Uusimmat

Abit IC7-G

30.06.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Viime viikolla ylikellotimme Intel Pentium 2,4C -prosessoria Asus P4P800 Deluxe -emolevyllä, johon oli tehty modifikaatio muistijännitteen korottamiseksi. Yleisön pyynnöstä otimme tarkasteluun myös suositun Abit IC7-G -emolevyn, joka perustuu Canterwood- eli Intel 875P -piirisarjaan.

Muropaketissa on aikaisemmin testattu jo Gigabyten, Epoxin ja DFI:n Canterwood-emolevyt, joten emme tutustu aivan yhtä huolellisista Abitin vaihtoehtoon, vaan keskitymme modifioimaan kyseiseen emolevyyn mahdollisuuden korottaa muistien käyttöjännitettä yli 2,8 voltin.

Abit IC7-G tulee todella tyylikkäässä pakkauksessa, joka sisältää muun muassa mustat kierretyt IDE-kaapelit sekä korppuaseman kaapelin. Mukana on myös SATA-kaapelit sekä virta- ja Seriller-adapterit. Seriller-adapterilla voidaan liittää PATA-kiintolevy SATA-väylään, kunhan se on vähintään nopeudeltaan ATA-100.

Emolevyn ominaisuuksiin kuuluu Intelin gigabitin verkko-ohjain, neljä SATA-liintäntää, 6-kanavainen audio, USB2.0, Firewire ja SP/DIF sisään- ja ulostulot.

Abit IC7-G -tuotesivu

Vmem-modifikaatio

Abit IC7-G tarjoaa vakiona mahdollisuuden korottaa muistien käyttöjännitettä ainoastaan 2,8 volttiin. Ensimmäisissä testeissä Geilin Ultra Platinum PC3500 -muistit eivät suostuneet toimimaan kuin vaivaisella 204 MHz:n muistiväylällä. Vertailun vuoksi Asus P4P800 Deluxe -emolevyllä muistit toimivat ilman modifikaatioita 2,85 voltin muistijännitteellä 210 MHz:n väylällä. Springdale- ja Canterwood-emolevyillä ei siis päästä muistiväylän osalta kovinkaan pitkälle ilman korkeampaa muistijännitettä.

Vmem-modifikaation toteuttamiseen tarvitaan kolvi, tinaa, yhden kilo-ohmin trimmeri tai säätövastus, ohutta johdinta sekä yleismittari. Henkilökohtaisesti käytin Wellerin 50 watin kolvia ja yhden kilo-ohmin trimmeriä.

Aivan ensimmäiseksi turvallisuussyistä muistijännite säädetään 2,5 volttiin tai nollataan BIOS. Tämän jälkeen emolevyltä paikannetaan Winbondin W83303D-piiri ja sen vierestä R50-vastus.

R50-vastus on arvoltaan nolla ohmia, joten se toimii käytännössä vain johtimena kytkennässä. Modifikaation ideana on korvata R50-vastus trimmerillä tai säätövastuksella ja vastuksen arvoa korottamalla muistien käyttöjännite kasvaa.

Vastuksen välittömässä läheisyydessä on kondensaattori, fetti ja muita pintaliitoskomponentteja, joten juotoksissa täytyy olla todella tarkkana ettei sohi kuumalla kolvilla viereisiä komponentteja. Vastuksen irroittaminen onnistui helposti painamalla kolvin kärki pari kertaa vastuksen molempiin päihin, jolloin tina sulaa ja vastus nousee paikoiltaan melko helposti. Onnistuneen irroituksen jälkeen vastuksen paikkalla pitäisi näkyä kaksi liitinpintaa.

HUOM! Älä käytä liian tehokasta tai kuumaa kolvia sillä se saattaa tuhota vastuksen liitäntäpinnat. Liitäntäpintoja tarvitaan trimmeriä varten.

Yllä olevassa kuvassa näkyy irroitettu R50-vastus ja vieressä 10 sentin kolikko ja sormi. Vastus on todellakin pieni, joten kolvin kärki on syytä olla suhteellisen pieni ja käsi melko vakaa.

Seuraavaksi säädetään trimmerin arvoksi noin 260 ohmia, jolla muistijännite on 0,09 volttia suurempi kuin BIOS:ista asetettu arvo. Trimmeri kannattaa kiinnittää emolevylle pikaliimalla sellaiseen paikkaan, johon pääsee helposti käsiksi. Liimauksen jälkeen johtimet juotetaan trimmeriin kiinni sekä mitataan ja leikataan johtimet sopivan pituisiksi.

Johdinten päähän kannattaa lämmittää hieman tinaa, jolloin emolevylle liittäminen on huomattavasti helpompaa. Johtimet asetetaan oikeisiin kohtiin esimerkiksi pinseteillä ja painetaan kolvin kärjellä kiinni. Lopputulos kannattaa tarkistaa vielä suurennuslasilla.

Kun modifikaatio on valmis, kiinnitetään tarvittavat komponentit emolevylle ja kytketään virrat päälle. BIOS:in PC Health -valikosta kannattaa käydä heti ensimmäiseksi tarkastamassa muistijännitteen suuruus. 260 ohmin arvolla 2,8 voltin asetuksella muistijännite oli 2,89 volttia. Mittasin muistijännitteen vielä suoraan muistikammasta ja sain arvoksi 2,97 volttia. Vastuksen arvoa nostamalla muistijännite nousi tasaisesti ylöspäin.

Käytännön testit

Kuten artikkelissa aiemmin mainittiin, 2,8 voltin muistijännitteellä Geilin Ultra Platinum PC3500 -muistit eivät suostuneet yhteistyöhön kuin 204 MHz:n muistiväylällä. Vmem-modifikaation ansiosta muisteille voitiin syöttää reilun tuntuinen 3,25 voltin käyttöjännite, jolla muistit toimivat kireillä asetuksilla moitteetta 240 MHz:n muistiväylällä.

Suurempi versio kuvasta

Kerroinlukottoman Pentium 4 3,2C -prosessorin avulla testattiin emolevyn väylänkestoa, joka tuntui olevan 314 MHz. Muistijakajana oli 3:2 eli muistit toimivat 209 MHz:n muistiväylällä.

Suurempi versio kuvasta

Loppusanat

Lähes kaikissa Intel 865PE- ja 875P-piirisarjan emolevyissä on todella nihkeästi säätövaraa DDR-muisteille. Ainoana poikkeuksena on Epox 4PCA3+, joka tarjoaa muistijännitettä jopa 3,3 volttiin asti. Pentium 4 -prosessori on hyvin riippuvainen muistikaistasta, joten tehokkaammalla muistiväylällä saadaan enemmän irti kokoonpanosta.

Abit IC7-G -emolevyn Vmem-modifikaatio oli varsin yksinkertainen, mutta vaatii silti hieman harjoittelua ja kokemusta juottamisesta. Kannattaa muistaa, että samalla päättyy emolevyn takuu ja jos emolevy menee rikki, niin sitä ei kukaan korvaa. Emme siis suosittele kyseistä operaatiota kuin asiansa osaaville henkilöille.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri – 30. kesäkuuta (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)