Uusimmat

MSI P6N SLI Platinum

30.04.2007 17:19 Muropaketin toimitus

MSI on paketoinut emolevynsä maltillisemman kokoiseen laatikkoon, joka on kuvitettu valmistajalle tyypilliseen tapaan avaruusaluksella ja tuotetta kuvaavilla tiedoilla. Pakkauksesta itsestään löytyy emolevyn ohella ohjekirja, pika-asennusopas, ajuri-CD-levy, I/O-liitinsuoja, 40 millimetrin lisätuuletin sekä sille asennuksessa tarvittavat ruuvit ja ohjekirja, SLI-siltapiirilevy ja sen asennuksen varmistava kiinnityslevy.

Kaapeleiden osalta mukana toimitetaan neljä punaista Serial ATA -kaapelia, musta eSATA-SATA-adapterikaapeli, kaksi Serial ATA -virta-adapterikaapelia, pyöristetyt PATA- ja diskettiasemakaapelit sekä kaksi korttipaikkaan asennettavaa liitinpaneelia, joista ensimmäisessä on yksi FireWire- ja toisessa kaksi USB 2.0 -liitintä sekä neljä lediä. Ledit palavat joko vihreänä tai punaisena ja ilmaisevat 16 erilaisella kombinaatiolla laitteiston tilan.

Emolevy on hyvin perinteisen näköinen MSI:n aiempiin emolevyihin verrattuna ja sen mustalla piirilevyllä pilkottaa räväkästi värikoodattuja liittimiä. MSI on päätynyt yhdistämään nForce 650i SLI -SPP:n, virransyötön ja nForce 430i -MCP:n piirien päällä olevat kuparisiilit keskenään lämpöputkilla.

MSI P6N SLI Platinum on hyvin edustettuna suomalaisilla jälleenmyyjillä ja Abit IN9 32X-MAX Wi-Fihin verrattuna sen hinta on huomattavasti kuluttajaystävällisempi. Hintataso vaihtelee 140 euron tietämillä.

PCI Express x16 -liittimiä on kaksi kappaletta ja näistä alempaan on liimattu varoitustarra, joka kertoo väylänopeuden olevan SLI-tilassa x8. Kahta näytönohjainta käytettäessä joudutaan roplaamaan hyvin halvanoloista ja vanhanaikaista SLI-piirilevyä, joka jakaa PCI Express x16 -väylän kahdeksi x8-väyläksi. Suurimmassa osaa uusia emolevyjä kyseinen operaatio toteutetaan automaattisesti piireillä, mutta MSI on ilmeisesti kustannuksien säästämiseksi päätynyt kyseisenlaiseen ratkaisuun. PCI-liittimiä on kolme kappaletta ja ylimpänä on yksi PCI Express x1 -liitin.

Äänipuoli hoidetaan samalla piirillä, kuin Abitissakin eli Realtekin ALC888:lla, mutta verkkopuolen osalta MSI on turvautunut Marvellin piirien sijaan Realtekin yhteen gigabitin nopeutta tukevaan RTL8211BL-piiriin.

Kun SLI-piirilevy on asetettu non – SLI Mode -asentoon, ylempi PCI Express x16 -liitin toimii täydellä nopeudella, eikä alempaa liitintä voi käyttää. Kun piirilevyn kääntää ympäri SLI Mode -asentoon, x16-väylä puolittuu kahdeksi x8-väyläksi molempien liittimien käyttöön. MSI käyttää mitä ilmeisimmin täysin samoja SLI-piirilevyjä joissain muissakin emolevyissä, sillä nForce6 SLI Intel Edition -tekstistä nForce6-tarra oli liimattu piirilevyyn jälkikäteen.

Alakulmassa on nForce 430i -MCP-piiri, jonka tehtävänä on ohjata violeteiksi värikoodattua neljää Serial ATA -liitintä, jotka tukevat kolmen gigabitin siirtonopeutta sekunnissa ja RAID 0-, 1-, 0+1-, 5- ja JBOD-tasoja. Hieman erikoisesti MSI on sijoittanut edellä mainittujen liittimien yläpuolelle BIOS:n nollausnäppäimen, muttei lainkaan virta- ja reset-näppäimiä. Alakulmassa on myös diskettiasemaliitin, tumman vihreä liitinkanta FireWire-liitinpaneelille sekä FireWireä ohjaava VIA VT6308P -piiri.

Muistiliittimiä on vähemmän yllättävästi neljä kappaletta ja ne on eroteltu toisistaan kahden pareiksi ja värikoodattu oransseiksi ja kirkkaan vihreiksi. MSI mainitsee ohjekirjassaan emolevyn tukevan enintään neljää kahden gigatavun muistikampaa eli yhteensä kahdeksaa gigatavua 533, 667 tai 800 MHz:n nopeudella toimivaa DDR2-muistia.

Keltaisiksi värikoodattuja PATA-liittimiä on kaksi kappaletta ja ne on sijoitettu muistiliittimien viereen, josta löytyy myös 24-pinninen ATX-virtaliitin.

SPP:n ja virransyötön kuparisiilit on trendikkäästi yhdistetty toisiinsa kahdella lämpöputkella ja niiden väliin jää kahdeksanpinninen lisävirtaliitin. P6N SLI Platinumissa on Abitin digitaalisen virransyötön sijaan halvempi ratkaisu eli analoginen virransyöttö, mikä näkyy muun muassa alumiinikuorisissa kondensaattoreissa prosessorikannan ympärillä.

Emolevyn reunalla sojottavat rivissä PS/2-, rinnakkaisportti-, eSATA-, FireWire-, digitaalisen äänen koaksiaaliulostulo-, neljä USB 2.0-, RJ-45 ja ääniliittimet. Ääniliittimistä löytyy viisi analogiliitintä etu-, surround-, taka- keski/subwoofer-kaiuttimille, mikrofonille ja sisääntulolle sekä optinen digitaalisen äänen ulostuloliitin. eSATA-tuki on toteutettu Silicon Imagen Sil3531-piirillä.

BIOS:sta löytyy mahdollisuus väylätaajuuden ja muistien kellotaajuuden säätämiseen yhden megahertsin pykälin. Valitettavasti prosessorikertoimen säätö ei jostain syystä toiminut ja, kun BIOS:ia yritettiin päivittää MSI:n omalla Windows-työkalulla, ohjelma kaatui operaation aloittamisen jälkeen. Onneksi BIOS ei kuitenkaan seonnut ja testejä kyettiin jatkamaan.

Prosessorille syötettävä jännite on mahdollista nostaa vakiosta 0,3875 volttia 0,0125 voltin pykälin, muistijännite 2,8 volttiin 0,05 voltin pykälin, SPP:n jännite 1,5 volttiin 0,05 voltin pykälin ja MCP:n jännite 1,7 volttiin 0,05 voltin pykälin.

Muistijännitteitä löytyy perustasoa enemmän, mutta valittavana ovat myös perusasetukset: CAS Latency, tRCD, tRP, tRAS ja CMD.

Monitorointikohteita ole ”aivan” yhtä paljon kuin Abitin emolevyssä, mutta BIOS:sta löytyy kuitenkin prosessorin ja laitteiston lämpötilat, kolmen eri tuulettimen kierrosnopeudet sekä viisi eri jännitettä, joiden joukossa ei ollut valittavana muistien, SPP:n eikä MCP:n jännitteitä.

Sisältö

  1. Abit IN9 32X-MAX Wi-Fi & MSI P6N SLI Platinum
  2. MSI P6N SLI Platinum
  3. Testikokoonpano & suorituskyky
  4. SLI-suorituskyky, ylikellotus & loppuyhteenveto