Uusimmat

Abit BH7 (i845PE)

28.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Legendaarinen Abit BH6 -emolevy on varmasti monille tuttu neljän vuoden takaa. Emolevy oli aikoinaan ensimmäisiä, joka tarjosi Intel Pentium II- ja Celeron-prosessoreille mahdollisuuden korottaa käyttöjännitettä ja väylänopeutta suoraan BIOS:in Softmenun avulla. Abit julkaisi hetki sitten ylikellottajille tarkoitetun uuden sukupolven BH7-emolevyn, joka saapui myös Muropaketin testipenkkiin. Tässä artikkelissa tutustumme emolevyyn ja otamme selvää, mitä Abit tarkoittaa ylikellottajille suunnatulla emolevyllä.

Emolevyn oheismateriaali

Abit BH7 -emolevyn pakkauksen sisältö on todella niukka.

Kuten kuvasta näkyy, emolevyn lisäksi mukana tulee ainoastaan ohjekirja, ajuri-CD, IDE-, Floppy-, ja Serial ATA -kaapeli. Abit ei todellakaan ole panostanut emolevyn varusteluun, mutta se näkyy myös alhaisempana hintana ja tunnetustihan kovat ylikellottajat eivät tarvitse emolevyn mukana tulevaa ”turhaa” sälää tuloksien parantamiseen.

Abit BH7 -ominaisuudet

Emolevyn piirilevyn väri herättää varmasti ristiriitaisia tunteita. Joidenkin mielestä oranssi ei ole todellakaan paras mahdollinen värivalinta emolevylle, mutta omasta mielestäni se kyllä voittaa mennen tullen esimerkiksi tylsän ruskean tai vihreän.

Abit BH7 on normaalin ATX-emolevyn kokoinen ja kuten kuvista näkyy, vasemmassa ylänurkassa hukkatilaa on yllin kyllin. Kaikkiin tarvittaviin paikkoihin pääsee hyvin käsiksi, joten asennusvaiheessa ei eteen tullut minkäänlaisia ongelmia.

Pentium 4 -emolevyissä on vakiovarusteena prosessorikannan ympärillä Intelin refrenssicoolerille kehikko. Sen vieressä on kahdeksan kappaletta kondensaattoreita rivissä, mutta ne eivät haitanneet eri jäähdytyssiilien asentamista. Piirisarja on sijoitettu melko lähelle prosessorikantaa, joka on kaikin puolin ihan hyvä asia. Prosessorituulettimen ilmavirta osuu hieman myös piirisarjalle ja jäähdytyssiili ei ole liian lähellä AGP-liitintä.

Emolevyltä löytyy PCI-paikkoja viisi kappaletta ja yksi 2.0-standardin mukainen AGP-liitin. Intel 845PE -piirisarja ei tue AGP 8X -ominaisuutta, joten näytönohjain voidaan asettaa toimimaan ainoastaan AGP 4X -asetuksella. Onneksi mukana ei ole ACR-liitintä viemässä turhaa tilaa.

Kuten jo aiemmin mainittiin, emolevyn vasemmassa ylänurkassa on reilusti tyhjää tilaa. Yleensä siihen on integroitu erilaisia ohjaimia, mutta Abit BH7 ei turhaan niillä koreile.

Kaksi ATA100-liitintä on sijoitettu erittäin fiksusti kyljellee aivan emolevyn reunaan, jolloin ne eivät ole häiritsemässä esimerkiksi virtaliitintä.

Abit BH7 käyttää neljävaiheista virransyöttöä, jonka pitäisi varmistaa tasainen käyttöjännite prosessorille ja muille komponenteille. Emolevyn virransyötössä on käytetty hyväksi todettuja japanilaisia Rubyconin kondensaattoreita laadun takaamiseksi.

Emolevyn ATX-liitin on sijoitettu jostain syystä aika kauas prosessorikannasta, mutta onneksi Pentium 4 -emolevyistä tuttu erillinen ATX12V-liitin on sijoitettu aivan prosessorikannan viereen.

Muistipaikkoja emolevyltä löytyy kolme kappaletta ja niihin voidaan asentaa yhteensä kahden gigatavun verran DDR-muistia. Ohjeiden mukaan emolevy tukee kahta DDR333- ja kolmea DDR200/266-muistipalikkaa. Muistipaikat ovat sijoitettu aivan kiinni toisiinsa, mutta siitä huolimatta heatspreadereilla varustetut muistit sai asennettua ongelmitta viereisiin paikkoihin.

Abit BH7 tarjoaa varsin monipuoliset takaliittimet. Perinteisten PS2-, rinnakkais- ja sarja-liitinten lisäksi takaa löytyy neljä USB2.0-liitintä, RJ45-liitin Realtekin verkko-ohjaimelle sekä tarvittavat audio-liittimet kuusikanavaiselle äänelle. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä takaa löytyy vielä optiset SPDIF in- ja out-liittimet

Emolevyyn on integroitu kolme ulkoista ohjainpiiriä. Realtek RTL8101L -verkko-ohjain tarjoaa 10/100 MB LAN -liitännän, Realtek ALC650 -piiri kuusikanavaisen audion ja Marvelin 88i8030 Serial ATA -ohjain yhden SATA-liittimen. Jostain kumman syystä verkko-ohjaimen viereen oli juotettu vastus jo valmiiksi tehtaalla.

Intel i845PE -piirisarja

Intel on julkaissut aika monta versiota 845-piirisarjasta ja viimeisin on malliltaan 845PE. Sitä edelsivät 845 ja 845E. Piirisarja alkaa olemaan ominaisuuksiltaan jo hieman vanhanaikainen ja siitä puuttuvat muun muassa AGP8X-, ATA133-, DDR400- ja SATA-tuet.

Monet ovatkin epäilleet, että nämä uudet viritellyt 845PE-emolevyt ovat vain emolevylevyvalmistajien yritys tyhjentää varastot jäljelle jääneistä piirisarjoista ennen Sprigdale-piirisarjan tuloa (i865).

Abit BH7 -emolevyn piirisarjan northbridgen jäähdytyksestä huolehtii passiivinen alumiinisiili. Piirin ja siilin välissä on vaaleanpunaista lämpöäjohtavaa massaa. Intel 845PE -piirisarjan northbridge käyttää FCBGA-kotelointia ja muistuttaa Pentium III -prosessoreita.

ICH4-southbridgen päällä ei ole lainkaan jäähdytyssiiliä mutta piiri ei käytössä juurikaan lämmennyt. ICH5-southbridgen julkaisua odotellaan innolla, sillä sen pitäisi tuoda mukanaan muun muassa integroitu Serial ATA -ohjain.

Abit on kehitellyt Softmenu-ominaisuutta jo usean vuoden ajan, joka mahdollistaa kaikkien prosessoriin, muisteihin ja jännitteisiin liittyvien asetuksien säätämisen ilman jumppereita tai DIP-kytkimiä ohjelmallisesti suoraan biosista. Prosessorille voidaan valita yksinkertaisesti vakioasetukset tai jokainen parametri voidaan säätää itse.

External clock -kenttään syötetään prosessorin väylänopeus ja samalla Softmenu kertoo AGP- ja PCI-väylien kellotaajuudet. Tämä on nykypäivänä erittäin kätevä toiminto, ettei tarvitse kelata pitkää listaa toista sataa pykälää alaspäin. Emolevy tukee väylänopeuksia aina 250 megahertsiin asti.

PCI-väylälle voidaan asettaa jakajat 3,4,5 ja 6 tai automaattiset fixed-asetukset. Esimerkiksi 200 MHz:n väylänopeudella ja jakajalla 6, PCI-väyläksi muodostuu 33 MHz. Fixed-asetus pitää PCI-väylän koko ajan halutussa asetuksessa.

Prosessorin käyttöjännitettä korotetaan prosenteissa, joka on hieman omituinen ratkaisu Abitilta. Pentium 4 -prosessoreiden vakiokäyttöjännite on 1,475 – 1,525 volttia, joten 30 prosentin korotus tarkoittaa käytännössä 1,95 volttia. Jos ei prosenttilaskut suju niin tuleva asetus täytyy tarkistaa laskimella.

Intel 845PE -piirisarja tukee DDR333-asetusta eli muistit voidaan asettaa toimimaan 4:5 suhteella prosessoriväylään. 133 MHz:n prosessoriväylällä muistit toimivat 166 MHz väylänopeudella.

Muistien käyttöjännitettä voidaan korottaa onneksi reilusti, aina 3,05 volttiin asti. Yleisesti Pentium 4 -emolevyillä on ollut todella niukasti varaa nostaa muistien jännitettä, mutta Abit BH7 onkin suunnattu juuri ylikellottajille.

Muistiasetuksia löytyy huimat neljä kappaletta ja testeissä käytimme kireimpiä CAS 2-5-2-2 -asetuksia.

PC Health kertoo jännitteet, lämpötilat ja tuulettimien kierrosnopeudet. Kokoonpano voidaan asettaa sammumaan turvallisuussyistä, jos prosessori saavuttaa liian korkean lämpötilan.

Kokoonpanon käynnistyksen yhteydessä esitettävä POST-ruutu kertoo ainoastaan oleellisimmat tiedot.

Abit BH7 -emolevy käyttää Winbondin W83627HF-AW -diagnostiikkapiiriä ja sen tietoja voidaan tarkkailla Windowsista Hardware Doctor -ohjelmalla. Ohjelma voidaan asettaa hälyttämään, jos tietty raja-arvo ylittyy tai alittuu.

H-Odan Wcpuid kertoo todellisen prosessoriväylän olevan melko hyvin kohdillaan.

Ylikellotus

Muropaketin testipenkistä löytyy Engineering Sample Intel Pentium 4 2,66 GHz -prosessori, jonka kerrointa voidaan muuttaa vapaasti välillä 12x – 20x. Kun prosessorin kerroin lasketaan tarpeeksi alas, voidaan mainiosti testata emolevyn väylänopeuden kestoa.

Aluksi testit pysähtyivät yllättäen 197 MHz:n väylänopeudelle, kun Windows jämähti heti kirjautumisruudun ilmestyttyä. Jännitteeiden säätäminen ei vaikuttanut asiaan mitenkään, joten vika löytyikin Fixed 33MHz / 66 MHz -asetuksesta. Ilmeisesti fixed-asetus ei toiminut aivan oikein, sillä kaatuilu tuntui johtuvan liian korkeasta AGP- tai PCI-väylästä. Testit pääsivät jatkumaan, kun käyttöön otettiin PCI-jakaja 6.

Kokoonpanossa käytettiin Geilin Ultra Platinum 256 MB PC3500 -muistia, jota ajeltiin 3,05 voltin jännitteellä. Raja tuli vastaan 227 MHz:n kellotaajuudella, kun AGP- ja PCI-väylä nousi jälleen liian suureksi. Valitettavasti emolevyltä ei enää löydy 7-jakajaa.

SetFSB-ohjelman avulla väylää saatiin hivutettua ylös vielä muutaman megahertsin verran ja Sisoft Sandran muistitesti meni onnistuneesti läpi vielä 230,5 MHz:n väylänopeudella. Tämän jälkeen kovalevy tippui kyydistä.

Seuraavaksi otetiin käyttöön emolevyn 4:5 -muistiasetus, jonka avulla muistit toimivat 25% korkeammalla väylänopeudella kuin prosessoriväylä. Geilin muistit osottautuivat erinomaisiksi ja kaikki testit saatiin ajettua läpi vielä 240 MHz:n muistiväylällä ja CAS 2-5-2-2 -asetuksella.

Tutustumme vielä myöhemmässä artikkelissa erikseen Geilin Ultra Platinum 256 MB PC3500 -muisteihin.

Seuraavan sivun testit ajettiin läpi 227 MHz:n väylänopeudella, sillä Radeon 9700 Pro -näytönohjain tippui vauhdista korkeammilla väylänopeuksilla.

Testikokoonpano

Abit BH7 -emolevyä mainostetaan ylikellotuskäyttöön, joten tällä kerralla vertailukohtina ovat Gigabyten valmistama GA-8PE677 Ultra 2 -emolevy, joka perustuu myös Intel 845PE -piirisarjaan sekä Asus P4G8X, joka perustuu i7205-piirisarjaan (Granite Bay). Gigabyten emolevy valittiin vertailukohdaksi siksi, että näkisimme miten tavallinen i845PE-emolevy pärjää ylikellotuksessa Abit BH7:lle. Asuksen Granite Bay -emolevy valittiin toiseksi kilpakumppaniksi sen kaksikanavaisen DDR-muistiohjaimen takia.

Testiohjelmista mukana ovat tutut Pifast, SuperPi, Sisoft Sandra 2003, PCMark2002, Unreal Tournament 2003 ja 3DMark03.

Abit BH7 -tarjosi kattavat ylikellotusominaisuudet ja kuten jo ylikellotusosuudessa totesimme, väylänopeutta saatiin hinattua ylös aina 227 MHz:iin asti. Tästä muodostui Pentium 4 -prosessorin kokonaiskellotaajuudeksi 2957 MHz.

Gigabyte GA-8PE677 Ultra 2 -emolevyllä prosessorin käyttöjännitettä ja muistijännitettä pystyy nostamaan hieman vähemmän, joten se saatiin toimimaan vakaasti ”vain” 208 MHz:n väylänopeudella, jolloin kellotaajuudeksi muodostui 2905 MHz.

Asus P4G8X ei valitettavasti suostunut yhteistyöhön yli 200 MHz:n väylänopeudella, joten testit ajettiin ”vaivaisella” 195 MHz:n väylällä. Prosessorin kellotaajuus testien ajan oli 2925 MHz.

  • Intel Pentium 4 2,66 GHz (133 MHz)
  • Abit BH7 (i845PE)
  • Gigabyte GA-8PE667 Ultra2 (i845PE)
  • Asus P4G8X (i7205)
  • Geil Platinum Ultra PC3500 256MB (5-2-2-2)
  • Club3D Radeon 9700 Pro
  • Catalyst 3.2 (7.84)
  • IBM Deskstar 10,2GB
  • Zalman 400W
  • Intel Application Accelerator 4.04
  • Windows XP

Yllä kuvankaappaukset Wcpuid-ohjelmasta ja tarkat kellotaajuudet kaikilla testissä olleilla emolevyillä.

Pifast 3.3 & SuperPi

Muropaketin myötä Suomessa tunnetuksi tulleet Pifast 3.3 ja SuperPi ovat tietenkin niitä pakollisia testejä, kun testaan prosessorin, emolevyn tai muistien suorituskykyä. Kumpikaan softa ei hyödynnä Intel Pentium 4 -prosessorin SSE- tai MMX käskyjä tai muita optimointeja, vaan kyseessä on raakaa laskemista.

Abit BH7 vie selvästi voiton Pifast-testissä korkeimman kellotaajuuden avulla, mutta SuperPi-testissä Asus P4G8X ja kaksikanavainen muistiohjain onnistuvat pistämään sekunnin paremmaksi.

Madonion PCMark2002

PCMark2002 on Futuremarkin vastine kokoonpanon testaukselle. Testit koostuvat varsin yksinkertaisista perustoiminnoista joita suoritetaan n. 40 kpl. Mukaan mahtuu JPG- ja MP3-pakkausta, tekstihakua sekä muistista lukua ja sinne takaisin kirjoittamista. Mukana ovat CPU- ja muistitestit.

PCMark 2002 CPU -testissä Abit BH7 pistää tauluun parhaimman tuloksen 227 MHz:n väylänopeudella mutta muistitestissä Asus P4G8X vie selvästi voiton suorituskykyisemmän muistiohjaimen ansiosta. Gigabyten GA-8PE667 Ultra 2 tulee tuloksissa pari sataa pistettä jäljessä.

SiSoft Sandra 2003

SiSoft Sandrasta julkaistiin juuri uusi 2003-versio ja otimmekin sen heti käyttöön. Uudessa Sandrassa on tuki Hyperthreading-ominaisuudelle ja se näkyy selvästi testituloksissa. Sandra on varsin mainio ohjelma testaamaan prosessoria ja muistiväylän suorituskykyä. Testeissä käytetty versio on SiSoftware Sandra Standard 2003 (2003.1.9.26).

Parin vuoden aikana Sandran CPU Benchmark on kehittynyt huomattavasti rasittavampaan suuntaan ja nykyään se on lähes samaa tasoa Pifastin kanssa. Muistitestissä huomioitiin tulokset ilman SSE2-optimointeja.

Yllätykseksi CPU-testissä voiton nappaa Gigabyten GA-8PE667 Ultra 2 -emolevy ja heti perässä Abit BH7 227 MHz:n väylänopeudella. Asus P4G8X jää jälkeen alhaisemman prosessoriväylän takia.

Muistitestissä Asus P4G8X tykittää tauluun melkoiset lukemat kaksikanavaisen DDR-muistiohjaimen ansiosta. Muut tulevat perässä toista tuhatta pistettä. Abit BH7:n muistitulokset ovat ihan kohtuulliset i845PE-emolevyllä.

Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003 käyttää tällä hetkellä ehkäpä uusinta 3D-pelimoottoria ja se soveltuu hyvin osaksi nopeustestejä. UT2K3 julkaistiin syyskuussa ja Muropaketin testeissä käytetään netistä löytyvää ilmaista demoa (102MB). Testit ajettiin HardOCP:n julkaisemalla skriptillä, joka ajaa kolme kenttää läpi 1024×768-, 1280×1024- ja 1600×1200-resoluutioilla.

Tällä kertaa esillä ovat pelkästään tulokset 1024×768 resoluutiolla, sillä suuremmilla resoluutioilla ruudunpäivitysnopeus on kiinni lähinnä näytönohjaimen suorituskyvystä.

Testeissä käytettiin DirectX-rajapintaa ja High quality -asetuksia. Demossa ei kuitenkaan ole mukana kaikkein korkeinlaatuisimpia tekstuureita, jotka löytyvät suuren kokonsa takia vasta kokonaisesta pelistä.

Unreal Tournament 2003:ssa Abit BH7 vie voiton ja muut tulevat melko tasaisesti muutaman framen perässä. Kannattaa huomioida kuinka suuri etu ylikellottamisesta on verrattuna vakiokellotaajuudella toimivaan kokoonpanoon.

3DMark03

Futuremarkin tuore 3DMark03 on tarkoitettu DirectX 9.0 -näytönohjaimien testaamiseen. Testi sisältää yhteensä neljä näyttävää pelitestiä, joista muodostetaan lopullinen tulos. Uudessa versiossa lopputulokseen vaikuttaa eniten näytönohjaimen suorituskyky, mutta myös muun kokoonpanon suorituskyky näkyy tuloksessa.

3DMark03-testissä erot ovat pienet mutta järjestys on sama kuin aiemmissa testeissä.

Loppusanat

Abit BH7 on sopuhintainen ratkaisu uuden Pentium 4 -kokoonpanon alustaksi, varsinkin jos suunnitelmissa on ylikellottaminen. Nelivaiheinen virransyöttö on toteutettu laadukkailla komponenteilla ja emolevyn ominaisuuksissa ei ole juurikaan valittamisen varaa. Integroitu 10/100MB -verkko-ohjain, 6-kanavainen audio, Serial ATA ja USB2.0 kuuluvat nykypäivän emolevyn vakiovarusteluun ja nämä löytyvät myös BH7:sta. Ainoastaan RAID-ominaisuudet puuttuvat mutta täytyy muistaa, että kohderyhmänä ovat ylikellottajat.

Softmenun tarjonta saa kiittettävän arvosanan ja testeissä jäimme ainoastaan kaipaamaan 7-jakajaa PCI-väylälle. Prosessorin käyttöjännite olisi ollut hyvä ilmoittaa voltteina eikä prosentteina. Ylikellotustestit sujuivat paremmin kuin hyvin ja siitä todisteena testitulokset huimalla 227 MHz:n väylänopeudella.

Emolevyvalmistajat yrittävät tyhjentää varastojaan uusien Springdale-piirisarjojen alta. Testeissä kuitenkin havaittiin, että Granite Bayn kaksikanavainen DDR-muistiohjain 195 MHz:n väylänopeudella ole mitenkään ylivoimainen, joten sopuhintaisen i845PE-emolevyn ostaminen tässä vaiheessa ei todellakaan ole virhe.

Abit BH7 -emolevy on juuri saapunut Suomeen jälleenmyyjille ja sen hinta on noin 110 euroa.

Abit BH7 -emolevyn tuotesivut

>> Takaisin pääsivulle

sampsa.kurri@https://muropaketti.com