5,25″ asemapaikattomat miditornikotelot testissä

06.07.2015 16:01 Muropaketin toimitus

5,25 tuuman ulkoisten asemapaikkojen merkitys tietokonekoteloissa on vähentynyt viime vuosina optisten asemien käytön vähentyessä. Nopeat internet-yhteydet, pilvipalvelut sekä edulliset muistitikut ja ulkoiset kiintolevyt ovat syrjäyttäneet optiset levyasemat monin paikoin kokonaan. Uusimmat ajurit saa nykyään ladattua helposti netistä eikä pelejä ja elokuviakaan tarvitse hankkia fyysisessä muodossa. Satunnaiseen optisen aseman tarpeeseen kelpaa useimmille mainiosti ulkoinen USB-liitäntäinen vaihtoehto, jonka voi kaivaa esille aina tarpeen vaatiessa. Etenkin harrastajapiireissä 5,25 tuuman asemapaikkojen yleisin käyttötarve saattaakin nykyään liittyä optisen aseman sijaan tuuletinsäätimien ja kortinlukijoiden kaltaisiin oheislaitteisiin.

Muutaman viime vuoden aikana myös kotelovalmistajat ovat hiljalleen heräilleet 5,25 tuuman asemapaikkojen merkityksen muuttumiseen ja tarjolle on hiljalleen alkanut valua jopa täysin ilman 5,25-tuuman paikkoja olevia kotelomalleja. Koska myös monet Muropaketin lukijoista pitävät nykypäivänä 5,25 tuuman asemapaikkoja turhana, päätimme valita testiin kolme tuoretta näkemystä miditornikotelosta, joka on suunniteltu moderniin tyyliin ilman ulkoisia asemapaikkoja.

Valitsimme markkinoiden tuoreemmasta tarjonnasta kolme koteloa, joita kaikkia yhdistää 5,25 tuuman asemapaikattomuus sekä yhteensopivuus ATX-kokoisten emolevyjen kanssa. Näillä kriteereillä mukaan valikoitui Fractal Designin Define S, NZXT:n S340 ja Silverstonen Fortress FT05 -kotelot. Olisimme ottaneet mieluusti mukaan myös Phanteksin Enthoo EVOLV ATX -mallin, mutta se ei valitettavasti ehtinyt mukaan tämän artikkelin aikatauluun. Testiryhmän hintahaitari muodostui varsin laajaksi, sillä edullisin NZXT maksoi artikkelin julkaisuhetkellä alhaisimmillaan noin 90 euroa ja arvokkain Silverstone puolestaan noin 180 euroa.

Tässä vertailutestissä tutustumme tutun kaavan mukaan koteloiden ulkoisiin ja sisäisiin ominaisuuksiin sekä asetamme ne vastatusten lämpötila- ja melumittausten saralla.

Sisältö

  1. 5,25" asemapaikattomat miditornikotelot testissä
  2. Fractal Design Define S
  3. NZXT S340
  4. Silverstone Fortress FT05
  5. Pala palalta ja numeroiden mukaan, Testikokoonpano, Melu- ja lämpötilamittaukset
  6. Yhteenveto