Uusimmat

Abit IC7-MAX3

12.09.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Olemme Muropaketissa testanneet pitkin kevättä ja kesää useampia Intel 865PE-, 875P ja 848P-piirisarjoihin perustuvia emolevyjä. Tällä kerralla vuorossa on Abitin toisen sukupolven i875P-emolevy, joka on nimetty IC7-MAX3:ksi. Tässä artikkelissa emme keskity suorituskykymittauksiin, vaan tutustumme lähinnä MAX3-konseptiin ja emolevyn ominaisuuksiin.

Abitin ensimmäinen MAX-konsepti tarkoitti uudistuneita I/O-liittimiä, jotka eivät sisältäneet lainkaan esimerkiksi PS/2-liitäntöjä. MAX3-konseptiin ne ovat tulleet takaisin ja samalla myös paljon muuta. Abitin emolevyt, jotka on varustettu MAX3-tunnuksella, tuovat emolevyyn markkinointipuheiden mukaan kahdeksan Maxium-ominaisuutta. Nämä ovat jäähdytys, suorituskyky, tallennus, laatu, suojaus, ylikellotus, multimedia ja insinööritaidot. Näistä ominaisuuksista voidaan erikseen mainita Abitin kehittämä OTES-jäähdytysjärjestelmä emolevylle, kuusi Serial ATA -liitäntää, Secure IDE ja SoftMenu III.

Pakkausta on uudistettu uutta mallia varten ja sisältä löytyy kaksi valkoista pahvilaatikkoa täynnä oheismateriaalia. Niiden alle on sijoitettu itse emolevy antistaattisessa pussissa.

Oheisvarustelu on varsin runsas, mutta ei mitenkään yliampuva. Ohjekirjoja on mukana kaksi, joista ensimmäinen on todella perusteellinen ja yksityiskohtainen, toisen ollessa pikainen opas asennuksen yhteydessä. Erilliseen lappuun on merkitty kaikki jumppereiden ja liitäntöjen sijainnit. Asennus-CD:ltä löytyy piirisarjan ja ulkoisten ohjaimien ajurit sekä muutamia yleishyödyllisiä työkaluja. Disketillä on Serial ATA -ohjaimien ajurit, joiden avulla Windows voidaan asentaa RAID-järjestelmään asennetuille kiintolevyille.

Lisäksi Abit tarjoaa IC7-MAX3-emolevyn mukana Secure IDE:n, joka salaa kiintolevyn sisällön ja sitä voidaan käyttää ainoastaan erillisellä Firewire-avaimella. Muita oheisvarusteita ovat neljä SATA-kaapelia, kaksi virta-adapteria, USB- ja Firewire-lisäliittimet, mustat pyöristetyt IDE- ja korppuaseman kaapelit sekä koteloon sopiva suojalevy I/O-liittimille.

Ylemmässä kuvassa on uusi Abit IC7-MAX3 ja alemmassa edeltäjä IC7-G. IC7-MAX3 -emolevy on varustettu runsailla ominaisuuksilla, mutta silti piirilevy ei näytä väkisin täyteen ahdetulta. Omat erikoiskuvionsa tuo OTES-jäähdytysjärjestelmä, joka ahmii alleen koko vasemman ylänurkan. Nelivaiheisen virransyötön komponentit on sijoitettu emolevyn yläreunaan, OTES:n muovisen ilmakanavan alle.

Northbridgen suurikokoinen jäähdytyssiili on kohtalaisen lähellä AGP-liitintä ja prosessorin Socket 478 -kantaa, mutta GeForce FX 5900 -näytönohjain yhdessä Zalmanin CNPS7000-Cu-coolerin kanssa mahtuivat paikoilleen ilman ongelmia.

Emolevy on varustettu viidellä PCI- sekä yhdellä AGP8X-liitännällä ja komponenttisijoittelu vastaa melko pitkälle ensimmäisen sukupolven IC7-G-emolevyä.

Emolevyn oikea alanurkka ja southbridgen ympäristö on varsin komponenttirikas. IDE-liittimet on sijoitettu viisaasti 90-asteen kulmaan emolevyn reunalle, jolloin kaapelit ovat mahdollisimman vähän tiellä. ICH5R-southbridgen tukemat kaksi SATA-liitintä on sijoitettu IDE-liittimien viereen ja niiden yläpuolelta löytyy BIOS:in nollausjumpperi. Siniset tyhjät liittimet ovat USB-lisäliittimille ja punaiset liitännät puolestaan Firewire-liitännöille. Aivan emolevyn alalaidasta löytyy Silicon Imagen SATA-ohjainpiiri ja jopa neljä SATA-liitintä. IC7-MAX3-emolevy tarjoaa siis yhteensä kuusi SATA-liitintä.

Muistipaikat on väritetty Abitin tuttuun tapaan sinisiksi ja violeteiksi. Jos käytetään kahta muistikampaa, ne asennetaan ensisijaisesti sinisiin muistipaikkoihin, jolloin saadaan kaksikanavainen muistiohjain käyttöön. Muistipaikat on sijoitettu esimerkillisesti emolevyn oikeaan ylänurkkaan ja tarpeeksi kauas AGP-liittimestä. Näin muistikammat voidaan vaihtaa näytönohjaimen ollessa paikoillaan. OTES-jäähdytyksen takia ATX +12V -liitin on tuotu aivan emolevyn yläreunaan muistipaikkojen viereen. ATX- ja korppuliitin löytyvät emolevyn oikealta reunalta ja niiden viereen on sijoitettu siististi BIOS-piirin tiedot säilyttävä patteri.

Northbridgen jäähdytyssiiliä on paranneltu ja uusi versio on huomattavasti korkeampi, kuin IC7-G-emolevyssä. Tuuletin on upotettu pyöreän siilin sisään ja se pyörii vakiona noin 4500 kierrosta minuutissa. BIOS:sta löytyän EQFan-ominaisuuden avulla tuuletin voidaan asettaa pyörimään hitaammin.

I/O-liittimet ovat MAX-konseptin mukaiset ja esimerkiksi perinteisiä sarja- tai printteriportteja ei löydy lainkaan. PS/2-liittimet on onneksi tällä kertaa säästetty ja niiden lisäksi emolevyltä löytyy S/PDIF sisään- ja ulos-, 5.1-ääni-, neljä USB2.0- sekä Firewire- ja LAN-liittimet. I/O-liittimet sijaitsevat hieman eri kohdassa kuin normaalisti, sillä OTES-jäähdytyksen tuuletin on sijoitettu aivan emolevyn ylänurkkaan.

Abit IC7-MAX3 -tuotesivut

OTES emolevyllä

Abit IC7-MAX3:n erikoisin uusi ominaisuus on OTES-jäähdytys. Abit on ollut mukana tuomassa uusia ominaisuuksia emolevyihin, kuten prosessorin säädöt suoraan BIOS:sta, aktiivinen jäähdytys northbridgelle ja nyt aktiivinen jäähdytys virransyötön komponenteille. Itse asiassa Chaintech otti heti esimerkkiä Abitista ja on tuomassa Athlon 64 -emolevyn yhteydessä samantyylisen jäähdytysratkaisun.

OTES:in rakenne on hyvin yksinkertainen. Emolevyn oikeaan ylänurkkaan on sijoitettu muovinen ilmakanava virransyötön komponenttien päälle ja I/O-liittimien viereen asennettu 40 millimetrin tuuletin puhaltaa ilmaa sisään.

Mosfetit on varustettu pienillä jäähdytyssiileillä. Kuten kuvasta näkyy, muovinen ilmakanava ahmii alleen melkoisen siivun piirilevystä, mutta käytännön testeissä se ei onneksi ollut mitenkään tiellä. Onneksi muoviseen ilmakanavaan on tehty oikeaan kohtaan reikä, jonka kautta emolevyn vasemman ylänurkan saa pultattua kiinni koteloon.

Abitin omissa testeissä on mitattu selvä ero mosfettien lämpötiloissa OTES:in kanssa (vasemmalla) tai ilman OTES:ia (oikealla). Eroa syntyi parhaimmillaan jopa 45 Celsius-astetta. Tämä lisää Abitin ja maalaisjärjen mukaan emolevyn vakautta.

Kun emolevyyn kytketään virrat päälle, OTES:in ilmakanavassa syttyy kolme vihreän väristä lediä palamaan.

Secure IDE

Myös Secure IDE on ennen näkemätön ominaisuus ainakin työpöytäemolevyissä. Toimintaperiaate on seuraava: IDE-kiintolevyyn liitetään erillinen piirilevy, joka sisältää eNova X-Wall LX40 -salausprosessorin. Avaimena toimii pieni Firewire-palikka ja ilman sitä kiintolevyn sisältöä ei voi käyttää.

Secure IDE tulee IC7-MAX3-emolevyn mukana, mutta sen voi ostaa myös erikseen. Pakkaus sisältää ohjelapun, piirilevyn IDE-liittimillä, virtajohdon, kaksi avainta ja liitäntäjohdon avaimelle. Secure IDE ei tarvitse ulkoisia ajureita toimiakseen.

Yllä olevassa kuvassa Secure IDE asennettuna kiintolevylle. Piirilevylle asennetaan korppuaseman mukana tullut virtaliitin ja johto, johon avain liitetään. Piirilevy on sen verran ulkona, että kannattaa työskennellä varovaisesti kiintolevyn läheisyydessä.

Liitäntä avaimelle tuodaan kotelon takaa pitkällä johdolla, jonka päästä löytyy Firewire-liitin.

Secure IDE:n mukana toimitetaan kaksi identtistä avainta. Jos toisen avaimen hukkaa, voi eNova-nimiseltä yritykseltä tilata uuden avaimen. Jos onnistuu hukkaamaan molemmat avaimet, sitten ollaan vaikeuksissa. Tässä tapauksessa Abitin mukaan käyttäjä saa syyttää omaa huolimattomuuttaan, eikä suosittele tuotetta moisille tunareille.

Käyttöönotto on varsin yksinkertainen operaatio. Kun Secure IDE on kytketty kiintolevyyn, se osioidaan ja formatoidaan normaalisti. Tämän jälkeen kiintolevyn sisältöön ei pääse käsiksi ilman Firewire-avainta. Vaikka Secure IDE:n piirilevyn irroittasi, varastaisi kiintolevyn ja yrittäisi käyttää sitä toisessa tietokoneessa, kiintolevyyn ei yksinkertaisesti pääse käsiksi ilman avainta.

Abit Secure IDE -tuotesivu

eNovan kotisivut

BIOS-ominaisuudet

Abit IC7-MAX3 on varustettu edeltäjänsä IC7-G:n tavoin PhoenixAwardin BIOS:lla sekä lähestulkoon identtisillä valikoilla ja säätömahdollisuuksilla.

Mukana on tietysti Abitin tavaramerkki SoftMenu III, jonka avulla voidaan asettaa prosessorin parametrit sekä kaikki jännitteet ilman fyysisiä jumppereita tai DIP-kytkimiä.

Jännitesäädöt ovat hyvin kohdallaan ja prosessorin käyttöjännitettä voidaan korottaa aina 1,95 volttiin asti. Iloiseksi yllätykseksi muistien käyttöjännitettä voidaan nostaa aina 3,2 volttiin asti. Yleensä Intel 875P -emolevyillä muistijännitettä on vakiona saanut korotettua vain noin 2,8 volttiin asti.

BIOS ilmoittaa ystävällisesti riskeistä, jos muisteille asetetaan yli kolmen voltin käyttöjännite. Muistikammasta yleismittarilla mitattuna BIOS:sta asetettu 3,2 voltin käyttöjännite oli todellisuudessa 3,3 volttia. Tasan kolmen voltin jännite oli noin 3,12 volttia. Rasitustesteissä muistijännite ei heilunut, vaan pysyi kohtalaisen tasaisena.

Muistiasetukset ovat kiitettävät. Perusasetuksien lisäksi valikon alapäästä löytyy Game Accelerator ja yksityiskohtaisempia muistiasetuksia.

Game Accelerator on Abitin kehittämä markkinointitermi PAT-ominaisuudelle. Valittavissa on neljä eri tasoa, jotka parantavat muistien suorituskykyä. F1-asetus vetää latenssit olemattomiksi, jolloin muistit toimivat kaikkein ripeimmin. Tämä vaatii kuitenkin muistipiireiltä toimivuutta alhaisilla latensseilla, joten kokeilemalla selviää mitä omat muistit kestävät. Muropaketin suorituskykymittaukset ajettiin Street Racer -asetuksella.

PC Health -valikosta löytyy kattavat tiedot lämpötiloista, jännitteistä ja tuulettimien kierrosnopeuksista. OTES:in ja northbridgen tuulettimet voidaan asettaa toimimaan 90, 80, 70 tai 60 prosentin nopeudella vakionopeudesta (4500 rpm).

Esimerkiksi 60 prosentin asetuksella northbridgen tuuletin pyörii 2800 rpm ja OTES:in tuuletin 3500 rpm.

Uusimmassa IC7-MAX3:n BIOS:ssa ei valitettavasti ollut jostain syystä mahdollisuutta kytkeä erillistä Silicon Imagen SATA/RAID-ohjainta tai firewire-ohjainta pois päältä.

Audio – ja verkkoajurit

Abit IC7-MAX3 käyttää Realtekin ALC650-äänipiiriä, joka tarjoaa kuusikanavaisen äänen ja S/PDIF sisään- ja ulostuloliitännät. Ajurit ovat todella yksinkertaiset ja ääniasetukset saa kuntoon ensikertalainenkin.

Intelin gigabitin verkko-ohjain käyttää hyväkseen CSA-väylää (Communication Streamin Architecture). Ajuri-CD:n mukana tulee hallintaohjelma, jolla saa säädettyä ja testattua kaikkea verkkoon liittyvää.

Kuten jo artikkelin alussa mainitsimme, emme keskity suorituskykymittauksiin kovinkaan yksityiskohtaisesti sillä Muropaketissa on pitkin kevättä ja kesää testattu niin monta Intel 865PE- ja 875P-piirisarjoihin perustuvaa emolevyä, että testituloksien pitäisi olla suurinpiirtein kaikkien tiedossa.

Testikokoonpano varustettiin Intel Pentium 4 3,2 GHz -prosessorilla, Abitin GeForce FX 5900 -näytönohjaimella, kahdella Geilin 256 megatavun PC3500 -muistilla ja kahdella Seagaten Barracuda Serial ATA 120 GB -kiintolevyllä.

Kiintolevyt asennettiin Intel 875P -piirisarjan ICH5R-southbridgen kahteen SATA-liittimeen ja asetettiin toimimaan RAID 0 -järjestelmän mukaisesti yhdistettynä (stripe). Tämän jälkeen kiintolevyt osioitiin ja Windows XP -käyttöjärjestelmän asennus aloitettiin. Heti asennuksen alkumetreillä täytyy painaa F6:sta ja antaa emolevyn mukana disketillä tulleet Serial ATA -ajurit, jotta asennusohjelma tunnistaa RAID:iin asennetut kiintolevyt.

  • Intel Pentium 4 3,2 GHz (800 MHz FSB)
  • Abit IC7-MAX3 (Intel 875P)
  • 2 x Geil Ultra Platinum PC3500 256 MB (CAS 2 5-2-2)
  • Abit GeForce FX 5900 128 MB
  • Detonator 45.23
  • 2 x Seagate Barracuda Serial ATA 120 GB
  • Fortron 350W
  • Windows XP

Suurempi versio kuvasta

Abit IC7-MAX3 tarjosi prosessorille vakioväylätaajuudeksi 200,52 MHz.

SiSoft Sandra MAX3

SiSoft Sandran uusin versio on nimetty emolevyn tapaan MAX3:ksi. Mukana on prosessori-, muisti- ja kiintolevytestit.

Suurempi versio SiSoftin File System -testistä

PCMark2002

Futuremarkin PCMark2002 simuloi perinteisiä tietokoneella tehtäviä asioita ja mukana on prosessori-, muisti- ja kiintolevytesti.

Muisti- ja kiintolevytestien tulokset ovat erittäin hyvät. HDD-testin hyvään tulokseen vaikuttaa RAID:iin asennetut Serial ATA -kiintolevyt.

SuperPi 1M

SuperPi-testiohjelmalla laskettiin piin arvo yli miljoonan desimaalin tarkkuudella.

Lopputuloksena 42 sekuntia.

3DMark03 (Patch 330)

Futuremarkin 3DMark03-testiohjelman avulla saatiin testattua myös kokoonpanon toimintaa 3D-maailmassa.

Ylikellotus

Ylikellotustestit tehtiin uusilla Geilin PC4200-muisteilla (DDR533), joiden luvataan toimivan löysillä CAS 3 8-4-4 -asetuksilla 266 megahertsin muistiväylällä. Alkusäädön jälkeen 2,88 voltin muistijännite todettiin sopivimmaksi ja kellotustestit aloitettiin 1:1-muistijakajalla. Game Accelerator -ominaisuutta ei kytketty päälle, sillä tarkoituksena ei ollut testata muisteja, vaan emolevyn väylätaajuuden kestävyyttä.

Kokoonpano todettiin vakaaksi 269 megahertsin muistiväylällä. Ajelimme muun muassa SuperPi 8M -testiä onnistuneesti läpi. SiSoft Sandran muistitesti antoi tulokseksi 6023/6023 MB/s.

Seuraavaksi jakajaa korotettiin ja 5:4-jakajalla raja tuli vastaan 292 megahertsin väylätaajuudella. Muistiväylä toimi tällöin 233 MHz:n väylätaajuudella. Jostain kumman syystä IC7-MAX3 vaihtoi CAS-asetuksen väkisin 2.5:ksi, vaikka BIOS:ista oli asetettu manuaalisesti CAS-asetus 3:ksi.

CAS-asetuksen suhteen homma oli sama myös 3:2-jakajalla eli emolevy asetti muistit toimimaan CAS 2.5 -asetuksella. Kokoonpano ei suostunut toimimaan vakaasti pari pykälää korkeammalla väylätaajuudella (295 MHz) muistiväylän ollessa vaivaiset 196 MHz.

Kun tilalle vaihdettiin Geilin Ultra Platinum PC3500 256 MB -muistikammat, joita on ajettu kireillä asetuksilla Asus P4P800 Deluxe -emolevyllä 245 MHz:n muistiväylällä, kokoonpano ei toiminut vakaasti kuin vaivaisella 210 MHz:n muistiväylällä.

Ylikellotustestit eivät siis menneet Abit IC7-MAX3 -emolevyllä aivan nappiin.

Loppusanat

Abit IC7-MAX3 on luultavasti viimeisiä, ellei jopa viimeinen Intel 875P -piirisarjaan perustuva emolevy, jonka testaamme Muropaketissa. Abit on panostanut jälleen uusiin ominaisuuksiin ja onnistunut siinä erittäin hyvin. OTES-jäähdytys virransyötön komponenteille on erittäin hyvä idea ja todistetusti jäähdyttää kuumia mosfetteja useilla kymmenillä prosenteilla. Myös Secure IDE oli varsin mielenkiintoinen tuote ja olisi erittäin mukava nähdä muidenkin emolevyvalmistajien tuovan tämänkaltaisia uusia ideoita entistä rohkeammin työpöytäemolevyille.

Ylikellotussäädöt olivat todella hyvin kohdallaan, mutta valitettavasti itse ylikellotustestit eivät sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Muropaketin testiin saama emolevy on ensimmäisiä tuotantokappaleita, joten myöhemmin valmistetut emolevyt voivat kellottua paremmin. Varsinkin kireillä CAS 2 5-2-2 -asetuksilla oli selviä ongelmia väylänkestossa. Myös löysillä muistiasetuksilla ja korkeilla jakajilla (3:2) 300 MHz:n väylätaajuus jäi saavuttamatta.

Abit IC7-MAX3 on ominaisuuksien, oheisvarustuksen ja suorituskyvyn puolesta erittäin hyvä emolevy, mutta se sijoittuu hinnaltaan Intel 875P -emolevyjen yläpäähän. 250 euron hinta karsii varmasti monet ostajaehdokkaat heti kättelyssä pois. Esimerkiksi Abit IC7-G tai jonkun muun Intel 875P -emolevyn omistajalle on hyvin vaikea lähteä suosittelemaan päivitystä IC7-MAX3 -emolevyyn, sillä niin paljon uutta tämä toisen sukupolven emolevy ei tarjoa.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 12. syyskuuta 2003 (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)