Uusimmat

Asus Commando & Corsair TWIN2X2048-8500C5D

31.03.2007 23:10 Muropaketin toimitus

Asus toimittaa Commando-mallinimellisen emolevynsä harmaapainotteisessa pakkauksessa, joka pitää sisällään kohtuullisen monipuolisen valikoiman erilaisia oheistarvikkeita. Ohjekirjan, pika-asennusoppaan, ajuri-CD-levyn ja ohjelmisto-CD-levyn ohella mukana toimitetaan erillinen äänikortti, nippusiteitä, I/O-liitinsuoja, tarra, tuuletin jäähdyttämään virransyötön siiliä, Ghost Recon -peli sekä liittimet muiden muassa kotelon reset- ja virta-johdoille ja -ledeille.

Ohjelmisto-CD-levy pitää sisällään WinDVD Creator 2 Platinum-, InterVideo PhotoAlbum 1.0 Platinum-, Disc Master 2.5 Platinum-, DVD Copy 2.5 Platinum- ja MediaOne Gallery 2.0 -ohjelmat ja lisäksi ajuri-CD:ltä löytyy 3DMark06 sekä Kapersky Antivirus Personal 5.0.

Kaapeleiden osalta mukana on kuusi Serial ATA- ja kolme kahdella Serial ATA -virtaliittimellä varustettua kaapelia sekä diskettiasema- ja PATA-kaapeli. Lisäksi korttipaikkoihin asennettavaksi pakkauksesta löytyy kaksi liitinpaneelia, joista ensimmäisessä on yksi FireWire- ja toisessa kaksi USB 2.0 -liitintä.

Asus Commando on yleisilmeeltään hyvin samantyyppinen verrattuna Muropaketinkin aiemmin käsittelemään AMD-alustoille suunnattuun NVIDIA nForce 590 SLI -piirisarjaan perustuvaan Asus CrossHairiin. Piirilevy on tumman ruskea ja liittimet on värikoodattu pääosin valkoisiksi ja sinisiksi. Lisäksi south- ja northbridgen sekä virransyötön kupariset siilit ovat yhteydessä toisiinsa lämpöputkilla.

Asus Commandoa on ollut saatavilla Suomessa jo jonkin aikaa, mutta hintataso on valitettavan korkea. Halvimmillaan emolevy irtoaa jälleenmyyjiltä hieman reilulla 200 eurolla, mikä karistaa varmasti suurimman osan kuluttajista edullisempien emolevyjen pariin.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja molemmat on värikoodattu sinisiksi. Abit AB9 QuadGT:n tavoin ainoastaan ylemmälle liittimelle on pyhitetty käyttöön 16 PCI Express -linjaa, kun taas alemmalla on käytössä ainoastaan neljä linjaa. PCI-liittimiä on neljä kappaletta ja näistä kaksi on sijoitettu PCI Express x16 -liittimien väliin. Valitettavaa on, että kahdella kahden korttipaikan jäähdytyselementtiä käyttävällä näytönohjaimella neljästä PCI-liittimestä kahta liitintä ei voi käyttää. Ylin PCI Express x1 -liitin on tarkoitettu Asuksen omalle erilliselle ääniliitinkortille, jossa on käytössä ADI:n SoundMAX AD1988B -äänipiiri.

Punainen liitin piirilevyn kulmassa on FireWire-liitinpaneelille ja heti tämän oikealla puolella on Texas Instrumentsin FireWire-puolen hoitava piiri. Seuraava piiri on Marvellin gigabitin verkko-ohjain, edelleen seuraava Winbondin I/O-piiri ja oikeanpuoleisimpana löytyy JMicronin JMB363, joka tarjoaa kahden Serial ATA II -liittimen ohella yhden PATA-liittimen.

Alakulman keskeisimpänä piirinä on ICH8R-southbridge, jonka päällä ei ole itse asiassa siiliä, vaan kuparinen metallilevy, josta lämpö johdetaan lämpöputken avulla northbridgen ja virransyötön siileihin. Tämän oikealla puolella on piirilevyyn nähden 90 asteen kulmaan asetettu IDE-liitin sekä kuusi Serial ATA II -liitintä. Serial ATA II -liittimiin liitetyt kiintolevyt voi asettaa toimimaan Intel Matrix Storage -teknologian myötä RAID 0-, 1-, 5- tai 10-tasoihin. Kuvan vasemmassa reunassa oleviin kolmeen liittimeen voi tarvittaessa liittää USB 2.0 -liitinpaneeleita. Käyttäessä emolevyä ilman koteloa, piirilevyn alareunasta löytyy myös käyttöä helpottavat virta-, reset- ja BIOS:n nollauspainikkeet.

Abitin emolevyn tavoin muistiliittimiä on neljä kappaletta ja nämä on eroteltu kanavan perusteella erikseen toisistaan ja värikoodattu. 24-pinninen ATX-liitin on löytänyt tiensä emolevyn reunalle ja tämän oikealla puolella on diskettiasemaliitin.

Prosessorin ympäristö on myös kohtuullisen avoin, vaikka kahdella sivulla onkin P965-northbridgen ja virransyötön siilit, jotka on yhdistetty toisiinsa kahdella lämpöputkella. QuadGT:n tapaan kahdensanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu emolevyn yläreunaan lähelle virransyötön komponentteja.

I/O-liitinrivistö on hieman poikkeuksellisen näköinen johtuen lähinnä sinisellä taustavalolla varustetusta LCD-näytöstä, jolla voidaan tietokoneen käynnistymisen yhteydessä paikantaa mahdolliset ongelmat. PS/2-liittimiä on kaksinkappalein näppäimistölle ja hiirelle ja näiden vierestä löytyy optinen ja komposiittiliitin äänen digitaalisen ulosviemiseen. LCD-näytön alapuolella on yksi FireWire-liitin ja vastaavasta oikealle puolelle on sijoitettu neljä USB 2.0- ja kaksi RJ-45-liitintä.

Emolevyn alapuolelta löytyy merkintä Stack Cool 2, joka tarkoittaa yksinkertaisesti yhtä lisäkerrosta piirilevyssä. Tämän pitäisi alentaa kuumimpina käyvien komponenttien lämpötilaa levittämällä lämpöä laajemmalle alueelle.

Ylikellottamiseen tarvittavat asetukset on keskitetty BIOS:Ssa pääasiassa Extreme Tweaker -valikkoon, josta ylimpänä on väylätaajuuden säätömahdollisuus (100 – 650 MHz, 1 MHz pykälin). Seuraavana on muistikerroin, jolle löytyvät 533, 667, 800, 889 ja 1066 MHz:n vaihtoehdot, ja Over Voltage -otsakkeen alta löytyvät jännitesäädöt. Prosessorijännitettä voi säätää 1,1 ja 1,85 voltin välillä 0,0125 voltin pykälin, northbridgen jännitettä 1,25 ja 2,025 voltin välillä 0,025 voltin pykälin ja muiden muassa muistijännitettä 1,8 ja huiman 3,375 voltin välillä 0,025 voltin pykälin.

Asuksen joissain emolevyissä on ollut tarjolla muistiasetuksia enemmän, kuin mitä normaali käyttäjä kykenee edes kuvittelemaan tarvitsevansa. Commandossa asetuksia on niukemmin, mutta tarjolla ovat esimerkiksi yleisimmät CAS Latency-, RAS# to CAS# Delay-, RAS# Precharge- ja RAS# Active to Precharge -asetukset. Valitettavasti BIOS:ssa ei ole mahdollisuutta säätää Command Rate -asetusta.

Configure Advanced CPU settings -valikon ylälaidassa on esillä tiedot prosessorin valmistajasta, mallista, kellotaajuudesta, väylätaajuudesta, L1- ja L2-välimuistin koosta, kertoimista sekä CPUID-tunniste. Samaisesta valikosta voi säätää prosessorin kerrointa ja kytkeä eri prosessorin asetuksia päälle tai pois päältä.

Hardware Monitor -valikko ei tuota suurempia yllätyksiä, sillä valikossa on listattu prosessorin ja emolevyn lämpötilat, tuulettimien kierrosnopeudet sekä jännitteet.

Varsinkin ylikellottajia silmällä pitäen Asus tarjoaa BIOS:ssa myös mahdollisuuden tallentaa ja ladata asetuksia muistiin / muistista. Asetuksia on mahdollista tallentaa BIOS:n muistiin kahtena eri konfiguraationa.

 

Corsair TWIN2X2048-8500C5D

Pikakatsauksessa on myös Corsairin noin 400 euron hintainen TWIN2X2048-8500C5D-muistikampapakkaus, jota käytetään Abitin ja Asuksen muistiylikellotustesteissä. Corsair on tunnettu ylikellotuskäyttöön tarkoitetuista muistikammoista ja yrityksen päämäärä peilaantuu myös nyt käsiteltävissä muistikammoissa, sillä niitä jäähdytetään DHX- eli Dual-Path Heat Xchange -jäähdytyselementeillä. Jäähdytys on toteutettu muistikampojen molemmille puolille asetetuille metallilevyillä, jotka jäähdyttävät muistipiirejä ja siirtävät samalla lämpöä yläosaan sijoitettuun rivastoon. Muistipiirien ohella myös itse piirilevy tuottaa paljon lämpöä ja Corsair on päätynyt ratkaisemaan tämän jäähdytyksen korotetulla piirilevyllä, jonka yläosa on komponenttivapaa, mutta siihen on kiinnitetty jälleen molemmin puolin siilit.

Gigatavun suuruiset muistikammat on speksattu toimimaan PC2-8500-nopeudella eli 533 MHz:n (1066 MHz DDR) kellotaajuudella. Tarrasta käy myös ilmi 5-5-5-18-muistiasetukset, mutta Corsair lupaa sivuillaan muistien toimivan 5-5-5-15-2T-asetuksilla 2,2 voltin käyttöjännitteellä, jolla se lupaa tuotteelleen elinikäisen takuun.

Muistit tukevat myös EPP-profiileja (Enhanced Performance Profiles), jotka voidaan asettaa käytettäväksi sitä tukevien emolevyjen kanssa. EPP on NVIDIAn ja muistivalmistajien yhteistyönä kehittämä standardi, joka lisää JEDEC-muistikomission nykyisiin määrityksiin entistä runsaammilla muistiasetuksilla varustettuja valmiita profiileita. Profiilit tallennetaan muisteihin SPD-asetukset varastoiviin ROM-piireihin. JEDEC:n nykyisten standardien mukaan ROM-piireillä on useita tavuja tyhjää tilaa muistivalmistajien omaa käyttöä varten, mutta tätä tilaa ei ole kuitenkaan koskaan hyödynnetty. EP-profiilit tallennetaan SPD-asetusten perään tavuihin 97-127 ja standardin mukaan muisteihin voidaan määritellä joko kaksi laajaa tai neljä suppeampaa profiilia.

Corsair toimittaa TWIN2X2048-8500C5D-muistikampojen ohella mukana myös Dominator Airflow -jäähdytyskehikon. Jämäkkä kehikko pitää sisällään kolme 40 millimetrin tuuletinta, jotka on asetettu puhaltamaan viileää ilmaa kohti muistikampoja. Kehikko kiinnitetään emolevyn muistiliittimien vipuihin ja kiristetään paikoilleen neljällä ruuvilla. Virtaa tuulettimet saavat normaalin kolmipinnisen liittimen kautta, joka liitetään suoraan emolevylle. TWIN2X2048-8500C5D-muistikammat eivät edellytä vakiokellotaajuuksilla, -asetuksilla ja -jännitteellä Dominator Airflow -yksikköä, mutta varsinkin ylikellottaessa sen käyttö on vähintäänkin suositeltavaa.

Dominator Airflow’n asennus on helppoa ja kun sen on kerran saanut kiristettyä paikoilleen, taipuvat metalliset tukilevyt sen verran, ettei ruuveja tarvitse jokaisella asennuskerralla löysätä ja kiristää uudelleen. Luonnollisesti kolme tuuletinta tuottaa jonkin verran lisämelua, mutta suurella todennäköisyydellä kotelosta löytyy huomattavasti suurempiakin meluntuottajia. Tuulettimet tuottavat tehokkaan ilmavirran ja jäähdyttivät muistikampoja ylikellotuskäytössä sen verran reilusti, etteivät ne Muropaketin testeissä lämmenneet kädenlämpöä korkeammalle.

Sisältö

  1. Abit AB9 QuadGT & Asus Commando
  2. Asus Commando & Corsair TWIN2X2048-8500C5D
  3. Testikokoonpano & ylikellotus
  4. Loppuyhteenveto