Uusimmat

DigiDicen LCD-näyttö, nuppi ja BIOS-ominaisuudet

23.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Soltek EQ3701M

Soltek on tunnettu budjettiluokan emolevyistä ja myös se on lähtenyt mukaan MiniPC-markkinoille. Soltekin markkinointi kutsuu omaa MiniPC-mallistoa nimellä Qbic ja ensimmäiset mallit perustuivat Intelin 845GE-piirisarjaan. Aivan uusi EQ3701M-malli on suunniteltu AMD Athlon -prosessoreille ja se perustuu NVIDIAn nForce2-piirisarjaan.

Soltek EQ3701M on fyysisesti hieman suurempi, kuin Shuttlen SN41G2. Kotelolla on leveyttä 21,5, korkeutta 23 sekä syvyyttä 29,5 senttimetriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Soltekin MiniPC:ssä on kaksi 5,25″-laitepaikkaa ja sen takia korkeutta löytyy 4,5 senttiä enemmän.

Myös Soltekin kotelo on väriltään harmaa, mutta sen erikoisuus on peilaava etupaneeli. Keskeltä etupaneelia löytyy pyöreä virta- ja sen vierestä pienempi reset-nappula. Etupaneelin liitäntöihin kuuluvat S/PDIF, mikrofoni, ääni ja firewire sekä kaksi USB-porttia. Ainoa haittapuoli etupaneelissa on se, että siihen jää todella helposti sormenjälkiä.

Etupaneelin takaa löytyy erillinen piirilevy, jolle liittimet ovat sijoitettu. Piirilevyltä lähtee emolevylle erilliset liitäntäjohdot.

EQ3701M-kotelon takaosa on hyvin pitkälle samanlainen kuin Shuttlen MiniPC:ssä. Myös emolevyn i/o-liittimet ovat täysin identtiset ja niihin kuuluu kaksi VGA-ulostuloa, perinteiset PS/2-liittimet, sarjaportti, RJ-45-, ääni-, USB-, firewire- ja TV-ulostuloliittimet. Myös Soltekin MiniPC:ssä käytetään sormiruuveja.

Soltek EQ3701M on siis hieman korkeampi, kuin Shuttle SN41G2 ja tämä näkyy ja tuntuu käyttömukavuudessa. Koska emolevyjen komponentit ja liittimet on sijoitettu melko pitkälle saman kaavan mukaan, Soltekissa jää jonkin verran enemmän tilaa työskennellä ja ilmakin pääsee kiertämään paremmin.

Näkymä kiintolevyn, korppu- ja DVD-aseman telineen poistamisen jälkeen. Samalta näyttää kuin Shuttlen MiniPC:ssä.

Soltek EQ3701M:n mukana tulee kuparinen cooleri prosessorille. Coolerin pohja ei ole kovinkaan tasainen, vaan viimeinen silaus on jäänyt tekemättä. Siilin pohjassa on vaaleanpunaista lämpöä johtavaa massaa, joka kannattaa heti ensimmäiseksi poistaa esimerkiksi kynsilakanpoistoaineella. Prosessorin ja siilin väliin kannattaa levittää ohut kerros hopea- tai piitahnaa. Coolerin lisäksi kokoonpanoa jäähdyttää takaseinään kiinnitetty 80 millimetrin tuuletin, joka toisin kuin Shuttlen MiniPC:ssä, puhaltaa lämmintä ilmaa ulospäin.

Edellisellä sivulla mainitsimme, että Shuttle SN41G2:n emolevy oli ahdettu tiukkaan, mutta Soltek pistää vieläkin paremmaksi. EQ3701M:n piirilevyn violetista väristä ei näy oikeastaan mitään ja pintaliitoskomponentteja on satoja. Kannattaa olla asennusvaiheessa todella huolellinen, ettei esimerkiksi ruuvimeisseli lipeä emolevylle ja aiheuta tuhoa.

Muistipaikat, IDE-liittimet ja ATX-virtaliitin on sijoitettu hyvin pitkälle saman kaavan mukaan kuin SN41G2:n emolevyllä. Erona IDE-liittimet on sijoitettu päällekkäin ja patteri yhdessä BIOS-piirin nollausjumpperin kanssa on sijoitettu aivan emolevyn alanurkkaan.

AGP- ja PCI-liittimet on sijoitettu samaan tapaan SN41G2:n kanssa, mutta piirisarjan southbridge on huomattavasti lähempänä AGP-väylää.

EQ3701M:n nForce2-piirisarjan jäähdytyksestä huolehtii passiiviset kullanväriset siilit. Northbridgen ja siilin välistä löytyy huolimattomasti levitettyä piitahnaa.

Soltek EQ3701M -tuotesivut

Soltek EQ3701M BIOS -asetukset

BIOS on hyvin pitkälle samanlainen Shuttle SN41G2:n kanssa. Advanced Chipset Features -valikosta säädetään tuttuun tyyliin suorituskykyyn liittyviä asetuksia, kuten myös muistisäädöt. Soltekin MiniPC:ssä prosessorin väylänopeutta voi säätää yhden megahertsin askelin 100 ja 250 MHz:n välillä.

Testeissä käytettiin kokoonpanolle Optimal-asetusta ja muisteille SPD-asetusta.

Integrated Peripherals -valikon alta voidaan ottaa käyttöön ja pois käytöstä kaikki integroidut ominaisuudet.

Soltekin BIOS:issa on PC Healthin tilalla SmartDoc Anti-Burn Shield, josta voidaan säätää kokoonpano sammumaan, kun prosessori saavuttaa tietyn lämpötilan. Alapuolella on näkyvissä jännitteet, lämpötilat ja tuulettimien kierrosnopeudet.

Toisin kuin Shuttlen SN41G2, Soltekin MiniPC tarjoaa yllättävän kattavat ylikellotusominaisuudet. Prosessorin käyttöjännitettä voidaan korottaa 1,85 volttiin ja muistienkäyttöjännitettä 2,8 volttiin asti. Myös AGP-väylälle ja piirisarjalle(!) löytyy omat jännitesäädöt.

Soltekin ajuri-CD:n mukana tulee Hardware Monitorin -ohjelman uusin versio, joka on todella näyttävän näköinen. Ohjelman edellistä versiota naureskeltiin Springdale-artikkelin yhteydessä, mutta nyt ohjelman ulkoasu on huomattavasti ammattimaisempi.

Sisältö

  1. Abit DigiDice & Shuttle SB65G2
  2. DigiDicen LCD-näyttö, nuppi ja BIOS-ominaisuudet
  3. Shuttle SB65G2
  4. WLAN-yhteys kokoonpanoihin sekä lämpötila- ja meluvertailua
  5. Testitulokset
  6. Loppusanat