Uusimmat

Abit AB9 QuadGT & Asus Commando

31.03.2007 23:10 Muropaketin toimitus

Seuraava suurempi uudistus piirisarjarintamalla Inteliltä on luvassa myöhemmin tänä vuonna DDR3-muisteja tukevan Bearlake-koodinimellisen piirisarjan myötä, johon perustuvia emolevyjä esiteltiin useiden valmistajien toimesta CeBIT-messuilla maaliskuun puolivälissä. Kolmannella vuosineljänneksellä Inteliltä on myös tulossa lisää hinnanalennuksia prosessoreilleen. Mielenkiintoisin tapaus lienee 2,4 GHz:n kellotaajuudella ja 1066 MHz:n väylätaajuudella toimiva sekä yhteensä kahdeksalla megatavulla L2-välimuistia varustettu neliytiminen Core 2 Quad Q6600 -prosessori. Prosessorin hinta tipahtaa ensimmäisen vuosineljänneksen 851 dollarista huhtikuun 22. päivä 530 ja kolmannella vuosineljänneksellä houkuttelevaan 266 dollariin. Lisäksi samaisella vuosineljänneksellä on luvassa kaksi uutta neliytimistä prosessoria: Core 2 Quad Q6700 ja Core 2 Extreme QX6800. Molemmat mallit toimivat 1066 MHz:n väylätaajuudella ja ovat varustettu yhteensä kahdeksan megatavun L2-välimuistilla. Näistä ensimmäisenä mainittu toimii 2,66 GHz:n ja jälkimmäinen 2,93 GHz:n kellotaajuudella ja ovat hinnoiteltu 530 ja 999 dollariin.

Intelin Core-arkkitehtuuriin perustuvia prosessoreita sekä niille suunnattuja emolevyjä on testattu Muropaketissa useamman artikkelin turvin ja tämänkertainen artikkeli paneutuu vielä nykyisiin P965-piirisarjallisiin emolevyihin. Testissä on Abitin AB9 QuadGT sekä Asuksen Commando, joita vertaillaan keskenään väylätaajuuden, prosessorin kokonaiskellotaajuuden ja muistien kellotaajuuden ylikellotusteissä. Muistien ylikellotustesteissä käytetään Corsairin TWIN2X2048-8500C5D-muistikampoja, jotka niin ikään katsastetaan pikaisesti tässä artikkelissa. Suorituskykyerot Intel 975X-, Intel P965-, AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel- ja NVIDIA nForce 680i SLI -piirisarjojen välillä on todettu jo Muropaketin kolmessa aiemmassa artikkelissa.

Muropaketti, Core 2 -emolevyvertailu
Muropaketti, Abit AW9D MAX & Foxconn P9657AA-8EKRS2H
Muropaketti, AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä

 

Abit AB9 QuadGT

Ensimmäisenä käsiteltävä emolevy on Abitin AB9 QuadGT, jonka pakkauksen etukyljessä urheiluauton siivittämänä lennokkaasti mainostetaan ”The Power of Four, Go Extreme”. Itse pakkaus pitää sisällään erinäisiä lappusia, ohjekirjan, ajuri-CD-levyn, I/O-liitinsuojan, disketti- ja PATA-kaapelin, kuusi SATA-kaapelia sekä korttipaikkaan asennettavan liitinpaneelin, josta löytyy kaksi USB 2.0- ja FireWire-liitintä.

Abit on muuttanut hieman tyyliään ja QuadGT:n piirilevy on sininen normaalin oranssin ruskean tai Fatal1ty-sarjan punaisen sijaan. Liittimet ovat pääosin mustat, mutta toinen PCI Express x16- ja kaksi muistiliitintä on värikoodattu kirkkaan sinisiksi. Lisäksi värimaailmaa monipuolistavat kuparin väriset jäähdytyselementit. Näistä ensimmäinen on sijoitettu jäähdyttämään pelkästään southbridgeä, kun taas toinen käsittää kaksi siiliä, northbridgellä ja virransyötöllä, ja niiden lämpötilaeroja tasoittaa lämpöputki.

Abit QuadGT on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa ja tästä syystä se on löytänyt tiensä useiden suomalaisten jälleenmyyjien hyllyihin. Halvimmillaan emolevy irtoaa reilulla 170 eurolla.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksin kappalein ja nämä on värikoodattu siniseksi ja mustaksi. Väliin jää lisäksi yksi PCI Express x2 -liitin ja alapuolelle kaksi PCI-liitintä. Alempi PCI Express x16 -liitin toimii ainoastaan x4-nopeudella, kun ylemmän nopeus on täysi x16.

Kuvassa näkyviin punaiseen ja sinisiin pinnirivistöihin voi tarvittaessa liittää mukana tulevan liitinpaneelin FireWire- ja USB 2.0 -kaapelit. Vasemman reunan pieni piiri on Realtekin äänipuolen hoitava ALC888, tästä seuraava suurempi piiri Texas Instrumentsin TSB43AB22A, joka hoitaa FireWiren, ja viimeinen puoliksi kuvassa näkyvä piiri Realtekin RTL8110SC, gigabitin verkko-ohjain.

Alakulmaan on sijoitettu diskettiasemaliitin sekä 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden PATA-liitin. Lisäksi yhtenä ryppäänä on kuusi Serial ATA II -liitintä, jotka tukevat kolmen gigabitin siirtonopeutta ja kiintolevyjen asettamista RAID 0-, 1-, 5- sekä 10-tasoja. ICH8R-southbridge sijaitsee alumiinisen siilin alla ja tämän alapuolelta löytyy debug-näyttö sekä varsinkin ylikellottamista, kun emolevy on kotelon ulkopuolella, helpottavat virta- ja reset-näppäimet.

Muistiliittimiä on tuttuun tapaan neljä kappaletta ja nämä on värikoodattu erottamaan eri muistikanavat. Emolevy tukee virallisesti maksimissaan kahta gigatavua DDR2-muisteja ja kelpuuttaa 266-, 333 sekä 400 MHz:n (533, 667 & 800 MHz DDR) nopeudella toimivia malleja. Piirilevyn reunalla on lisäksi 24-pinninen ATX-virtaliitin.

Prosessorikannan ympäristö on hämmästyttävän tyhjä, eikä vieressä ole suurikokoisia kondensaattoreita. Tarkempi tutkimus paljastaa syyksi digitaalisen virransyötön, joka on toteutettu Pulsen PA1315NL-jänniteregulaattoripiirillä. Emolevyn osalta jäähdytys on toteutettu täysin passiivisesti, sillä P965-northbridgen tai virransyötön siilin päälle ei ole asetettu tuuletinta ja siilien lämpötilaeroja tasoittaa niiden välillä oleva lämpöputki. Emolevyn kondensaattorit ovat alumiinikuorisia ja solid state -mallisia, ja Abitin mukaan laadukkaat kondensaattorit takaavat aiempaa vähemmän hukkalämpöä ja parempaa vakautta. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen emolevyn reunalle.

I/O-liittimien seasta löytyy vasemmalta puolelta lueteltuna PS/2-liittimet, BIOS:n nollauskytkin, äänen digitaaliseen sisääntuomiseen ja ulosviemiseen SPDIF-liittimet, kaksi eSATA-, analogisen äänen, neljä USB 2.0-, FireWire- ja RJ45-liitin. Ulkoisia kiintolevyjä varten eSATA on toteutettu JMicron JMB363 -piirillä, joka tukee RAID 0- ja 1-tasoja.

Virransyötön ja prosessorin ympärillä olevien kriittisten komponenttien virrankulun helpottamiseksi ja piirilevyn lämpiämisen vähentämiseksi Abit on päällystänyt osan pintajohtimista tinalla.

BIOS:n päävalikosta löytyy ensimmäisenä OC Guru -valikko, joka tuo esille ylikellotusasetukset. Prosessorin väylätaajuutta tutkiessa huomattiin, että emolevy ylikellottaa vakioasetuksilla esimerkkitapauksen Intel Core 2 Duo E6400 -prosessorin toimimaan 272 MHz:n väylätaajuudella. Tämä nostaa vakion 2133 MHz:n kellotaajuuden reilut 40 MHz:iä korkeammalle 2176 MHz:iin. Väylätaajuuden voi luonnollisesti asettaa käsin 266 MHz:iin.

Valikosta luonnistuu väylätaajuuden säätämisen ohella myös prosessorikertoimen, northbridgen väylätaajuuden lukon, muistikertoimen ja PCI Express -väylän säätäminen. Muisteille löytyy kolme kerroinvaihtoehtoa: 533, 667 ja 800 MHz. Voltages Control -valikon tarjontaan tutustutaan tarkemmin seuraavassa kappaleessa, mutta lisäksi alimpana on Power Cycle Statistics -valikko, jonka alta löytyy tietoja muun muassa tietokoneen päälläolosta, käynnistyskerroista ja niin edelleen.

Eri jännitekohteille löytyy runsaasti säätövaraa, sillä prosessorijännitteen voi nostaa 1,925 volttiin 0,01 voltin pykälin, muistijännitteen tasan kolmeen volttiin 0,025 voltin pykälin sekä muun muassa northbridgen jännitteen 1,7 volttiin 0,05 voltin pykälin.

Muistiasetukset löytyvät harmaan pohjavalikon sijaan sinipohjaisesta Advanced Chipset Features -valikosta, joka tarjoaa perustason säätömahdollisuudet. Valittavana ovat CAS Latency Time, RAS# to CAS# Delay, RAS# Precharge, Precharge Delay, Command Rate sekä Refresh Cycle Time.

uGuru tarjoa myös erittäin monipuoliset tarkkailumahdollisuudet lämpötiloille, tuulettimien kierrosnopeuksille sekä jännitteille. Lisäksi emolevyn jokaiseen tuuletinliittimeen liitettyä tuuletinta voi säätää toimimaan tietyllä kierrosnopeudella lämpötilojen mukaan. Emolevyn pohjassa on myös useita kirkkaan sinisiä ledejä, jotka onneksi saa kytkettyä pois päältä BIOS:sta LED Effect Controlista.

Sisältö

  1. Abit AB9 QuadGT & Asus Commando
  2. Asus Commando & Corsair TWIN2X2048-8500C5D
  3. Testikokoonpano & ylikellotus
  4. Loppuyhteenveto