Uusimmat

Shuttle SB65G2

23.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Shuttle SB65G2

Shuttle on SFF-markkinoilla vanha konkari, mutta silti XPC-sarjan tuotteet ovat noudattaneet samaa linjausta useamman vuoden ajan. Olemme aikaisemmin Muropaketissa arvostelleet kaksi AMD:n prosessoreille tarkoitettua SFF-kokoonpanoa (SN40G ja SN42G), mutta nyt ensimmäisen kerran on vuorossa Intel Pentium 4 -prosessoreille tarkoitettu SFF-kokoonpano.

Shuttle SB65G2:n pakkaus on noin kolme kertaa pienempi kuin DigiDicen. Pakkauksen sisältö on todella pelkistetty ja sieltä paljastuu ainoastaan itse kotelo, virtajohto ja valkoinen laatikko.

Valkoisen laatikon sisältä löytyi SFF-kokoonpanon ja emolevyn ohjekirjat, Wlan-moduulin ohjekirja, Wlan-antenni, ruuveja ja muttereita, kaksi ajuri-CD:tä sekä IDE- ja Serial ATA -kaapelit. Mitään ylimääräistä, kuten kantolaukkua tai kauko-ohjainta ei mukana ole, vaan ne voi ostaa lisävarusteina erikseen.

Shuttle on aikaisemmin käyttänyt aina harmaita koteloita, mutta nyt iloiseksi yllätykseksi kotelo oli tyylikkään musta. Ainoa haittapuoli mustassa värissä on se, että valkoinen CD-asema ei ole kovinkaan tyylikäs kumppani. Etupaneelista löytyy yksi 5,25″- ja 3,5″-paikka. Näiden alapuolella on siistissä rivissä virta- ja reset-napit sekä virta- ja kovalevyledit. Aivan etupaneelin alalaidasta löytyy liitännät mikrofonille, kuulokkeille, USB:lle ja firewirelle.

Kotelon takaosa on kotelon pienen koon takia melko kirjava. Vasemmasta ylänurkasta löytyy liitin WLAN-antennille ja oikeasta ylänurkasta liittimet SPDIF sisään- ja ulostuloille. Keskellä on jo tutuksi tulleen jäähdytysjärjestelmän tuulettimen ilma-aukko.

I/O-liittimiin kuuluu sarjaportti, neljä USB-liitintä, firewire-, verkko-, PS/2- sekä ääniliittimet. Lisäksi takaa löytyy kaksi korttipaikkaa ja virtalähteen takaosa.

Yllä olevissa kuvissa näkyy tyhjä Shuttle SB65G2 molemmilta kyljiltä ja täytyy todeta, että vaikka mitään ei ole vielä asennettu, niin ahtaalta näyttää jo tässä vaiheessa.

Kotelon sisältä löytyy Shuttlen FB65-emolevy, joka perustuu Intel 865PE -piirisarjaan. Northbridgen päällä on DigiDicen tyyliin passiivinen siili. SB65G2:n varusteisiin kuuluu myös vain yksi PCI- ja yksi AGP-liitin, jotka ovat päinvastaisessa järjestyksessä, kuin DigiDicessä. SB65G2:n tapauksessa AGP-näytönohjain on aivan kiinni kotelon seinässä ja valitettavasti ainakin Radeon 9700 Pro -näytönohjaimen tuuletin piti aivan kotelon seinään kiinni asennettuna melkoista ulinaa.

Kaksi Serial ATA -liitintä on sijoitettu aivan emolevyn reunalle, kuten myös IDE-liittimet. Kaksi DDR-muistipaikkaa löytyvät kotelon etuosasta joiden viereen on pystyyn sijoitettu patteri. Diskettiaseman liitin löytyy puolestaan virtalähteen alta.

Alla on listattuna emolevylle integroidut ohjainpiirit:

  • Realtek ALC650: AC’97 -äänipiiri
  • RealTtk RTL8100: verkko-ohjain
  • VIA VT6307: firewire-ohjain

SB65G2 on varustettu 220 watin virtalähteellä, joka tarjoaa +5 voltin linjasta 13 ampeeria ja +12 voltin linjasta 16 A. Virtalähde on varustettu kahdella tuulettimella.

Shuttlen SFF-kokoonpanoissa myös jäähdytysjärjestelmän idea on pysynyt vuosien varrella samana. Prosessorin tuottama lämpö johdetaan heatpipe-tekniikalla putkia pitkin ylös ja Sunonin tuuletin puhaltaa lämmön ulos. SB65G2:n jäähdytyssiilin pohja on valmistettu kuparista ja laatu vaikuttaa todella hyvältä. Myös jäähdytyssiilin kiinnitys prosessorille on todella yksinkertainen painettava klipsukiinnitys.

Shuttle SB65G2: BIOS-ominaisuudet

Myös Shuttle SB65G2 käyttää Phoenixin AwardBIOS:ia ja ominaisuudet ovat samaa tasoa perinteisten työpöytäemolevyjen kanssa.

Frequency/Voltage-valikosta voidaan säätää prosessorin väylätaajuutta sekä AGP-, PCI- ja Serial ATA -väylän nopeudet. Lisäksi jännitevalinnoista on mahdollista korottaa prosessorin käyttöjännite 1,85 volttiin sekä muistien jännite 2,75 volttiin.

Muistiasetuksien yhteydestä voidaan valita toimivatko muistit samalla väylätaajuudella kuin prosessori vai asynkronisesti esimerkiksi DDR333-asetuksella. Lisäksi Shuttle tarjoaa Turbo-asetuksen vastineena Abitin Game Acceleratorille.

PC Health -valikosta nähdään tuttuun tapaan jännitteet, tuulettimien kierrosnopeudet ja lämpötilat. Sunonin tuulettimen voi säätää Smart Fan -tilaan, jolloin tuulettimen kierrosnopeus vaihtelee prosessorin lämpötilan mukaan. Tuulettimen voi asettaa vaihtoehtoisesti myös High, Medium, Low tai Ultra-Low asentoon, jolloin kierrosnopeus pysyy samana.

Sisältö

  1. Abit DigiDice & Shuttle SB65G2
  2. DigiDicen LCD-näyttö, nuppi ja BIOS-ominaisuudet
  3. Shuttle SB65G2
  4. WLAN-yhteys kokoonpanoihin sekä lämpötila- ja meluvertailua
  5. Testitulokset
  6. Loppusanat