Uusimmat

Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi & MSI P6N SLI Platinum

30.04.2007 17:19 Muropaketin toimitus

Muropaketti on testannut ahkerasti eri piirisarjoihin perustuvia Intelin Core 2 -prosessoreille suunnattuja emolevyjä ja tutkinnan alla ovat olleet Intel 975X-, Intel P965-, AMD CrossFire Xpress 3200 for Intel- ja NVIDIA nForce 680i SLI -malleja. Uusimmassa artikkelissa listaa kartutetaan NVIDIA nForce 650i SLI -piirisarjaan perustuvalla MSI P6N SLI Platinumilla ja mukana on myös nForce 680i SLI -piirisarjallinen Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi. Artikkelissa tutkitaan nForce 650i SLI -piirisarjaa sekä suorituskykyä näiden kahden emolevyn välillä. Vertailuna mukana on myös Intel P965 -piirisarjaan perustuva Abit AB9 QuadGT ja artikkelin lopussa testataan SLI-suorituskykyä.

Muropaketti, Abit AB9 QuadGT & Asus Commando
Muropaketti, Core 2 -emolevyvertailu
Muropaketti, Abit AW9D MAX & Foxconn P9657AA-8EKRS2H
Muropaketti, AMD:n ja NVIDIAn uudet Intel-piirisarjat testissä

 

NVIDIA nForce 650i SLI

NVIDIA nForce 650i SLI on hyvin samanlainen piirisarja kuin nForce 680i SLI ja se koostuu niin ikään kahdesta eri piiristä: SPP:stä (System Platform Processor) ja MCP:stä (Media Communications Processor). Ensimmäisenä mainittu on varustettu SLI-konfiguraation ensimmäistä näytönohjainta varten PCI Express x16 -tuella. NForce 680i SLI tarjoaa kahdelle PCI Express x16 -liittimelle täyden x16-nopeuden, mutta nForce 650i SLI:n tapauksessa nopeus puolittuu x8:ksi. Yhtä näytönohjainta käyttäessä nopeus on x16.

SPP tukee 333 MHz:n väylätaajuutta (1333 MHz QDR), joten tuettuna ovat kaikki Intelin tämän hetken Socket 775 -prosessorit. Muistiohjain on luonnollisesti kaksikanavainen ja tuettuina ovat DASP 4.0- (Dynamic Adaptive Speculative Prefech) sekä QuickSync-tekniikat. NForce 680i SLI:sta poiketen nForce 650i SLI ei tue SLI-Ready Memory -tekniikka ja 600 MHz:n (1200 MHz DDR) sijaan se tukee muisteja ainoastaan 400 MHz:n (800 MHz DDR) kellotaajuuteen saakka. SPP:hen on myös sijoitettu kaksi x1-nopeudellista PCI Express -väylää.

SPP on yhteydessä MCP:hen HyperTransport-linkin kautta, joka kykenee teoriassa siirtämään kahdeksan gigatavua dataa sekunnissa. Tuettuna on yksi gigabitin verkkoliitäntää FirstPacket-tekniikalla, Azalia-HD-ääni, viisi PCI-liitintä, kahdeksan USB 2.0 -liitintä, neljä Serial ATA 2 -väylää MediaShield-tekniikalla sekä neljä PATA-liitintä niin ikään MediaShield-tekniikalla. MCP tukee NCQ-tekniikkaa (Native Command Queuing) ja MediaShield-tuen myötä kiintolevyt on mahdollista asettaa toimimaan RAID 0, 1, 0+1- ja 5-tasoihin sekä esimerkiksi massiiviseen kuuden kiintolevyn RAID-järjestelmään, jossa on yhdistetty kaksi kolmen kiintolevyn RAID 5 -tasoa.

NVIDIA on tuonut markkinoille myös nForce 680i LT SLI- ja nForce 650i Ultra -piirisarjat, joista ensimmäisenä mainittu eroaa nForce 680i SLI:sta muistituen osalta. LT-malli ei tue SLI-Ready Memorya ja näin ollen muistien nopeus on nForce 650i SLI:n tavoin rajoitettu JEDEC:n tukemaan 400 MHz:iin (800 MHz DDR). Toinen ero on PCI Express -linjojen tuettu yhteismäärä, joka nForce 680i SLI:ssa on 49 ja LT-mallissa kolme vähemmän, 46 kappaletta.

NForce 650i Ultra on karsittu malli SLI-versiosta ja se eroaa ainoastaan SLI-ominaisuuteen liittyvillä ominaisuuksilla. Ultra ei tue PCI Express x16 -väylän jakamista kahdeksi x8-nopeudelliseksi väyläksi ja tämän myötä myös PCI Express -linkkien määrä on neljän sijaan ainoastaan kolme.

 

Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi

Abit on pakannut nForce 680i SLI -piirisarjaan perustuvan IN9 32X-MAX Wi-Fin valmistajalle tunnusomaiseen suurikokoiseen kantokahvalliseen pakkaukseen, jonka etukyljessä poseeraa lohikäärme. Edestä käy ilmi myös valmistaja, malli, muutamia ominaisuuksia, piirisarja sekä pakkauksen sisällä oleva langaton verkkokortti.

Mukana toimitetaan kasa erilaisia lappuja ja ohjekirjoja, ajuri-CD-levy, kaksi SLI-siltapiirilevyä, korttipaikkaan asennettava SLI-siltapiirilevyn varmistuslevy, I/O-liitinsuojalevy, langaton verkkokortti sekä sen antenni ja kaksi SPP:n siilin päälle asennettavan 40 millimetrin tuulettimen kiinnitysrautaa. Itse tuuletinta ei ainakaan testiin saapuneen yksilön mukana toimitettu. Verkkokortti on Abitin AirPace, joka tukee 802.11b- ja g-standardeja, ja se voidaan liittää PCI Express x1 -liittimeen. Verkkokorttia voi siis käyttää muissakin emolevyissä, mikä on positiivista, koska esimerkiksi useiden Asuksen emolevyjen mukana toimitettava äänikortti soveltuu käytettäväksi ainoastaan Asuksen emolevyissä.

Lisäksi mukana tulee kuusi Serial ATA -kaapelia, optinen kaapeli, pyöristetty PATA- ja diskettiasemakaapeli sekä korttipaikkaan asennettava paneeli, jossa on kaksi USB 2.0- ja FireWire-liitintä. Mukana ei toimiteta Serial ATA -kiintolevyjä varten molex-liittimiin liitettäviä virta-adapterikaapeleita.

IN9 32X-MAX on perusilmeeltään hyvin tummanpuhuva, sillä sen piirilevy ja suurin osa liittimistä on mustia. Osa liittimistä on selvyyden vuoksi värikoodattu kirkkaan siniseksi, mutta selvimmän eron tekee kuparisiiliyhdistelmä. MCP:n, SPP:n ja virransyötön siilit on valmistettu kuparista ja ne on yhdistetty toisiinsa lämpöputkilla tasoittamaan lämpötilaeroja. Jäähdytys on toteutettu passiivisesti ja vaikka SPP:n siili onkin todella kookas, lämpiää se käytössä yllättävän kuumaksi.

Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi on oheismateriaalien valossa kohtuullisen hyvin varusteltu emolevy, mutta sen hinta on suorastaan pöyristyttävän korkea. Emolevyä on saatavilla useilta suomalaisilta jälleenmyyjiltä ja sen hinta liikkuu yli 300 eurossa. Näin kalliin emolevyn olisi suotavaa olla varustettu myös ominaisuuksiltaan hyvin, joten seuraavaksi siirrymmekin tutkimaan, mitä Abit on integroinut itse emolevyyn.

PCI Express x16 -liittimiä on kolme kappaletta, mutta näistä ainoastaan kaksi toimii täydellä x16-nopeudella. Ensisijainen liitin on ylin musta ja SLI-tilaa käyttäessä rinnalle asennettava näytönohjain tulee liittää alempaan mustaan liittimeen. Väliin jäävä kirkkaan sininen liitin on tarkoitettu esimerkiksi fysiikkakortille, mutta paljon työpöytätilaa vaativa käyttäjä voi asentaa siihen myös kolmannen näytönohjaimen lisämonitoreita varten. Mustan värikoodauksen ovat saaneet osakseen myös kaksi PCI- ja PCI Express x1 -liitintä.

Emolevyn reunalle on sijoitettu vasemmanpuoleiseksi Realtekin ALC888-äänikoodekkipiiri ja tämän oikealle puolelle Winbondin W83627DHG-I/O-ohjainpiiri sekä kaksi Marvellin gigabitin 88E1116-NNC1-verkkopiiriä.

MCP-piiriä jäähdytetään kuparilevyllä, josta lämpö siirretään lämpöputkea pitkin SPP:n ja virransyötön siileihin. Kuparilevyssä itsessään on myös muutama ripa, mutta nämä eivät lämpöä hirveästi haihduta, sillä levy on normaalissakin käytössä varsin lämmin. MCP:n oikealla puolella on kuusi Serial ATA II -liitintä, jotka tukevat kolmen gigabitin siirtonopeutta ja kiintolevyjen asettamista RAID 0-, 1-, 0+1-, 5- sekä JBOD-tasoihin. Liittimistä neljä on asetettu 90 asteen kulmaan piirilevyyn nähden, kun taas jäljelle jäävät kaksi sojottavat normaalisti ylöspäin. PATA-liitin on sijoitettu SATA-liittimien alapuolelle ja tästä vielä alempaa löytyy diskettiasemaliitin.

Kolmeen siniseen pinnirivistöön voi liittää USB 2.0- ja kahteen punaiseen FireWire-lisäpaneeleita. Yksirivinen punainen pinnirivistö on pyhitetty uGuru-paneelille, jota ei toimiteta tämän emolevyn mukana. Alareunasta löytyvät myös virta- ja reset-napit, jotka helpottavat emolevyn käyttöä kotelon ulkopuolella.

Muistiliittimiä on neljä kappaletta ja nämä on värikoodattu erottamaan eri muistikanavat. Emolevy tukee virallisesti maksimissaan 32 gigatavun edestä DDR2-muisteja ja kelpuuttaa 266-, 333 sekä 400 MHz:n (533, 667 & 800 MHz DDR) nopeudella toimivia malleja. NForce 680i SLI -piirisarja tukee lisäksi 600 MHz:n (1200 MHz DDR) nopeutta, mutta tästä ei löytynyt mistään kohtaa mainintaa Abitin tuotesivuilta tai ohjekirjasta. Piirilevyn reunalla, Serial ATA -liittimien vieressä, on lisäksi 24-pinninen ATX-virtaliitin.

Abit IN9 32X-MAX:ssa on käytössä viisivaiheinen digitaalinen virransyöttö, joka on toteutettu Pulsen PA1315NL-jänniteregulaattoripiirillä. Analogiseen virransyöttöön verrattuna komponenttien määrä varsinkin suurien kondensaattorien ja mosfettien osalta on mennyttä ja Abit lupaa digitaalisen virransyötön olevan myös aiempaa vakaampi ja vähemmän lämpöä tuottava.

Emolevyn jäähdytys on toteutettu täysin passiivisesti, sillä SPP:n tai virransyötön siilin päälle ei ole asennettu tuuletinta ja niiden lämpötilaeroja tasoittaa kaksi lämpöputkea. Emolevyn kondensaattorit ovat alumiinikuorisia ja solid state -mallisia, ja Abitin mukaan laadukkaat kondensaattorit takaavat niin ikään aiempaa vähemmän hukkalämpöä ja parempaa vakautta. Kahdeksanpinninen lisävirtaliitin on sijoitettu virransyötön läheisyyteen emolevyn reunalle.

I/O-liitinrivistö pitää sisällään vasemmalta puolelta lueteltuna PS/2-liittimet, BIOS:n nollauskytkimen, äänen digitaaliseen sisääntuomiseen ja ulosviemiseen SPDIF-liittimet, kaksi eSATA-, analogisen äänen, neljä USB 2.0- ja kaksi RJ45-liitintä. Ulkoisia kiintolevyjä varten eSATA on toteutettu Silicon Imagen Sil3132 -piirillä, joka tukee RAID 0- ja 1-tasoja.

Ylikellotusta koskevat asetukset löytyvät OC Guru -valikon alta, josta voi säätää väylätaajuutta, prosessorikerrointa, SPP:n väylätaajuuden lukkoa, muistikerrointa ja PCI Express -väylän kellotaajuutta. Muisteille löytyy kolme kerroinvaihtoehtoa: 1:1, 5:4, 3:2 ja Sync Mode. Linked-modella muistit toimivat kertoimien turvin, kun taas Unlinkedilla kellotaajuuden voi vapaasti asettaa väylätaajuudesta riippumattomaksi. Valikon alimmasta linkistä aukeaa Power Cycle Statistics -valikko (ei näy kuvassa), jonka alta löytyy tietoja muun muassa tietokoneen päälläolosta ja käynnistyskerroista. Vastaavasti valikon aivan ylälaidasta käy ilmi tietokoneeseen asennetun prosessorin malli ja kellotaajuus.

Voltage Control -valikko antaa mahdollisuuden jännitteiden säätämiseen ja sen ylälaidasta näkee edellisen valikoin tavoin prosessorin mallin ja kellotaajuuden. Valintoja on useita ja prosessorijännitteen voi nostaa 1,9125 volttiin 0,01 voltin pykälin, muistijännitteen tasan kolmeen volttiin 0,025 voltin pykälin sekä muun muassa SPP:n jännitteen 1,55 volttiin 0,05 voltin pykälin.

uGuru tarjoa myös erittäin monipuoliset tarkkailumahdollisuudet lämpötiloille, tuulettimien kierrosnopeuksille sekä jännitteille. Jokaisen tuulettimen voi säätää yksilöllisesti toimimaan tietyllä kierrosnopeudella lämpötilojen mukaan. Emolevyn pohjassa on myös useita kirkkaan sinisiä ledejä, jotka saa asetettua vilkkumaan erilaisessa järjestyksessä tai vaihtoehtoisesti kokonaan pois päältä.

Esimerkiksi Temperature Monitoring -valikosta löytyy seitsemän eri lämpötila-arvoa ja tietyn arvon ylittyessä tietokoneen voi asettaa sammumaan automaattisesti tai varoittamaan käyttäjää piippauksilla.

Advanced Chipset Features -valikosta löytyy muun muassa LDT-kerroin (1X-5X), LinkBoost, joka ylikellottaa automaattisesti tiettyjä näytönohjaimia, ja ECC-asetukset.

Muistiasetukset ovat kohtuullisen monipuoliset ja selkeästi jäsennelty. Ensimmäisessä osassa ovat perusasetukset: CAS Latency, tRCD, tRP, tRAS ja CMD, kun taas Advanced Memory Settingsin alta säädettävää on tarjolla viiden lisäasetuksen turvin.

Sisältö

  1. Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi & MSI P6N SLI Platinum
  2. MSI P6N SLI Platinum
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. SLI-suorituskyky, ylikellotus & loppuyhteenveto