray-julkaisuja kalliimpia. VTT:n Ville Ollikainen ei usko, että tälle on suurempaa teknistä syytä, vaan kyse on lähinnä markkinoinnista. Niinpä voisi ennustaa, että UHD-elokuvat tulevat ajan kanssa muuttumaan edullisemmiksi.

Ollikainen muistuttaa lisäksi, että fyysiset formaatit kuuluvat joka tapauksessa pian museoon.

– Yli sadan vuoden ajan ovat ihmiset tottuneet kuljettamaan sisältöjä pyöritettävillä levyillä: isoisällä oli gramofoni ja savikiekot, myöhemmin tulivat LP:t, CD:t ja dvd:t. Internet-palveluiden ansiosta saattaa nyt käydä niin, UHD-blu-raysta tulee tämän kehityksen joutsenlaulu.

Keskustelu

Ei välttämättä liity itse tekniikkaan, mutta jos vanhoja elokuvia taas remasteroidaan, tällä kertaa 4K-tarkkuutta varten, niin ainakin joissakin tapauksissa uusin remasterointi voi olla se paras versio eli kaikista lähimpänä elokuvateatterin ensi-ilta versiota tai vastaavaa alkuperäiseksi tarkoitettua versiota. Luultavasti uusin remasterointi tarjotaan siis vain 4K UHD Blu-ray versiona.

Azu-nyan

Ei välttämättä liity itse tekniikkaan, mutta jos vanhoja elokuvia taas remasteroidaan, tällä kertaa 4K-tarkkuutta varten, niin ainakin joissakin tapauksissa uusin remasterointi voi olla se paras versio eli kaikista lähimpänä elokuvateatterin ensi-ilta versiota tai vastaavaa alkuperäiseksi tarkoitettua versiota. Luultavasti uusin remasterointi tarjotaan siis vain 4K UHD Blu-ray versiona.

Eihän uhd:lle tehdystä masteroinnista edes ole mitään hyötyä vanhemmilla tekniikoilla, kun laajempi väriavaruus on mahdollinen vain uhd-laitteistolla. Eikä kukaan ala enää tässä vaiheessa julkaista vanhoja bluray/1080p-julkaisuita uudestaan mitättömän parannuksen vuoksi, koska ne eivät tulisi myymään.

"Full HD -kuvan ihanteellinen katseluetäisyys on 1,5 kertaa ruudun läpimitta, eli esimerkiksi 32-tuumaisen television kuva on parhaimmillaan noin 160 sentin päästä katsottuna."

Laskuvirhe tai typo, 42-tuumaisella paras etäisyys 1,6 m.

Well, muutama vuosi lisää ja nämä ovat arkipäivää. Sama kuin VR-laseilla. Ekat mallit maksaa mansikoita.

Mukavahan se on, että tekniikka kehittyy, mutta juuri tuo materiaalin puutteen takia kannattaa tällä hetkellä ennemmin sijoittaa sama rah laadukkaaseen FullHD-telkkariin, kuin perus 4K:lla varustettuun malliin, joita saa samalla rahalla, jolloin myös katselukokemus on todennäköisesti antoisampi.

Hannibal_pjv

Well, muutama vuosi lisää ja nämä ovat arkipäivää. Sama kuin VR-laseilla. Ekat mallit maksaa mansikoita.

Tai sitten ei. Jutussa mainittiin että fyysiset mediat ovat kohta museokamaa, mutta itse näen että asia on jo näin. Taitaa enemmänkin olla tämä tekniikka videopuolen 56k modeemi, jonka ohi oli DSL-tekniikka jo ajanut sen ilmestyessä. Miksi kukaan satsaisi kalliiseen soittimeen ja tilaa vieviin fyysisiin levyihin, kun suoratoistopalvelut alkavat olemaan jo käytettävällä tasolla ja videokirjastopuolen Steam on todennäköisesti aivan oven takana?

Digitaaliset 4k leffat sitten itsessään on ihan hyvä juttu ja varmasti yleistyvät jo vuodessa, vaikka itselle riittää kyllä vähempikin kunhan tarina on hyvä.

Varmaankin tuollainen soitin tulee kesän aikana hankittua. Taisi olla Gigantti kun mainosti jo Samsungia ennakkotilattavaksi. Seuraavaksi sitten HDR-televisio joku kaunis päivä kun niiden hinnat putoavat tonnin kieppeille.

Atros

Miksi kukaan satsaisi kalliiseen soittimeen ja tilaa vieviin fyysisiin levyihin, kun suoratoistopalvelut alkavat olemaan jo käytettävällä tasolla ja videokirjastopuolen Steam on todennäköisesti aivan oven takana?

Kysy sellaiselta joka ei saa kotiinsa kuin max. 10 Mbit/s kiinteän netin tai epäluotettavan 4G:n :)
Uskon että UHD Blu-Ray löytää yleisönsä. Jos seuraavan 5 vuoden aikana aletaan päästä siihen että 100 Mbit netti olisi tarjolla koko kansalle niin sitten vasta alkaa (Suomessa) suoratoistopalvelujen ylivoima.

ChickenLegs

Eihän uhd:lle tehdystä masteroinnista edes ole mitään hyötyä vanhemmilla tekniikoilla, kun laajempi väriavaruus on mahdollinen vain uhd-laitteistolla. Eikä kukaan ala enää tässä vaiheessa julkaista vanhoja bluray/1080p-julkaisuita uudestaan mitättömän parannuksen vuoksi, koska ne eivät tulisi myymään.

Kyllä noista mastereista saadaan ihan kivasti irti, varsinkin jos siellä on chroma subsampling -menetelmällä käsitelty 4:4:4 muodossa masteri. Tukihan jo D-Cinema laajempaa väriavaruutta, ettei se ole mikään uusi asia.

Atros

Digitaaliset 4k leffat sitten itsessään on ihan hyvä juttu ja varmasti yleistyvät jo vuodessa, vaikka itselle riittää kyllä vähempikin kunhan tarina on hyvä.

Ei tarvitse olla uusi digitaalinen leffa, jotta siitä voi tehdä 4K-julkaisun. 35 mm filmikelasta voi tehdä skannauksen vielä ainakin 4K:hen asti ja näin on varmaan viime vuosina masterointeja jo etukäteen alettu tekemäänkin. Väliinputoajat sen sijaan ovat muulle kuin filmille kuvatut tv-sarjat (ison budjetin draamat yleensä on filmille) tai 2000-luvulla ensimmäiset digitaalisena kuvatut leffat, joista ei 2K (1080p) parempaa lähdettä välttämättä ole olemassa.

kurkimies

Kyllä noista mastereista saadaan ihan kivasti irti, varsinkin jos siellä on chroma subsampling -menetelmällä käsitelty 4:4:4 muodossa masteri. Tukihan jo D-Cinema laajempaa väriavaruutta, ettei se ole mikään uusi asia.

Tarkoitat varmaan, että 4:4:4 masteri ilman värejä hävittävää chroma subsamplingia.

Itse en aio ostaa mitään näyttölaitetta tai sen lisälaitetta ennen kuin niissä on isolla mainostarralla luvattu täysi Rec. 2020 yhdenmukaisuus. Suosittelen samaa muillekin.

Atros

Miksi kukaan satsaisi kalliiseen soittimeen ja tilaa vieviin fyysisiin levyihin, kun suoratoistopalvelut alkavat olemaan jo käytettävällä tasolla ja videokirjastopuolen Steam on todennäköisesti aivan oven takana?

Niin kauan kun ei ole palvelua josta saisi aidosti korkealaatuista videokuvaa (vrt Blu-Ray 1080p-aikakaudella), niin UHD Blu-Raylle on kysyntää. Suoratoistoissa olen miettinyt että mahdollisesti koskaan ei tule olemaankaan kuvanlaatua, koska a) kaista maksaa aina, b) riittää kun 90% ihmisistä on tyytyväisiä, c) jos jotain kutsutaan "parhaaksi laaduksi", ihmiset laittavat ominaisuuden päälle vaikka tihrustaisivat mistä, ja kaistaa kuluu. 10% (tai vähemmän) takia ei kannata tuplata kaistamaksuja laittamalla kaistankäyttö moitteettoman kuvanlaadun vaatimalle tasolle. Optisella medialla kaista taas ei maksa, joten voi yhtä hyvin käyttää koko tilan.

Leffojen ostamista ei tarjoa taas yksikään nettiputiikki, mutta toki "Steamia" odotellessa/toivoessa. Ja sekin mielellään niin että se DRM ei vaadi nettiyhteyttä tai muuta vastaavaa jotta ostetut leffat eivät voi "hävitä" varmuuskopioita myöten. Sekin on epäselvää, että jos jotain leffojen ostomahdollisuuksia joskus tulee, ovatko palvelut edes säädyllisiä käyttöehtojen osalta vai onko kopioiminenkin sitä että "auktorisoidulla kopiointiohjelmalla" tehdään.

Periaatteessa ei tarvitsi olla ihan suoratoistoa, ainakin itse voisin elää UHD elokuvien osalta senkin kanssa että elokuva (tai osa siitä) ladattaisiin etukäteen laitteeseeni.

Kaistan kustannus on ongelma jos sisältöjä pusketaan jostain rapakon takaa. Toisaalta jos sisältö tulee operaattorin verkossa olevalta (välimuisti)palvelimelta niin kustannus on aika pieni.

Optimisessa mediassa ei maksa kaista, mutta siinä sitten maksaa media, median valmistaminen, rahti ja varastointi.

jjx

Optimisessa mediassa ei maksa kaista, mutta siinä sitten maksaa media, median valmistaminen, rahti ja varastointi.

Jep, Joku voisi huvikseen laskea kuinka paljon pienen leffa-arkiston varastointi keskustan asunnossa maksaa. Siinä voi yllättyä kuinka paljon niiden leffojen säilytys todellisuudessa maksaa.

Atros

Tai sitten ei. Jutussa mainittiin että fyysiset mediat ovat kohta museokamaa, mutta itse näen että asia on jo näin. Taitaa enemmänkin olla tämä tekniikka videopuolen 56k modeemi, jonka ohi oli DSL-tekniikka jo ajanut sen ilmestyessä. Miksi kukaan satsaisi kalliiseen soittimeen ja tilaa vieviin fyysisiin levyihin, kun suoratoistopalvelut alkavat olemaan jo käytettävällä tasolla ja videokirjastopuolen Steam on todennäköisesti aivan oven takana?

Asun 15 minuutin automatkan päässä helsingin kampista ja paras tarjottu lanka yhteys on 8/1 Mbit/s. Tuolla ei kauheasti 4k videoo ainakaan netflixistä katsella. Hyvä että tää soneran liittymä jaksaa edes steam pelien "mainos" videoita pöyrittää ilman että bufferoi 10 sekunnin välein ja olen aika varma ettei ne ole mitään 4k kamaa.

Kyllä näille on molemmille vielä omat käyttäjänsä. Itse ottaisin mielelläni 100Mbit liittymän ja katsoisin sillä 4k leffoja, mutta eihän elisaa tai soneraa kiinnosta edes näin lähellä keskustaa pistää kuitua kun ei ole kerrostaloja alueella. Sonera teki joskus kyselyn alueella, mutta tarpeeksi moni ei vastannut. 3G liittymää en taas ainakaan ainoaksi liittymäksi ottaisi. Sitten jos ajatellaan suurta maailmaa niin on vielä operaattoreita joilla on lankaliittymissäkin data katto.

5GHz

Tarkoitat varmaan, että 4:4:4 masteri ilman värejä hävittävää chroma subsamplingia.

Juuri tuota hain. DVD/Blu-rayt käyttävät taas 4:2:0 menetelmää.

Mirv

Leffojen ostamista ei tarjoa taas yksikään nettiputiikki, mutta toki "Steamia" odotellessa/toivoessa. Ja sekin mielellään niin että se DRM ei vaadi nettiyhteyttä tai muuta vastaavaa jotta ostetut leffat eivät voi "hävitä" varmuuskopioita myöten. Sekin on epäselvää, että jos jotain leffojen ostomahdollisuuksia joskus tulee, ovatko palvelut edes säädyllisiä käyttöehtojen osalta vai onko kopioiminenkin sitä että "auktorisoidulla kopiointiohjelmalla" tehdään.

Siis jos tässä oli ideana paikallisten kopioiden lataus niin idea kuulostaa nyt aika vanhentuneelta. Onhan tiedostojen lataus syrjäytetty musiikissakin jo suoratoistolla, ja vaikka tiedoston koko ei siinä olekaan ihan yhtä suuri kysymys. Ei-DRM:ää -vaatimus ei taida olla ihan realismia. Kenties netflixit voisivat tarjotan osittain tuollaista lisänä jollain premium hifisti -tilauksella tai sitten pulpahtaa jotain pienempiä tähän nicheen tähtääviä palveluja, mutta tällöin suuremmaksi ongelmaksi taitaa tulla joko katalogin koko ja lisenssimaksut.

Juuri markkinoille tullut Samsungin UBD-K8500 -blu-ray-soitin sisältää HDR-tuen, mutta mitenkään automaattisesti UHD-soittimet eivät tukea sisällä.
Myös HDR:n hyödyt saavutetaan vasta sitten, kun ominaisuus sisältyy jo itse materiaaliin. Vanhoilla levyillä sitä ei ole, ja uusiinkin se on vasta tulossa.

Mitäköhän tässä nyt yritettiin sanoa? Johan nyt niitä HDR / Ultra HD Premium kiekkoja on myynnissä.

jjx

Optimisessa mediassa ei maksa kaista, mutta siinä sitten maksaa media, median valmistaminen, rahti ja varastointi.

Joo siis en itse missään tapauksessa haluaisi mitään fyysisiä medioita, vaan ostaa digitaalisia versioita jotka olisivat sekä laadukkaita että pysyvästi omistuksessa/lisensoitu toistoa varten.

right outer join

Siis jos tässä oli ideana paikallisten kopioiden lataus niin idea kuulostaa nyt aika vanhentuneelta.

Tarkoitin lähinnä, ettei olisi teknisesti mahdollisesti tulla tilannetta jossa jokin taho pystyisi etänä poistamaan leffan tai sen katseluoikeuden sen jälkeen kun se on kerran ostettu. Näitä mielellään ujutetaan mukaan.

Onhan tiedostojen lataus syrjäytetty musiikissakin jo suoratoistolla, ja vaikka tiedoston koko ei siinä olekaan ihan yhtä suuri kysymys.

Massakulutusmielessä kyllä, mutta musiikkia ostetaan myös digitaalisena ja esim. häviöttömänä. Leffoissa ongelma on se että striimauksessa käytännössä tingitään kuvan/äänenlaadusta, joten kysyntää pitäisi ladattavaan omistustyyppiseen "kirjaston keräämiseen" olla myös.

Ei-DRM:ää -vaatimus ei taida olla ihan realismia.

En tarkoittanut etteikö olisi DRM:ää, vaan että sen tyyppi ei olisi sellainen etteikö kerran ostettu tuote olisi aidosti omistuksessa tietyin teknisin rajoituksin. Siksi esim. ei nettivaatimusta ettei myyjä voi ostosta ns. tuhota myöhemmin. DRM:t halutaan varmaankin aina pitää mukana leikeissä koska se tuo hallinnan tunnetta sisällön omistajille.

Kenties netflixit voisivat tarjotan osittain tuollaista lisänä jollain premium hifisti -tilauksella

Jep premium hifisti -tilauksia toivoisin näkeväni, etenkin 4K HDR -sisällön myötä. Epäilen vain vähän, kun nytkin esim. Netflix on rajoituksia täynnä joka alustalla.

kurkimies

Juuri tuota hain. DVD/Blu-rayt käyttävät taas 4:2:0 menetelmää.

UHD Blu-rayt käyttävät myös 4:2:0 color samplingia, 4:4:4 tarvitsisi älyttömästi levytilaa.

k1nggg

UHD Blu-rayt käyttävät myös 4:2:0 color samplingia, 4:4:4 tarvitsisi älyttömästi levytilaa.

UHD matskussa joka on 4:2:0 pakattu on silti neljä kertaa enemmän väri-informaatiota kuin HD 4:2:0 materiaalissa. Käytännössä UHD-bluraysta saisi skaalaamalla 4:4:4 HD masterin. Levytilaan chroma subsampling ei suoranaisesti vaikuta, sen määrittää tasan bittivirta. 4:2:0 ja 4:4:4 matskut 100mbit/s bittivirralla tulevat viemään aivan saman verran tilaa. 4:2:0 vain näyttää paremmalta jos bittivirta on rajattu.

Tosin sillä ei ole mitään väliä kun livematskussa 4:2:0 on syystä valittu. Se pakkautuu mukavasti ja erot näkyy vain tarkoissa värien reunoissa (esim. punainen ympyrä valkoisella taustalla). Tuollaisia tarkkoja reunoja harvoin näkyy paitsi animaatioissa (tai desktop käytössä) ja UHD tarkkuuksilla niiden merkitys on taas askeleen pienempi.

Jännä tuo "kuin ikkunasta katselisi" argumentti. Johan kunnon vanha putkitöllökin näyttää siltä kuin ikkunasta katselisi.

Näytä kaikki kommentit
kurkimies

…y 4:4:4 muodossa masteri. Tukihan jo D-Cinema laajempaa väriavaruutta….

Useimmat 3d-leffat mitä katsot teattereissa ovat 4:2:2. Jotkut tietyt Dolbyn 3d serverit saattavat jopa pyörittää 2d leffaa 3d-tilassa milloin sekin näkyy 4:2:2:na vaikka masteri olisi 4:4:4.

Mutta arvaapa huomaako katsojat mitään?

On kai se vähän sama mikä 4k televisioiden kohdalla on jos tarvitsee uuden töllön niin voi ostaa 4k mallin muuten ei hyödytä paljon.
Sama pätee elokuvien kohdalla.
4k kompastuskivi on saada tarpeeksi iso kuva olohuoneseen kun tilaa on usein rajallisesti ja vielä nyky asunnot ovat huoneiltaan pienet eli monelle 60" televisio ei ole mahdollista edes harkita tilan vuoksi.
Videotykin hankita olisi se paras vaihtoehto mutta hintataso on korkea ja mallivalikoima on suppea ja myös pelkän videotykin katselu päivittäisessä käytössä ei ole se paras vaihtoehto.
Omasta mielestä koko 4k on sellainen että jos tarvitsee uudempaa laitetta niin voi harkita mutta ei pelkän 4k hypetyksen takia tarvitse sijoittaa tuhansia euroja.

Harmi vaan että tuo UHD ei yhtään paranna surkeita käsikirjoituksia ja umpisurkeiaa henkilöohjausta. Se vain näyttää näyttelijöiden kasvorypyt paremmin.

Just tuli käytyä katsomassa uusi Kapteeni Amerikka. Missä luuraa henkilöohjaus ja käsikirjoitus henkilöiden osalta. Hahmot oli kuin elokuvaan liimattuja nukkeja. Enkä tosiaankaan tarkoita visulaalisuutta. Tuota leffaa ei UHD pelasta.
Molemmat aiemmat Kapteemi Amerikka leffat oli huomattavasti purevampia hahmojen osalta.

Laskinkohan nyt oikein? Veisikö kolmen tunnin pakkaamaton 4k 4:4:4 video oikeasti 47 Teraa tilaa?

24B/Px* 3840*2160Px = 190MB/Frame * 24 F/s = 4,45GB/s * 60s = 267GB/min * 180min = 46.92TB / 3h leffa

Paljonkos tuosta sais lossless-pakkauksella sitten pois on taas toinen asia.

Edit: mutta jokatapauksessa tuota 4.5 gigatavusta eli markkinatermeissä 36 gigabittistä nettiyhteyttä ei oo ihan vielä näköpiirissä.

TheMeII

Laskinkohan nyt oikein? Veisikö kolmen tunnin pakkaamaton 4k 4:4:4 video oikeasti 47 Teraa tilaa?

24B/Px* 3840*2160Px = 190MB/Frame * 24 F/s = 4,45GB/s * 60s = 267GB/min * 180min = 46.92TB / 3h leffa

Paljonkos tuosta sais lossless-pakkauksella sitten pois on taas toinen asia.

Edit: mutta jokatapauksessa tuota 4.5 gigatavusta eli markkinatermeissä 36 gigabittistä nettiyhteyttä ei oo ihan vielä näköpiirissä.

Sekoitit bitit ja tavut tuossa per pikseli kohdassa, se on 24 bittiä tai 3 tavua per pikseli, tai kun UHD blu-ray käyttää Rec. 2020 väriavaruutta joka on joko 10- tai 12-bittinen per värikanava niin se on joko 3,75 tavua per pikseli tai 4,5 tavua per pikseli. Tällöin per sekunti vaadittava videokaista on 6Gbps 10-bittisellä ja 7,2Gbps 12-bittisellä pakkaamattomalla videolla.

dezeer

Sekoitit bitit ja tavut tuossa per pikseli kohdassa, se on 24 bittiä tai 3 tavua per pikseli, tai kun UHD blu-ray käyttää Rec. 2020 väriavaruutta joka on joko 10- tai 12-bittinen per värikanava niin se on joko 3,75 tavua per pikseli tai 4,5 tavua per pikseli. Tällöin per sekunti vaadittava videokaista on 6Gbps 10-bittisellä ja 7,2Gbps 12-bittisellä pakkaamattomalla videolla.

Ok, mietinki että onko noin paljon, mutta kaksi eri paikkaa internetissä käytti 24 bytes muotoa niin ajattelin että kai se sitten on.

compvter2

Asun 15 minuutin automatkan päässä helsingin kampista ja paras tarjottu lanka yhteys on 8/1 Mbit/s. Tuolla ei kauheasti 4k videoo ainakaan netflixistä katsella. Hyvä että tää soneran liittymä jaksaa edes steam pelien "mainos" videoita pöyrittää ilman että bufferoi 10 sekunnin välein ja olen aika varma ettei ne ole mitään 4k kamaa.

Kyllä näille on molemmille vielä omat käyttäjänsä. Itse ottaisin mielelläni 100Mbit liittymän ja katsoisin sillä 4k leffoja, mutta eihän elisaa tai soneraa kiinnosta edes näin lähellä keskustaa pistää kuitua kun ei ole kerrostaloja alueella. Sonera teki joskus kyselyn alueella, mutta tarpeeksi moni ei vastannut. 3G liittymää en taas ainakaan ainoaksi liittymäksi ottaisi. Sitten jos ajatellaan suurta maailmaa niin on vielä operaattoreita joilla on lankaliittymissäkin data katto.

Tuolla 8/1 Mbit/s liittymällä kyllä saisi pyöritettyä 4k:ta, jos Flix ja muut eivät pelkäisi niin paljoa pahoja piraatteja ja antaisivat leffojen bufferoitua ensin riittävän pitkälle RAMiin ja kovalevylle, ennen kun alkavat niitä pyörittää. Pitäisi alkaa jo suurelle osalle koneista mennä heittämällä RAMiin ainakin 4Gt ja monilla enemmänkin, joten teknisesti tuo pitäisi alkaa olemaan toteutettavissa alkubufferoinnilla RAMiin, lisäbufferoinnilla kovalevylle, jota aina jatketaan kun henkilö painaa paussia WC- tai jääkaappitaukoja varten ja jos bufferit loppuu kesken, aletaan pyörittää pienitarkkuuksista (480p) mainosvideota bufferoinnin ajan.

PS. Hypoteesissa lähdetään liikenteeseen ajatuksesta että yli 90% joilla on tarvittava varallisuus luksustuotteisiin, kuten UHD-leffojen katseluun, asuu taajamien läheisyydessä tai heillä on varaa muuttaa taajamaan tai vetää kuitu omakustanteisesti kotiovelle. Lopuille riittää 1080p ja 720p etäisyyksien mukaan.

Tuo kyllä kieltämättä on mielenkiintoista ja aivan takapuolesta, että vielä aivan Helsingin kyljessä löytyy pieniä alueita minne ei saa DSL:ää parempia yhteyksiä. Kannattaisi ehkä ottaa yhteyttä viestintäministeriöön että mitenkäs se Suomen tietoliikennestrategia onkaan toteutunut, kun ei edes pääkaupunkiseudulla päästä tasaisesti yli 10Mbps nopeuksiin.

Kyllähän tuolle varmasti ostajia vielä löytyy, kun onhan Suomessakin vielä jotain 15% väestöstä kaupunkien ja taajamien ulkopuolella asuvia. Tekniikka on siltikin auttamatta vanhentunut jo syntyessään ja tulee todennäköisesti hautautumaan vähin äänin. Olisi voinut elokuva-ala pistää järjettömän suuret lobbariresurssinsa töihin parempien tietoliikenneyhteyksien puolesta, niin olisi varmaan heillekin kustannustehokkaampaa. Eiväthän he niiden tietoliikenneyhteyksien kustannuksia kuitenkaan maksa.

TheMeII

Laskinkohan nyt oikein? Veisikö kolmen tunnin pakkaamaton 4k 4:4:4 video oikeasti 47 Teraa tilaa?

24B/Px* 3840*2160Px = 190MB/Frame * 24 F/s = 4,45GB/s * 60s = 267GB/min * 180min = 46.92TB / 3h leffa

Paljonkos tuosta sais lossless-pakkauksella sitten pois on taas toinen asia.

Edit: mutta jokatapauksessa tuota 4.5 gigatavusta eli markkinatermeissä 36 gigabittistä nettiyhteyttä ei oo ihan vielä näköpiirissä.

Wikissä tiedetään: "New Ultra HD Blu-ray discs hold up to 66 GB and 100 GB of data on dual and triple layer discs respectively." Joten laskeskelin että tuon 100 GB, 3h leffan stream-siirtoon riittäisi reilu 74 Mbps yhteys. Miksi haluaisit streamata raakadataa?

Atros

Tuolla 8/1 Mbit/s liittymällä kyllä saisi pyöritettyä 4k:ta, jos Flix ja muut eivät pelkäisi niin paljoa pahoja piraatteja ja antaisivat leffojen bufferoitua ensin riittävän pitkälle RAMiin ja kovalevylle, ennen kun alkavat niitä pyörittää. Pitäisi alkaa jo suurelle osalle koneista mennä heittämällä RAMiin ainakin 4Gt ja monilla enemmänkin, joten teknisesti tuo pitäisi alkaa olemaan toteutettavissa alkubufferoinnilla RAMiin, lisäbufferoinnilla kovalevylle, jota aina jatketaan kun henkilö painaa paussia WC- tai jääkaappitaukoja varten ja jos bufferit loppuu kesken, aletaan pyörittää pienitarkkuuksista (480p) mainosvideota bufferoinnin ajan.

PS. Hypoteesissa lähdetään liikenteeseen ajatuksesta että yli 90% joilla on tarvittava varallisuus luksustuotteisiin, kuten UHD-leffojen katseluun, asuu taajamien läheisyydessä tai heillä on varaa muuttaa taajamaan tai vetää kuitu omakustanteisesti kotiovelle. Lopuille riittää 1080p ja 720p etäisyyksien mukaan.

Tuo kyllä kieltämättä on mielenkiintoista ja aivan takapuolesta, että vielä aivan Helsingin kyljessä löytyy pieniä alueita minne ei saa DSL:ää parempia yhteyksiä. Kannattaisi ehkä ottaa yhteyttä viestintäministeriöön että mitenkäs se Suomen tietoliikennestrategia onkaan toteutunut, kun ei edes pääkaupunkiseudulla päästä tasaisesti yli 10Mbps nopeuksiin.

Kyllähän tuolle varmasti ostajia vielä löytyy, kun onhan Suomessakin vielä jotain 15% väestöstä kaupunkien ja taajamien ulkopuolella asuvia. Tekniikka on siltikin auttamatta vanhentunut jo syntyessään ja tulee todennäköisesti hautautumaan vähin äänin. Olisi voinut elokuva-ala pistää järjettömän suuret lobbariresurssinsa töihin parempien tietoliikenneyhteyksien puolesta, niin olisi varmaan heillekin kustannustehokkaampaa. Eiväthän he niiden tietoliikenneyhteyksien kustannuksia kuitenkaan maksa.

Wikissä tiedetään: "New Ultra HD Blu-ray discs hold up to 66 GB and 100 GB of data on dual and triple layer discs respectively." Joten laskeskelin että tuon 100 GB, 3h leffan stream-siirtoon riittäisi reilu 74 Mbps yhteys. Miksi haluaisit streamata raakadataa?

Tuolla oli puhetta tuosta full chroma kuvasta ja kysyinkin että paljonko leffa lossless pakkauksella kutistuu tuosta raakakoosta.

TheMeII

Tuolla oli puhetta tuosta full chroma kuvasta ja kysyinkin että paljonko leffa lossless pakkauksella kutistuu tuosta raakakoosta.

k.

Pitää vähän kieritellä veitsiä noiden kasimegasten haavoissa, itselle tuli juuri postilaatikosta viihtyisällä pientaloalueella Helsingin Maalaiskunnassa DNA:n tarjous "DNA Valokuitu Plus" liittymästä, jossa on mahdollisuus "gigaseen" liittymään hintaan 50 EUR per kuukausi. Harmi etten tarvitse noin nopeaa liittymää, mutta tuo 25 EUR kuukaudessa 50 megasesta kyllä houkuttaa. 200 meganen olisi kolme kymppiä, mutta parempi vielä säästää vitonen per kk ja katsoa jos myöhemmin tarvitsee nostaa.

Tuli kyllä DNA:n mainos hyvään rakoon… :D

Tuo kyllä kieltämättä on mielenkiintoista ja aivan takapuolesta, että vielä aivan Helsingin kyljessä löytyy pieniä alueita minne ei saa DSL:ää parempia yhteyksiä.

Ihan Helsingistäkin löytyy. Maunulaan, rivitalo alueelle, ei saa valokuitua, vaikka oltaisiin valmiina maksamaan. Ei sen puoleen enää ADSL:ääkään tarjota, vaan 4G on ainoa (tosin toimii paremmin kuin 10mb ADSL)

Tero Rolli

Tuo kyllä kieltämättä on mielenkiintoista ja aivan takapuolesta, että vielä aivan Helsingin kyljessä löytyy pieniä alueita minne ei saa DSL:ää parempia yhteyksiä.

Ihan Helsingistäkin löytyy. Maunulaan, rivitalo alueelle, ei saa valokuitua, vaikka oltaisiin valmiina maksamaan. Ei sen puoleen enää ADSL:ääkään tarjota, vaan 4G on ainoa (tosin toimii paremmin kuin 10mb ADSL)

Ja juuri maunulasta muuttaneena varmaan kiva kun sadan metrin päässä tarjotaan ainakin 100/100 yhteyttä.

Itsellä olisi mahdollista tilata 1Gbit/s liittymä Saunalahden kautta 59.90€/kk, mutta tällä hetkellä riittää nykyinen 100/10Mbit/s hyvin. Ja enkä näe mitään järkeä itselle tuollaisella 1Gbit/s nopeudella, 250Mbit/s tuli kokeiltua.

Muropaketin uusimmat