Uusimmat

WLAN-yhteys kokoonpanoihin sekä lämpötila- ja meluvertailua

23.11.2003 00:00 Muropaketin toimitus

WLAN-yhteys SFF-kokoonpanoihin

Koska SFF-kokoonpanon yksi käyttömahdollisuuksista on käyttää sitä olohuoneessa elokuvakoneena, päätimme varustaa molemmat kokoonpanot langattomalla WLAN-yhteydellä. WLAN:in avulla kokoonpanot saatiin kytkettyä verkkoon pöytäkoneen kanssa ja samalla Internetiin. Kukaan tuskin haluaa vetää kymmeniä metrejä RJ45-kaapelia pitkin olohuoneen lattiaa.

Varustimme Abit DigiDicen Buffalon WLI-PCIG54-ohjaimella, joka on IEEE 802.11g -standardin mukainen ja mahdollistaa teoriassa 54 Mbps tiedonsiirtonopeuden. Ohjain asentui todella helposti ja kone oli verkossa noin viiden minuutin säätämisen jälkeen.

Yhteys toisessa huoneessa sijainneeseen tukiasemaan (Buffalo AirStation WBR-G54) oli erinomainen ja siirtonopeudeksi todettiin 54 Mbps. Tukiasemaan asetettiin tunnistus MAC-osoitteen ja 128-bittisen WEP-avaimen perusteella, joten ulkopuoliset eivät päässeet kiinni tukiasemaan.

Testasimme tiedonsiirtoa toisessa huoneessa sijainneesta työasemasta olohuoneessa sijainneeseen DigiDiceen ja 717 megatavun suuruinen videotiedosto siirtyi hieman alle kuudessa minuutissa. Tästä voimme laskea siirtonopeudeksi noin kaksi megatavua sekunnissa. Työasema oli kytketty RJ45-kaapelilla (100 Mbps) Buffalon WBR-G54-tukiasemaan.

Buffalo Technology, AirStation WLI-PCI-G54 -tuotesivu

Buffalo Technology, AirStation WBR-G54 -tuotesivu

Shuttle SB65G2 on puolestaan varustettu valmiiksi IEEE 802.11b -standardin mukaisella WLAN-moduulilla, joka mahdollistaa teoriassa 11 Mbps tiedonsiirtonopeuden.

Kotelon taakse ruuvattiin mukana toimitettu antenni paikoilleen ja kun ajuri-CD:ltä asennettiin WLAN-ajurit, tukiasema löytyi välittömästi. Tämän jälkeen Wireless Network Connections -asetuksista täytyy poistaa Windows Zero Configuration -asetus, jolloin voidaan käyttää Shuttlen omia ajureita asetuksien määrittämiseen.

Valitettavasti useamman tunnin tappelun jälkeen en saanut SB65G2:n WLAN-moduulia siirtämään tavaraa kuin 80 kilotavua sekunnissa, vaikka asetuksien mukaan moduuli oli 11 Mbps -tilassa. Aikarajoituksien takia ongelman kanssa ei jääty tappelemaan pidempään, mutta näillä nopeuksilla ei lähes gigatavun suuruisia tiedostoja mielellään siirretä kahden huoneen välillä.

Lämpötila- ja meluvertailua

Yllä olevissa kuvissa DigiDice ja SB65G2 ovat toimintakunnossa. Kuten kuvista näkee, kummassakaan kotelossa ei todellakaan ole liikaa tyhjää tilaa. Abitin DigiDicen kanssa oli suuremman koon ansiosta hieman miellyttävämpi työskennellä. Molempien kokoonpanojen asennukseen meni aikaa noin puoli tuntia.

Lämpötilamittauksissa Intel Pentium 4 2,8 GHz -prosessoria rasitettiin puolen tunnin ajan täydellä kuormalla ja tulokset kirjattiin ylös. Molemmat kokoonpanot oli varustettu Radeon 9700 Pro -näytönohjaimella.

DigiDicen tapauksessa prosessorin lämpötilaksi kirjattiin 61 Celsius-astetta, järjestelmän lämpötilaksi 47 astetta ja virransyötönkomponenttien lämpötilaksi 64 astetta. Mittaukset suoritettiin Abitin omalla AbitEQ-ohjelmalla.

SB65G2:n lämpötilat rasituksessa olivat prosessorin osalta 58 Celsius-astetta, järjestelmä 63 astetta ja virransyötönkomponentit 64 astetta. Mittaukset suoritettiin Motherboard Monitor -ohjelmalla.

Yhteenvetona lämpötilamittauksista voisi todeta, että Shuttlen prosessorijäähdytys on hieman tehokkaampi, mutta kotelon pienen koon takia järjestelmän lämpötila nousee huomattavasti korkeammaksi kuin DigiDicessä. Virransyötönkomponentit kävivät molemmissa kokoonpanoissa yhtä kuumina.

Melumittaukset toteutettiin allekirjoittaneen korvalla ja yleisesti molemmista kokoonpanoista voi sanoa, että vakiona ne tuottavat jopa häiritsevän paljon melua. DigiDice tuotti tasaisen voimakkaan huminan viiden tuulettimen avulla, kun taas SB65G2:n tuottama ulina johtui suurimmaksi osaksi näytönohjaimen tuulettimesta, joka oli aivan kiinni kotelon seinässä. Suosittelenkin jokaista MiniPC:n ostajaa varautumaan alkuperäisten tuulettimien vaihtamiseen.

Sisältö

  1. Abit DigiDice & Shuttle SB65G2
  2. DigiDicen LCD-näyttö, nuppi ja BIOS-ominaisuudet
  3. Shuttle SB65G2
  4. WLAN-yhteys kokoonpanoihin sekä lämpötila- ja meluvertailua
  5. Testitulokset
  6. Loppusanat