Uusimmat

Abit DigiDice & Shuttle SB65G2

23.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Testasimme kesällä Shuttlen ja Soltekin valmistamat SFF-kokoonpanot (Small Form Factor), jotka olivat tarkoitettu AMD Athlon XP -prosessoreille. Tällä kerralla tutustumme Intel Pentium 4 -prosessoreille tarkoitettuihin Abitin ja Shuttlen ratkaisuihin.

MiniPC-markkinat ovat räjähtäneet viimeisen vuoden aikana ja tällä hetkellä lähes jokaisella emolevyvalmistajalla on tarjota asiakkailleen oma ratkaisu. Yksittäisen emolevyn myymisestä jäävä tuotto on varsin vähäinen verrattuna SFF-kokoonpanosta saatavaan voittoon. SFF-kokoonpano sisältää emolevyn lisäksi myös kotelon, jäähdytysratkaisun prosessorille, virtalähteen ja mahdollisesti muuta oheistavaraa. Toisaalta juuri hieman korkeampi hinta on ainakin täällä Suomessa vielä rajoittanut SFF-kokoonpanojen suosiota.

Saimme hieman esimakua Abitin uudesta DigiDice SFF -kokoonpanosta jo elokuussa, kun Muropaketti vieraili Barcelonassa Summer Summit 2003 -tapahtumassa. Silloin DigiDicen kerrottiin olevan vasta prototyyppiasteella, mutta lopullinen tuote näyttää kyllä täysin samalta.

Shuttlea voidaan puolestaan pitää SFF-kokoonpanojen keksijänä ja heidän mottonsa onkin vaatimattomasti: ”Shuttle creates, others follow”.

Abit DigiDice

Abit on yksi tuoreimmista emolevyvalmistajista, jotka ovat tuoneet oman SFF-kokoonpanonsa markkinoille.

DigiDice saapui todella suuressa laatikossa ja mukana toimitettiin varsin kirjava joukko oheistavaroita. Oheistavaroihin kuuluu ohjekirja, pikainen asennusopas, ajuri- ja ohjelmisto-CD, IDE- ja diskettiasemakaapelit, virtajohto, kaukosäädin ja patterit sekä pieni pullo hajustetta(!).

Miinuksena mainittakoon, että mukana ei toimitettu lainkaan Serial ATA -kaapeleita ja ruuveja kiintolevyjen tai CD-asemien kiinnittämisen. Yleensä koteloiden mukana tulee pussillinen ruuveja ja muttereita, mutta Abitilta on ilmeisesti tämä seikka jäänyt huomaamatta DigiDicen yhteydessä.

Abit on lähtenyt hieman eri suuntaan DigiDicen suunnittelussa, kuin muut valmistajat. DigiDicen ulkomitat ovat 307 x 215 x 255 mm (leveys x korkeus x syvyys) eli se on noin 10 senttimetriä leveämpi, mutta syvyyden puolesta kolme senttimetriä lyhyempi, kuin esimerkiksi Shuttlen käyttämä runko.

Edestä avautuu luukkuu, jonka takaa löytyy kaksi 5,25″-paikkaa, 6-in-1-kortinlukija, kaksi USB-liitäntää sekä kuuloke-, mikrofoni- ja firewire-liitännät. CD-asemien edessä on lisäksi erikseen avautuvat luukut, joten CD-asemat jäävät täysin piiloon.

6-in-1-kortinlukija tukee seuraavia kortteja: SmartMedia, MultiMediaCard, Secure Digital Memory, Memory Stick, Memory Stick Pro, CompactFlash ja IBM Micro Drive.

Kotelon sivuille on tehty reikiä, jotka auttavat ilman siirtymistä. Tosin reikiä on todella vähän ja pienellä alueella, joten todellinen hyöty jää arvailun varaan. Parempi ratkaisu olisi esimerkiksi laajempi ilmava verkko, jota Shuttle käyttää muun muassa SB75G2 SFF -kokoonpanossa.

DigiDice perustuu Abitin kehittämään IS-50-malliseen emolevyyn. Emolevy on varustettu Intel 865G -piirisarjalla, joka vastaa 865PE-piirisarjaa, mutta sisältää integroidun näytönohjaimen. Northbridgen jäähdytyksestä huolehtii passiivinen siili.

Vaikka DigDice on huomattavasti leveämpi kuin muut SFF-kotelot, siitä ei silti löydy kuin yksi AGP- ja PCI-liitin. DigiDiceen voidaan kuitenkin asentaa esimerkiksi Abitin GeForce FX 5900 -näytönohjain, joka rohmuaa kaksi korttipaikkaa ja silti lisäksi vielä yksi PCI-kortti. Toisaalta näytönohjaimen asentaminen osottautui testien yhteydessä niin tuskalliseksi operaatioksi, että siitä on annettava miinus. Esimerkiksi Leadtekin GeForce FX 5950 -näytönohjainta ei yksinkertaisesti saatu asennettua paikoilleen, vaan se vaikutti liian pitkältä koteloon.

Muistipaikkoja löytyy kaksi kappaletta ja molemmat paikat täyttämällä saadaan hyödynnettyä kaksikanavaista muistiohjainta.

Alla on listattuna emolevylle integroidut ohjainpiirit:

  • Realtek ALC650: AC’97 -äänipiiri
  • Realtek RTL8101: verkko-ohjain
  • VIA VT6307: firewire-ohjain

ICH5-southbridgen vierestä löytyy kaksi Serial ATA- ja IDE-liitintä. Näiden viereen on sijoitettu patteri ja BIOS:n nollausjumpperi.

Virtalähde on Enhancen valmistama ja tehoja löytyy 200 wattia. Varusteisiin kuuluu esimerkillisesti kaksi Serial ATA -virtaliitintä ja erikseen nimetyt CD-rom ja VGA-virtaliittimet. +5 voltin linja pystyy syöttämään virtaa 12 ampeeria ja +12 voltin linja 10 A.

DigiDicen takapuolelta löytyy virtaliitin ja virtalähteen tuuletin, emolevyn I/O-liittimet, kolme korttipaikkaa, 50 millimetrin kotelotuuletin ja prosessorin jäähdytysjärjestelmään liittyvä siili ja ilmanohjauskanava.

Abit IS-50 -emolevyn I/O-liittimiin kuuluu: PS/2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, VGA-ulostulo Intel 865G -piirisarjaan integroidulle näytönohjaimelle, liitännät kuusikanavaiselle äänelle, optinen SPDIF-ulostulo, verkko- ja USB-liittimet.

Kiintolevyt ja CD/DVD-asemat asennetaan erillisiin kehikoihin, jotka asennetaan vierekkäin emolevyn päälle ja kiinnitetään kotelon runkoon. Alumiininen runko toimii samalla kiintolevyn jäähdyttäjänä ja runko lämpenee käytössä jonkin verran. Kotelossa on siis kaksi 5,25″-paikkaa CD/DVD-asemille ja kaksi 3,5″-paikkaa kiintolevyille, mutta yllätykseksi DigiDicestä ei löydy lainkaan liitintä tai paikkaa diskettiasemalle.

Prosessorin jäähdytys on toteutettu luultavasti niin vaikeasti, kuin mahdollista. Mukana toimitetaan 60 millimetrin tuulettimella varustettu jäähdytyssiili, josta lähtee heatpipe-tekniikkaa käyttävät putket erilliseen jäähdytyssiiliin.

Prosessorin jäähdytyssiilin kuparinen pohja oli todella kuluneen näköinen jo uutena.

Jäähdytyssiili asennetaan Socket 478 -kannan ympäriltä löytyviin reikiin. Heatpipe-putkiin kiinnitetylle jäähdytyssiilille on valmis reikä kotelon takana.

Muovinen ilmanohjauskanava asennetaan kotelon taakse ja sen tarkoitus on puhaltaa ilmaa kotelon sisään sekä samalla ylöspäin kohti jäähdytyssiilin ripoja.

Samassa kuvassa näkyy pieni kulho, johon on tarkoitus kaataa tippa mukana toimitettavaa parfyymia. Parfyymin on tarkoitus haihtua pikkuhiljaa ja tuoda mukava tuoksu olohuoneeseen. Henkilökohtaisesti en lämmennyt idealle, joten kyseinen ominaisuus jäi testaamatta.

Mukana toimitettiin lisäksi tyylikäs kantolaukku, jonka avulla DigiDice kulkee helposti mukana.

Sisältö

  1. Abit DigiDice & Shuttle SB65G2
  2. DigiDicen LCD-näyttö, nuppi ja BIOS-ominaisuudet
  3. Shuttle SB65G2
  4. WLAN-yhteys kokoonpanoihin sekä lämpötila- ja meluvertailua
  5. Testitulokset
  6. Loppusanat